november in het Kaaitheater

november in het Kaaitheater

in première

 • de KOE & mugmetdegoudentand spelen seks(e)(n)
 • Jan Decorte en Sigrid Vinks maken body a.k.a.

Belgische premières

 • twee nieuwe producties van Jérôme Bel: Rétrospective en Conférence sur Rien
 • Kaaitheater artist-in-residence Michiel Vandevelde duikt in het oeuvre van Nâzim Hikmet met Human Landscapes Books I & II

debat in het Kaaitheater

 • Ecopolis, een jonge generatie aan zet
 • Joseph Stiglitz presenteert zijn nieuwste boek ism Passa Porta

voor het eerst te zien in Brussel

 • Ghost Writer & The Broken Hand Break van Miet Warlop 

Kinderkunstendag in het Kaaitheater

 • Matinee Kadee en workshops i.s.m. Globe Aroma

opnieuw in de Kaaistudio's

 • Christophe Meierhans met Trials of Money
 • Shown & Told van Meg Stuart & Tim Etchells

 

  de KOE & mugmetdegoudentand
  seks(e)(n) -
  première

  In 1809 schrijft Goethe Die Wahlverwandtschaften. Hij plant vier personages neer op een landgoed, en observeert hun reacties. Nu schrijven de KOE en Lineke Rijxman een nieuwe Wahlverwandtschaften. Hoe vergaat het de twee koppels, nu we de natuur niet langer de schuld kunnen geven van onze driften en verlangens? Opnieuw catastrofaal? Of catastrofaler?

  seks(e)(n) gaat in première in de Kaaistudio's. Hierna volgt een tournee doorheen België en Nederland.

  Lees je hier alvast in met dit interview met de vier makers.

  Kaaistudio's | 5 > 7/11 | theater | in het Nederlands

   

   

  Jan Decorte & Sigrid Vinks
  body a.k.a.
  - première

  In 1994 schreef Jan Decorte zijn onnavolgbare theatertekst Bloetwollefduivel: een gitzwarte abstrahering van het ultieme stuk over het kwaad: Shakespeares Macbeth. body a.k.a. vertrekt vanuit deze iconische tekst, maar wil het kwaad bezweren en de neerwaartse spiraal ombuigen naar een extatische roes. Jan Decorte, Sigrid Vinks, en het jonge multitalent Lisah Adeaga – afgelopen seizoen nog te zien in Decortes Hamlet 0.2 – werpen hun body en soul in de strijd.

  Na de première in het Kaaitheater gaat de voorstelling op tournee door Vlaanderen, Nederland en Duitsland.

  Kaaitheater | theater | 29 > 30/11 | in het Nederlands

   

   

  2x Jérôme Bel

  Rétrospective

  Rétrospective is Jérôme Bels subjectieve terugblik op zijn eigen werk. Uit zijn videoarchief koos hij achttien dansfragmenten. Via een zorgvuldige montage reconstrueert hij daarmee de ontwikkeling van zijn denken over dans. Door de nadruk te leggen op de verwevenheid van dans en politiek komen centrale thema’s in zijn werk bovendrijven. Na de filmvertoning volgt een uitgebreid nagesprek met de choreograaf.
  Kaaitheater | 7/11 | film & talk | in het Engels


  Conférence sur Rien (1949)

  ‘I am here and I have nothing to say.’ Met deze woorden begon John Cage in 1949 zijn Lecture on Nothing in de New Yorkse Artists’ Club. De tekst had veel weg van een hypnotiserende partituur die de structuur volgde van Cage’s recente muzikale composities – inclusief zijn bijzondere aandacht voor stilte. Nu voert Jérôme Bel de lezing op in het Frans.
  Kaaitheater | 8/11 | lecture performance | in het Frans

  Beide voorstellingen toeren uitgebreid doorheen Europa. In het Kaaitheater presenteren we de Belgische première.

   

   

  Michiel Vandevelde
  Human Landscapes Book I & Human Landscapes Book II

  Als er in de 20e-eeuw één dichter is geweest die tot op vandaag in Turkije voor opschudding zorgt, dan is het wel Nâzım Hikmet (1902-1963). Mensenlandschappen, zijn absolute meesterwerk, schreef Hikmet grotendeels in gevangenschap. Het epische gedicht, opgedeeld in vijf boeken, schetst een beeld van een woelig Turkije in de periode 1908-1945.
  Voor Book I, dat zich afspeelt in een derdeklasse-treinwagon, koos Michiel Vandevelde voor een donkere, intieme setting. Vijf performers banen zich een weg door een ‘mensenlandschap’, voortgestuwd door Hikmets overtuiging dat ieder mens zich louter door zijn eigen wilskracht kan optrekken uit de meest ellendige situaties. In Book II komen de rijken uit de eersteklassewagons aan het woord. Tegenover hun verhalen en bedenkingen bij de aankomende oorlog plaatst Vandevelde arbeidersliederen, live gezongen door het Brussels Brecht Eislerkoor.

  Michiel Vandevelde maakte Book I vorig jaar, en Book II dit jaar voor het Oostenrijkse festival steirischer herbst. Beide delen gaan nu samen in Begische première in de Kaaistudio's. Van 2017 tot 2021 is Michiel Vandevelde artist-in-residence in het Kaaitheater.

  Kaaistudio's | performance | 28 > 30/11 | Book I in het Engels, Book II in het Nederlands, Engels, Turks (boventitels in het Nederlands, Engels, Turks)

   

   

  Ecopolis 2019
  #generationhope

  Het is de meest opzienbarende gebeurtenis van het afgelopen jaar: de massale opstand van jongeren tegen de klimaatimpasse. Deze Generatie Hoop houdt politici een spiegel voor en katapulteert de klimaatdiscussie naar het hart van het maatschappelijk debat. Hoe houden we de klimaatopwarming onder de 1,5°C? Welk beleid hebben we nodig? Ecopolis 2019 wordt een speciale editie voor en samen mét de klimaatgeneratie, in het teken van een duurzame toekomst op een leefbare planeet.

  Als eerste namen zijn aangekondigd: Arno Kempynck (Act For Climate Justice), Anissa Boujdaini (slam poetry, rekto:verso), Christian Schwarzer (Global Youth Biodiversity Network), Désiré Yameogo Sountonguenoma (Mouvement Burkinabè des Droits de l’Homme et des Peuples), Toon Lambrechts (Youth for Climate Belgium), schrijvers Joke Hermsen en Elvis Peeters, econome Maeve Cohen en Commons-expert Sophie Bloemen. Theatermakers Anoek Nuyens & Rebekka De Wit beginnen de dag net als vorig jaar weer met een performance, een vervolg op hun 'Monoloog voor een consument'. Meer sprekers worden in de loop van de volgende weken aangekondigd op ecopolis.be.

  Ecopolis is het jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst. Deze vijfde editie brengt stemmen bijeen uit activistische, academische en artistieke wereld, middenveld en bedrijfsleven. Ecopolis is een samenwerking van Kaaitheater, Oikos, Broederlijk Delen, Passa Porta, Arbeid & Milieu, Kunstenpunt, Etopia, ACT (Art, Climate, Transition), FMDO, VUB Crosstalks en Green European Foundation.

  Ecopolis 2019 is co-funded by ACT & the Creative Europe Programme of the European Union.

  Kaaitheater | 10/11 | debat | in het Nederlands, Frans en Engels

   

   

  Joseph Stiglitz
  over Winst voor iedereen

  Hoofdeconoom van de Wereldbank, professor aan Columbia University, meer dan 40 eredoctoraten en de Nobelprijs voor economie. Econoom Joseph Stiglitz heeft al heel wat op zijn palmares staan. In zijn nieuwste boek Winst voor iedereen. Progressief kapitalisme in een tijd van onvrede beschrijft hij hoe het vrijemarktdenken is ontspoord, hoe een paar grote bedrijven de markt overheersen en hoe technologiebedrijven zich schaamteloos persoonlijke data toeëigenen.
  Op uitnodiging van Kaaitheater, Passa Porta, Athenaeum en L&M Books komt Stiglitz nu naar het Kaaitheater, waar hij in gesprek zal gaan met Annelies Beck.

  Kaaitheater | 14/11 | talk & debate | in het Engels

   

   

  Miet Warlop & NTGent
  Ghost Writers and the Broken Hand Break

  In Ghost Writer and the Broken Hand Break draaien drie performers drie kwartier lang rond hun as – een beweging die in Sufi-ceremonies moet leiden tot een staat van religieuze euforie. In Miet Warlops versie wordt het een experiment op de fijne scheidslijn tussen controle hebben en verliezen. Warlop studeerde driedimensionale kunst aan het KASK in Gent. In haar werk rijgt ze beelden aaneen tot verbluffende tableaux vivants. De voorstelling is een mengeling van wervelende dans, voordracht en concert.

  Ghost Writer & the Broken Hand Break ging in première in september 2018 in première bij NTGent. Sindsdien trekt de voorstelling door België en Europa, met een Brusselse stop in het Kaaitheater.

  Kaaitheater | 15, 17, 19/11 | dans / muziek

  Zondag 20.10 is de eerste Matinee Kadee van het nieuwe seizoen. Kinderen (4>12j) leven er zich uit tijdens een creatieve workshop. De allerkleinsten (0>4j) spelen ondertussen in de crèche, terwijl jij met een gerust hart van de voorstelling geniet. Een Kaai-namiddag voor het hele gezin!

   

  Christophe Meierhans
  Trials of Money

  Kaaitheater artist-in-residence Christophe Meierhans maakte de voorbije jaren indruk met Some Use for Your Broken Clay Pots en A Hundred Wars to World Peace voorstellingen waarvan de uitkomst steevast in handen ligt van het publiek. Vorig seizoen ging hij in première met Trials of Money, waarin hij geld letterlijk voor de rechtbank daagde: is geld aansprakelijk voor wat er zich afspeelt in de wereld die erdoor wordt geregeerd? 

  Na de première in het Kaaitheater, vertrok de voorstelling op Europese tournee. Nu brengt Christophe Meierhans een herwerkte soloversie, die hij zowel in het theater speelt als op scholen, bij een bank, voor een publiek van ondernemers, voor financiële organisaties ...

  Kaaistudio's | 14, 15/11 | theater | in het Engels


   

   

  Meg Stuart & Tim Etchels
  Shown & Told

  Shown and Told is een dynamische performance-collage, opgebouwd uit gestructureerde improvisatie en associatieve sprongen. Het is een ontmoeting tussen choreograaf en danser Meg Stuart en schrijver/performancekunstenaar Tim Etchells (Forced Entertainment). Samen gaan ze op zoek naar de relatie tussen beweging, beeld en het lichaam als performance-instrument.

  Shown & Told ging in 2016 in première in de Kaaistudio's. Na een tournee in binnen- en buitenland, keert de voorstelling nu terug naar de Kaaistudio's.

  Kaaistudio's | 21 > 23/11 | dance/performance | in English

  Contacteer ons
  Over Kaaitheater

  Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

  Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

  Kaaitheater
  Sainctelettesquare 20
  1000 Brussel