november in het Kaaitheater

november in het Kaaitheater

  • To Authenticity... and Beyond! focust op The Sublime - met Miriam Rasch, Rudi Laermans, Leslie Thornton, Ivana Muller, Annie Dorsen, Bruno Latour & Frédérique Aït-Touati
  • in première: SAFE van Ictus & Julie Pfleiderer
  • Belgische première: Rosas danst Fase met nieuwe generatie dansers
  • Ecopolis 2018: Just Transition
  • albumpresentatie Sculptures Ivo Dimchev
  • to come (extended) van Mette Ingvartsen
  • Mila Rau's Compassion. The History of the Machine Gun
  • Het Huwelijk door Tibaldus
  • Kuno Bakker & Mokhallad Rasem met De verse tijd
  • Flamer van Femke en Lander Gyselinck

To Authenticity & Beyond
Focus The Sublime

Samen met kunstenaars en denkers zoomt het Kaaitheater een seizoen lang in op ons verlangen naar echtheid. Waar kan de zoektocht naar waarheid en oorsprong ons brengen, als we bereid zijn te kijken voorbij authenticiteit? Met To Authenticity... and Beyond presenteren we een reeks van voorstellingen, 7PM talks en debatavonden.

De vierdaagse focus The Sublime focust op het sublieme - een begrip met een lange filosofische geschiedenis. Het was vooral populair in de 18e eeuw bij filosofen als Burke, Kant en Rousseau. Ook in de Romantiek stond het centraal, vanuit een fascinatie voor de overweldigende, huiveringwekkende natuur. Maar wat moeten we vandaag met het begrip? Echte, ongerepte, almachtige natuur is er hoe langer hoe minder. En het huiveringwekkende lijkt meer te zitten in de gevaarlijke impact die de mens zelf heeft op die natuur.

The Sublime opent op 21/11 met een vertoning van A Philosophers Walk on the Sublime, een kortfilm van de Amerikaanse Leslie Thornton, en een gesprek tussen filosofe Miriam Rasch (auteur van Zwemmen in de oceaan: berichten uit een postdigitale wereld) en socioloog Rudi Laermans (KU Leuven).

Ivana Müller - Conversations out of place
In deze filosofische en ecologische fabel reflecteert schrijfster en choreografe Ivana Müller over een door de mens gedicteerde wereld. Vier menselijke wezens dwalen samen door een ongewoon en lichtjes absurd universum. Uit hun manipulaties, interventies en het afval dat ze achterlaten ontstaat langzaam maar zeker een Romantisch tableau. Zijn we hier getuige van de sublieme ervaring van ons eigen verdwijnen? Conversations out of place ging in première in Shauspielhaus Leipzig en trekt sindsdien doorheen Europa.
Kaaitheater | 21>22/11 | theater | in het Engels

Annie Dorsen - The Great Outdoors
Amerikaanse schrijfster en theatermaakster Annie Dorsen neemt je mee op een ‘sublieme’ reis door het digitale oneindige in de donkerte van een opblaasbaar planetarium. Een eenzame performer leest teksten, geplukt uit commentaren op het internet. Stilaan komen stukjes verhaallijn bovendrijven uit het online gekakel.
De première van The Great Outdoors vond afgelopen zomer plaats tijdens het Noorderzonfestival in Groningen. Sindsdien trekt de voorstelling de wereld rond.
Kanal-Centre Pompidou | 22>25/11 | theater

Bruno Latour & Frédérique Aït-Touati - INSIDE
De afgelopen tien jaar hebben filosoof Bruno Latour en regisseur/onderzoeker Frédérique Aït Touati samengewerkt aan projecten op het kruispunt van wetenschap en theater. In INSIDE reflecteren Latour en Aït-Touati over de relatie tussen de mens en zijn omgeving en meer bepaald over de 'kritieke zone': de flinterdunne bovenlaag van de aardbol waarbinnen alle leven, menselijke activiteiten en hulpbronnen zich concentreren. Wat betekent het om niet ‘op’ de aardbol te leven maar ‘erin’? 
Kaaitheater | 24/11 | performance talk | in het Engels

 

Julie Pfleiderer & Ictus
SAFE
- première

In Todd Haynes’ film Safe (1995) ondergaat een vrouw steeds intensere allergische aanvallen die haar leven quasi onmogelijk maken. Het is onduidelijk of ze een slachtoffer is, of een naar aandacht zoekende manipulator. Tegelijk concert en performance, vertrekt SAFE vanuit de film om een beeld te schetsen van hedendaagse hypersensitiviteit: stap mee in een immersieve reis die alle zintuigen bespeelt. 
Julie Pfleiderer maakt performances, geluidskunst en films op de grens van documentaire en fictie. Het Brusselse hedendaagse muziekensemble Ictus is al jaren vaste gast in het Kaaitheater en staat dit seizoen ze ook nog op het programma met Einstein on the Beach, The Waves en New Joy.
SAFE gaat in première in het Kaaitheater en staat vervolgens in Wenen en Kortrijk.

Kaaistudio's | 22 > 23/11 | muziek | in het Engels

 

Anne Teresa De Keersmaeker/ROSAS
Fase
- Belgische première met nieuwe generatie dansers

Fase (1982) is dé doorbraakvoorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker, en wellicht ook haar meest opgevoerde choreografie. Op vier repetitieve composities van de Amerikaanse minimalist Steve Reich, volgen drie duetten en een solo elkaar op. Voor de eerste keer geeft De Keersmaeker – die Fase steeds zelf heeft gedanst – de voorstelling door aan een nieuwe generatie danseressen.
De voorstelling ging op 19 september in première in Parijs, nu komt ze naar Brussel.

Rosas Performance Space | 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24, 25/11 | dans

 

Ecopolis 2018

Kunnen we de sociale rechtvaardigheid versterken terwijl we werk maken van ecologische duurzaamheid? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in een superdiverse samenleving gelijke toegang heeft tot een waardige job, betaalbare en duurzame huisvesting, voedsel en energie? Dat is de uitdaging waar een rechtvaardige transitie – Just Transition – voor staat.
Ecopolis is het jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst. Deze vierde editie brengt opnieuw stemmen bijeen uit academische en artistieke wereld, middenveld en bedrijfsleven.

Op het programma staan alvast: Kate Raworth (auteur Donuteconomie), Sharan Burrow (secretaris-generaal Internationaal Vakverbond), Alberto Allemano (prof. Univ. Parijs en auteur Lobbying for change), Laurien Spruyt (BBL en trekker van actie Zomer zonder Vliegen), Jean-Pascal Van Ypersele (klimaatexpert, lid IPPC), Yasmien Naciri (auteur We nemen het heft in handen en Thomas Leysen (voorzitter KBC Group en Umicore).
Auteurs Rachida Lamrabet en Jeroen Theunissen schrijven speciaal voor Ecopolis een tekst over hoe een rechtvaardige ecologische samenleving er zou kunnen uitzien. Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit brengen hun Monoloog voor de consument.

Kaaitheater | 25/11 | debatten/talks | in het Nederlands, Frans en Engels

 

Ivo Dimchev
Sculptures
- albumpresentatie

Ivo Dimchevs werk is een extreme en kleurrijke mix van performancekunst, dans, theater, muziek, tekeningen en fotografie. Zijn gevoel voor muzikaliteit en uitzonderlijke stem stonden altijd al centraal in zijn performances, maar de laatste twee jaar koos Dimchev resoluut het pad van de muziek. Hij maakte ook een opgemerkte passage in de Britse talentenjacht X-Factor. In het Kaaitheater presenteert hij nu een live en dansante versie van Sculptures, zijn eerste studioalbum.

Kaaitheater | 7/11 | muziek/performance | in het Engels

 

Mette Ingvartsen
to come (extended)

Reclame, films, tijdschriften, internet: voortdurend zijn we omgeven door beelden van geseksualiseerde lichamen die het intieme en erogene etaleren. In to come (extended) zoeken 15 performers naar de verhouding tussen individuele seksuele vrijheid en seksualiteit als collectieve ervaring. to come (extended) is het nieuwste deel in Mette Ingvartsens reeks over seksualiteit en ervaringseconomie. Het stuk komt na de cyclus The Red Pieces 69 Positions, 7 Pleasures en 21 Pornographies. to come (extended) ging in première tijdens steiricher herbst in Graz en trekt sindsdien door Europa.

Kaaitheater | 16>17/11 | dans

Op 16/11 legt Petra Van Brabandt in de 7PM-talk To Heat By Melting een verband tussen Cabanels De geboorte van Venus, Kleins Anthropometrie en Kusama’s Self-Obliteration aan de hand van een ‘wet aesthetic’, waarbij vocht en natheid centraal staan.

 

Milo Rau/NTGent
Compassion, The History of the Machine Gun

Milo Rau en zijn team reizen naar de politieke hotspots van deze tijd: de mediterrane vluchtelingenroutes vanuit het Midden-Oosten en de gebieden van de Congolese burgeroorlog. Compassion. The History of the Machine Gun is een semidocumentaire dubbelmonoloog die zich bewust op tegenstrijdig terrein begeeft: hoe kunnen we de ellende van anderen verdragen en waarom kijken we ernaar?
Compassion ging in première afgelopen zomer tijdens het Boulevardfestival in 's Hertogenbos en trekt sindsdien doorheen België en Nederland.

Kaaitheater | 9 > 10/11 | theater | in het Nederlands en Frans (boventiteld in het Nederlands, Frans en Engels)

 

Tibaldus
Het Huwelijk

Vorig seizoen stond Tibaldus in het Kaaitheater met een energieke vertolking van Yvonne, prinses van Bourgondië van Witold Gombrowicz. Nu ensceneren ze voor de tweede keer een stuk van de Poolse auteur. Tibaldus versterkt de muzikaliteit van Gombrowicz’ stuk door tekstmotieven te verbinden aan melodieën uit de Vlaamse Polyfonie. Opnieuw leveren ze een verrassende kijk af op eigenzinnig repertoire!

Het Huwelijk ging in september in première op het Antwerpse festival Love At First Sight  en toert nu door België.

Kaaitheater | 28 > 29/11 | theater | in het Nederlands

 

Kuno Bakker & Mokhallad Rasem
De verse tijd

Twee theatermakers. De een uit Bagdad, de ander uit Amsterdam. Samen spelen ze negen miniatuurtjes die één theateravond vormen. Het is een zoektocht van twee dolende zielen naar common ground, aan de hand van de Grote Thema’s. De verse tijd is een ontmoeting tussen twee mannen die soms diametraal tegenover elkaar staan, maar net zo goed broederlijk tegen elkaar aan leunen.

De verse tijd gaat op 7 november in première in Toneelhuis. De tweede stop zijn de Kaaistudio's, waarna de voorstelling verder door België en Nederland trekt.

Kaaistudio's | 15 > 16/11 | theater | in het Nederlands

 

Femke & Lander Gyselinck
FLAMER

Behalve hun genen delen Lander en Femke – broer en zus – een grote fascinatie en passie voor elkaars beroep. Voor hun eerste gezamenlijke creatie besloten Femke en Lander Gyselinck tot een beroepsruil. Lander danst (muzikaal), Femke musiceert (dansant), tot het flou wordt en in elkaar overloopt. Oudste broer Wannes, dramaturg, houdt ondertussen een oogje in het zeil. It’s a family affair...

Lander Gyselinck is drummer, o.a. bij STUFF. Femke Gyselinck (ex-PARTS) is danseres en artistiek assistent van Anne Teresa De Keersmaeker. FLAMER ging in mei in première in de Vooruit en reist sindsdien doorheen België.

Kaaistudio's | 29 > 30/11 | dans/muziek

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel