Meer dan 700 professionals uit de podiumkunsten wereldwijd verzamelen in Brussel rond kunst in tijden van populisme

Meer dan 700 professionals uit de podiumkunsten wereldwijd verzamelen in Brussel rond kunst in tijden van populisme

IETM - Autumn Plenary Meeting 23-26 november, Brussels

Van 23 tot 26 november komen meer dan 700 professionals in de podiumkunsten van over de hele wereld samen in Brussel. Ze gaan in dialoog over de positie van de kunstensector in tijden van opkomend populisme. Deze collectieve reflectie vindt plaats in het kader van IETM’s Plenary meeting, georganiseerd in samenwerking met het Kaaitheater and Charleroi danse.

 

IETM, internationaal netwerk voor hedendaagse podiumkunsten, is één van Europa’s grootste - en oudste - culturele netwerken. Sinds 1983 houdt IETM residentie in Brussel, sinds vele jaren huist de organisatie in de gebouwen van het Kaaitheater aan de Sainctelettesquare. Twee keer per jaar organiseert het netwerk een plenary meeting. Nu vindt die voor het eerst plaats in eigen stad.

IETM Brussel biedt een dagprogramma met meer dan 30 sessies: keynote speeches, paneldiscussies, rondetafelgesprekken, debatten, interactieve werksessies, trainingen en mentoring, en informele netwerkmomenten. De meeting biedt deelnemers ook de gelegenheid projecten en initiatieven te presenteren waarvoor zij internationale partners zoeken. Het artistieke programma is samengesteld uit het brede aanbod dat Brussel te bieden heeft en geeft een goed beeld van de grote diversiteit in de hedendaagse podiumkunsten in ons land.


U bent welkom om deel te nemen aan de Plenary meeting. Interesse? Of wenst u meer informatie? Neem dan contact op met Anna Scholiers (anna.scholiers@ietm.org, +32 2 205 00 14) of Elena Polivtseva (elena.polivtseva@ietm.org, +32 4 96871094). Eens geregistreerd, zal u de deelnemerslijst  online kunnen consulteren. 

 

***
Can We Talk? Art in the age of populism

We leven in een verwarrende tijd. Sommige politieke cirkels voeden onze achterdocht over de ‘ander’, andere prikkelen onze afkeer van de neoliberale status-quo. Elk van beide eist zijn morele gelijk en demoniseert de tegenstander. Ondertussen domineren simplificatie, antagonisme en provocatie de politieke arena’s.  

Wat is populisme eigenlijk – een ideologie, een beweging, of simpelweg een stijl? Is het een wapen dat de democratie bedreigt - omdat het de ruimte voor pluraliteit beperkt? Of is het een reddingsboei - omdat het de politiek dichter bij de mensen brengt?   

IETM Brussel onderzoekt hoe de internationale kunstensector zich positioneert in dit krachtenveld van toenemende populistische sentimenten en bespreekt haar vermogen en beperkingen in het bevorderen van sociaal engagement en verdieping. 

Daarnaast schenkt het programma aandacht aan enkele problemen waar de internationaal opererende podiumkunstenaar vandaag de dag tegenaan loopt, zoals de dubbele afdracht van belasting en sociale zekerheidspremies, de Europese cultuurpolitiek en programma’s, (zelf)censuur enzoverder…Enkele sprekers: Eric Corijn (Vrije Universiteit, Brussel), Tunde Adefioye (KVS, Brussel), Jean-Marc Adolphe (Mouvement, Parijs), Dirk Geldof (University of Antwerp, Faculty of Design Sciences), Ondrej Hrab (Archa Theatre, Praag), Mi You (Academie Kunst & Media, Keulen), Michał Merczynski (Malta Festival, Poznan), Pelin Basaran (Siyah Bant, Turkije), en vele anderen.

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel