NOVEMBER IN HET KAAITHEATER

NOVEMBER IN HET KAAITHEATER

  • Premières van Jan Decorte (Ne Swarte), Joost Vandecasteele (Habeas Corpus) en Meg Stuart & Tim Etchells (Shown and Told)
  • Belgische première van Vera Mantero 'The Clean and the Dirty'
  • Kaaitheaterproducties 'In the Eyes of Heaven' (Ruud Gielens, Rachid Benzine, Hiam Abbass) en 'Goldberg Variations 1-15 & 16-30' (Steve Paxton & Walter Verdin)
  • RE:MAKE talks met Michel Bauwens, Alicja Gescinska, Rudi Laermans/Lieven De Cauter/Karel Vanhaesebrouck
  • Simon Mayer met audiodescriptie i.h.k.v 'The Humane Body - ways of seeing dance'
  • 5de editie van de Nacht van de kennis over Brussel


JAN DECORTE/BLOET & COMP. MARIUS
NE SWARTE - première

Ne Swarte is een nieuwe tekst van Jan Decorte, naar Shakespeares Othello. Met een radicale poëtische herschrijving ontbeent Jan Decorte de klassieke tekst. Onder de ogenschijnlijk simpele vertelling schuilt een diepe waarheid die ons beroert, die aan het mysterie van het leven zelf raakt.

Ne Swarte wordt gespeeld door Jan Decorte, Sigrid Vinks, Waas Gramser, Kris Van Trier en Herwig Ilegems. Deze kleine ‘Shakespeare-liga’ is niet aan zijn proefstuk toe. Samen maakten zij eerder Wintervögelchen (naar The Winter’s Tale), Niks of Niks (naar Much Ado About Nothing) en Shylock (naar The Merchant of Venice).

Ne Swarte gaat in première in het Kaaitheater. Hierna reist de voorstelling verder door Vlaanderen en Nederland.

Kaaitheater | 8 > 10/11 | theater in het Nederlands

 


JOOST VANDECASTEELE
HABEAS CORPUS - première

Na OtakuIn Onaanvaardbare Staat en Attack of the Killer Z keert schrijver en maker Joost Vandecasteele terug naar het Kaaitheater met een solo/stand-uptheaterproject. Ditmaal vindt hij de wereld heruit: "We gaan nog fantastische dingen verzinnen en uitproberen, want de geschiedenis is maar pas begonnen. Want dit is niet het beste wat we kunnen bedenken."

Deze Kaaitheaterproductie gaat in de Kaaistudio's in première.

Kaaitstudio's | 18 > 19/11 | theater in het Nederlands

 


MEG STUART & TIM ETCHELLS
SHOWN AND TOLD - première

Twee reguliere gasten bij het Kaaitheater slaan opnieuw de handen in elkaar. Choreografe en danseres Meg Stuart en schrijver/performancekunstenaar Tim Etchells (artistiek directeur van Forced Entertainment) geven het nieuwste deel in hun reeks samenwerkingen de titel Shown and Told. Tijdens deze geïmproviseerde ontmoeting gebruiken ze hun eigen lichaam als een performance-instrument binnen een gedeelde ruimte van taal en beweging.

Shown and Told gaat in première in de Kaaistudio's. Check ook damagedgoods.be.

Kaaistudio's | 30/11 + 1 > 2/12 | dans/performance

 


VERA MANTERO
THE CLEAN AND THE DIRTY - Belgische première

De transitie naar een duurzame samenleving is al enkele jaren een centraal aandachtspunt in het werk van Vera Mantero. In The Clean and the Dirty focust de Portugese choreografe op de innerlijke transitie. Mantero is de grande dame van de Portugese hedendaagse dans. Ze was eerder te gast in het Kaaitheater met “::” (2005) en Until the moment when God is destroyed by the extreme exercise of beauty (2007).

De voorstelling ging in première in Lissabon, en gaat in Belgische première in het Kaaitheater.  

Kaaitheater | 23 > 24/11 | dans

 


RUUD GIELENS, RACHID BENZINE & HIAM ABBASS
In the Eyes of Heaven - herneming & tournee

Met In the Eyes of Heaven geven regisseur Ruud Gielens, wereldactrice Hiam Abbass en filosoof, islamoloog en Europees voortrekker van een verlichte islam Rachid Benzine het woord aan Nour, een prostituee in Noord-Afrika tijdens de Arabische Lente.
De voorstelling ging vorig jaar, twee dagen na de aanslagen in Brussel, in première in het Kaaitheater. Te midden de ontreddering die zich van de stad had meester gemaakt, bood In the Eyes of Heaven toch enig perspectief. Ze wordt nu hernomen en gaat op tournee naar o.m. Genk, Berlijn en Tunis

Kaaitheater | 15/11 | theater in het Engels, ondertiteld FR + NL | een productie van Kaaitheater en Moussem

 


STEVE PAXTON & WALTER VERDIN
GOLDBERG VARIATIONS 1-15 & 16-30 - release op DVD

De improvisaties van de Amerikaanse choreograaf Steve Paxton op Johann Sebastian Bachs Goldberg Variations zijn onvergetelijk voor iedereen die er ooit bij was. Voor de registratie van Goldberg Variations 1-15 & 16-30 ging hij in 1992 in zee met de Belgische videokunstenaar Walter Verdin. Het Kaaitheater engageerde zich als producent. Gedurende tien dagen volgde Verdin de bewegingen van de improviserende Paxton in het Felix Meritis-gebouw in Amsterdam. Dit uniek document wordt nu eindelijk op DVD uitgebracht.

Kaaitheater | 17/11 | film

 


SIMON MAYER/KOPF HOCH
SONS OF SISSY
 - voorstelling met audiodescriptie

Vorig seizoen kon je Simon Mayer aan het werk zien in de solo SunBengSitting. In Sons of Sissy zet Mayer zijn zoektocht naar traditie verder, ditmaal met drie andere dansers die zich op scène ontpoppen tot muzikanten. De voorstelling ging in première in Wenen en trekt doorheen heel Europa. Na een Belgische première in Campo, landt Sons of Sissy in het Kaaitheater.

Bij deze voorstelling bieden we audiodescriptie aan voor blinden en slechtzienden, in het kader van The Humane Body – Ways of seeing dance, een samenwerking tussen 4 Europese danspodia. Dit pilootproject richt zich op het nauwer betrekken van blinden en slechtzienden bij hedendaagse dans.

Bij deze zondagnamiddagvoorstelling vindt ook de Matinee Kadee workshop Folkdance (4-12j) plaats.

Kaaitheater | 27/11 | dans

 


RE:MAKE TALK | MICHEL BAUWENS
Ten New Practices of the Great Transition

Naar welke nieuwe maatschappijstructuur evolueren we? Michel Bauwens probeert dit te achterhalen door naar actuele praktijken te kijken die op de meest directe manier de uitdagingen van de toekomst aangaan. Michel Bauwens is een Belgische cyberfilosoof en oprichter van de P2P Foundation die onderzoek doet naar peer-to-peer-netwerken en -praktijken. In 2013 publiceerde hij samen met Jean Lievens het boek De Wereld Redden, met peer-to-peer naar een post-kapitalistische samenleving.  Nu brengt hij een samenvatting van 10 jaar onderzoek naar ‘commons-based economy’, en focust hij op 10 nieuwe praktijken.

Kaaitheater | 14/11 | talk


Hoe de samenleving opnieuw ‘maken’ aan het begin van de 21ste eeuw? Dat is de vraag die we met RE:MAKE in 2016-17 op tafel leggen, als rode draad doorheen het Kaaitheaterprogramma. Tijdens lezingen en debatten komen zowel concrete praktijken als nieuwe ideeën komen aan bod. Met inspirerende denkers als Susan Neiman, Nick Srnicek, Srećko Horvat Alicja Gescinska (zie hieronder) en vele anderen.RE:MAKE boekpresentatie | Rudi Laermans, Lieven De Cauter, Karel Vanhaesebrouck
Klein lexicon van het managementjargon · Een kritiek van de nieuwe newspeak

Van ‘assessment’ over ‘marktconform’ tot ‘zelfevaluatie’, ‘efficiëntie’ of ‘rendement’ : dit soort woorden hoor je al lang niet meer alleen in het bedrijfsleven. Ze zetten ook de toon binnen de zorg, het onderwijs of de cultuursector. We zijn er zozeer aan gewend geraakt dat we denken dat het om neutrale, zelfs positief geladen woorden gaat. Nochtans zijn ze sterk ideologisch gekleurd. Ze zijn er tegelijk oorzaak en effect van dat het neoliberalisme tot in de diepste vezels van ons denken en doen is doorgedrongen. Rudi Laermans, Lieven De Cauter en Karel Vanhaesebrouck doorprikken deze 'newspeak' in hun nieuwe boek, dat ze presenteren in het Kaaicafé.

Kaaitheater | 16/11 | boekpresentatie | zie ook: EPO

 


STEFAAN VAN BRABANDT / BRUNO VANDEN BROECKE
SOCRATES
 - herneming + RE:MAKE TALK Alicja Gescinska

Vanwege het grote succes van de voorstelling, hernemen we Socrates, van Stefaan Van Brabandt en Bruno Vanden Broecke. Voorafgaand aan de voorstelling, houdt filosofe en schrijfster Alicja Gescinska een lezing in de reeks RE:MAKE. In Socrates en de lusten en lasten van de twijfel focust ze op de negatieve perceptie van twijfel. Ze bepleit een herwaardering van de aarzeling in deze gepolariseerde tijden, minder stelligheid en meer Socratische twijfel in het publieke en politieke debat.

Kaaitheater | 19/11 | theater in het Nederlands + talk in het Nederlands i.h.k.v. RE:MAKE

 


NACHT VAN DE KENNIS OVER BRUSSEL

Het Brussels Studies Institute mobiliseert opnieuw een keurteam onderzoekers en denkers die hun kennis over Brussel met je zullen delen. Het thema van deze vijfde editie is MIXITY. Want Brussel heeft niet één, maar veel identiteiten.

Kaaitheater | 25/11 | talks & debates NL + FR + ENG

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel