Maart: Kaaitheater presenteert

Maart: Kaaitheater presenteert

  • première: Kris Verdonck & Annelies Van Parys met PREY tijdens Klarafestival in Théâtre Varia ; DEMONstratio van Milø Slayers tijdens LEGS Festival bij La Raffinerie/Charleroi danse ; Freiheit & Democracy o.l.v. Brussels Brecht-Eislerkoor in De Kriekelaar
  • Belgische première: Bryana Fritz & Thibault Lac met Knight-Night tijdens LEGS Festival bij La Raffinerie/Charleroi danse
  • Latifa Laâbissi & Marcelo Evelin met La Nuit tombe quand elle veut in De Kriekelaar
  • Lisaboa Houbrechts en La Geste met Vake poes of hoe god verdween in KVS
  • Eerste avond van gesprekkenreeks More-than-Human Encounters #3, met Maarten Vanden Eynde, George Senga & Femke Herregraven (online)
  • Louis Janssens & Willem De Wolf/De HOE met Analoog in De Kriekelaar
  • FATSABBATS organiseert een tweede tweedaagse in de Kaaistudio's

Kris Verdonck/ATDC, Annelies Van Parys & Ictus
PREY
— première

Hoe kunnen we ons mens-zijn herdefiniëren vanuit een radicaal ecologisch perspectief? Welke narratieven helpen ons met de ontwrichtende manifestaties van de klimaatcrisis? Deze vragen vormen het uitgangspunt van PREY, dat bestaat uit drie solo's in drie verschillende vormen van drie generaties vrouwen.

PREY laat zich inspireren door de Australische ecofeministe Val Plumwood (1936-2008). Nadat ze een dodelijke aanval van een zoutwaterkrokodil overleefde, pleitte ze als een van de eersten voor een nieuwe nederigheid van de mens. Ze opperde dat de mens opnieuw in de voedselketen moest worden opgenomen en dat de dood terug centraal moest worden gesteld. PREY geeft de spanning weer tussen individuen die zichzelf steeds weer als middelpunt zien en een omgeving die hen almaar verder van die centrale positie wegduwt.

Kaaitheater co-presenteert de première van PREY tijdens het Klarafestival in Théâtre Varia. Hierna trekt de voorstelling naar Rotterdam. Lees hier een interview met Kris Verdonck & Annelies Van Parys.

Théâtre Varia | 25 > 26/03 | muziektheater | in het Engels | ism Klarafestival

Story image

 

Milø Slayers
DEMONstratio
— première

In 2015 onthulde een röntgenscan dat onder de verflagen van het beroemde Zwart Vierkant van Kasimir Malevitsj een racistisch opschrift verborgen zit. Zelfs de opperste abstractie blijkt niet vrij van politiek. Binnen de lijnen van een uitgelicht vierkant zetten drie zwarte performers deze spanning nu op scherp en zoeken een bezwerend tegengewicht voor scherpe binaire tegenstellingen zoals licht en donker, ratio en gevoel, zekerheid en onzekerheid.  

Deze voorstelling gaat in première tijdens het LEGS festival van La Raffinerie/Charleroi danse.

La Raffinerie | 31/03 | dans

Brussels Brecht-Eislerkoor, Voix Des Garennes, Ictus, Fanfare Remork/Karkaba (Metx), Brecht/Dessau & Giovanna Marini
Freiheit & Democrac
y — première

Freiheit & Democracy is een muzikaal drieluik gezongen door een geëngageerd collectief van 50 (professionele & amateur-) zangers. Een project over hoop en wat er in de weg staat, met de zes fameuze ‘plagen’ van Bertolt Brecht als leidraad.

Het politiek geëngageerde Brussels Brecht-Eislerkoor, onder leiding van Lieve Fransen, bracht in het Kaaitheater reeds Shouting Fence (2009) over het Israëlisch-Palestijns conflict, WaanVlucht/SayNo (2014-2017) over 100 jaar Eerste Wereldoorlog en Melancholie aan de 5 blokken (2020) over verwaarloosde sociale woontorens in Brussel. 

De Kriekelaar | 18 > 19/03 | muziek | in het Duits & Italiaans, boventitels in het Nederlands & Frans


Bryana Fritz & Thibault Lac
​Knight-Night
Belgische première

Geïnspireerd door cultauteur Kathy Acker en componist Jacques Ibert laat Knight-Night de figuur van Don Quixote balanceren tussen fictie en realiteit. Met zang, tekst, kostuums en choreografie spelen Bryana Fritz en Thibault Lac een spel van blikken met het publiek en roepen ze tegelijk een ingebeeld landschap op met fantastische situaties. 

Bryana Fritz is choreograaf, danser en schrijver en werkt op de grens tussen poëzie, performance, desktop-choreografie en dans. Als danser is ze regelmatig te zien in het werk van Michiel Vandevelde. Thibault Lac is architect, danser en schrijver en werkte o.a. samen met Ligia Lewis, Noé Soulier, Trajal Harrell, Daniel Linehan en Alexandra Bachzetsis.

Deze voorstelling ging in maart vorig jaar in première en komt na een Franse tournee naar Brussel voor de Belgische première, tijdens het LEGS festival van La Raffinerie.

La Raffinerie | 24-15/3 | dans/performance


Latifa Laâbissi & Marcelo Evelin
​La Nuit tombe quand elle veut

La nuit tombe quand elle veut is een immersief en hallucinatoir avontuur, geleid door drie flamboyante wezens en gedrenkt in raadselachtige muziek en spookachtige stemmen. Latifa Laâbissi en Marcelo Evelin nodigen het publiek uit voor een tijdloze wake, een lange reis door de nacht.

Latifa Laâbissi mixt genres, overdenkt en herdefinieert uiteenlopende formats en brengt verschillende off-stage elementen naar de scène. Marcelo Evelin is choreograaf, performer, onderzoeker en curator. Zijn werk combineert dans, fysiek theater, performance, muziek, video, installatie en site-specific creaties. 

De voorstelling ging in première in 2021 en genoot ondertussen van een tour doorheen België en Frankrijk.

De Kriekelaar | 4 > 5/03 | performance/muziek

Vake poes; of hoe god verdween
​Lisaboa Houbrechts en La Geste

Lisaboa Houbrechts schrijft en ensceneert een familie-epos dat drie generaties overspant. Een groots opgezette vertelling tussen theater en opera. Centraal staat een meisje van twaalf jaar dat aan het eind van een lange geschiedenis staat en in de verborgen trauma’s van het verleden duikt. Tekst en muziek zijn intens met elkaar vervlochten. Spelers, zangers en musici van alle leeftijden komen er samen en fragmenten uit de Johannespassie van J.S. Bach vervullen een dramatisch verrassende rol .

Lisaboa Houbrechts is schrijver en regisseur en maakt werk op het snijvlak van beeldende kunst, opera en teksttheater. Sinds kort is ze een van de vaste makers van Toneelhuis. 

De voorstelling gaat in februari in première bij Opera Ballet Vlaanderen en trekt doorheen Frankrijk en België. Bekijk hier een interview met Lisaboa Houbrechts.

KVS BOL | 3-4/3 | muziektheater | in het Nederlands, boventitels in Frans

 

 

A Series Of More-Than-Human Encounters #3
​Maarten Vanden Eynde & Femke Herregraven
​Charging Myths

Na twee seizoenen in Brussel zet Kaaitheater de vruchtbare samenwerking rond de reeks lezingen, debatten en workshops van More-than-human Encounters met de Crosstalks van de VUB verder. Voor deze editie bundelen onze krachten met internationale partners uit de kunsten en de academische wereld en doen dat in verbondenheid met onze méér-dan-menselijke verwanten. Bekijk het volledige programma.

De More-Than-Human Encounters-lezing in Amsterdamse galerie Framer Framed is opgebouwd rond de expo Charging Myths, die de recente run op lithium in Congo als uitgangspunt neemt om technologische, sociale en mythische dimensies van wereldwijde ontginningsketens te onderzoeken. Kunstenaars en leden van het On-Trade-Off collectief Femke Herregraven, George Senga en Maarten vanden Eynde gaan in dialoog over de veranderende narratieven (en hun tegenhangers) rond ontginningspraktijken en ongebreidelde speculatie.

Dit is de eerste van vier gesprekken in deze reeks. Op een gesprek in de KVS na, biedt Kaaitheater alle gesprekken (waaronder deze) aan via livestream,.

online | 29/03 | gesprek | in het Engels

Story image

 

Louis Janssens & Willem De Wolf/De Hoe
Analoog

Terugblikken en vooruitkijken ontmoeten elkaar in dit woordenspel tussen Willem de Wolf en zijn ex-student Louis Janssens. Analoog is een intergenerationele voorstelling, een partituur over afgelegde en gewenste leerprocessen. Over vroeger en later maar ook over hoe jezelf als jonge - of oudere - mens te positioneren binnen de wereld.

Analoog ging in première in De Brakke Grond (Amsterdam). Na een uitgebreide tournee door België en Nederland presenteert Kaaitheater deze voorstelling ​ in De Kriekelaar.

De Kriekelaar | 30>31/03 | theater | in het Nederlands

 

 

FATSABBATS
Tabou

Met TABOU organiseert FATSABBATS haar tweede sessie in de Kaaistudio’s met en voor Brusselse queer en geracialiseerde communities. Twee dagen en nachten lang stap je uit een aantal van je comfortzones en kan je misschien zelfs wonden helen.

FATSABBATS is een veelzijdig zelfbeheerd platform dat ‘safer spaces’ wil creëren met en voor Brusselse queer en geracialiseerde communities. Tijdens twee avonden in de Kaaistudio’s vol concerten, performances, tentoonstellingen en memorabele zweterige nachten, tonen en delen ze de brede knowhow van deze gemeenschappen.

Kaaistudio's | 10-11/03 | workshop, performance, talk, concert, party

 

 

 

 

Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek