Oktober: Kaaitheater presenteert
Tristero, Lucas Katangila, Soa Ratsifandrihana, Rosas & Cour et Cœur, Göksu Kunak, Sara Manente, Arkadi Zaides, De Warme Winkel, Kristien De Proost, Ecopolis, ...
- Premières: Lucas Katangila brengt La veste du président; Tristero met Fluisterbehang / Visite guidée
- Performance: Göksu Kunak brengt AN(A)KARA; MOLD van Sara Manente; Arkadi Zaides brengt NECROPOLIS
- Theater: De Warme Winkel brengt Lady Chatterley’s Lover; In the Middle of Nowhere van Kristien De Proost
- Debat: Ecopolis 2022 – Multiple (hi)stories, Multiple futures; The Wonders of Multilingualism #3
Lucas Katangila
La veste du président - première
Met zijn politieke solo La veste du président kaart de Congolese danser, choreograaf en activist Lucas Katangila de wantoestanden in Oost-Congo aan. In zijn choreografie balanceert hij tussen soepele, vloeiende bewegingen en een zeer berekende, soms zelfs ingehouden dans. Tot de spanning niet meer te houden is en het stuk losbarst en het geweld uitspuwt.
Lucas Katangila gebruikt zijn werk expliciet als wapen om het geweld in Congo tegen te gaan en er aandacht rond te creëren in Europa. Met invloeden uit hiphop, hedendaagse dans en traditionele Afrikaanse dans slaat hij met zijn choreografieën een brug tussen Europa en Afrika. In 2020 won hij de Roel Verniersprijs op Het Theaterfestival. Tijdens WIPCOOP 2021 toonde Katangila een work-in-progress van deze solo in de Kaaistudio's.
Kaaistudio's⎢27, 28/10⎢dans⎢in het Frans
Tristero
Fluisterbehang / Visite guidée - première
‘De muren hebben oren’ zeggen we wel eens. Maar wat als ze ook zouden kunnen spreken? Voor Fluisterbehang legt het Brusselse theatergezelschap Tristero de verborgen verhalen bloot die opgeslagen liggen in de muren van de Schaarbeekse woonst in de Gallaitstraat 80. Wie sliep er op de zolderkamer tijdens de tweede wereldoorlog? Maar ook: Wat is een huis? En wat willen we te alle tijden binnenskamers houden?
Samen met GC De Kriekelaar presenteert Kaaitheater de première van deze voorstelling.
De Kriekelaar⎢4>23/10⎢theater⎢in het Nederlands en Frans
Göksu Kunak
AN(A)KARA
AN(A)KARA is een ontaarde utopie, een sci-fi TV variety show, gemodereerd door Göksu Kunak. De focus ligt op het late modernisme in Turkije met speciale aandacht voor de stad Ankara. De performance onderzoekt de ondergang en het verval van een denkbeeldige maatschappij met verwijzingen naar absurditeiten uit het echte leven.
Göksu’s werk vestigt de aandacht op de problematiek van heteropatriarchale structuren, op oriëntalisme en auto-oriëntalisering maar ook op ‘Oosterse mannelijkheid’ en de verwevenheid van die mannelijkheid met staatsbestuur. AN(A)KARA ging in première in Berlijn en reisde wat later door naar Antwerpen. In oktober verwelkomen we Kunak voor de eerste keer in het Kaaitheaterprogramma, in de Kriekelaar.
De Kriekelaar | 21/10 | performance | in het Engels
Arkadi Zaides
NECROPOLIS
Arkadi Zaides en zijn team stellen een archief samen van lichamen die enkel en alleen in Europa toegelaten worden omdat ze levenloos zijn. NECROPOLIS is een uitnodiging om een spookachtig virtueel landschap zintuiglijk te onderzoeken en je verantwoordelijkheidsgevoel en rol als burger te bevragen.
In zijn werk richt Zaides zich op de manieren waarop politieke en sociale contexten invloed uitoefenen op bewegingen en gebaren van lichamen. NECROPOLIS ging in première tijdens de Atlas of Transitions Biennale in Bologna. Na een tournee door Europa presenteren we zijn werk in de Kriekelaar.
De Kriekelaar ⎢ 28, 29/10 ⎢ performance / dans
Sara Manente
MOLD
MOLD is niet alleen een performance, het is ook een kwekerij: een omgeving waarin alles op elkaar inwerkt zoals bij levende kweekculturen. Geïnspireerd door mycologie, mode, fermentatiepraktijken, dans en beeldhouwkunst benadert Sara Manente de theatermachine als een veelheid van lichamen.
Of het nu gaat om performances, film, tekst, events, beeldhouwwerk of telepathische samenwerking, haar werk vertrekt steeds vanuit de vooronderstelling dat alle relaties hun oorsprong vinden in noise (ruis), hetzij als chaotische veelvormigheid, hetzij als parasitaire structuur of als achtergrond. MOLD ging in juni première in Kortrijk tijdens het Almost Summer Festival. Na een passage in Frankrijk en Portugal, komt de voorstelling naar Brussel
Bronks | 22, 23/10 | dans / performance
Kristien De Proost
In the Middle of Nowhere
Waarom zit het midden van de trein altijd voller dan de uiteinden? Hoe bepaal je het midden van de oceaan? In In the Middle of Nowhere focussen Kristien De Proost en de Braziliaanse acteur Frederico Araujo zich op de paradox van het midden: hoe meer ze in kaart proberen te brengen waar het midden ligt, hoe oneindiger alles eromheen lijkt.
In the Middle of Nowhere zal in première gaan bij Campo en speelt meteen daarna in de Kaaistudio's.
Kaaistudio's⎢6, 7/10⎢theater⎢in het Nederlands
De Warme Winkel
Lady Chatterley’s Lover
Toen de roman Lady Chatterley’s Lover in 1928 verscheen, veroorzaakte dat heel wat ophef. Nu gaan Florian Myjer en Lisa Verbelen de dans aan met deze grensverleggende schandaalroman. Schaamteloos wentelen ze zich in perversie en genot en nemen ze Lady Chatterley’s Lover een beetje ruig en een beetje teder mee naar de 21e eeuw.
Lady Chatterley’s Lover ging in mei in première in Amsterdam, waarna ze is geselecteerd voor het Nederlandse Theaterfestival 2022. Na de voorstelling in de Kaaistudio's zal de voorstelling doorreizen naar Nederland. Het gezelschap, dat tijdelijk de naam toneelgroep Amsterdam adopteerde, heet voortaan weer De Warme Winkel.
Kaaistudio's | 18, 19/10 | theater | in het Nederlands
Ecopolis 2022
Multiple (hi)stories, Multiple futures
Ecopolis is het jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst. Maatschappelijke, ecologische en economische crisissen dwingen ons om na te denken over een radicaal andere manier van leven. “The world is not about to end; we are already living with a different World,” schrijft filosoof Bayo Akomolafe, spreker op de achtste editie van Ecopolis waar kunstenaars, denkers en doeners onze kaders openbreken. Dit jaar brengt Ecopolis, in samenwerking met de AB en Oikos, verhalen die voor deze nieuwe wereld een inclusieve en duurzame toekomst verbeelden.
Op het programma staan wandelingen in de namiddag en debatten in de avond. Aan het woord zijn onder meer: Omar Fassi Fehri, Chiara Tomalino, Dalilla Hermans, Bayo Akomolafe, Jumana Emil Abboud, Mihnea Tănăsescu, Olave Nduwanje, Eric Corijn, Apolline Vrancken, Jérémy Désir-Weber, Jill Peeters, Enkidu Khaled en Joachim Robbrecht
Ancienne Belgique | 15/10 | debat / wandeling | in het Nederlands, Frans en Engels
The Wonders of Multilingualism #3
Sinds een tijd vinden Passa Porta en Kaaitheater elkaar rond het thema meertaligheid, in al zijn wonderlijke en complexe facetten. Het thema van deze sessie staat nog niet vast, maar de opzet is ondertussen bekend: centraal staat het onderlinge gesprek, aangevuld met korte artistieke interventies rondom het thema. Passa Porta en Kaaitheater bouwen zo aan een diverse gemeenschap die elkaar treft rond een gedeelde interesse.
Kaaistudio's | 11/10 | debat/gesprek | in het Nederlands, Frans en Engels
Eva Decaesstecker
Theater in het Kaaitheater
Performance in het Kaaitheater
Dans in het Kaaitheater
Gesprek in het Kaaitheater