oktober in het Kaaitheater

oktober in het Kaaitheater

  • Première: Jan Decorte's Hamlet 2.0
  • Belgische première: Museum of Lungs van Laila Soliman & Stacy Hardy en Monument 0.5: The Valeska Gert Monument van Eszter Salamon & Boglàrka Börcsök
  • Met CITY:LAND trekt het Kaaitheater de stad in
  • 3x Kate McIntosh: In Many Hands, Worktable en Dark Matter
  • Common Ground van Benjamin Vandewalle & Platform-K
  • het betreft liefde van Tine Van Aerschot/Trevor
  • albumpresentatie Supersonic Flora van Walter Hus

CITY:LAND

Met het nieuwe festival CITY:LAND  trekt het Kaaitheater de stad in, weg van de theaterzaal. Vijf dagen lang onderzoeken kunstenaars de stad, als een gedeelde plek in een verdeelde wereld. CITY:LAND brengt twee thema's samen die het Kaaitheater al langer nauw aan het hart liggen en in ons programma aan bod komen: ecologie (tijdens de tien edities van Burning Ice en andere programma's i.h.k.v. Imagine2020) en stad & samenleven (o.a. met Festival Kanal).
Deze eerste editie, van 9 tot 13 oktober, speelt zich af op en rond het Muntplein in de week voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen.

In iedere editie zal één van de Kaaitheater artists-in-residence centraal staan. Dit jaar is dat Michiel Vandevelde met Precarious Pavilions #2. Samen met het collectief 431 – bestaande uit Lietje Bauwens en Wouter De Raeve nodigt hij een tiental kunstenaars uit die overdag een experiment uitvoeren op het plein, zonder publiek. De documentatie van deze interventies krijgt vervolgens een centrale plek in een avondprogramma, de Precarious Pavillions talks, waarin kunstenaars en andere gasten samen zoeken naar een progressieve opvatting van lokaliteit. Lees hier een interview met het collectief 431 over the new local.

Verder kom je tijdens deze 5-daagse op en rond het Muntplein performances, installaties en expo's tegen: van Anne Collod, Ant Hampton, Kevin Trappeniers, Roland Gunst & Sibo Kanobana, Architecture Workroom Brussels, Sarah van Lamsweerde en Sarah Vanagt. Lees hier het persbericht over CITY:LAND.

op & rondom het Muntplein | 9>13/10 | performance/installatie/video/talks/expo

 

Jan Decorte/Bloet
Hamlet 0.2
 - première

Jan Decorte neemt opnieuw de draad op van zijn legendarische Hamlet-bewerkingen. In de loop der jaren heeft hij de Shakespeareklassieker meermaals herschreven, geregisseerd en gespeeld. Nu is het tijd om de ziel van Hamlet opnieuw aan te boren… maar niet alleen! Versterkt door de jongste generatie theatermakers – dramastudenten Ellis Meeusen en Lisah Adeaga – benen Jan Decorte en Sigrid Vinks Hamlet uit. Door de verschillende versies te recycleren ontstaat opnieuw een Hamletmachine, maar dan één van de 21e-eeuw. Met brokstukken en flarden van teksten uit het verleden herdefinieert Decorte zo de oerconflicten van de menselijke existentie.

Hamlet 0.2 gaat in première in het Kaaitheater. Hierna reist de voorstelling door België en Nederland.

Kaaitheater | 5>6/10 | theater | in het Nederlands

 

Laila Soliman & Stacy Hardy
Museum of Lungs
 - Belgische première

Museum of Lungs van performer en schrijfster Stacy Hardy en regisseuse Laila Soliman verbindt pijn, trauma en ziekte met kapitalisme, kwetsbaarheid, samenleving en geschiedenis. Hardy's ervaring met tuberculose – de jaren voorafgaand aan de diagnose en de ellenlange en zware behandeling van de ziekte – vormt het vertrekpunt van een voorstelling die historisch archiefmateriaal van over de hele wereld verzamelt. Samen met muzikanten Neo Muyanga en Nancy Mounir creëren ze een muzikale documentaire voorstelling over liefde, eenzaamheid, het fragiele leven en de dood. Maar in Museum of Lungs tonen Hardy en Soliman ook hoe kwetsbaarheid en ziekte het begin kunnen betekenen van verzet tegen gewelddadige en onderdrukkende machtsstructuren.

Museum of Lungs speelt eerst in Zuid-Afrika, gaat in première in Basel en reist nadien doorheen Europa. De Belgische première vindt plaats in het Kaaitheater.

Kaaistudio's | 3 & 4/10 | theater/muziek | in het Engels

 

Esther Salamon & Boglàrka Börcsök
Monument 0.5: The Valeska Gert Monument
- Belgische première

Choreografe Eszter Salamon legt in haar MONUMENT-serie niet de nadruk op eerbetoon of herdenking. Ze wil ons in de eerste plaats op een andere manier met geschiedenis laten omgaan. En als er één danskunstenaar een monument verdient, dan is het wel de Duitse Valeska Gert (1892-1978). Haar niets-vrezende provocatieve performances, haar liefde voor het groteske en burleske, haar voorkeur voor het marginale én haar zoektocht naar een nieuwe representatie van het lichaam, maakten haar zonder twijfel tot één van de belangrijkste kunstenaars van haar tijd.
Samen met Boglàrka Börcsök vertaalt Salamon vooral een energie uit het verleden naar het heden. 

De voorstelling ging in première in PACT Zollverein en toert sindsdien door Europa.

Kaaitheater | 18>19/10 | dans

 

3x Kate McIntosh!

Kaaitheater artist-in-residence Kate McIntosh overstijgt met haar werk de grenzen van performance, theater, video en installatie. Wat daarin telkens opvalt is de manier waarop ze de afstand tussen speler en publiek weet te overbruggen, en haar voorliefde voor theatrale beelden. In één week tijd kun je drie van haar producties meemaken, speels balancerend op de lijn tussen wetenschap, entertainment, experiment, variété, filosofie en eclectische verhalen. Welkom in Kates universum! (lees je hier alvast in!)

Worktable
Worktable is een installatie met verschillende kamers, die je één na één doorloopt. Eens binnen krijg je instructies, uitrusting, veiligheidsbril en materialen waar je mee aan de slag kan. Je beslist zelf hoe de dingen uit elkaar gaan: Kate McIntosh legt de hamer klaar, jij doet de rest. Worktable ging in première in 2011 en toert sindsdien de wereld rond.
Op zondag 28/10 kunnen ook kinderen vanaf 5 jaar aan de slag in Worktable for Kids.
Kanal - Centre Pompidou | 24>28/10 | live installatie

In Many Hands
Met In Many Hands zoekt Kate McIntosh het tactiele op. Ze nodigt je uit om te testen en aan te raken, maar ook om te luisteren en te ruiken. Samen met andere bezoekers ga je – zonder te spreken – aan het experimenteren met materialen in een reeks zintuiglijke ‘situaties’. In Many Hands is deels laboratorium, deels expeditie, deels meditatie: volg je neus en je nieuwsgierigheid! Sinds de première in 2016 trekt de voorstelling rond op een uitgebreide Europese tournee.
Kaaitheater | 23>24/10 | performance

Dark Matter
Geflankeerd door twee onhandige assistenten, werpt Kate McIntosh als een hogepriesteres in glitterjurk vol overgave op allerlei huis-, tuin- en keukenexperimenten. Met hun pseudowetenschappelijk betoog en filosofische bespiegelingen ontmaskeren ze de dilettanten wiens proefondervindelijke bewijsvoeringen – van dat ‘wat ze zeker weten’ – blijven mislukken. Dark Matter is een erg grappige voorstelling, die tegelijk een gevoel van unheimlichkeit oproept.
Kaaitheater | 26/10 | theater | in het Engels

 

Benjamin Vandewalle & Platform K
Common Ground

De leefwerelden van Kaaitheater artist-in-residence Benjamin Vandewalle, Kobe Wyffels en Hannah Bekmans konden niet verder uit elkaar liggen. In Common Ground gaan ze via beweging op zoek naar raakvlakken én verschillen. De ene keer voeren ze fragiele en intieme duetten op, dan weer ontspint er zich een competitieve krachtmeting. Wat kunnen ze van elkaar leren? Het is sinds 2013 geleden dat Vandewalle nog eens zelf op scène stond. Deze voorstelling is voor hem een terugkeer naar zijn vroegere, dansante werk. Kobe Wyffels en Hannah Bekmans zijn allebei verbonden aan Platform-K, de Gentse danswerkplaats die mensen met een beperking opleidt tot professionele dansers.

Common Ground is geselecteerd voor het Theaterfestival dit jaar. De voorstelling trekt sinds februari doorheen Vlaanderen en doet in oktober ook het Kaaitheater aan.

Kaaitheater | 27>28/10 | dans

 

Tine Van Aerschot
Het betreft liefde

Tine Van Aerschot maakt een voorstelling over de liefde. Het gaat over liefde toen en nu. Het tekstmateriaal – steeds zo cruciaal voor haar theaterwerk – vertrekt vanuit gesprekken die Van Aerschot voerde met kinderen en volwassenen, over hun liefdeservaringen. Maar ook merkwaardige liefdesverhalen uit de geschiedenis en de literatuur krijgen een plek in de voorstelling. Precisie, humor en broosheid staan telkens centraal in Van Aerschots theaterwerk. Dit is haar eerste Nederlandstalige voorstelling. Ze wordt gespeeld door Lois Brochez, Sara De Roo en Dounia Mahammed.

Het betreft liefde was voor het eerst te zien tijdens Theater Aan Zee afgelopen zomer. De Kaaistudio's is de tweede stop in de tournee doorheen Vlaanderen en Nederland.

Kaaistudio's | 17>18/10 | theater | in het Nederlands

 

Walter Hus
Supersonic Flora
 - albumpresentatie

Walter Hus achter de piano is een belevenis, getuige zijn memorabele concerten in de Kaaistudio’s tussen 2000 en 2005. Dit keer staat zijn piano op het toneel van het grote Kaaitheater. Voor Supersonic Flora keert Walter Hus terug naar een aantal sleutelwerken uit zijn carrière en herwerkt ze tot splinternieuwe composities voor solo piano. Van prachtige radicale en minimalistische composities uit de jaren 80 over meer melodieuze werken uit de jaren 90 tot een recent jazzy stuk voor een overleden vriend. 
Vanaf oktober trekt Hus rond met zijn album doorheen België.

Kaaitheater | 20/10 | muziek

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel