OKTOBER IN HET KAAITHEATER

OKTOBER IN HET KAAITHEATER

  • premières van Rosas & Ictus (Rain) en Tristero (Leave a Comment)
  • Belgische premières van Tiago Rodrigues, Maatschappij Discordia en Lemm&Barkey/Needcompany
  • werk van Kaaitheater artists-in-residence Mette Ingvartsen en Ivo Dimchev
  • RE:MAKE talk met Susan Neiman en conferentie met o.m. Nick Srnicek en Alex Williams

METTE INGVARTSEN
69 POSITIONS + 7 PLEASURES

In haar nieuwste voorstellingcyclus The Red Pieces onderzoekt Kaaitheater artist-in-residence Mette Ingvartsen wat naaktheid en seksualiteit in onze maatschappij betekenen. In 1 week herneemt ze 2 voorstellingen en organiseert ze de performatieve conferentie The Permeable Stage, over de politiek van seksualiteit in relatie tot de publieke en private sfeer.

In de solo 69 Positions - ergens tussen expo en performance in - brengt Ingvartsen de experimentele performances van de jaren '60 terug tot leven. In de groepschoreografie voor 12 dansers 7 Pleasures houdt ze zeven concepten van plezier tegen het licht. Lees hier alvast een interview met Mette Ingvartsen!

69 Positions Kaaistudio's 4 > 5/10 | 7 Pleasures Kaaitheater 7 > 8/10 | The Permeable Stage Kaaistudio's  8/10

Op woensdagnamiddag organiseren we ook een workshop voor kinderen tussen 6 en 10: Gender onder de loep (5/10, 14:00) - een eerste van een nieuwe reeks workshops, waarin kinderen kennismaken met Kaaitheaterseizoensthema's, en dat op hun maat.
Vanaf 15/10 start het Kaaitheater ook met Filokids, een filosofielabo op woensdagnamiddag, waarin kinderen (6-9j) leren filosoferen.

 

ANNE TERESA DE KEERSMAEKER/ROSAS & ICTUS
RAIN (live) - première

Op de pulserende tonen van Steve Reichs Music for 18 Musicians - live uitgevoerd door Ictus - laten tien dansers zich meeslepen door een onstuitbare gezamenlijke energie. Wiskundige figuren, aanhoudende herhalingen en de kunst van de voortdurende variatie: Rain blijft een van Anne Teresa De Keersmaekers meest wervelende en kenmerkende voorstellingen en wordt nu, 15 jaar na de creatie, hernomen met live muziek en een nieuwe cast van 10 jonge Rosas-dansers.

Anne Teresa De Keersmaeker werd zopas uitgeroepen tot “Choreografe van het Jaar” door het tijdschrift Tanz en een jury van internationale danscritici. Steve Reich (°3 oktober 1936) wordt 80 net aan de vooravond van deze herneming, die in wereldpremière gaat in Brussel en vervolgens uitgebreid op tournee in binnen- en buitenland.

Op locatie in het Koninklijk Circus | 4 > 7/10 | dans
 


IVO DIMCHEV
CONCERTO + OPERVILLE

Rasperformer en Kaaitheater artist-in-residence Ivo Dimchev herneemt met Operville de performance die hij voor Performatik 2015 maakte, en nodigt pianiste Lea Petra uit voor een van zijn befaamde improvisatieconcerten: Concerto's

Concerto Kaaitheater 12/10 | Operville Kaaitheater 14/10

 

TIAGO RODRIGUES
ANTONY AND CLEOPATRA - Belgische première

Schrijver, regisseur en directeur van het Teatro Nacional in Lissabon Tiago Rodrigues distilleert uit Shakespeares meest hopeloze liefdestragedie een poëtische voorstelling met twee dansers in de hoofdrol.
Antony and Cleopatra was o.m. te zien op het Festival van Avignon 2015 en ging ruim op tournee in Europa.

Kaaistudio's | 13 > 15/10 | theatre in English

 

MAATSCHAPPIJ DISCORDIA
Weiblicher Akt 7: Mevrouw Macbeth - Belgische première

Met hun focusreeks Weiblicher Akt maakt Maatschappij Discordia voorstellingen vanuit het vrouwelijk perspectief. Dit zevende deel gaat over vrouwen en macht. Discordia bewerkt de plot van Shakespeares Macbeth naar een verhaal vanuit de vrouw: Mevrouw Macbeth.

Kaaistudio's | 18 > 19/10 | theater in het Nederlands

Mevrouw Macbeth gaat 1/10 in première in Amsterdam, na de Belgische première in de Kaaistudio's verder op tournee, o.m. in Antwerpen en Gent.

 

LEMM&BARKEY & NEEDCOMPANY
FOREVER  - Belgische première

Grace Ellen Barkey en Lot Lemm stellen vragen over onze worsteling met sterfelijkheid. In de choreografie van 'FOREVER' wordt de partituur van Mahler's 'Der Abschied' is zichtbaar.

Kaaitheater | 21 > 23/10 | dans

Forever gaat in première in Graz. Na de Belgische première in het Kaaitheater gaat de voorstelling op tournee in Vlaanderen.

Bij de voorstelling op 23/10 organiseren we de eerste Matinee Kadee van dit seizoen: terwijl de ouders naar Forever kijken, kunnen hun kinderen (4-12j) zich uitleven tijdens de speelse workshop Bouwen met hooi.

 

TRISTERO
Leave a comment - première

Iedere seconde belandt er een uur videomateriaal op YouTube. We delen likes en dislikes uit en geven vooral veel commentaar. Geleid door een selectie van deze commentaren boort Tristero fundamentele thema’s aan, zoals de fragiliteit van kunst én van vrije meningsuiting. Wat volgt is een droogkomisch, soms onthutsend portret van de wereldwijd verbonden YouTube-gemeenschap.

Tristero is het Brussels theatercollectief rond Kristien De Proost, Youri Dirkx en Peter Vandenbempt. Met een lange voorgeschiedenis in het Kaaitheater, staan ze garant voor wrange komedies, hedendaagse dramaturgie, bewegingstheater of een mix van dat alles. Al eerder zetten ze gevonden materiaal in als basis voor een voorstelling, bijvoorbeeld bij The Search Project en Iemand van ons.

Kaaitheater | 27 > 29/10 | theater NL/FR/ENG | coproductie Kaaitheater

Leave a comment gaat in première in het Kaaitheater, en daarna op tournee in Nederland en Vlaanderen.

 

Claire Croizé
EVOL

De nieuwe dansvoorstelling van Claire Croizé is een tedere creatie op songs van David Bowie. EVOL gaat in première in het STUK, en na de voorstellingen in de Kaaistudio's verder op tournee in Vlaanderen. De trailer (hieronder) is alvast een voorproevertje!

Kaaistudio's | 28 > 29/10 | dans

 

SUSAN NEIMAN
ON GROWN-UP IDEALISM

De Amerikaanse moraalfilosofe Susan Neiman schreef boeken als Why Grow Up? Subversive Thoughts for an Infantile Age en Moral Clarity: A Guide for Grown-Up Idealists. Ze zoekt daarin steeds een middenweg tussen blind utopisme en cynisch realisme: een ‘idealisme voor volwassenen’. Die ideeën zet ze ook uiteen tijdens deze lezing, de 2de in de nieuwe Kaaitheaterreeks RE:MAKE.

Kaaitheater | 17/10 | talk in English

Hoe de samenleving opnieuw ‘maken’ aan het begin van de 21ste eeuw? Dat is de vraag die we met RE:MAKE in 2016-17 op tafel leggen, als rode draad doorheen het Kaaitheaterprogramma. Tijdens lezingen en debatten komen zowel concrete praktijken als nieuwe ideeën komen aan bod. Met inspirerende denkers als Benjamin Barber, Michel Bauwens, Alicja Gescinska, Tim Jackson, Srećko Horvat, en Nick Srnicek (zie hieronder).

 

FASTER/SLOWER/FUTURE TOWARD POST-CAPITALISM
NICK SRNICEK, ALEX WILLIAMS a.o.

Ondanks de recente crises van het kapitalistische systeem denderen we maar voort aan een steeds hoger ritme. Nieuwe sociale, grassroots bewegingen pleiten steeds vaker voor vertraging. Maar waarom niet de samenleving ‘in overdrive’ laten overgaan tot een andere orde? Tijdens een tweedaags programma zoomen sprekers als Nick Srnicek, Alex Williams, Benjamin Noys, Patricia Reed en Helen Hester in op deze Faster-Slower-tegenstelling. 

Kaaistudio's | 22 > 23/10 | conference in English | i.h.k.v. RE:MAKE 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel