Mei in het Kaaitheater

Mei in het Kaaitheater

 • in Belgische première: Pichet Klunchun & Chen Wu-kang - Behalf
 • Maatschappij Discordia - L'Amour Duras
 • 2 Kaaitheatercoproducties tijdens het Kunstenfestivaldesarts19:
  • Mette Edvardsen & Matteo Fargion - Penelope Sleeps - première
  • Thomas Bellinck/ROBIN - The Wild Hunt (Simple as ABC#3) - Belgische première 
 • 4 co-presentaties van Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts19 :
  • Eleanor Bauer & Chris Peck - New Joy - Belgische première 
  • Kris Verdonck/A Two Dogs Company & ICK - Something (Out of Nothing) - première
  • Rimini Protokoll & Thomas Melle - Uncanny Valley - Belgische première 
  • Anne Teresa & Jolente De Keersmaeker - Somnia - première

Pichet Klunchun & Chen Wu-kang
Behalf 
- Belgische première

Behalf is een gedanste dialoog tussen de Thaise danser Pichet Klunchun en de Taiwanese danser Chen Wu-kang. Vertrekpunt zijn gesprekken over hun culturele achtergronden en de sociale, patriarchale structuren in zowel Thailand als Taiwan. Over de relatie tussen traditionele en hedendaagse dans en de verhouding tussen meester en leerling. Maar ook over het oosten en het westen, en over hun prille vaderschap. Een reeks danssolo’s – een vorm die in zowat alle traditionele dansen bestaat – mondt uit in een onderlinge dialoog, die vervolgens een muzikant én het publiek betrekt.

→ In het Kaaitheater presenteren we de Belgische première van Behalf.

Kaaitheater | 3 > 4/05 | dans | in het Engels

 

Maatschappij Discordia
L'Amour Duras

Na de Weiblicher Akt-reeks begint Maatschappij Discordia aan een serie over De Liefde, zoals beschreven door vrouwen. In dit eerste deel laat Discordia fragmenten uit het werk van Marguerite Duras resoneren met persoonlijke verhalen, om zo tot een uniek beeld te komen van wat liefde is en kan zijn.

→ Discordia sluit de tournee van L'Amour Duras af in de Kaaistudio's.

Kaaistudio's | 2 > 3/05 | theater | in het Nederlands

 

Mette Edvardsen & Matteo Fargion
Penelope Sleeps
- première - coproductie Kaaitheater en Kunstenfestivaldesarts

Na hun samenwerkingen in Any Table Any Room (van Jonathan Burrows en Fargion) en oslo (te zien tijdens Performatik17) wagen componist en performer Matteo Fargion en Mette Edvardsen zich aan het operagenre. Edvardsen schrijft voor Penelope Sleeps een tekst in proza, zoals een essay. Essay, van het Franse ‘essai’ of proberen, en opera, dat in het Italiaans 'werk' betekent. In dit ‘proberen werken’ opent zich een ruimte die de twee makers naar onbekende landschappen voert én ze hun eigen artistieke parcours laat uitdiepen. De relatie tussen stem en muziek, tussen ruimte en schaal zijn belangrijk, maar het duo kiest ervoor om niet letterlijk te verwijzen naar operabeelden.

Penelope Sleeps gaat in première in het Kaaitheater tijdens KFDA en trekt dan door Europa.

Kaaitheater | 10,11,12, 14/05 | muziek/performance/opera


 

Thomas Bellinck/ROBIN
The Wild Hunt (Simple as ABC#3)
 - Belgische première - coproductie Kaaitheater en Kunstenfestivaldesarts

In een denkbeeldig museum pakt een wolk van stemmen zich samen. Hun lichamen zijn noodgedwongen elders, maar als afwezige vertellers delen ze hier hun verhalen over de jacht. Sommige stemmen worden gehoord. De meesten niet. Allemaal zijn ze expert van een bepaalde realiteit. Theatermakers, journalisten, politici, politieambtenaren, allemaal jagen we iets, of iemand, na. In deze audiovoorstelling zonder acteurs hoor je flarden Arabisch, Engels, Farsi, Frans en Grieks, verzameld rond de Middellandse Zee. Uit uren geluidsmateriaal distilleert The Wild Hunt een meerstemming portret van een hedendaagse mensenjacht.

Na een theatraal audio-essay over detectiespitstechnologie (Man vs Machine) en een documentairemusical over de digitalisering van de Europese grens (Keep Calm & Validate), is The Wild Hunt het derde deel van Simple as ABC, een groeiende reeks die scherp stelt op de Westerse migratiemanagementmachine.

→ Deze voorstelling gaat in première in Athene op 12 mei en komt daarna naar Brussel.

Kaaistudio's | 21, 22, 24, 25, 27/05 | theater | in het Nederlands, Frans en Engels (alternerend per voorstelling)

 

Eleanor Bauer & Chris Peck
New Joy
- Belgische première 
co-presentatie Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts

In New Joy gaat Eleanor Bauer de confrontatie aan met de chaos, overdaad en absurditeit van het leven in dit post-truth-informatietijdperk. Kunnen we nieuwe vormen van begrip creëren, door beter samen te werken met elkaar en met apparaten? Om de uitdagingen van deze tijd bij de horens te vatten, concipieert New Joy een 21e-eeuwse versie van het dadaïsme: het dataïsme. Bauer en partner in crime componist Chris Peck (ze creëerden samen al This is not a Popsong en Meyoucycle) mixen esthetische, sociale en informatieve dimensies, met een cyber a cappela Dataist opera als resultaat.
New Joy ging in première in Bochum (Schauspiehaus) en komt voor de Belgische première naar het Kaaitheater.

Kaaitheater | 30/05  > 1/06 | muziek/dans | in het Engels

 

Kris Verdonck/A Two dogs Company & ICK
Something (Out of Nothing) - première
co-presentatie Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts

Onverbiddelijke winstlogica en technologische ontwikkelingen hebben de mens reeds gereduceerd tot wegwerpobject, de volgende stap is het onbewoonbaar maken van onze leefwereld. De nieuwe voorstelling van Kris Verdonk verkent onze fysieke en psychische staat van zijn in het licht van een naderende uitsterving. De dansers zijn vaak niet meer dan schaduwen in een landschap van opblaassculpturen, cello-noise en een robotdrum.

Something (Out of Nothing) gaat in première in Kaaitheater tijdens het Kunstenfestival. Hierna vertrekt de voorstelling op tournee in Nederland.

Kaaitheater | 22 > 23/05 | theater | in het Engels (boventitels in Frans en Nederlands)

In parallel with the performance, Verdonck’s installation series BOGUS I_III will be on display at Kanal – Centre Pompidou. A performance ticket gives you access on the same day.

 


Rimini Protokoll & Thomas Melle
Uncanny Valley
- Belgische première
co-presentatie Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts

Rimini Protokoll liet een humanoïde robot creëren die exact lijkt op de toneelauteur Thomas Melle. De levensechte, mechanische dubbelganger neemt op het podium de plaats in van het menselijke origineel. Maar wat gebeurt er met het origineel wanneer de kopie alles overneemt? Zijn kopie en origineel veroordeeld tot competitie of sluiten ze een verbond? En voelen we als toeschouwer evenveel empathie voor een mens als voor een machine?

Uncanny Valley ging in 2018 in première in München en trekt sindsdien doorheen Europa.

Kaaistudio's | 30/05 > 1/06 | theater | in het Engels (boventitels in Frans en Nederlands)
 


Anne Teresa & Jolente De Keersmaeker
Somnia
- première
co-presentatie Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts

Anne Teresa en Jolente De Keersmaeker en 44 laatstejaarsstudenten van PARTS nemen je mee het bos in. Trek je wandelschoenen aan voor deze durational performance die navigeert langs flarden uit Midsummer Night's Dream en Johannes Keplers astronomische novelle Somnium (1608). Keer de black box de rug toe, en laat het bos en de nachtelijke hemel het speelvlak bepalen.

Somnia wordt gecreëerd in het kader van het Kunstenfestivaldesarts (29/05 > 1/06 ). Het Kaaitheater presenteert Somnia van 5 tot 9 juni.

Kasteel van Gaasbeek | 29/05 > 9/06 | dans

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel