MEI IN HET KAAITHEATER

MEI IN HET KAAITHEATER

Philippe Quesne, Germaine Kruip, Eleanor Bauer tijdens het KFDA, Wittgenstein tot slot van RE:THINK, Rachida Aziz en Cinemaximiliaan

Philippe Quesne in première 

In The Night of the Moles (Welcome to Caveland!) creëert de Franse regisseur Philippe Quesne een allegorische wereld, bevolkt door fantastische dieren, reusachtige mollen en figuren uit de onderwereld. Als een circus trekken de grotbewoners van stad naar stad om er in theaters en op festivals hun ‘ecosofisch’ verhaal te brengen.

In zijn werk vertrekt Philippe Quesne van rituelen uit het dagelijkse leven die hij transformeert tot kleine ceremonies, soms melancholiek, soms grappig. Quesnes werk wordt wereldwijd getoond, van Avignon tot New York en Hong Kong. Het Kaaitheater presenteerde van hem L'Effet de Serge, La Mélancolie des DragonsBig BangNext Day en Swamp Club, een voorstelling waarop de nieuwe productie wel eens een vervolg zou kunnen zijn. The Night of the Moles is een coproductie van het Kaaitheater en gaat bij ons in wereldpremière i.h.k.v. het KunstenfestivaldesartsHier vind je meer info over Philippe Quesne.


Germaine Kruip - Belgische première

Tijdens Performatik 2015 presenteerde beeldend en performancekunstenaar Germaine Kruip in Bozar A Possibility of an Abstraction: Square Dance. Ditmaal transformeert ze met A Possibility of an Abstraction de theaterruimte in een ‘ruimte voor cinematografische ervaring’. Het resultaat grenst aan film, theater en sculptuur. De muziek bij de voorstelling is van Hahn Rowe, bekend van zijn werk bij o.a. Meg Stuart.
Het Kaaitheater coproduceert deze voorstelling, die bij ons in Belgische première gaat tijdens het KFDA.

Voorafgaand aan de derde voorstelling van Germaine Kruip, tekent Arjen Mulder present voor de laatste RE:THINK 7PM TALK van dit Kaaitheaterseizoen. Mulder (docent en schrijver, specialist mediatheorie) geeft een lezing over Paul Virilio en zijn boek The aesthetics of disappearance (1980), één van de inspiratiebronnen van Germaine Kruip. Achteraf gaan Kruip en Mulder in gesprek.


Eleanor Bauer, Chris Peck & Ictus - Belgische première

Met Meyoucycle creëren choreografe Eleanor Bauer/GoodMove en componist Chris Peck iets wat lijkt op een musical, maar er zich ook van vervreemdt. Alle ingrediënten zijn aanwezig: lied, tekst, dans, muziek, maar het resultaat leidt naar een heel nieuw genre. De muziek wordt gecreëerd door Ictus.
Meyoucycle gaat midden mei in première tijdens het festival Rencontres Chrorégraphique International de Seine Sainte Denis in Montreuil (FR). De Belgische première in het Kaaitheater kadert binnen het Kunstenfestivaldesarts. Meer info en de speellijst van Meyoucycle vind je hier.
Eleanor Bauer is artist in residence in het Kaaitheater van 2013 tot 2016. 


Thierry De Mey in première

Al meer dan dertig jaar verkent Thierry De Mey de grijze zone tussen dans en muziek. Voor het eerst creëert hij nu met SIMPLEXITY: la beauté du geste een dansvoorstelling voor het grote podium, in samenwerking met het legendarische Parijse Ensemble Intercontemporain, ooit opgericht door de recent overleden Pierre Boulez.
Deze voorstelling is een creatie voor het KFDA en gaat in première in het Kaaiheater. Hierna reist het verder naar Parijs en Luik. Meer info vind je hier.
 

Lucas Vandervosts Of Wittgenstein, tot slot van RE:THINK

De laatste voorstelling in de Kaaitheaterseizoensreeks RE:THINK, ontdekt en ontleedt de filosoof Ludwig Wittgenstein in een unieke monoloog. Met ezelsoren op zijn kop zet Lucas Vandervost diens Tractatus Logico-Philosophicus, een filosofische kerntekst over de verhouding tussen wereld en taal, naar zijn hand: Of Wittgenstein. Lees meer op de site van De Tijd.


Rachida Aziz laat vluchtelingen aan het woord

Wie vlucht, laat achter, net zoals wie aankomt een plaats moet bemachtigen in een onbekende maatschappij. Dat is de prijs die alle vluchtelingen betalen: hoe ongastvrijer de plaats van aankomst, hoe hoger de prijs. Brussel is altijd een stad geweest die bannelingen in de armen sloot. Baudelaire, Hugo, Multatuli of de schilder Jacques-Louis David beschreven de hoofdstad als een schuilplaats waar ze verder konden werken aan hun oeuvre. Nu laat modeontwerpster en activiste Rachida Aziz een nieuwe generatie vluchtelingen aan het woord in de Kaaistudio's
 

Cinemaximilaan in de Kaaistudio's

Cinemaximiliaan is een cinema voor mensen onderweg. Het project ontstond - zoals je hier ziet - spontaan in het vluchtelingenkamp in het Maximiliaanpark, waar dagelijkse filmvertoningen voor welkome afleiding zorgden. Ondertussen organiseert de organisatie culturele projecten en uitstappen in opvangcentra over heel het land. De vrijwilligers van Cinemaximiliaan, onder leiding van cinefielen Gwendolyne Lootens en Gawan Fagard ontmoetten tal van nieuwkomers met artistieke talenten. In de Kaaistudio's wordt het werk getoond van de Syrische muzikanten Hussein Rassim en Shalan Alhamwy en de Palestijnse danser Mohammed Aukal.

 

 

 

 

MEI IN HET KAAITHEATER

LUCAS VANDERVORST
Of Wittgenstein
3 > 4/05 | theater | NL | Kaaistudio's

PHILIPPE QUESNE
The Night of the Moles Welcome to Caveland!
6 > 9/05 | theater | FR > NL | première

GERMAINE KRUIP
A Possibility of an Abstraction
14 > 15/05 | theater | Belgische première

ARJEN MULDER
The aesthetics of disappearance
15/05 | RE:THINK TALK | EN

THIERRY DE MEY
SIMPLEXITY
20 > 22/05 | dans | première

CINEMAXIMILIAAN
Hussein Rassim, Shalan Alhamwy & Mohammed Aukal
21/05 | dans/muziek/film | NL/FR/EN | Kaaistudio's

RACHIDA AZIZ
The price of the ticket
25/05 | happening | Kaaistudio's

ELEANOR BAUER, CHRIS PECK & ICTUS
Meyoucycle
27 > 28/05 | dans/muziek | Belgische première

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek