Mei in het Kaaitheater

Mei in het Kaaitheater

  • in première: 7 van Kaaitheater artist-in-residence Radouan Mriziga
  • SIMPLE AS ABC #2: Keep calm and validate van Thomas Bellinck
  • New Middle East van Bashar Murkus
     

Radouan Mriziga
7
- première - Kaaitheater co-productie i.h.k.v. het Kunstenfestivaldesarts

Met 7 presenteert Kaaitheater resident Radouan Mriziga het slotstuk van zijn trilogie, na 55 en 3600. Opnieuw staat de relatie tussen dans, bouwen en architectuur centraal. In 7 verrijkt Mriziga deze relatie door er mysterie en verbeelding aan toe te voegen. Hiervoor doet hij beroep op de mythologie van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld.
Iedere tijd heeft zijn wereldwonderen: een idee van het onmogelijke, dat dan toch gebouwd wordt, groter en indrukwekkender dan wat we al kenden. Maar hoe wonderlijk blijft dat kleine, menselijke lichaam, dat al dat grootse bedenkt en maakt?

7 gaat in première in het Kaaitheater, in het kader van KFDA.

Radouan Mriziga is artist in residence bij het Kaaitheater van 2017-2021. Lees hier een uitgebreid interview.

Kaaitheater | 17>20/5 | dans

 

Thomas Bellinck/ROBIN
Simple as ABC #2: Keep Calm & Validate
- Kaaitheater co-productie i.h.k.v. het Kunstenfestivaldesarts

Hoe krijg je grip op een complex fenomeen als migratie­management? Hoe breng je de grens in kaart als de grens overal is? Belgisch theatermaker Thomas Bellinck knoopte tal van gesprekken aan met grens- en datamanagers in controle­kamers en langs de rafelranden van Europa. Met twee acteurs, vier muzikanten van SPECTRA, scenograaf Jozef Wouters, componist Joris Blanckaert en tien gigabyte aan audiomateriaal maakte hij de voorstelling Simple as ABC #2: Keep Calm & Validate, een documentaire musical over het uitbesteden van ons ongemak over sociale sortering.

Thomas Bellinck is theatermaker. In 2013 bouwde hij Domo de Eŭropa Historio en Ekzilo (KVS), een futuristisch-historisch museum over het leven in de voormalige Europese Unie. In 2015 maakte hij, samen met kunstenaar en scenograaf Jozef Wouters, Simple as ABC #1: Man vs Machine, een kort grote-zaalessay over surveillancetechnologie.
Als onderzoeker in de kunsten is hij verbonden aan KASK / School of Arts van de HoGent. Simple as ABC #2: Keep Calm & Validate kadert in zijn onderzoeksproject Simple as ABC dat wordt gefinancierd door het onderzoeksfonds Kunsten van de Hogeschool Gent.

Deze voorstelling gaat in première tijdens OP.RECHT.MECHELEN., komt daarna naar het Kaaitheater en gaat vervolgens op reis door Europa.

Kaaitheater | 24>27/5 | theater | in het Engels (boventiteld in het Nederlands en Frans)

• In de laatste RE:MAKE TALK at 7PM van het seizoen geeft politiek antropoloog Gregory Feldman een lezing over zijn publicatie “We are all Migrants: Political Action and the Ubiquitous Condition of Migrant-hood” (2015). Deze talk gaat de voorstelling van 25/05 vooraf en sluit er thematisch bij aan. (25/05 - 19:00 - in English)

 

>> De voorstellingen van Thomas Bellinck en Radouan Mriziga zijn beide Kaaitheatercoproducties, gecopresenteerd door het Kaaitheater en het Kunstenfestivaldesarts. Tijdens het KFDA copresenteren we nog enkele andere voorstellingen:

Pieter De Buysser
The Tip Of the Tongue

Planetarium
6+8 /05 - 20:30 + 7/05 - 18:00

Marcelo Evelin/Demolition Inc.
Dança Doente

Kaaitheater
5+6+8/05 - 20:30 + 7/05 - 15:00

 

Bashar Murkus
New Middle East

New Middle East is een dialoog tussen een gemaskerde soldaat en de vrouw die hij levend begraaft. Dit gesprek tussen dader en slachtoffer neemt geleidelijk absurde vormen aan. Het stuk uit 2013 is een gefictionaliseerde weerspiegeling van de Syrische (burger)oorlog én een visioen van het totalitaire geweld dat het Midden-Oosten in zijn greep houdt.

Bashar Murkus is één van de stichters van Khashabi Theatre in Haifa. Voor New Middle East werkte hij samen met Oyoun Theatre op de Golan, een deel van Syrië dat in 1967 door Israël bezet werd.

New Middle East wordt gepresenteerd in samenwerking met Moussem, nomadisch kunstencentrum, waarvan het Kaaitheater sinds 2017 vaste partner is. De voorstelling is ook te zien in 't Arsenaal (Belgische première), C-Mine en deSingel.

Kaaistudio's | 02/5 | theater | in het Arabisch (boventiteld in het Nederlands en Frans)

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel