Mei in het Kaaitheater

Mei in het Kaaitheater

  • in Belgische première: Pichet Klunchun & Chen Wu-kang - Behalf
  • Maatschappij Discordia - L'Amour Duras
  • 2 Kaaitheatercoproducties tijdens het Kunstenfestivaldesarts19:
    • Mette Edvardsen & Matteo Fargion - Penelope Sleeps - première
    • Thomas Bellinck/ROBIN - The Wild Hunt (Simple as ABC#3) - Belgische première 
  • 4 co-presentaties van Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts19 :
    • Eleanor Bauer & Chris Peck - New Joy - Belgische première 
    • Kris Verdonck/A Two Dogs Company & ICK - Something (Out of Nothing) - première
    • Rimini Protokoll & Thomas Melle - Uncanny Valley - Belgische première 
    • Anne Teresa & Jolente De Keersmaeker - Somnia - première

Pichet Klunchun & Chen Wu-kang
Behalf 
- Belgische première

Behalf is een gedanste dialoog tussen de Thaise danser Pichet Klunchun en de Taiwanese danser Chen Wu-kang. Vertrekpunt zijn gesprekken over hun culturele achtergronden en de sociale, patriarchale structuren in zowel Thailand als Taiwan. Over de relatie tussen traditionele en hedendaagse dans en de verhouding tussen meester en leerling. Maar ook over het oosten en het westen, en over hun prille vaderschap. Een reeks danssolo’s – een vorm die in zowat alle traditionele dansen bestaat – mondt uit in een onderlinge dialoog, die vervolgens een muzikant én het publiek betrekt.

→ In het Kaaitheater presenteren we de Belgische première van Behalf.

Kaaitheater | 3 > 4/05 | dans | in het Engels

 

Maatschappij Discordia
L'Amour Duras

Na de Weiblicher Akt-reeks begint Maatschappij Discordia aan een serie over De Liefde, zoals beschreven door vrouwen. In dit eerste deel laat Discordia fragmenten uit het werk van Marguerite Duras resoneren met persoonlijke verhalen, om zo tot een uniek beeld te komen van wat liefde is en kan zijn.

→ Discordia sluit de tournee van L'Amour Duras af in de Kaaistudio's.

Kaaistudio's | 2 > 3/05 | theater | in het Nederlands

 

Mette Edvardsen & Matteo Fargion
Penelope Sleeps
- première - coproductie Kaaitheater en Kunstenfestivaldesarts

Na hun samenwerkingen in Any Table Any Room (van Jonathan Burrows en Fargion) en oslo (te zien tijdens Performatik17) wagen componist en performer Matteo Fargion en Mette Edvardsen zich aan het operagenre. Edvardsen schrijft voor Penelope Sleeps een tekst in proza, zoals een essay. Essay, van het Franse ‘essai’ of proberen, en opera, dat in het Italiaans 'werk' betekent. In dit ‘proberen werken’ opent zich een ruimte die de twee makers naar onbekende landschappen voert én ze hun eigen artistieke parcours laat uitdiepen. De relatie tussen stem en muziek, tussen ruimte en schaal zijn belangrijk, maar het duo kiest ervoor om niet letterlijk te verwijzen naar operabeelden.

Penelope Sleeps gaat in première in het Kaaitheater tijdens KFDA en trekt dan door Europa.

Kaaitheater | 10,11,12, 14/05 | muziek/performance/opera


 

Thomas Bellinck/ROBIN
The Wild Hunt (Simple as ABC#3)
 - Belgische première - coproductie Kaaitheater en Kunstenfestivaldesarts

In een denkbeeldig museum pakt een wolk van stemmen zich samen. Hun lichamen zijn noodgedwongen elders, maar als afwezige vertellers delen ze hier hun verhalen over de jacht. Sommige stemmen worden gehoord. De meesten niet. Allemaal zijn ze expert van een bepaalde realiteit. Theatermakers, journalisten, politici, politieambtenaren, allemaal jagen we iets, of iemand, na. In deze audiovoorstelling zonder acteurs hoor je flarden Arabisch, Engels, Farsi, Frans en Grieks, verzameld rond de Middellandse Zee. Uit uren geluidsmateriaal distilleert The Wild Hunt een meerstemming portret van een hedendaagse mensenjacht.

Na een theatraal audio-essay over detectiespitstechnologie (Man vs Machine) en een documentairemusical over de digitalisering van de Europese grens (Keep Calm & Validate), is The Wild Hunt het derde deel van Simple as ABC, een groeiende reeks die scherp stelt op de Westerse migratiemanagementmachine.

→ Deze voorstelling gaat in première in Athene op 12 mei en komt daarna naar Brussel.

Kaaistudio's | 21, 22, 24, 25, 27/05 | theater | in het Nederlands, Frans en Engels (alternerend per voorstelling)

 

Eleanor Bauer & Chris Peck
New Joy
- Belgische première 
co-presentatie Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts

In New Joy gaat Eleanor Bauer de confrontatie aan met de chaos, overdaad en absurditeit van het leven in dit post-truth-informatietijdperk. Kunnen we nieuwe vormen van begrip creëren, door beter samen te werken met elkaar en met apparaten? Om de uitdagingen van deze tijd bij de horens te vatten, concipieert New Joy een 21e-eeuwse versie van het dadaïsme: het dataïsme. Bauer en partner in crime componist Chris Peck (ze creëerden samen al This is not a Popsong en Meyoucycle) mixen esthetische, sociale en informatieve dimensies, met een cyber a cappela Dataist opera als resultaat.
New Joy ging in première in Bochum (Schauspiehaus) en komt voor de Belgische première naar het Kaaitheater.

Kaaitheater | 30/05  > 1/06 | muziek/dans | in het Engels

 

Kris Verdonck/A Two dogs Company & ICK
Something (Out of Nothing) - première
co-presentatie Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts

Onverbiddelijke winstlogica en technologische ontwikkelingen hebben de mens reeds gereduceerd tot wegwerpobject, de volgende stap is het onbewoonbaar maken van onze leefwereld. De nieuwe voorstelling van Kris Verdonk verkent onze fysieke en psychische staat van zijn in het licht van een naderende uitsterving. De dansers zijn vaak niet meer dan schaduwen in een landschap van opblaassculpturen, cello-noise en een robotdrum.

Something (Out of Nothing) gaat in première in Kaaitheater tijdens het Kunstenfestival. Hierna vertrekt de voorstelling op tournee in Nederland.

Kaaitheater | 22 > 23/05 | theater | in het Engels (boventitels in Frans en Nederlands)

In parallel with the performance, Verdonck’s installation series BOGUS I_III will be on display at Kanal – Centre Pompidou. A performance ticket gives you access on the same day.

 


Rimini Protokoll & Thomas Melle
Uncanny Valley
- Belgische première
co-presentatie Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts

Rimini Protokoll liet een humanoïde robot creëren die exact lijkt op de toneelauteur Thomas Melle. De levensechte, mechanische dubbelganger neemt op het podium de plaats in van het menselijke origineel. Maar wat gebeurt er met het origineel wanneer de kopie alles overneemt? Zijn kopie en origineel veroordeeld tot competitie of sluiten ze een verbond? En voelen we als toeschouwer evenveel empathie voor een mens als voor een machine?

Uncanny Valley ging in 2018 in première in München en trekt sindsdien doorheen Europa.

Kaaistudio's | 30/05 > 1/06 | theater | in het Engels (boventitels in Frans en Nederlands)
 


Anne Teresa & Jolente De Keersmaeker
Somnia
- première
co-presentatie Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts

Anne Teresa en Jolente De Keersmaeker en 44 laatstejaarsstudenten van PARTS nemen je mee het bos in. Trek je wandelschoenen aan voor deze durational performance die navigeert langs flarden uit Midsummer Night's Dream en Johannes Keplers astronomische novelle Somnium (1608). Keer de black box de rug toe, en laat het bos en de nachtelijke hemel het speelvlak bepalen.

Somnia wordt gecreëerd in het kader van het Kunstenfestivaldesarts (29/05 > 1/06 ). Het Kaaitheater presenteert Somnia van 5 tot 9 juni.

Kasteel van Gaasbeek | 29/05 > 9/06 | dans

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek