maart in het Kaaitheater

maart in het Kaaitheater

premières

  • Rimah Jabr & Dareen Abbas met Broken Shapes
  • een remake van Tristero's Iemand van ons met o.a. Reinhilde Decleir, Mark Verstraete en Janine Bischops

WoWmen! 2020 met o.a.

  •  Orla Barry: Spin, Spin Scheherazade
  •  Alexandra Bachzetsis: Escape Act
  •  een talk van Rosi Braidotti

newarrivals

  • Khadija El Kharraz Alami met Nu ben ik Medea

Hyperpresent talks

  • Graham Harman over Immaterialism

tijdens Brussels, dance!

  • infini van Boris Charmatz
  • Faustin Linyekula met Histoire(s) du Théâtre II

voor het eerst in Brussel

  • FC Bergman brengt JR naar Paleis 12
  • Alejo Perrez & Krystian Lada met Symphony of Expectation tijdens het Klarafestival

Rimah Jabr & Dareen Abbas
Broken Shapes - première

Een jonge vrouw in een stad die al tientallen jaren bezet is. Op de dag van de begrafenis van haar vader ondekt ze zijn architecturale tekeningen. Broken Shapes is een hybride theatrale ervaring tussen installatie, video en performance in, die onderzoekt hoe fysieke omgevingen inwerken op het mentale. Op scène staat één actrice, haar woorden worden ondersteund én onderbroken door de visuele ingrepen rondom haar.

Rimah Jabr is actief als theatermaker en auteur in Brussel, Toronto en Palestina. Haar werk is gekenmerkt door een bizarre lichtheid en absurditeit. Dareen Abbass woont en werkt in Brussel en maakt zowel sculpturaal als grafisch werk en video’s. Beide kunstenaars zijn in residentie bij Moussem Nomadisch Kunstencentrum.

Broken Shapes gaat in première in de Kaaistudio's en reist daarna onder anderen naar C-Mine (Genk) en Monty (Antwerpen).

Lees hier ons interview met Rimah en Dareen (in het Engels)

Kaaistudio's | 20 & 21/03 | theater | in het Engels

 

Tristero
Iemand van ons
- première

Voor deze ‘remake’ van Iemand van ons (2005) mobiliseert Tristero een doorgewinterde cast met véél levenservaring. Reinhilde Decleir, Mark Verstraete, Janine Bischops, Bob De Moor, Kristin Arras en Kris Smet klimmen samen in een groot bed, en praten over politiek, de liefde en het leven. Met een trefzeker gevoel voor humor tasten ze elkaar af, liggen ze te luisteren en te woelen en geven ze zichzelf bloot.

Iemand van ons gaat in première in de Kaaistudio's en trekt dan op een uitgebreide toernee doorheen België.

Kaaistudio's |  26/03 > 1/04 | theater | in het Nederlands

 

WoWmen! 2020

In de eerste week van maart – de week voor internationale vrouwendag – strijkt de vierde editie van WoWmen! neer in Brussel. Dit programma van performances, debat, films en workshops kijkt met een kritische bril naar de staat van gender, kunst en samenleving. Voor WoWmen! 2020 werkt het Kaaitheater samen met deBuren, Engagement, Espacetous, Finnish Cultural Institute for the Benelux, KVS, Passa Porta, Rile*, RoSa, VUB-Rhea Centre for Gender and Diversity en workspacebrussels.

Op het programma staan o.a. performances van Orla Barry en Alexandra Bachzetsis en talks met Rosi Braidotti (ihkv Hyperpresent) en Minna Salami. Ontdek hier het volledige programma.

The performance by Orla Barry and the talk with Rosi Braidotti are co-funded by ACT & & the Creative Europe Programme of the European Union.

op verschillende locaties in Brussel | 2 > 8/03 | (lecture) performances, talks, films, workshops

 

Khadija El Kharraz Alami / Productiehuis Theater Rotterdam
Nu ben ik Medea

In deze persoonlijke performance vervlecht Khadija El Kharraz Alami perspectieven uit Euripides’ Medea met haar eigen verhaal over opgroeien tussen de westerse en de Marokkaanse wereld – en over de botsing van krachten in jezelf.

Met Nu ben ik Medea staat deze Nederlandse theatermaakster voor het eerst op de affiche van het Kaaitheater. Ze ging 2 jaar geleden in première, en gaat nu opnieuw op tournée. Na de halte in Brussel (Kaaistudio's) trekt Nu ben ik Media ook nog naar Mechelen, Antwerpen en Turnhout.

Kaaistudio's | 11 & 12/03 | theater | in het Nederlands

 

Graham Harman
On Immaterialism

In de seizoensreeks Hyperpresent geven vijf hedendaagse denkers elk een lezing rond een nieuw begrip dat ze zelf introduceerden. Daarna gaan ze erover in gesprek met filosoof Laurent De Sutter, die deze reeks ook cureerde. Graham Harman is professor filosofie aan het SCI-Arc in Los Angeles. Zijn onderzoek naar objectmetafysica leidde tot de ontwikkeling van de object-georiënteerde ontologie als nieuwe discipline, en hij staat centraal in de hedendaagse filosofische stroming van het speculatief realisme. Zijn laatste boek is Speculative Realism: An Introduction.

Co-funded by ACT & & the Creative Europe Programme of the European Union.

Kaaitheater | 23/03 | talk/debat | in het Engels

 

Boris Charmatz
infini

Al eeuwenlang tellen dansers hun stappen tot 4, 6 of 8. Maar wat als dansers tellen tot oneindig? Boris Charmatz: ‘Ik heb altijd een hekel gehad aan tellen tijdens het dansen. In dit stuk tellen, spreken en zingen we om te dansen, maar vooral: om nog beter kunnen dwalen.’ In een wereld die meer en meer slaaf is van algoritmes, biedt Charmatz een moment van oneindigheid.

infini ging in avant-première in Montpellier, in première in Athene en doet sindsdien verschillende landen in Europa aan, met een Brusselse stop in het Kaaitheater.

Kaaitheater | 25 > 28/03 | dans | i.h.k.v. Brussels, dance!

>> Het Kaaitheater sluit voor de vijfde keer aan bij Brussels, dance. Van 1 februari tot 4 april zetten veertien cultuurhuizen samen de hedendaagse dans in Brussel in de kijker.

 

Faustin Linyekula/NTGent
Histoire(s) du théâtre II

1974, Zaïre. In de bokswedstrijd van de eeuw schakelt Muhammad Ali George Foreman uit. Mobutu Sese Seko richt het Nationale Ballet van Zaïre op. Fast forward naar 2019. Faustin Linyekula creëert een voorstelling waarin hij nadenkt over de sleutelmomenten in de geschiedenis van het theater. Samen met drie leden van het Congolese Nationale Ballet, en acteurs Papy Maurice Mbwiti en Oscar van Rompay, onderzoekt hij wat de jonge Congolese staat had kunnen zijn.

De voorstelling ging in première tijdens het podiumkunstenfestival van Avignon afgelopen zomer. Sindsdien trekt ze doorheen Europa, met een Brusselse stop in het Kaaitheater.

Kaaitheater | 13 & 14/03 | dans/theater | boventitels in het Nederlands en Frans | i.h.k.v. brussels, dance!

 

FC Bergman
JR

William Gaddis is een van de invloedrijkste schrijvers binnen de Amerikaanse postmoderne literatuur. Met zijn magnum opus JR schreef hij in 1975 een even complexe als hilarische satire op het kapitalisme. FC Bergman gaat voor een ambitieuze bewerking die de hedendaagse mens ontmaskert. Het gezelschap bouwt een torenhoge set, waarrond een uitgebreid spelersensemble de caleidoscopische wereld van JR reconstrueert.

JR ging in première in maart 2018, reist sindsdien door Europa en komt nu eindelijk ook naar Brussel.

Paleis 12 | 18 > 22/03 | theater | in het Nederlands (boventitels in het Engels & Frans)

 

Alejo Perrez & Krystian Lada
& het Symfonisch orkerst Opera Vlaanderen
Symphony of Expectation

Symphony of Expectation combineert twee iconische muziekstukken uit de 20e-eeuw. Naast Sinfonia van Luciano Berio, staat Erwartung van Arnold Schönberg. Eén seconde van maximale spirituele opwinding van een vrouwelijk hoofdpersonage barst uit tot een intense theatrale ervaring.

Dit concert vindt plaats in het kader van het Klarafestival, en gaat zondag 15/3 in première in de Antwerpse Opera.

Kaaitheater | 18/03 | muziek

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek