ONE ALARM MANY VOICES | za. 17/02 14:00>18:00 KANAL & Akenkaai, Brussel

ONE ALARM MANY VOICES | za. 17/02 14:00>18:00 KANAL & Akenkaai, Brussel

een initiatief van Globe Aroma, met de steun van Beursschouwburg, Bozar, De Buren, Bronks, Decoratelier, Kaaitheater, Kunstenfestivaldesarts, KVS, La Bellone, RAB/BKO en RITCS

Globe Aroma is een open kunstencentrum en werkplek in hartje Brussel waar iedereen welkom is – los van afkomst, persoonlijke situatie of statuut. Ook als nieuwkomer kun je er schilderen, muziek of theater maken, en in contact komen met lokale kunstenaars. Het is een plek waar artistieke beleving, creatieve expressie en inburgering hand in hand gaan. Een plek waar mensen met vallen en opstaan vertrouwen krijgen in hun nieuwe omgeving en in hun eigen talenten.

Op de avond van vrijdag 12/02 vielen twintig agenten van de federale politie binnen bij Globe Aroma en namen zeven nieuwkomer-kunstenaars mee. Twee van hen zitten nu in een gesloten centrum, vier anderen kregen het bevel het grondgebied te verlaten. De buitenproportionele actie kadert in het Kanaalplan van minister Jan Jambon, dat terreurdreiging en radicalisering wil counteren. Vergelijkbare scenario’s deden zich in 2017 al voor bij ettelijke tientallen sociale, socio-culturele, jeugd-, sport- en welzijnsorganisaties.

Hoe moet het nu verder? Op zaterdag 17/02 laten we massaal onze stem horen.

Om 14:00 gaat de actie ONE ALARM MANY VOICES van start. Op de Akenkaai (naast het Kaaitheater) staat een open mic waar ieder die wil - anononiem of publiekelijk - gevoelens, gedachten en getuigenissen kan delen.
In Kanal (de oude Citroëngarage) bieden zes praktijktafels een plek aan verschillende organisaties die op de één of andere manier werken met of voor nieuwkomers. Daaraan zal gedebatteerd rond een aantal vragen. Wat als men werkt met mensen zonder papieren en daardoor in een legaal spanningsveld terecht komt? Hoe wordt de impact van het algemene politieke klimaat en het Kanaalplan ervaren? Hoe kan de civil society zich anders organiseren? Er wordt toegewerkt naar concrete voorstellen en acties.
 

#OneAlarmManyVoices

ONE ALARM MANY VOICES is een initiatief van Globe Aroma, met de steun van Beursschouwburg, Bozar, De Buren, Bronks, Decoratelier, Kaaitheater, Kunstenfestivaldesarts, KVS, La Bellone, RAB/BKO en RITCS.

 

Lees het Memorandum bij de actie One Alarm, Many Voices.

Waar is een nieuwkomer nog veilig?
Een open brief van de directeurs van Brusselse culturele instellingen en organisaties, verschenen in De Standaard (12/2/2018)

 

Contacteer ons
Els Rochette Artistiek directeur Globe Aroma
Koen Verbert zakelijk directeur Globe Aroma
Els Rochette Artistiek directeur Globe Aroma
Koen Verbert zakelijk directeur Globe Aroma
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel