september in het Kaaitheater

september in het Kaaitheater

openingsweekend Kaaitheaterseizoen 2019-2020

  • artistieke kermis Studio Cité van Benjamin Vandewalle op Brusselse pleinen (Belgische première)
  • (Dis)placed Interventions van Elly Van Eeghem
  • herneming A Love Supreme van Salva Sanchis & Anne Teresa De Keersmaeker /Rosas
  • allerlaatste voorstelling Underneath Which Rivers Flow van Globe Aroma & Decoratelier Jozef Wouters ihkv het TheaterFestival

in première in september

  • De Lokvogel van Pieter De Buysser

Benjamin Vandewalle
Studio Cité
- Belgische première

Het nieuwe Kaaitheaterseizoen opent met Studio Cité van Benjamin Vandewalle. Vandewalle – sinds 2017 artist-in-residence in het Kaaitheater – noemt zichzelf stadschoreograaf. Hij nam het publiek al regelmatig mee de straat op met performances als Walking the linePerisphereInter-View en Birdwatching 4x4.
In Studio Cité zet hij een artistieke kermis neer die onverwachte ervaringen biedt op twee Brusselse pleinen. Op het programma staan o.m. een rijdende spiegelkar, een dansende cirkel, en periscopische maskers.
Als choreograaf van de blik speelt Benjamin Vandewalle met de manier waarop we de realiteit waarnemen, en daagt hij onze perceptie uit. Hoe observeren we de omgeving en de mensen die er deel van uitmaken – en durven we ons over te geven aan nieuwe gezichtspunten? 

Studio Cité ging in première in Frankrijk, speelt deze zomer in Kopenhagen, Graz en Marseille, en landt dan in Brussel voor de Belgische première, meer bepaald op de Paepenvest (de Vijf Blokken) in 1000 Brussel en op het Sint Jan-Baptistvoorplein in 1080 Molenbeek.

op locatie | 14, 20, 21, 22/09 | voor iedereen vanaf 8 jaar

 

Pieter De Buysser
De Lokvogel
- première

Een klein genootschap van goedmenende experten, intellectuelen, academici en filantropen kan het niet meer aanzien. Ze willen de democratie redden van haar suïcidale neigingen, en de in elkaar crashende emancipatiebewegingen behoeden voor een perte totale. Ze kiezen een doodgewone man uit, en sturen die bezield, gemanipuleerd en begeleid het politieke landschap in. Hij moet de waarden en inzichten van deze elite belichamen.
Pieter De Buysser is schrijver, film- en theatermaker, en sinds de première van Book Burning in 2012 regelmatig te gast in het Kaaitheater. De vervlechting van feit en fictie, oefeningen in mogelijkheidsdenken en de verbeelding van de opstand, zijn enkele van de weerkerende thema’s in zijn werk. Voor De Lokvogel schrijft hij een nieuwe tekst en regisseert hij o.m. Gillis Biesheuvel - die eerder met Dood Paard in de Kaaistudio's speelde. 

De Lokvogel gaat in première in de Kaaistudio's en vertrekt dan op tournee.

Kaaistudio's | 27 & 28/09 | theater | in het Nederlands

 

 

Elly Van Eeghem
(Dis)placed Interventions

In (Dis)placed interventions prikkelt Elly Van Eeghem - één van de stadsresidenten van de Gentse Vooruit - je verbeelding met videobeelden, stemopnames, muziek en kleurrijke projecties. Het materiaal verzamelde ze de afgelopen jaren in verschillende wijken in Gent, Parijs, Berlijn en Montreal.
Deze lecture performance - een trip langs wat een stad is en kan zijn - ging eerder dit jaar in première in Gent. Brussel is de eerste halte van de tournee

Kaaistudio's | 14/09 | lecture performance

 

 

Salva Sanchis & Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas
A Love Supreme

In 2017 herwerkten Salva Sanchis en Anne Teresa De Keersmaeker A Love Supreme met vier jonge, mannelijke dansers. De uitgesproken vitale voorstelling ging in première in het Kaaitheater, haalde gezwind de selectie van het TheaterFestival en toert sindsdien de wereld rond. Na 120 voorstellingen doorheen Europa, de Verenigde Staten en Japan is A Love Supreme nu opnieuw in Brussel te zien. Drie weken lang speelt ze in de thuisbasis van Rosas in Vorst. Hoog tijd om je samen met de dansers (opnieuw) over te geven aan John Coltranes spirituele ode aan de goddelijke liefde!

Rosas Performance Space | 12 > 29/09 | dans

 

 

Globe Aroma & Decoratelier Jozef Wouters
Underneath Which Rivers Flow

Een jaar lang werkte Decoratelier Jozef Wouters samen met Open Kunstenhuis Globe Aroma aan Underneath Which Rivers Flow. Een groep vrouwen en mannen – bouwers, dichters en dromers – kwam wekelijks samen in Decoratelier in Molenbeek. Samen bouwden ze er verhalen, een geheime tuin vol wormgaten naar onvermoede werelden.
Dit project ging in première tijdens Performatik19. De voorstelling werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2019 dat dit jaar in Gent plaatsvindt. Maar dit locatieproject wordt uitzonderlijk in Brussel hernomen. Na de allerlaatste voorstelling op 14/9 wordt het Decoratelier afgebroken, en komt er een definitief einde aan dit project.

Decoratelier | 11 > 14/09 | performance/theater | in het Frans (boventitels in Engels en Nederlands)

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek