november in het Kaaitheater

november in het Kaaitheater

in première

  • de KOE & mugmetdegoudentand spelen seks(e)(n)
  • Jan Decorte en Sigrid Vinks maken body a.k.a.

Belgische premières

  • twee nieuwe producties van Jérôme Bel: Rétrospective en Conférence sur Rien
  • Kaaitheater artist-in-residence Michiel Vandevelde duikt in het oeuvre van Nâzim Hikmet met Human Landscapes Books I & II

debat in het Kaaitheater

  • Ecopolis, een jonge generatie aan zet
  • Joseph Stiglitz presenteert zijn nieuwste boek ism Passa Porta

voor het eerst te zien in Brussel

  • Ghost Writer & The Broken Hand Break van Miet Warlop 

Kinderkunstendag in het Kaaitheater

  • Matinee Kadee en workshops i.s.m. Globe Aroma

opnieuw in de Kaaistudio's

  • Christophe Meierhans met Trials of Money
  • Shown & Told van Meg Stuart & Tim Etchells

 

    de KOE & mugmetdegoudentand
    seks(e)(n) -
    première

    In 1809 schrijft Goethe Die Wahlverwandtschaften. Hij plant vier personages neer op een landgoed, en observeert hun reacties. Nu schrijven de KOE en Lineke Rijxman een nieuwe Wahlverwandtschaften. Hoe vergaat het de twee koppels, nu we de natuur niet langer de schuld kunnen geven van onze driften en verlangens? Opnieuw catastrofaal? Of catastrofaler?

    seks(e)(n) gaat in première in de Kaaistudio's. Hierna volgt een tournee doorheen België en Nederland.

    Lees je hier alvast in met dit interview met de vier makers.

    Kaaistudio's | 5 > 7/11 | theater | in het Nederlands

     

     

    Jan Decorte & Sigrid Vinks
    body a.k.a.
    - première

    In 1994 schreef Jan Decorte zijn onnavolgbare theatertekst Bloetwollefduivel: een gitzwarte abstrahering van het ultieme stuk over het kwaad: Shakespeares Macbeth. body a.k.a. vertrekt vanuit deze iconische tekst, maar wil het kwaad bezweren en de neerwaartse spiraal ombuigen naar een extatische roes. Jan Decorte, Sigrid Vinks, en het jonge multitalent Lisah Adeaga – afgelopen seizoen nog te zien in Decortes Hamlet 0.2 – werpen hun body en soul in de strijd.

    Na de première in het Kaaitheater gaat de voorstelling op tournee door Vlaanderen, Nederland en Duitsland.

    Kaaitheater | theater | 29 > 30/11 | in het Nederlands

     

     

    2x Jérôme Bel

    Rétrospective

    Rétrospective is Jérôme Bels subjectieve terugblik op zijn eigen werk. Uit zijn videoarchief koos hij achttien dansfragmenten. Via een zorgvuldige montage reconstrueert hij daarmee de ontwikkeling van zijn denken over dans. Door de nadruk te leggen op de verwevenheid van dans en politiek komen centrale thema’s in zijn werk bovendrijven. Na de filmvertoning volgt een uitgebreid nagesprek met de choreograaf.
    Kaaitheater | 7/11 | film & talk | in het Engels


    Conférence sur Rien (1949)

    ‘I am here and I have nothing to say.’ Met deze woorden begon John Cage in 1949 zijn Lecture on Nothing in de New Yorkse Artists’ Club. De tekst had veel weg van een hypnotiserende partituur die de structuur volgde van Cage’s recente muzikale composities – inclusief zijn bijzondere aandacht voor stilte. Nu voert Jérôme Bel de lezing op in het Frans.
    Kaaitheater | 8/11 | lecture performance | in het Frans

    Beide voorstellingen toeren uitgebreid doorheen Europa. In het Kaaitheater presenteren we de Belgische première.

     

     

    Michiel Vandevelde
    Human Landscapes Book I & Human Landscapes Book II

    Als er in de 20e-eeuw één dichter is geweest die tot op vandaag in Turkije voor opschudding zorgt, dan is het wel Nâzım Hikmet (1902-1963). Mensenlandschappen, zijn absolute meesterwerk, schreef Hikmet grotendeels in gevangenschap. Het epische gedicht, opgedeeld in vijf boeken, schetst een beeld van een woelig Turkije in de periode 1908-1945.
    Voor Book I, dat zich afspeelt in een derdeklasse-treinwagon, koos Michiel Vandevelde voor een donkere, intieme setting. Vijf performers banen zich een weg door een ‘mensenlandschap’, voortgestuwd door Hikmets overtuiging dat ieder mens zich louter door zijn eigen wilskracht kan optrekken uit de meest ellendige situaties. In Book II komen de rijken uit de eersteklassewagons aan het woord. Tegenover hun verhalen en bedenkingen bij de aankomende oorlog plaatst Vandevelde arbeidersliederen, live gezongen door het Brussels Brecht Eislerkoor.

    Michiel Vandevelde maakte Book I vorig jaar, en Book II dit jaar voor het Oostenrijkse festival steirischer herbst. Beide delen gaan nu samen in Begische première in de Kaaistudio's. Van 2017 tot 2021 is Michiel Vandevelde artist-in-residence in het Kaaitheater.

    Kaaistudio's | performance | 28 > 30/11 | Book I in het Engels, Book II in het Nederlands, Engels, Turks (boventitels in het Nederlands, Engels, Turks)

     

     

    Ecopolis 2019
    #generationhope

    Het is de meest opzienbarende gebeurtenis van het afgelopen jaar: de massale opstand van jongeren tegen de klimaatimpasse. Deze Generatie Hoop houdt politici een spiegel voor en katapulteert de klimaatdiscussie naar het hart van het maatschappelijk debat. Hoe houden we de klimaatopwarming onder de 1,5°C? Welk beleid hebben we nodig? Ecopolis 2019 wordt een speciale editie voor en samen mét de klimaatgeneratie, in het teken van een duurzame toekomst op een leefbare planeet.

    Als eerste namen zijn aangekondigd: Arno Kempynck (Act For Climate Justice), Anissa Boujdaini (slam poetry, rekto:verso), Christian Schwarzer (Global Youth Biodiversity Network), Désiré Yameogo Sountonguenoma (Mouvement Burkinabè des Droits de l’Homme et des Peuples), Toon Lambrechts (Youth for Climate Belgium), schrijvers Joke Hermsen en Elvis Peeters, econome Maeve Cohen en Commons-expert Sophie Bloemen. Theatermakers Anoek Nuyens & Rebekka De Wit beginnen de dag net als vorig jaar weer met een performance, een vervolg op hun 'Monoloog voor een consument'. Meer sprekers worden in de loop van de volgende weken aangekondigd op ecopolis.be.

    Ecopolis is het jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst. Deze vijfde editie brengt stemmen bijeen uit activistische, academische en artistieke wereld, middenveld en bedrijfsleven. Ecopolis is een samenwerking van Kaaitheater, Oikos, Broederlijk Delen, Passa Porta, Arbeid & Milieu, Kunstenpunt, Etopia, ACT (Art, Climate, Transition), FMDO, VUB Crosstalks en Green European Foundation.

    Ecopolis 2019 is co-funded by ACT & the Creative Europe Programme of the European Union.

    Kaaitheater | 10/11 | debat | in het Nederlands, Frans en Engels

     

     

    Joseph Stiglitz
    over Winst voor iedereen

    Hoofdeconoom van de Wereldbank, professor aan Columbia University, meer dan 40 eredoctoraten en de Nobelprijs voor economie. Econoom Joseph Stiglitz heeft al heel wat op zijn palmares staan. In zijn nieuwste boek Winst voor iedereen. Progressief kapitalisme in een tijd van onvrede beschrijft hij hoe het vrijemarktdenken is ontspoord, hoe een paar grote bedrijven de markt overheersen en hoe technologiebedrijven zich schaamteloos persoonlijke data toeëigenen.
    Op uitnodiging van Kaaitheater, Passa Porta, Athenaeum en L&M Books komt Stiglitz nu naar het Kaaitheater, waar hij in gesprek zal gaan met Annelies Beck.

    Kaaitheater | 14/11 | talk & debate | in het Engels

     

     

    Miet Warlop & NTGent
    Ghost Writers and the Broken Hand Break

    In Ghost Writer and the Broken Hand Break draaien drie performers drie kwartier lang rond hun as – een beweging die in Sufi-ceremonies moet leiden tot een staat van religieuze euforie. In Miet Warlops versie wordt het een experiment op de fijne scheidslijn tussen controle hebben en verliezen. Warlop studeerde driedimensionale kunst aan het KASK in Gent. In haar werk rijgt ze beelden aaneen tot verbluffende tableaux vivants. De voorstelling is een mengeling van wervelende dans, voordracht en concert.

    Ghost Writer & the Broken Hand Break ging in première in september 2018 in première bij NTGent. Sindsdien trekt de voorstelling door België en Europa, met een Brusselse stop in het Kaaitheater.

    Kaaitheater | 15, 17, 19/11 | dans / muziek

    Zondag 20.10 is de eerste Matinee Kadee van het nieuwe seizoen. Kinderen (4>12j) leven er zich uit tijdens een creatieve workshop. De allerkleinsten (0>4j) spelen ondertussen in de crèche, terwijl jij met een gerust hart van de voorstelling geniet. Een Kaai-namiddag voor het hele gezin!

     

    Christophe Meierhans
    Trials of Money

    Kaaitheater artist-in-residence Christophe Meierhans maakte de voorbije jaren indruk met Some Use for Your Broken Clay Pots en A Hundred Wars to World Peace voorstellingen waarvan de uitkomst steevast in handen ligt van het publiek. Vorig seizoen ging hij in première met Trials of Money, waarin hij geld letterlijk voor de rechtbank daagde: is geld aansprakelijk voor wat er zich afspeelt in de wereld die erdoor wordt geregeerd? 

    Na de première in het Kaaitheater, vertrok de voorstelling op Europese tournee. Nu brengt Christophe Meierhans een herwerkte soloversie, die hij zowel in het theater speelt als op scholen, bij een bank, voor een publiek van ondernemers, voor financiële organisaties ...

    Kaaistudio's | 14, 15/11 | theater | in het Engels


     

     

    Meg Stuart & Tim Etchels
    Shown & Told

    Shown and Told is een dynamische performance-collage, opgebouwd uit gestructureerde improvisatie en associatieve sprongen. Het is een ontmoeting tussen choreograaf en danser Meg Stuart en schrijver/performancekunstenaar Tim Etchells (Forced Entertainment). Samen gaan ze op zoek naar de relatie tussen beweging, beeld en het lichaam als performance-instrument.

    Shown & Told ging in 2016 in première in de Kaaistudio's. Na een tournee in binnen- en buitenland, keert de voorstelling nu terug naar de Kaaistudio's.

    Kaaistudio's | 21 > 23/11 | dance/performance | in English

    Contacteer ons
    Over Kaaitheater

    Podium

    Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

    Motto

    Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

    Plek

    Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

    (In de) praktijk

    Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

    Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

    Kaaitheater
    Rue Gallaitstraat 20
    1030 Schaerbeek