WoWmen! 2020 - festival over gender, kunst & samenleving (dat hopelijk snel overbodig wordt)

WoWmen! 2020 - festival over gender, kunst & samenleving (dat hopelijk snel overbodig wordt)

2 > 8/03 | Kaaitheater i.s.m. deBuren, Engagement, Espace Tous, Finnish Cultural Institute, KVS, Passa Porta, rile*, RoSa, VUB-Rhea, workspacebrussels

In de week voor internationale vrouwendag presenteert het Kaaitheater de vierde editie van WoWmen! - een zevendaags festival rond gender, kunst & samenleving.


MET 10 PERFORMANCES + 1 FILM

Alexandra Bachzetsis, Daina Ashbee, Orla Barry, Sarah Vanhee, Syreeta Hector, Esther Mugambi, Kim Snauwaert & Anyuta Wiazemsky, Einat Tuchman & Doha Jaadi, Azahara Ubera, Rebecca Simons

MET 3 TALKS
Karen Celis & Sarah Childs, Rosi Braidotti, Minna Salami

WORKSHOPS & READINGS
Engagement, xiri tara noir, Nathalie Rozanes & Rachel Levitsky

VIDEO & INSTALLATION
buren, Jimmy Roberts, RE/defining Masculinities, Sofie Vandamme & Sarah Desmet ​​​​​​​

 

‘Don’t protect me – respect me.’ – JEANETTE WINTERSON


In de eerste week van maart – de week voor internationale vrouwendag – strijkt de vierde editie van WoWmen! neer in Brussel. Dit festival van performances, debat, film en workshops kijkt met een kritische bril naar de staat van gender, kunst en samenleving.

Want dat is nog steeds nodig in een wereld waar huiselijk geweld en feminicide blijven voorkomen. Een wereld waarin seksisme hoogtij viert, al dan niet op sociale media. Een wereld in crisis waarin informele sociale netwerken – vaak wit, hetero en mannelijk – nog steeds de kop op steken. Een wereld waarin #MeToo-verhalen boven water blijven komen.

Sommigen onder ons worden geprivilegieerd, en anderen gemarginaliseerd. Daarom denken we na over strategieën van verzet. Via een orale en fysieke traditie die veelal niet samenloopt met de traditionele canon: gooi stem, geluid, taal en lichaam in de strijd!

Heeft stem een gender? Heeft huid een ras? Valt mannelijkheid te herdefiniëren? Hoe wordt taal inclusief? En wat is het geheim van Finland, waar jonge vrouwen politieke leiders worden? Een internationale verzameling van kunstenaars, onderzoekers en activisten legt onze meervoudige identiteiten bloot.


Na edities in 2010, 2014 en 2018 vindt WoWmen! nu voor de vierde keer plaats. Dit keer werkt het Kaaitheater samen met een uitgebreide groep Brusselse partners: deBuren, Engagement, Espace Tous, Finnish Cultural Institute for the Benelux, KVS, Passa Porta, rile* bookshop, RoSa, VUB-Rhea Centre for Gender and Diversity en workspacebrussels. Naast premières is er ook work-in-progress te zien, naast debatten is er plaats voor workshops, sharings, readings, video... én een feest.

WoWmen!: het festival dat hopelijk snel overbodig wordt. Omdat de toekomst feministisch zal zijn.

 

 

WOWMEN! DEBAT
 

KAREN CELIS & SARAH CHILDS  | Beyond gender quotas - openingsdebat
De invoering van genderquota in de politiek is in vele Europese landen een feit. Maar zijn quota voldoende om gendergelijkheid te creëren? De politieke agenda, communicatie en het personeel sluiten niet aan bij een brede waaier aan vrouwen in hun ideologische en intersectionele diversiteit.
Een debat met Karen Celis (RHEA, VUB) en Sarah Childs (Birkbeck, University of London), met video statements van Johanna Kantola (Tampere University in Finland) en Elin Bjarnegard (Uppsala University).


ROSI BRAIDOTTI | On Posthumanism
De veelgeprezen feministische theoretica Rosi Braidotti – directeur van de Nederlandse onderzoeksschool Vrouwenstudies en hoogleraar Vergelijkende Vrouwenstudies aan de Universiteit Utrecht – zal ons helpen onze flexibele en meervoudige identiteiten te doorgronden. Hoe kunnen we de escalerende effecten van post-antropocentrisch denken meten?
 

MINNA SALAMI | A Black Feminist Approach for Everyone
De Fins-Nigeriaanse auteur Minna Salami is de oprichtster van MsAfropolitan, een internationaal geprezen blog waarin ze feminisme koppelt aan kritische reflecties op hedendaagse cultuur vanuit een Afrikaans perspectief. Later in maart verschijnt haar eerste boek: Sensuous Knowledge: A Black Feminist Approach for Everyone.


WOWMEN! PERFORMANCES + FILM
 

SARAH VANHEE | Collective Screams - openingsperformance
De Brusselse kunstenares Sarah Vanhee belichaamt verschillende al dan niet geuite schreeuwen uit de wetenschap, filosofie, mythologie, kunst en politiek.

DAINA ASHBEE | Laborious Song - premiere
In haar eerste creatie voor een mannelijke danser gebruikt de jonge Canadese choreografe Daina Ashbee herhaling om een vorm van trance en trans­formatie te bereiken. Ze traceert de vormen van kwetsbaarheid die gender overstijgt.

SYREETA HECTOR | Black Ballerina - work-in-progress
De Canadese danseres verkent identiteit en de onbewuste manieren waarop we ons proberen te integreren. ‘Ik wil onderzoeken hoe het lichaam van minderheden verbeeld wordt op scène, en hoe witte cultuur de relatie met mijn eigen zwartheid en inheemse afkomst beïnvloedde.’

ESTHER MUGAMBI | Podcast for introverts - premiere
Een one-woman performance, een poëtische gids voor leven in een door media verzadigde wereld. De Amsterdams/Keniaans/Australische Esther Mugambi nodigt je uit in het creatieproces van haar podcast over verschuivende genderidentiteiten.

ORLA BARRY | Spin, Spin, Scheherazade
Kunstenaar en schaapherder Orla Barry zoekt in deze monoloog voor Einat Tuchman de grenzen op van kunst, gender en het landelijke alledaagse. Ze beschrijft de ervaringen van een kunstenares die terugkeert van de stad naar haar geboortegrond en daar als ‘boer-kunstenaar’ heropleeft.

KIM SNAUWAERT & ANYUTA WIAZEMSKY
Wat als twee kunstenaars trouwen zonder een koppel te zijn? Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky vertellen hun verhaal met een lecture peformance en tonen de installatie Female Russian Immigrant I married for Papers and Turned Into My Muse In Order To Build a Great Career, As A Woman.

EINAT TUCHMAN & DOHA JAADI | Other Enter
Einat Tuchman opende in Molenbeek buurthuis ‘Espacetous’. Samen met Doha Jaadi maakte ze Other Enter, over de moeilijkheden die je tegenkomt bij het opzetten van buurtprojecten en hoe ze er toch in slagen om een plek te creëren waar ieder zichzelf kan zijn.

ALEXANDRA BACHZETSIS | Escape Act - Belgische première
Heeft stem een gender, heeft huid een ras? Zowel gebruik makend van drag, vogueing, striptease, YouTube-tutorials als het triadisch ballet van Oskar Schlemmer, proberen zeven lichamen en nog veel meer objecten nieuwe constellaties uit, als surrealistische ready-mades. Met veel ironie toont de voorstelling genderidentiteiten op een hyper-stereotiepe manier, om ze vervolgens weer te ontmantelen.
Alexandra Bachzetsis is choreograaf en beeldend kunstenaar. Voor Escape Act werkte ze samen met Paul B. Preciado.

AZAHARA UBERA & Engagement Research Lab | CoraL-Lab
Een groep kunstenaars, activisten en denkers komt maandelijks in Brussel samen om manieren te vinden om zichzelf te choreograferen. Tijdens WoWmen! delen ze hun bevindingen. Verwacht collectief denken, tegenstrijdigheden en frisse feministische bewegingen!

REBECCA SIMONS | Letters from the Past - film screening
Een ontmoeting tussen kleindochter en grootvader brengt lang verdrongen herinneringen naar boven. Letters from the Past is een film over seksueel misbruik binnen de familie, dat de deuren wil openen voor een bredere en meer genuanceerde discussie. Screening gevolgd door een nagesprek met de Fins/Rotterdamse maker Rebecca Simons.
 

The performance by Orla Barry and the talk with Rosi Braidotti are co-funded by Act & the Creative Europe Programme of the European Union.

>> Bekijk het volledige programma van WoWmen! 2020

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek