November in het Kaaitheater

November in het Kaaitheater

  • Premières van Zeitigung van Anne Teresa De Keersmarker, Louis Nam Le Van Ho, Alain Franco/Rosas & Andrade van Michiel Vandevelde
  • Op bezoek bij onbekenden in HUIS van Suze Milius
  • RE:RITE lecture met Darian Leader 
  • 'Van zien naar voelen' met The Palm of Your Hand II van Vera Tussing en Anatomie van Anne Juren
  • In Poquelin II gaat tg Stan aan de slag met tekst van Molière
  • Kinderen aan de macht tijdens Matinee Kadee en Kinderkunstendag
  • IETM Brussels: professionals in de podiumkunsten verzamelen rond ‘Can We Talk? Art in times of populism’

Anne Teresa De Keersmaeker, Louis Nam Le Van Ho & Alain Franco/Rosas
Zeitigung
- première

Anne Teresa De Keersmaeker en pianist Alain Franco slaan opnieuw de handen in elkaar. Hun voorstelling Zeitung uit 2008 – een zoektocht naar het essentiële raakvlak van muziek en dans – vormt het boeiende vertrekpunt voor een nieuwe creatie, met Louis Nam Le Van Ho als derde maker aan het roer. De jonge choreograaf en danser gaat vanuit zijn eigen danstaal de confrontatie aan met die van De Keersmaeker. Doorheen de lichamen van acht nieuwe jonge dansers én een vleugelpiano – live bespeeld op scène door Alain Franco – verplaatsen ze het dansmateriaal en de muzikale keuzes van bijna 10 jaar geleden letterlijk naar het nu. De evolutie van de harmonie in de muziekgeschiedenis blijft ook in Zeitigung een rode draad: Bach, Schönberg, Brahms en Anton Webern kruisen de meetkundige principes en improvisaties in de choreografie.

Na de première in het Kaaitheater speelt de voorstelling o.m. in het Leuvense STUK.

Kaaitheater | 9>18/11 | dans

 

Michiel Vandevelde
Andrade
- première

In 1928 schreef Oswald de Andrade zijn ‘kannibalistische manifest’, dat de kracht erkende van het consumeren, verteren en in een andere vorm weer uitscheiden van gekoloniseerde culturen. Met Andrades manifest in het achterhoofd, vraagt Kaaitheater artist-in-residence Michiel Vandevelde zich af wat we in de publieke ruimtes van het Westen als ‘invasief’ kunnen beschouwen. In een poging een nieuwe cultuur te creëren, wapent hij zich met videoclips en reclamefilmpjes. Deze intieme, explosieve solo, waarin de dans en muziek uit zijn vorige voorstellingen in de mixer terechtkomen, biedt een synthese van Vandeveldes zoektocht naar een vooralsnog onontdekte cultuur.

Na de première in het Kaaitheater, is Andrade ook nog te zien in STUK.
Later dit seizoen presenteert Michiel Vandevelde samen met fABULEUS en een groep jonge dansers ook nog Paradise Now (1986-2018). Verder is hij ook actief als co-hoofdredacteur van Etcetera en als curator bij het net heropende Extra City. 

Kaaitheater  | 29>30/11 | dans

 

Suze Milius/House Crying Yellow Tears
HUIS

De Nederlandse Suze Milius focust in haar werk op het intermenselijk gedrag in al zijn onhandigheden en ongemak. Samen met Stefan Jakiela vormt ze het Brusselse kunstenhuis House Crying Yellow Tears. In HUIS word je uitgenodigd op een onbekende locatie. Door de onverwachte situaties waarin je terechtkomt, kun je niet langer als toeschouwer vanaf de zijlijn blijven toekijken: er is geen plek om je te verschuilen. Zonder enige dwang maar op volstrekt natuurlijke, haast surrealistische wijze word je onderdeel van een nieuwe ‘thuis’. Hou je klaar voor een individuele ervaring die nog lang zal nazinderen!

Op locatie | 11>26/11 | theater | in het Nederlands en Frans

 

RE:RITE LECTURE Darian Leader: Hands. What We Do with Them and Why

Klopt het dat onze werkelijkheid een steeds groter virtueel karakter heeft, en dat elektronische gadgets ons vermogen tot concentreren regelrecht lamleggen? Psychoanalist Darian Leader heeft een even gedurfde als originele kijk op deze culturele transformaties: ‘Wat als we – in plaats van te focussen op de beloftes en struikelblokken van onze maatschappij – deze veranderingen vooral aftoetsen aan de manier waarop mensen dingen doen met hun handen?’

Kaaistudio's | 15/11 | lecture in English

 

Van zien naar voelen
Anne Juren & Vera Tussing

Op uitnodiging van het Kaaitheater en haar Europese partners Wiener Tanzwochen, CN D en The Place maken Vera Tussing en Anne Juren werk dat toegankelijk is zowel voor mensen die kunnen zien, als voor mensen met een visuele beperking.

Anne Juren: Anatomie

Hoe kan een mentale choreografie je een gevoel van beweging geven? De Franse choreografe, danseres en performer Anne Juren probeert met haar werk het begrip choreografie uit te breiden door het lichaam verschillende fysieke, sensitieve, kinesthetische en mentale ervaringen te laten ondergaan. In Anatomie creëert Anne Juren een bewegingsscore voor ingewanden en lichaamsfuncties. Terwijl je met gesloten ogen op een matje ligt, leidt ze je met haar stem doorheen je lichaam en je geest. Als onderzoek voor deze ‘dans’ werkte Juren rond de blinde vlek, samen met mensen met een visuele beperking. Hun ervaringen werden het materiaal om tot een choreografie te komen die plaatsvindt in je lichaam.

Kaaistudio's | 17>18/11 | performance | in het Engels

Vera Tussing: The Palm of Your Hand II

In 2015 maakte Vera Tussing de voorstelling The Palm of Your Hand, waarin sociale handelingen en klassieke choreografische patronen heel dicht op de huid zaten van de toeschouwers – zeg maar deelnemers. Nu herwerkt Vera de voorstelling, specifiek om ze toegankelijk te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn. Een continue interactie tussen performers en publiek verankert zich in een stilzwijgende verstandhouding. Ga samen met de performers op deze ontdekkingsreis naar wat het betekent tactiel te ervaren!

Vera Tussing brengt later dit seizoen ook nog het duet Both, Two. Sinds 2017 is ze artist-in-residence in het Kaaitheater.

Kaaistudio's | 17>18/11 | dans

 

tg STAN + Olympique Dramatique, NTGent, Dood Paard & Arsenaal/Lazarus
Poquelin II

In 2004 dook tg STAN het oeuvre van Molière in, om vervolgens het hilarische Poquelin te creëren. In die montage-voorstelling namen ze onder andere Médecin malgré lui, Sganarelle en Le Malade Imaginaire onder handen. Poquelin groeide toen uit tot een mijlpaal in het STAN-repertoire, en toerde uitgebreid in het Nederlands én het Frans. Meer dan tien jaar later grasduint STAN opnieuw door zijn werk. Ze doen dat niet alleen: samen met Kuno Bakker, Els Dottermans, Willy Thomas en Stijn Van Opstal gaan ze aan de slag met Le Bourgeois Gentilhomme en L’Avare.

Poquelin II gaat in première in Antwerpen en reist dan doorheen België en Nederland.

Kaaitheater | 24>26/11 | theater | in het Nederlands (Engelse boventitels)

 

Kunstendag voor Kinderen & Matinee Kadee

Op zondag 19 november is het opnieuw Kunstendag voor Kinderen. Ook dit jaar zetten we de deuren van de Kaaistudio's wagenwijd open en zijn kinderen aan de macht! Samen met Kaaitheater artist-in-residence Vera Tussing dompelen we hen onder in de wereld van de dans.

In november organiseren we de eerste Matinee Kadees van dit seizoen. Op zondagnamiddag leven kinderen (4 tot 12 jaar) zich uit in creatieve workshops. De kleinsten (0 tot 4 jaar) spelen ondertussen in de crèche, terwijl de ouders met gerust gemoed van de voorstelling genieten. Een Kaai-namiddag voor het hele gezin! 

12/11 = Matinee Kadee workshop de kleine componistjes + Zeitigung (Rosas)
19/11 Kunstendag voor Kinderen | Kaaistudio's
26/11 = Matinee Kadee workshop over grenzen heen + Poquelin II (tg Stan)

 

IETM Brussels: 23 > 26/11

IETM, een internationaal netwerk van meer dan 500 artistieke organisaties en kunstenaars in de podiumkunsten wereldwijd, organiseert haar volgende halfjaarlijkse meeting in Brussel. Lokale organisatoren zijn het Kaaitheater en Charleroi Danses. Op het vierdaagse programma staan voorstellingen, reflectie en debatten rond het thema: ‘Can We Talk? Art in times of populism’. De Kanaalzone fungeert hierin als laboratorium, Brussel als mogelijke stad van de toekomst.

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek