september in het Kaaitheater

september in het Kaaitheater

  • Het TheaterFestival landt in het Kaaitheater
  • seizoensopening RE:RITE met The Monastery, Ant Hampton, Peter Venmans, Myriam Van Imschoot & Willem De Wolf
  • Belgische premières van Conversations (at the end of the world) van Kris Verdonck & Het Zuidelijk Toneel en van Mitten wir im Leben sind (Bach 6 Cellosuiten) van Anne Teresa de Keersmaeker/Rosas & Jean-Guihen Queyras 
  • The THING - een workshop van Ant Hampton & Christophe Meierhans
  • Fatima Mernissi Leerstoel: Sarah Bracke & Zakia Salime over sexisme en de islam

TheaterFestival 2017

Bij de start van het nieuwe seizoen strijkt het TheaterFestival weer neer in Brussel. Tien dagen lang zet dit jaarlijkse festival een grote spot op de meest belangwekkende en toonaangevende theatergebeurtenissen dat Vlaanderen, Brussel en Nederland het voorbije seizoen te bieden hadden. Een jury van theaterexperts trok het veld in en stelde de juryselectie samen. Daarnaast krijg je ook enkele voorstellingen uit de selectie van het Nederlandse Theaterfestival te zien, één Golden Oldie, eist aanstormend talent zijn plek op binnen het kader van Circuit X en zoekt het festival naar verbinding met de stad Brussel in het verdiepende programma.

Voor persvragen kan u terecht bij Kathleen Treier, directeur van het TheaterFestival.

Kaaitheater, Kaaistudio's e.a. locaties | 31/08 > 10/09 | theater, dans, performance
 

RE:RITE - seizoensopening op 21 september

RE:RITE is een reeks van rituelen, voorstellingen, lezingen, debatten en workshops, die als rode draad doorheen dit Kaaitheaterseizoen loopt. Wat kunnen rituelen zijn in deze ‘vloeibare tijden’ waar alles vluchtiger en van kortere duur is? In onze grotendeels gedeseculariseerde en pluralistische maatschappij lijkt het grote ritueel plaats te maken voor het kleine, het concrete, het authentieke, het alledaagse. We reiken dit seizoen tools aan en schrijven scores voor nieuwe, hedendaagse rituelen. We grijpen hiervoor terug naar een aantal overgangsmomenten: niet enkel van het éne seizoen naar het andere, maar ook van kind naar volwassene, van leven naar dood, van gezond naar ziek.

6:00 > 20:00 The Monastery - A-LIFE

We openen – beginnen opnieuw – bij de zonsopgang van 21/09, wanneer de spirituele Brusselse stadsgemeenschap The Monastery in de Kaaistudio’s neerstrijkt. The Monastery wil door rituelen elke dag en elke actie tot een intense beleving maken. Iets waar we in de wervelwind van werk, relaties, deadlines en discussies soms afgeleid van geraken.

In 2017-2018 landt The Monastery vier keer, bij elke seizoensovergang, in de Kaaistudio’s met A-LIFE: een rituele dag gekleurd volgens het ritme van de seizoenen. Je kan een hele dag meedraaien in het monniksleven, of enkel in één ritueel stappen, een lezing bijwonen, of aanschuiven bij een ritueel diner. Tijdens het WoWmen!-festival legt A-LIFE meerdere dagen de focus op vrouwelijke energie en cyclische transformatie. De ‘monks’ van dienst voor de A-LIFE cyclus zijn Elke Van Campenhout, Stijn Smeets en Robin Amanda Creswell.

Kaaistudio's | 21/09 + 21/12 + 9&10/3 + 21/6 | ritueel | in het Engels, language no problem

 

17:30 > 20:00 Ant Hampton - Crazy But True

In Crazy But True presenteren kinderen tussen zeven en elf jaar een groeiende lijst buitengewone feiten. Terwijl sommigen heel grappig zijn, beschrijven anderen een wereld waar het volwassen publiek vaak collectief verantwoordelijk voor is. Ant Hamptons eenvoudige opzet maakt gebruik van minimale middelen, maar weet des te meer te fascineren, hoe langer je blijft volgen. Een generatie-overschrijdende confrontatie die zigzagt tussen tragische én komische extremen.

Kaaitheater | 21/09 | performance | in het Nederlands, Engels en Frans


20:30 Myriam Van Imschoot & Willem De Wolf - IN KOOR!

IN KOOR! is een muziektheaterproject van de Brusselse performance-kunstenares Myriam Van Imschoot en Willem de Wolf, acteur en auteur bij de KOE. Samen met niet-geoefende zangers – theaterstudenten van KASK Gent en twaalf amateuracteurs – buigen ze zich over het repetitieproces van een zangstuk. In een koor oefenen mensen eindeloos om uiteindelijk tot eenstemmigheid en welluidendheid te komen. De missers, herhalingen en uitschuivers die zich daarbij voordoen vormen het speelmateriaal van deze voorstelling. Want mensen zijn het kwetsbaarst wanneer ze (nog) niet kunnen wat ze zo graag willen.

IN KOOR! ging in première bij Campo en is sindsdien te zien in België en Nederland.

Kaaitheater | 21/09 | muziek/performance | in het Nederlands

Vóór de voorstelling vindt de eerste RE:RITE 7PM talk van het seizoen plaats. Peter Venmans zal het daarin hebben over het idee van nataliteit bij Hannah Arendt: het vermogen van de mens om op verschillende momenten in het leven opnieuw te beginnen (21/09, 19:00).

 

Kris Verdonck & Het Zuidelijk Toneel
Conversations (at the end of the world)
- Belgische première

Theatermaker Kris Verdonck gaat in zijn werk – tussen beeldende kunst en theater, tussen installatie en performance, tussen dans en architectuur – op zoek naar de schoonheid in de catastrofe. In Conversations (at the end of the world) staan vijf figuren in een lege theaterruimte, enkel vergezeld door de tijd die hen rest. Samen vormen ze een portret van de mens in de waanzinnige twintigste eeuw, wachtend op die onvermijdelijke catastrofe. Het oeuvre van de Russische schrijver Daniil Charms is de inspiratiebron voor deze theatertekst, aangevuld met werk van tijdgenoten, waanzinnige profeten en filosofen, en tweets uit oorlogsgebieden. Op scène staan topacteurs Johan Leysen, José Kuijpers, Jan Steen en Jeroen Van der Ven, vergezeld door pianist Marino Formenti.

Conversations gaat op 16/9 in première in de Rotterdamse Schouwburg. Het Kaaitheater presenteert de Belgische première, waarna de voorstelling verder op reis gaat doorheen België en Nederland en ook Parijs aandoet.

Kaaitheater | 29>30/09 | theater/muziek | in het Nederlands (Franse boventitels)

 

Anne Teresa de Keersmaeker & Jean-Guihen Queyras
Mitten wir im Leben sind (Bach 6 Cellosuiten)
 - Belgische première in De Munt

Anne Teresa De Keersmaeker bewees haar affiniteit met Bach al eerder. Ook nu nog blijft ze streven naar een choreografische schriftuur die de essentie van Bachs muziektaal weet te vatten. Drie dansers en twee danseressen – waaronder De Keersmaeker zelf – bewerken, bevragen en dansen de zes cellosuites van Bach, uitgevoerd door de wereldbefaamde cellist Jean-Guihen Queyras. Deze opwindende symbiose van muziek en dans onthult tegelijk het wezen van elke suite afzonderlijk, als hun onderlinge wisselwerking in de totaliteit van de cyclus.

Mitten wir im Leben sind (Bach 6 Cellosuiten) gaat in première tijdens de Ruhrtriennale. Samen met De Munt presenteren we de Belgische première, waarna de voorstelling doorreist door België en Europa.

Dit seizoen staan er vier producties van Rosas op het programma. In het Kaaitheater kun je de première van de Zeitung-herwerking Zeitigung meemaken. Daarna volgen nog de hernemingen van Achterland (in het Théâtre National) en A Love Supreme (Kaaitheater).

De Munt | 23, 24, 26, 26/09 | dans

 

Ant Hampton & Christophe Meierhans
THE THING

Ant Hampton en Kaaitheater artist-in-residence Christophe Meierhans slaan de handen in elkaar om THE THING te maken. Deze geautomatiseerde, hybride belevenis houdt het midden tussen performance, workshop en ontdekkingsreis. THE THING neemt je mee langs de dingen die ertoe doen in de wereld, en een ding dat ieder van ons zelf in gang kan zetten. Er staan geen leidersfiguren in de weg, de enige aanwezigen zijn 8 tot 12 deelnemers. Samen openen ze een koffer, om vervolgens een verrassende mix van instructies en triggers te volgen. En dat vier episodes lang.

Kaaistudio's | 25/09 > 7/10 | performance/workshop | in het Engels | i.h.k.v. RE:RITE

 

Fatima Mernissi Leerstoel
Sexism, Sharia and the Spectre of the Arab Muslim Man

Is seksisme wel eigen aan de islam? Vanwaar komt het hedendaagse schrikbeeld van de seksistische moslim en hoe wordt het gevoed? Tijdens dit salongesprek vertrekken sociologen Sarah Bracke en Zakia Salime vanuit deze vragen om het vermeende seksisme bij de Arabische moslimman en in de Islamitische Sharia-wetgeving onder de loep te nemen. Tegelijk trekken ze het onderwerp ook open: in welke mate kan een religieuze wetgeving samengaan met de universele rechten van de mens? Ze stellen niet enkel de vraag of dit mogelijk is, ook of het wenselijk is.

Deze lezing kadert binnen de Fatima Mernissi Leerstoel. De Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi (1940–2015) was de grote inspirator voor de ontwikkeling van het feminisme in de moslimwereld. Haar werk verkent het spanningsveld tussen macht, gender en islam en slaat bruggen tussen het Westen en de Arabische wereld. Na een succesvolle ode aan haar gedachtegoed in de Kaaistudio’s op inititatief van Yamila Idrissi, lanceerde de VUB in januari 2017, ook in de Kaaistudio’s, de Fatima Mernissi Leerstoel.

Kaaistudio's | 28/09 | talk/debate | in het Engels (Franse boventitels) | i.h.k.v. de samenwerking Kaaitheater - VUB

 

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek