Oktober in het Kaaitheater

Oktober in het Kaaitheater

  • Première: Tristero met een nieuwe cast voor de remake van Iemand van ons
  • Belgische premières: Mette Ingvartsen met The Dancing Public; Billy's Violence van Needcompany en Trottoir van Volmir Cordeiro (co-presentatie met Charleroi danse)
  • Filmpremière So You Wanna Vogue Huh?! van For All Queens!
  • Trajal Harrell brengt The Köln Concert
  • Ecopolis 2021: Dare to Care
  • A Series of More-Than-Human Encounters #2: Radical Botany
  • Apparitions van Diederik Peeters
  • Mothers&Daughters organiseren een Slamposium
  • Kristien De Proost & Bwanga Pilipili met Simon, Garfunkel, My Sister & Me
  • Boy van Kyoko Scholiers
  • WIPCOOP

Tristero
Iemand van ons
– première

Voor deze ‘remake’ van Iemand van ons (2005) mobiliseert Tristero een doorgewinterde cast met véél levenservaring. Mark Verstraete, Bob De Moor, Kristin Arras, Sam Bogaerts, Mieke Verdin en Els Olaerts klimmen samen in een groot bed, en praten over politiek, de liefde en het leven. Met een trefzeker gevoel voor humor tasten ze elkaar af, liggen ze te luisteren en te woelen en geven ze zichzelf bloot.

De première van deze nieuwe versie van Iemand van ons was oorspronkelijk gepland voor maart 2020. Zovele covidmaanden later gaat de voorstelling met aangepaste cast in première in de Kaaistudio's en trekt hierna op uitgebreide tournee doorheen België.

Kaaistudio's | 6 > 10/10 | theater | in het Nederlands

 

Mette Ingvartsen
The Dancing Public
– Belgische première

In The Dancing Public onderzoekt Ingvartsen bewegingsextase bij sociale bijeenkomsten in de nasleep van een pandemie en wekt ze het historische fenomeen van de dansmanie tot leven op het podium. Haar solo blaast de eenzame opsluiting van 2020 op met een mix van onstuitbare bewegingen, onophoudelijke muziek, woorden en gezangen in helse tempo’s en ritmes. The Dancing Public is een dansfeest, een spoken word-concert en een uiting van fysieke waanzin tot de uitputting erop volgt. Wat is die extreme nood aan beweging die we vandaag in onze lichamen voelen? Zijn we klaar om weer voluit te proeven van het leven?

The Dancing Public gaat in première in Essen en komt dan naar het Kaaitheater voor de Belgische première. Hierna gaat de voorstelling op tournee naar o.m. NEXT festival, Parijs en Charleroi.

Kaaitheater | 13 < 15/10 | dans | in het Engels

 

Needcompany
Billy's Violence
– Belgische première

Voor Billy’s Violence onderzocht Victor Afung Lauwers tien tragedies van Shakespeare en herschreef hij ze tot gewelddadig liefdevolle, intieme dialogen waarin de vrouw centraal staat, ontdaan van elke historische referentie en anekdotiek. Zo uitgebeend en afgestroopt zag je Shakespeare wellicht nog nooit. Dit is een Needcompany-voorstelling pur sang: Maarten Seghers tekent voor de muziek, Jan Lauwers voor de regie, set, en kostuums, en dat alles met een internationale en intergenerationele cast.

Billy's Violence ging in première in Barcelona in juli. De voorstelling speelt nog op verschillende plekken in Spanje en Polen en komt naar het Kaaitheater voor de Belgische première.

Kaaitheater | 29 & 30/10 | theater

 

FOR ALL QUEENS!
So You Wanna Vogue Huh?!
– Filmpremière

In maart 2021 gooide Kaaitheater de deuren open voor FOR ALL QUEENS! Op twee dagen tijd blikten ze een film in die je meeneemt doorheen drie ruimtes die telkens een andere kijk geven op wat ballroomcultuur is. Wil je meer te weten komen over deze gemeenschap en cultuur? Dan zul je leren wat de do’s & don’ts zijn, inzicht krijgen in de geschiedenis, en zien dat die duckwalk niet zo bouncy hoeft te zijn.

FOR ALL QUEENS! bekijkt vanuit een Subsaharaanse diasporische non-heteronormatieve bril en is onder andere de initiatiefnemer van de Brussels Ballroom Community en het FOR ALL QUEENS! Pride Festival. Het is een van de nieuwe partners waarmee Kaaitheater sinds vorig seizoen samenwerkt.

Kaaitheater | 1/10 | film

 

Trajal Harrell
The Köln Concert

Trajal Harrell komt naar buiten met een idee waar hij al jaren op broedt: een choreografie op Keith Jarretts Köln Concert, de meest succesvolle pianosolo-opname aller tijden. The Köln Concert zoekt naar een taal die – ondanks physical distancing – nabijheid mogelijk maakt. De collectieve ervaring van tedere, kwetsbare, dansende mensen zien, herinnert aan de noodzaak om ondanks alles dicht bij elkaar te blijven.

Trajal Harrell is een Amerikaanse danser en choreograaf, die met zijn voorstellingen wereldwijd in de theaters staat. In 2018 werd hij door Tanz Magazine uitgeroepen tot danser van het jaar. The Köln Concert is het debuut van Harrells pas opgerichte dansgezelschap in het Schauspielhaus in Zürich. De première vindt in Zurich plaats in september.

Kaaitheater | 8 & 9/10 | dans

 

Volmir Cordeiro
Trottoir
– Belgische première

Hoe toon je vrijheid op het podium? Voor de Braziliaanse danser en choreograaf Volmir Cordeiro ligt de sleutel hiervan in de metamorfose, in de kracht van het ‘in wording zijn’. Gehuld in vele lagen felgekleurde panty’s laten zes dansers de uitbundige energie van hun transformaties los op het publiek. Stort je halsoverkop in dit rebelse laboratorium, en herdenk de relatie tot je eigen normen – in het theater of je dagelijks leven.

Cordeiro put inspiratie uit de verdrongen hoeken van het expressionisme en de neo-barok. Trottoir ging in première in Marseille in 2019. Na een tournee door Frankrijk, Portugal en Brazilië, komt de voorstelling nu naar Brussel voor de Belgische première. Deze presenteren we mee in La Raffinerie/Charleroi Danse.

Charleroi Danse | 23/10 | dans

 

Ecopolis 2021
Dare to Care

Ecopolis is het jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst.
Door de globale coronacrisis kwam zorg in het brandpunt van de belangstelling te staan. Maar zorg reikt verder dan het strikt medische: het omvat alles wat we doen om de wereld te behouden en te herstellen. Kan zorg een nieuw vertrekpunt zijn, gebaseerd op verbondenheid en generositeit? Kan zorg, als emancipatorisch principe, politiek en economie schragen? Ecopolis 2021 maakt ruimte voor deze en andere vragen tijdens een dag vol lezingen, gesprekken, workshops, literatuur en performance.

Dit zijn de eerste namen: Moya De Feyter, Jason Hickel, Carolina Maciel de França, Sien Volders, Benedikte Zitouni, Els Hertogen, Olave Nduwanje, Amina Belôrf, Tine Hens, Luc Van Gorp, Gaea Schoeters.

Deze 7de editie van Ecopolis is een samenwerking van Kaaitheater, Oikos, FMDO, Passa Porta, Brussels Academy, Huis van de Mens, Triodos, Green European Foundation, Reset.Vlaanderen, Broederlijk Delen, Etopia, Labiomista, Kanal/Centre Pompidou en Kunstenpunt.

Kaaitheater | 24/10 | debat / lezing | in het Nederlands, Frans en Engels

Diederik Peeters
Apparitions

Diederik Peeters neemt de rol van illusionist aan, maar raakt al snel verdwaald in zijn eigen illusies. Met optische trucs uit de 19e eeuw blaast hij zijn eigen schaduw leven in, en doet geesten van de toekomst herrijzen. In een soort visueel delirium botsen echo's van Méliès of Houdini tegen de 22e eeuw aan. Zijn de doden hier levend, en blijkt de toekomst zich gewoon in het heden af te spelen?

Apparitions ging in 2019 in première in Leipzig en trekt sindsdien door Europa.

Kaaitheater | 21, 22/10 | theater | in het Engels

 

Mothers&Daughters
Slamposium

Mothers & Daughters – A Lesbian* and Trans* Bar* is een collectief project en rondreizende ontmoetingsruimte in Brussel door en voor lesbische, transgender, niet-binaire en gender-non-conforme personen én hun vrienden en bondgenoten. Het is een van de nieuwe partners waarmee Kaaitheater sinds vorig seizoen samenwerkt.

Midden oktober bezet het de Kaaistudio's met Slamposium, een internationaal feministisch en queer slam symposium en viering van performance, dat de bloeiende slam scène in Brussel/België samenbrengt met slam performers uit andere delen van Europa en de wereld. Houd je vast voor twee dagen vol poëzie, performance, workshops, muziek, gelach en veel meer.

Kaaistudio's | 15, 16/10 | slam/performance

 

More-Than-Human Encounters #2
Natania Meeker, Antónia Szabari, Gry Ulstein & others – Radical Botany, tendrilesque writing

Hoe zou de geschiedenis eruitzien als ze werd bekeken door de ogen van meer-dan-menselijke entiteiten? A Series of More-Than-Human Encounters keert terug! Deze reeks van lezingen, debatten en workshop nodigt je met planten, bergen en de zee als denkende metgezellen uit om niet alleen het kunstmatige onderscheid tussen het menselijke en het niet-menselijke in vraag te stellen, maar ook het idee van de mens als autonoom en zelfbepalend wezen.

De eerste avond van deze tweede reeks focust op ‘tendrilesque writing’, tentaculair schrijven. Wat gebeurt er met het menselijke spraakvermogen als planten ons lichaam binnendringen, wortels door onze aderen kruipen, en we in hybride plantenmonsters veranderen? Wat gebeurt er als we planten via ons laten spreken en wat voor nieuwe taal, nieuwe kennis en nieuwe werelden kunnen daaruit voortkomen?

Kaaistudio's | 19/10 | debat/lezing | in het Engels

 

Kristien De Proost & Bwanga Pilipili
Simon, Garfunkel, My Sister & Me

In 1981 speelden Paul Simon en Art Garfunkel hun legendarische concert in Central Park New York: een muzikaal feest van vriendschap en solidariteit. Beide zangers mijden elkaar sindsdien. Meer nog: ze waren al gesplit ten tijde van het concert. But the show had to go on. Simon, Garfunkel, My Sister and Me is een voorstelling over rivaliteit in al zijn vormen.

Deze voorstelling ging première in september 2020 in Nona en had een ruime tournee door Vlaanderen, Brussel en Nederland. Wegens corona kon een groot deel daarvan niet doorgaan. Nu spelen Kristien De Proost en Bwanga Pilipili eindelijk in Brussel, meteen voor een reeks van 8 voorstellingen.

Rideau de Bruxelles | 12 > 20/10 | theater / muziek | in het Nederlands, Frans en Engels (boventitels in het Nederlands en Frans)

 

Kyoko Scholiers
Boy

Wat doet het met iemand om op te groeien zonder een warm en veilig nest? Kyoko Scholiers verdiepte zich maandenlang in de wereld van de jeugdhulp: ze interviewde jeugdrechters, pleeggezinnen, kinderpsychiaters, opvoeders, kinderen en hun ouders… Vanuit al deze ervaringen schreef ze de fictieve theatertekst Boy. De soundscape wordt live gezongen door het kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen.

Boy ging in september in première in de Antwerpse Opera. Daarna toert de voorstelling door Vlaanderen en Nederland.

Voor de voorstelling in het Kaaitheater gaat Kyoko Scholiers in gesprek met Brussels jeugdrechter Tine Suykerbuyk.

Kaaitheater | 2/10 | muziektheater | in het Nederlands
 

 

WIPCOOP

WIPCOOP – de Work In Progress Coöperatie van Mestizo Arts Platform – is een all year round ontwikkelingsparcours in Antwerpen, Brussel, Gent en Mechelen. Voor het zesde jaar op rij strijkt WIPCOOP neer in Brussel. Ook in de Kaaistudio’s zullen artiesten uit de Brusselse scène hun Work In Progress tonen aan een publiek van professionals en nieuwsgierige kijkers. Op het programma staan: Lucas Katangila, One Nation Crew, Inès El Bakari & Jad Zeitouni, Jenny Onya Ambukiyenyi, Yousra Dahry en Briana Ashley Stuart.

Kaaistudio's | 27 & 28/10

 

Ecopolis & the More-than-human Encounters series are co-funded by ACT & the Creative Europe Programme of the European Union

Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek