Winnaar architectuurwedstrijd bekend: Brussels bureau architectuuratelier ambiorix gaat Kaaitheater verbouwen

Winnaar architectuurwedstrijd bekend: Brussels bureau architectuuratelier ambiorix gaat Kaaitheater verbouwen


Het Brusselse bureau architectuuratelier ambiorix (aaa) is uitgeroepen tot laureaat van de architectuurwedstrijd voor de verbouwing van het Kaaitheater aan de Sainctelettesquare. Dat maken het Kaaitheater en het FoCI (Fonds Culturele Infrastructuur van de Vlaamse overheid) vandaag bekend.


Een jury met vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid, het Kaaitheater, de Vlaamse en Brusselse Bouwmeesters koos het winnend ontwerp uit vijf voorstellen van evenveel ontwerpteams. Die werden geselecteerd na een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester in samenwerking met de Brusselse Bouwmeester.

De opdracht voor de architecten bestond erin een tweede theaterzaal met 200 plaatsen te ontwerpen, in nieuwe repetitiestudio’s te voorzien, de huidige grote zaal te renoveren en het gebouw af te stemmen op de nieuwe stedelijke dynamiek in de snel veranderende kanaalzone.

De jury was unaniem enthousiast over concept en visie van het ontwerp van architectuuratelier ambiorix. Dat stelt het Kaaitheater voor als een totaaltheater met een veelvoud aan theateropstellingen en -vormen, en zet in op de interactie van het gebouw met stad en publiek.
Kernelement in het ontwerp is de S-vormige foyerruimte die het raakvlak vormt tussen theater en stad. Van Sainctelettesquare naar Akenkaai verbindt deze ruimte de twee zalen (de bestaande en de nieuwe theaterzaal), het Forum, de creatie- en repetitiestudio’s met de publieke ruimte. Blikvanger wordt het stadsbalkon waar programma’s in open lucht een plek krijgen.
De impact op het stadsbeeld zal zichtbaar zijn langs de Akenkaai, waar het huidige bakstenen gebouw plaatsmaakt voor een nieuw volume dat ook de voormalige stookplaats van de Citroëngarage (nu Kanal) integreert. Deze nieuwe gevel verbeeldt het concept van een dwarssnedeprofiel van het Kaaitheater. Het maximaliseert de raakvlakken tussen artiesten en publiek, tussen theater en stad.

Het vernieuwde Kaaitheater wil een plek zijn voor artistieke productie en presentatie maar ook een plek die andere gebruikers in de stad zich kunnen toe-eigenen. Voor Barbara Van Lindt en Agnes Quackels, die dit jaar de algemene en artistieke leiding van het Kaaitheater overnamen, sluit het ontwerp perfect aan bij hun toekomstplannen: “Dit is een ontwerp dat de veelzijdigheid van onze werking ondersteunt. Met ons project How To Be Many hebben wij een gebouw voor ogen waar verschillende vormen van ontmoeting mogelijk zijn, en waar een meerstemmig programma goed kan gedijen. Architectuuratelier ambiorix heeft ons overtuigd, zowel met hun ontwerp als met hun inspirerende benadering van architectuur.”

De studie zal begin 2020 aanvatten. Volgens de huidige planning zullen de werken afgerond zijn in 2024.

Architectuuratelier ambiorix (aaa) is een Brussels atelier voor stadsontwerp en architectuur, opgericht in 2013. Oprichters David Schmitz en Yannis Igodt hebben hun sporen verdiend bij architectenbureau Xaveer De Geyter Architecten (XDGA) en verschillende internationale bureaus. Deze jarenlange ervaring koppelt architectuuratelier ambiorix aan een oprechte ambitie en frisse blik.

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel