september in het Kaaitheater

september in het Kaaitheater

  • seizoensreeks To Authenticity... and Beyond! opent met focus 'To be or not to be me'
    • voorstellingen van Jed Martin (Zelfportret/Autoportrait), Katja Dreyer (Ophelia comes to Brooklyn), Juan Domínguez (My Only Memory) en Lisaboa Houbrechts/Kuiperskaai (Hamlet)
    • debatavond met Didier Eribon
    • 7PM talks door Maarten Doorman, Elke Van Campenhout en Jan Steen
  • 10 x The Tip of the Tongue van Pieter De Buysser in het Brusselse Planetarium

TO AUTHENTICITY... AND BEYOND

Het woord authenticiteit duikt vandaag opvallend vaak op. In de krant of andere media, in verschillende vormen van discours, en niet in het minst tijdens gesprekken over kunst en kunstenaars. Wat authentiek is, zo klinkt het, is een stap voor op de rest: origineel, puur, echt. Maar wat denken we dan aan te treffen met dit streven naar ‘echt’ of ‘origineel’? Wanneer slaat het verlangen naar authenticiteit om in collectieve nostalgie, behoudzucht of fundamentalisme? En is dit verlangen sowieso geen gigantische paradox in een digitaal tijdperk waarin we klikken en swipen van de ene naar de andere artificiële, gereproduceerde werkelijkheid?

In de groeiende kritiek op het westerse, moderne denken gaan steeds meer stemmen op om historische en filosofische constructies te herbekijken. Ze nodigen uit om denkpatronen en narratieven te ‘ont-leren’ en open te staan voor wat er dan verschijnt. Ook hierin laat zich een verlangen naar ‘echtheid’ ontwaren in een tijd waarin de werkelijkheid vaak niet meer (opr)echt aanvoelt.

Samen met kunstenaars en denkers zoomt het Kaaitheater in op dit verlangen. Waar kan de zoektocht naar waarheid en oorsprong ons brengen, als we bereid zijn te kijken voorbij authenticiteit?
Als een rode draad loopt dit seizoensthema doorheen het Kaaitheaterprogramma 2018-2019. To Authenticity... and Beyond is een reeks van voorstellingen, 7PM talks bij voorstellingen, debatavonden met toonaangevende schrijvers en denkers (Conversations met o.m. Afua Hirsch, Didier Eribon, Nina Power, Thijs Lijster, Philipp Blom en Mogobe Ramose), een symposium en een alternatieve verkiezingsshow. De reeks opent dit nieuwe Kaaitheaterseizoen met de focus To be or not to be me.
→ lees meer over To Authenticity... and Beyond!

 

focus TO BE OR NOT TO BE ME (20>29/09)

Dit seizoen opent met de vraag hoe authenticiteit weerklinkt binnen onze eigen biotoop: het theater. Waar bevindt zich de grens tussen oprechtheid en ‘leugenachtigheid’ op scène? Waar ligt de verhouding tussen het belichamen van een personage en de inzet van het zelf? Hoe gedragen autobiografische elementen zich in een kunstwerk? En hoe geloofwaardig is een acteur of een maker die spreekt vanuit zichzelf?

Didier Eribon - Conversation #1
In zijn boek Terug naar Reims combineert Franse socioloog en filosoof Didier Eribon een autobiografische vertelling met een krachtige, sociologische analyse. Nadat zijn vader is overleden, keert de schrijver terug naar zijn geboortestad Reims. Door in zijn eigen familiegeschiedenis te duiken, gaat hij na hoe het klassensysteem hun levensloop heeft beïnvloed en nog steeds beïnvloedt.
Kaaitheater | 24/09 | talk | moderator: Béatrice Delvaux (Le Soir) | in het Frans, simultaanvertaling naar het Nederlands
 

Jed Martin - Zelfportret/Autoportrait
Jed Martin – hoofdpersonage uit Michel Houellebecqs De kaart en het gebied – werd in 1975 geboren nabij Parijs, als zoon van een architect en een violiste. Aanvankelijk werkte hij als objectfotograaf, later oogstte hij succes binnen de beeldende kunsten met gemanipuleerde fotoreeksen van Michelin-wegenkaarten die hij De kaart is interessanter dan het gebied titelde. Op zijn veertigste levensjaar schrijft Martin een brief aan zijn dode moeder. Woorden en beeldend werk vormen in deze theatersolo een indringend zelfportret van een hedendaags kunstenaar.

Zelfportret/Autoportret ging in première in Muzee tijdens Theater Aan Zee in 2017 en stond daarna ook in Gent. Na de Kaaistudio's reist de voorstelling verder naar Duitsland.
Kaaistudio's | 20 > 21/09 | theater | in het Frans (boventiteld in het Nederlands)

Voorafgaand aan de voorstelling op 21/09 geeft filosoof en schrijver Maarten Doorman de 7PM talk Over authenticiteit en het ware zelf. Hierin zoekt hij uit of theater en literatuur ons kunnen helpen bij de zoektocht naar wie we werkelijk zijn. In tijden van sociale media dreigen we immers te verdwijnen achter het beeld dat anderen van ons hebben.


Katja Dreyer - Ophelia comes to Brooklyn
Ophelia comes to Brooklyn is een theatertekst die Antje Katcher in 1982 schreef. In 1967 emigreerde ze als 20-jarige van een klein Duits stadje naar New York. Bij haar overlijden in 2014 liet ze een erfenis achter voor haar nicht: Katja Dreyer. Nu, in de enscenering van Ophelia comes to Brooklyn, proberen drie acteurs het verhaal te ontcijferen – het theaterstuk én het leven van Antje zelf.
Ophelia comes to Brooklyn ging in februari in première in BUDA (Kortrijk) en is nu op tournee in België.
Kaaistudio's | 25 > 26/09 | theater | in het Engels


Juan Dominguez - My Only Memory
Veranderingen kun je pas waarnemen als je terugkijkt. Heden en verleden staan immers tegenover elkaar: we beseffen dat we ergens beland zijn, maar weten niet hoe het zover kwam. Dat is wat My Only Memory precies is: een terugblik, wetende dat niets ooit hetzelfde zal zijn.
Juan Domínguez noemt zichzelf een conceptuele clown, magische cowboy, model-poëet en pleziercurator. In de dans- en performancewereld is hij actief als maker en als curator. My Only Memory ging dit jaar in première in Madrid en trekt sindsdien door Europa.
Kaaistudio's | 28 > 29/09 | performance | in het Engels

In de 7PM talk Authenticity and Spirituality (op 28/09) heeft Elke Van Campenhout het over authenticiteit en de constante nood om origineel, uniek en in harmonie met jezelf te zijn. Elke Van Campenhout/Elle is een van de oprichters van de Brusselse spirituele gemeenschap The Monastery, die het afgelopen RE:RITE-seizoen vier keer - bij het begin van elk nieuw jaargetijde - met een reeks rituelen in de Kaaistudio’s te gast was.

Lisaboa Houbrechts/Kuiperskaai - Hamlet
De jonge regisseuse Lisaboa Houbrechts onthult steevast de mens als een eindeloze keten van driften via het bewerken van historische verhalen en klassiek repertoire. Met Hamlet kiest ze voor het vrouwelijke perspectief: de destructieve relatie tussen Hamlet en zijn moeder koningin Gertrude staat centraal. Actrice Grace Ellen Barkey (Needcompany) speelt Gertrude, Graces zoon Victor Lauwers is Hamlet en haar dochter Romy Louise Lauwers is Ophelia. De parallel tussen de familienucleus uit het stuk en de daadwerkelijke familie op scène zet de spanningsboog van het stuk kracht bij.
Hamlet gaat in première tijdens het festival Love at First Sight (Antwerpen) in september. Hierna vertrekt de voorstelling op tournee doorheen België en Frankrijk.
Kaaitheater | 29/09 | theater | in het Nederlands (boventitels in het Frans)

Tijdens de 7PM talk Het zijn in het spelen vertelt theatermaker, dramadocent en opleidingsvoorzitter van KASK DRAMA/School of Arts Gent Jan Steen over de interacties tussen de letterlijke, reële aanwezigheid van de speler en de fictieve, gecreëerde aanwezigheid van de rol. Hoe verhoudt de speler zich tot de rol? Of ruimer gesteld: wat is het spanningsveld tussen ‘het zelf’ en ‘de ander’? Hoe interageert authenticiteit met alteriteit?

 

Pieter De Buysser
The Tip of the Tongue

Schrijver, filosoof en verhalenverteller Pieter De Buysser ging tijdens het Kunstenfestivaldesarts 2017 in première met The Tip of the Tongue, op locatie in het Planetarium van Brussel. Nu herneemt hij de voorstelling een heel seizoen lang: iedere 11de van de maand, om 11 na 8. The Tip of the Tongue tracht de wereld niet in kaart te brengen: ze tekent een andere kaart. En dat alles in 11 dimensies, met 11 fabels, in zes keer 11 minuten. Er is een fameuze kromming in de ruimtetijd, er is een meisje dat even genoeg heeft van de Messias en er is een in de ruimte verloren detective waar niemand nog naar zoekt. Een politiek en filosofisch detectiveverhaal. Een fundamentele, kosmologische spraakoefening.

Samen met de nieuwe voorstellingenreeks van The Tip of the Tongue lanceren Pieter De Buysseren ROBIN, het Tongue-Tied Network: een interdimensionale community van denkers, chatters en waarnemers. Na het zien van The Tip of the Tongue gaan ze met elkaar in gesprek over wetenschap, kunst, politiek, theater, filosofie of ecologie.

Planetarium | 11/09 + 11/10 + 11/11 + 11/12 + 11/01 + 11/02 + 11/03 + 11/04 + 11/05 + 11/06 + 11/07   | theater | afwisselend in het NL/FR/ENG, boventitels in het NL/FR/ENG

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel