oktober in het Kaaitheater

oktober in het Kaaitheater

in première

  • Moving in Concert, de nieuwe groepschoreografie van Mette Ingvartsen
  • Tactile Quartet(s) van Kaaitheater artist-in-residence Vera Tussing
  • Landscape Orchestra, muziektheatervoorstelling van open kunstenhuis Globe Aroma & Niko Hafkenscheid/Pablo Castilla/Hedvig Biong

nieuwe lezingenreeks: Hyperpresent

  • Keller Easterling bijt de spits af van de Hyperpresent-reeks met een lezing over Extrastatecraft

artists-in-residence

  • Michiel Vandevelde en Radouan Mriziga tonen hun samenwerkingen met fABULEUS, beide geselecteerd voor het TheaterFestival 2019: Paradise Now (1968-2018) en 8.2

voor het eerst in Brussel

  • Orestes in Mosul van Milo Rau/NTGent
  • tg STAN met Que sera sera - Hitchcock Truffaut Cavett Godard - pour qui pour quoi
  • Move 37 van Thomas Ryckewaert

 

Mette Ingvartsen
Moving in Concert
- wereldpremière

In Moving in Concert creëert Mette Ingvartsen een universum waarin mensen, technologie en organische materie een abstract geheel in beweging vormen. Geïnspireerd door de manier waarop het digitale onze zintuigen prikkelt, zoekt de voorstelling naar een poëzie van plasticiteit, abstractie en verbeelding. Hoe kunnen we technologie begrijpen als iets dat doorwerkt in ons lichaam, zelfs wanneer alle apparaten uitstaan? Hoe beïnvloedt de alomtegenwoordigheid van technologie de plasticiteit van onze hersenen?
Via licht, schaduw en reflectie openen de negen dansers een betoverend landschap waarin je als toeschouwer mag binnenstappen.
De Deens-Brusselse choreografe Mette Ingvartsen maakte eerder al verschillende thematische cycli, o.m. rond ecologie (The Artificial Nature Project) en seksualiteit (The Red Pieces). Met Moving in Concert opent ze een nieuwe cyclus van voorstellingen rond technologie. Lees hier ons interview met haar.

De voorstelling gaat in première in het Kaaitheater. Hierna reist ze door naar o.m. Festival d'Automne (Parijs) en NEXT festival (Kortrijk). 

Co-funded by ACT & & the Creative Europe Programme of the European Union 

Kaaitheater | 3 > 5/10 | dans 

 

 

Vera Tussing & Quatuor MP4
Tactile Quartet(s)
- première

Choreografe en Kaaitheater artist-in-residence Vera Tussing focust al langer op zintuiglijkheid. In Tactile Quartet(s) bouwt ze hierop verder en nodigt ze het strijkkwartet Quatuor MP4 en vier dansers uit op scène voor een speelse ontmoeting tussen beweging en geluid. De vier muzikanten spelen passages uit diverse kwartetten, van Franz Schubert, Anton Dvorak en Florence Price tot hedendaagse werken van Georg Friedrich Haas en Caroline Shaw. Ondertussen wagen ze zich aan één-op-één aanrakingen met het publiek, waardoor een fysiek tegenspel ontstaat. Alles vloeit voort uit aanraking – een strijkstok op een snaar, een arm op een schouder, een akoestische gewaarwording op je huid. Wat gebeurt er wanneer we de bewegingen van een strijkkwartet serieus nemen als een choreografie, en meedansen?

Tactile Quartet(s) gaat in première in het Kaaitheater en doet dan o.m. STUK (Leuven) aan.

Kaaitheater | 19 & 20/10 | dans

 

 

Globe Aroma & Niko Hafkenscheid, Pablo Castilla, Hedvig Biong
Landscape Orchestra
- première

Landscape Orchestra zoekt een muzikaal antwoord op de vraag hoe we vertrek, reis en aankomst kunnen verbeelden. De voorstelling bezoekt de landschappen waar we doortrekken op weg naar beter en anders. Ze vraagt stil te staan bij de perspectieven van waaruit we naar elkaar kijken, en bij de verwachtingen die we van elkaar hebben.

Muziektheatermakers Niko Hafkenscheid, Hedvig Biong en Pablo Castilla maken deze voorstelling samen met kunstenhuis Globe Aroma, plek voor nieuwkomers en vluchtelingen in hartje Brussel. Het Kaaitheater is een vaste partner voor hun theatervoorstellingen en presenteerde al Underneath Which Rivers Flow van Jozef Wouters, Capsaicin van Michiel Soete en De Brievenschrijver van Simon Allemeersch.

Kaaistudio's | 10 > 12/10 | theater / muziek | in het Nederlands en Frans

 

 

Hyperpresent-talk:
Keller Easterling on Extrastatecraft

Onder de noemer Hyperpresent geven vijf hedendaagse denkers elk een lezing rond een nieuw begrip dat ze zelf introduceerden. Daarna gaan ze erover in gesprek met filosoof Laurent De Sutter, die deze reeks ook cureerde. Keller Easterling bijt als eerste de spits af.

Keller Easterling is een Amerikaanse architecte, urbaniste, auteur en professor aan Yale University. Ze schrijft voornamelijk over de infrastructurele organisatie van de wereld.
In haar jongste boek Extrastatecraft: The Power of Infrastructure Space. Extrastatecraft verkent ze delen van de infrastructuur die de grootste impact hebben op onze wereld – zoals regels voor de afmetingen van kredietkaarten, het stedelijke netwerk van mobiele telefonie, ’s werelds grootste gedeelde platform, en de ‘free zone’, het nieuwe wereldstedelijke model – en stelt enkele verrassende technieken voor om macht in de moderne wereld te bepalen.

Hyperpresent is co-funded by ACT & the Creative Europe Programme of the European Union.

Kaaitheater | 14/10 | talk | in het Engels

 

 

Radouan Mriziga & fABULEUS, hetpaleis, Moussem - 8.2

Radouan Mriziga laat zich inspireren door een oude liefde: rapmuziek. Samen met zeven jongeren verdiepte hij zich in alles wat rap uniek maakt: het ritme, de flow, de statements en gebaren, en de geschiedenis van de grandmasters tot Kendrick Lamar. In 8.2 proberen ze de essentie te vatten van een muziekstijl die trends overstijgt en generaties overleeft – en zichzelf telkens heruitvindt.
8.2 ging in februari in première in hetpaleis (Antwerpen). In september staat de voorstelling in Gent tijdens Het TheaterFestival. Hierna volgt een tournee doorheen België en Nederland, met een Brusselse stop in het Kaaitheater.
Kaaitheater | 26/10 | dans

 

Michiel Vandevelde & fABULEUS - Paradise Now (1968-2018)

Michiel Vandevelde gaat op zoek naar de restanten van de erfenis van mei ’68, samen met een nieuwe generatie jongeren. Openen er zich nieuwe toekomstperspectieven wanneer zij een halve eeuw geschiedenis scannen in een wilde choreografie van iconische beelden?
Paradise Now ging in première in het Kaaitheater tijdens het Kunstenfestivaldesarts 2018 en heeft er ondertussen een ruime Europese toernee opzitten. In het najaar doet de voorstelling nog Potsdam, Gent (tijdens het TheaterFestival) en Düsseldorf en voor een tweede maal Brussel (Kaaitheater) aan.
Kaaitheater | 25/10 | dans / performance | in het Nederlands, Frans en Engels

 

 

Milo Rau/NTGent
Orestes in Mosul

Een schijnbaar eindeloze keten van moorden en bloedwraak: dat is de plot van de Oresteia. In Orestes in Mosul combineert Milo Rau de tragedie der tragedies met actuele politieke conflicten. Met een internationaal ensemble van Iraakse en Europese acteurs – waaronder Johan Leysen – brengt hij een Oresteia van onze tijd.

De voorstelling ging in NTGent in première in april 2019 en trekt sindsdien door Europa.

Kaaitheater | 11 & 12/10 | theater | in het Nederlands, Engels en Arabisch (boventitels in Nederlands en Frans)

 

 

tg STAN
QUE SERA SERA

Damiaan De Schrijver, Bert Haelvoet en Matthias de Koning begeven zich op het domein van de film. Waar komen film en theater elkaar tegen? Waar botsen ze en waar versterken ze elkaar? Een veelheid aan bronmateriaal – zoals de interviews die Alfred Hitchcock gaf aan onder meer François Truffaut en Jean-Luc Godard – vormen hun vertrekpunt.

De première van QUE SERA SERA HITCHCOCK TRUFFAUT CAVETT GODARD POUR QUI POUR QUOI vond plaats begin juni 2019 in kc NONA (Mechelen). Hierna is de voorstelling op tournee vertrokken doorheen Vlaanderen en Nederland.

Kaaistudio's | 16 > 19/10 | theater | in het Nederlands

 

 

Thomas Ryckewaert
Move 37

Voor zijn lecture-performance Move 37 verdiept Thomas Ryckewaert zich in artificiële intelligentie en kosmologie. Samen met kosmoloog Thomas Hertog (KU Leuven) zoekt hij naar manieren om het radicaal vreemde bloot te leggen. We stoten op de grenzen van onze kennis bij het horen van ­Hertogs kosmologische inzichten en dat is een bevreemdende maar ook nederige ervaring.
Thomas Ryckewaert studeerde biologie en filosofie aan de KUL en dramatische kunst aan de toneelschool Dora van der Groen. Zijn werk balanceert op de grenzen van theater, dans en installatie.

Move 37 ging in première in DeSingel (Antwerpen). Hierna deed het nog Leuven (STUK), Londen (Southbank) en Gent (Vooruit) aan. Na het Kaaitheater reist de voorstelling door naar De Brakke Grond (Amsterdam).

Kaaitheater | 22/10 | lecture performance | in het Engels

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek