SEPTEMBER IN HET KAAITHEATER

SEPTEMBER IN HET KAAITHEATER

Seizoen 2016-2017 gaat van start met marathonvoorstelling Jan Fabre en Belgische première Laila Soliman

Jan Fabre/Troubleyn: Mount Olympus

Tijdens Mount Olympus. To glorify the cult of tragedy, a 24-hour performance komt een brok geschiedenis voor je ogen tot leven. Een etmaal lang ontvoert een eindeloze maalstroom van beelden je naar een andere, labyrintische tijd. Een monumentale gebeurtenis, waarmee Jan Fabre een totaalbeeld geeft van 30 jaar theaterarbeid.

De 27 performers - een cast die vier generaties overbrugt - laten hun bewegingen en dans dicteren door een inwendige, stille kracht. Ze waken en slapen op scène. Fabre huldigt hun schoonheid door hun gestolen dromen om te zetten in beelden.

Mount Olympus ging een jaar geleden in première in Berlijn en landt na een Europese tournee nu in Brussel. De voorstelling is geselecteerd voor het Theaterfestival 2016 en is eind augustus ook nog in Antwerpen te zien.

Kaaitheater | 24/09 16:00 > 25/09 | uitverkocht

Aan de rand van Mount Olympus spreekt o.m. Nadia Sels (UA en UGent) over de rol en het belang van mythen in de onttoverde wereld van vandaag, tijdens de eerste RE:MAKE TALK van dit seizoen: Over Mythos & Logos (14/09, 19:00).

 


Laila Soliman: Zig Zig 

Tijdens de Britse bezetting van Egypte - 100 jaar geleden - komt een regiment soldaten voor een militaire rechtbank vanwege extreem wangedrag. Tussen de getuigen bevinden zich een twaalftal vrouwen die verkracht werden.
De Egyptische theatermaakster Laila Soliman vond de transcripties van hun getuigenissen in Britse archieven. Ze vormden het vertrekpunt van de documentaire theatervoorstelling Zig Zig. Vier actrices linken dit historische materiaal met hun persoonlijke ervaringen en de hedendaagse verkrachtingscultuur.

Laila Soliman is schrijfster, regisseuse en dramaturge. Ze woont en werkt in Caïro en studeerde o.a. aan DasArts in Amsterdam. In 2015 toonde ze Whims of Freedom in de Kaaistudio's.
Zig Zig ging in april van dit jaar in première in Caïro, is vanaf augustus op tournee door Europa en gaat in Belgische première in de Kaaistudio's.

Kaaistudio's | 30/09 + 01/10 - 20:30

N.a.v. de voorstelling Zig Zig spreekt Liesbet Stevens (Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen) over gendergerelateerde stereotypen als uitdaging voor recht en samenleving, tijdens de tweede RE:MAKE TALK van dit seizoen (01/10, 19:00).

 


AFGELAST : On the First Global Parliament of Mayors
Benjamin Barber & burgemeesters

Met spijt laten het Kaaitheater en Benjamin Barber weten dat deze avond (13/09) niet kan doorgaan. De data van de GPM in Den Haag zijn op het allerlaatste moment gewijzigd: hierdoor is het voor de buitenlandse gasten niet meer mogelijk om de aansluiting te maken met de avond in Brussel. We zoeken naar mogelijkheden om later in het seizoen alsnog een avond rond de GPM te organiseren.


[ Na het wereldwijde succes van zijn boek If Mayors Ruled the World, toetst de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber zijn ideeën aan de praktijk met het Global Parliament of Mayors. De eerste bijeenkomst van dit nieuwe democratische platform vindt plaats in Den Haag, van 9 tot 11 september 2016. Burgemeesters van 125 steden – groot en klein, ontwikkeld en in volle ontwikkeling – gaan daar in debat over de mondiale uitdagingen van deze tijdwww.globalparliamentofmayors.or

Elk apart zijn steden even machteloos als natiestaten, maar als ze samenwerken zijn ze groot genoeg om krachtig te regeren op wereldschaal.”  – Benjamin Barber ] 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel