Maart in het Kaaitheater
- Belgische premières: Domestic Violence van Markus Öhrn; Weiblicher Akt 11: Love Sontag van Maatschappij Discordia
BRUNO van Alix Eynaudi; - We Hear You(th): Flemish Primitives van Chokri Ben Chikha & Action Zoo Humain
- learning day: bodies of knowledge (BOK) brengt The Big BOK Multiplication
- dans: Duet for two string trios van Claire Croizé / ECCE & The Goeyvaerts String Trio
- Read the Room, een festival van Mophradat, Brusselse organisatie die opportuniteiten wil creëren voor kunstenaars uit de Arabische wereld
- theater: Operette van Timeau De Keyser/Tibaldus & Toneelhuis;
We Hear You(th): Flemish Primitives van Chokri Ben Chikha & Action Zoo Humain - film: colloquium Ciné Place-making, gepresenteerd door The Post Film Collective, Marta Popivoda, Ana Vaz, Subversive Film (Mohanad Yacubi & Reem Shilleh), Raphael Grisey & Bouba Touré, Olivier Marboeuf & Avery F. Gordon;
Sahraa Karimi, Reflections on film, gender and politics in Afganistan: een Machteld De Metsenaer-lezing van RHEA, Crosstalks, Fatima Mernissi Chair & Kaaitheater
Markus Öhrn
Domestic Violence - Belgische première
Samen met zijn team verkent Markus Öhrn de donkere kant van intieme relaties, patronen, rolmodellen en genderstereotypen. Statistieken en rechtszaken rond huiselijk geweld zijn de basis voor deze vijf uur durende performance van de twee acteurs Jakob Öhrman en Janet Rothe en de pianist Arno Waschk. Zonder dialoog legt Öhrn de banaliteit en brutaliteit van huiselijk geweld bloot.
Markus Öhrn is een Zweedse beeldende kunstenaar wiens werk bestaat uit video, geluidsinstallaties en performances. Samen met de theatergroepen Nya Rampen en Institutet ontleden Öhrns performances de repressiemechanismen in middenklasse gezinnen tot op het bot. Zijn werk was eerder te zien tijdens Kunstenfestivaldesarts. We verwelkomen hem nu voor het eerst in het Kaaitheater.
In het kader van deze performances presenteert het Kaaitheater Art & Violence/Dangerous Liaisons een workshop over grenzen en het (il)legitieme gebruik van geweld in de kunsten door Axel Pleeck. In het gesprek How to recognize, fight and prevent domestic abuse? vragen we drie professionals uit het veld (Triene Mie Lecompte, Anne Groenen en Olivier Solsse), om de realiteit van huiselijk geweld, zoals die in de performance Domestic Violence van Markus Öhrn wordt geschetst, vanuit hun perspectief te belichten. Tot slot kan je in LaVallée ook de thematische bibliotheek die is samengesteld door Rosa VZW bezoeken.
LaVallée | 11, 12/03 | performance
Alix Eynaudi
BRUNO - Belgische première
Stel je een toren voor van ontelbare lampen en lichtbronnen. Hij komt zoemend, krakend en knetterend tot leven op het ritme van schakelgeluiden. Vernoemd naar de lichtontwerper Bruno Pocheron, brengt BRUNO danssequenties samen die schommelen tussen figuratie en abstractie, waarbij drie dansers hun bewegingen uitproberen alsof het kleren zijn: elke aanraking, elk gebaar, al is het vluchtig, is voor altijd ingeprent.
BRUNO ging in oktober 2021 in première in Tanzquartier Wien en is later dit jaar nog te gast in het Zwitserse far° Nyon.
Kaaitheater | 09, 10/03 | performance
Maatschappij Discordia
Weiblicher Akt 11: Love Sontag - Belgische première
Wat spreekt meer tot de verbeelding en is tegelijk ongrijpbaarder dan de liefde? Niemand weet precies wat het is en toch bepaalt het in grote mate onze levens. Na Marguerite Duras en Elfriede Jelinek, gaat Maatschappij Discordia te rade bij Susan Sontag (1933-2004). Zowel in haar dagboeken – waarin ze een turbulent leven optekent – als in haar andere werk is ze onophoudelijk bezig met de kloof tussen voorstelling en waarheid, tussen het beeld en de werkelijkheid. Een vraag dringt zich op: is ‘de liefde’ slechts een beeld dat ons massaal misleidt? Bestaat echte liefde?
Maatschappij Discordia werd in 1982 opgericht door onder meer Jan Joris Lamers, Matthias de Koning en Annette Kouwenhoven. Love Sontag is deel 11 in de Weiblicher Akt-reeks, waarin het vrouwelijk perspectief telkens het vertrekpunt vormt. De vijf vorige delen van de reeks stonden al in de Kaaistudio’s.
Kaaistudio's | 16, 17/03 | theater | in het Nederlands
Chokri Ben Chikha & Action Zoo Humain
Flemish Primitives
Onder het toeziend oog van het publiek ondergaan acht jonge Vlamingen – die enkel hun drang naar succes én hun migratieachtergrond delen – een reeks experimenten. Flemish Primitives schijnt nieuw licht op flitsende talentenjachten en de kneedbaarheid van succes. Samen met acht jonge performers onderzoekt regisseur Chokri Ben Chikha de relatie tussen de drang om te excelleren en de spectacularisatie van het verschil.
Action Zoo Humain is het theatergezelschap rond Chokri Ben Chikha, en streeft ernaar interculturele vraagstukken bespreekbaar te maken. Tot 2021 was het gezelschap in residentie bij NTGent. Afgelopen seizoen was het gezelschap al eens te zien in Kaaitheater, waar ze samen met Theater Antigone Métisse op de scène brachten.
Deze voorstelling kadert in de programmalijn WE HEAR YOU(TH), waarbinnen Kaaitheater werk toont van makers die het woord geven aan jonge mensen en met hen in gesprek gaan over hun kijk op de wereld en op de toekomst. Deze voorstellingen (bedoeld voor een publiek van volwassenen) nodigen je uit te luisteren naar de stem van jongeren en je over te geven aan de wijsheid van de jeugd. > lees er hier meer over
Flemish Primitives gaat begin maart in première in NTGent en is nog geen twee weken later te zien in het Kaaitheater. Later reist de voorstelling verder door Vlaanderen en Nederland.
Kaaitheater | 24, 25/03 | theater | in het Nederlands met Engelse boventiteling
bodies of knowledge (BOK)
The Big BOK Multiplication
bodies of knowledge (BOK) ziet de stad als een rijke bron van waardevolle kennis. Elke passant zou je iets kunnen leren vanuit zijn of haar eigen achtergrond en levenservaringen. BOK probeert deze onzichtbare of onderdrukte kennis, die mogelijks kan bijdragen aan een sociaal rechtvaardigere samenleving, te delen via mondelinge overdracht.
De lecture-performance The Big BOK Multiplication vertelt het verhaal over de afgelopen anderhalf jaar BOK in Brussel. De voorbije 18 maanden reisde BOK als een nomadisch klaslokaal door verschillende parken en pleinen in Brussel. Elke week konden voorbijgangers en vaste bezoekers deelnemen aan het gratis programma, waar ze leerden over thema's die geen of onvoldoende plaats krijgen op onze scholen, in mainstream instellingen en media.
Als bezoeker krijg je de kans om in kleine groepjes te komen luisteren naareen “body of knowledge” een levensexpert die een specifieke en vaak onderbelichte kennis komt delen met anderen. Hier vind je een overzicht van de verschillende onderwerpen. Van wie zou jij graag willen leren?
Kaaitheater | 13/03 | lecture performance | in het Engels en het Frans
Claire Croizé / ECCE & The Goeyvaerts String Trio
Duet for two string trios
Hoe vertaal je de intensiteit, complexiteit en fysicaliteit van een muziekwerk in dans? Kan je de beweging van een compositie lezen in een lichaam? In haar nieuwe creatie Duet for two string trios, zoekt Claire Croizé samen met het Goeyvaerts Strijktrio naar antwoorden op deze vragen via twee strijktrio's van de hedendaagse componist Charles Wuorinen. Het eerste werk werd gecomponeerd in 1968 en het tweede in 2017, speciaal voor het Goeyvaerts Strijktrio. Geïnspireerd door de vroeg 20e-eeuwse muzikale invloeden van Wuorinen en de verzen van Pavese en Rilke, vertelt Duet for two string trios een verhaal dat even intens en ontregelend is als de tijd waarin we leven.
Claire Croizé studeerde in 2000 af aan P.A.R.T.S.. Sindsdien zet ze indrukwekkende solo’s en zorgvuldig gechoreografeerde groepsstukken neer, ook regelmatig als duo met Etienne Guilloteau. Duet for two string trios ging in september 2021 in première in Brugge en is na de voorstellingen in het Kaaitheater nog te zien op verschillende locaties in Vlaanderen.
Kaaitheater | 03, 04/03 | dans
Mette Edvardsen
Livre d’images sans images
Mette Edvardsen heeft de première van Livre d’image sans image uitgesteld om redenen direct en indirect gelinkt aan covid. De voorstellingen in de Kaaistudio’s zijn geannuleerd en worden uitgesteld naar een latere datum, die we zo gauw mogelijk zullen aankondigen.
In haar nieuwe creatie Livre d’images sans images verzamelt Edvardsen (song)teksten die je in verschillende vormen te horen krijgt – live en opgenomen. De onstabiele dramaturgie laat dingen naast elkaar bestaan, zonder dat ze een eenheid hoeven te vormen. Hoe kun je iets ont-schrijven?
Choreografe, danseres en performance artieste Mette Edvardsen was de voorbije tien jaar regelmatig te gast in de Kaaistudio's met een fijnzinnige reeks performances rond de menselijke stem. Tijdens het Kunstenfestivaldesarts 2019 sloeg ze de handen in elkaar met Matteo Fargion, met het memorabele Penelope Sleeps als resultaat.
Kaaistudio's | 02, 03/03 | performance
Read the Room
een festival van Mophradat
Read the Room is de kick-off van een tweejaarlijkse samenwerking tussen Mophradat en Kaaitheater. Drie dagen lang ben je welkom voor een programma rond ‘de moeder’. De afgelopen twee jaar was dat een centraal gespreksonderwerp bij Mophradat, en deze gesprekken nemen nu een performatieve vorm aan. Het programma is opgebouwd rond een reeks monologen en dialogen, screenings, workshops, en dit alles swingend op livemuziek. Een aantal krachtlijnen structureren deze driedaagse, zoals moedertaal, moederschap, moederland en moeder natuur.
Het multidisciplinaire Read the Room festival onderzoekt via verschillende vormen waar en hoe we in normen blijven steken. De titel impliceert dat we geconfronteerd moeten worden met onze zelfgenoegzaamheid – of er een duwtje in de rug voor nodig hebben.
In 2004 ontstond Mophradat in Brussel, als een organisatie die opportuniteiten wil creëren voor kunstenaars uit de Arabische wereld, via financiering, het uitschrijven van opdrachten, samenwerkingen en ontmoetingen. Sinds 2015 wordt Mophradat geleid door beeldende kunstcurator Mai Abu ElDahab.
Kaaistudio's | 24 - 26/03 | dans & performance
Timeau De Keyzer/Tibaldus & Toneelhuis
Operette
In Operette stelt de Poolse schrijver Witold Gombrowicz de geschiedenis van de 20e eeuw voor als een reeks kostuumwissels. Daar tegenover plaatst hij de mens die zich uit dit proces wil terugtrekken om ‘naakt’ te kunnen zijn. Tibaldus ensceneert inmiddels hun derde Gombrowicz: een voorstelling die luchtig filosofeert over het raderwerk van de geschiedenis, met de hartstocht en heilige domheid van een operette.
Timeau De Keyser, Hans Mortelmans en Simon De Winne ontmoetten elkaar in de dramaopleiding van het KASK in Gent, waarna ze Tibaldus oprichtten in 2009. Ze stonden reeds drie maal in het Kaaitheaterprogramma, waarvan twee keer met een andere tekst van Gombrowicz: Het huwelijk en Yvonne, prinses van Bourgondië.
Operette ging eind 2021 in première in de Bourlaschouwburg in Antwerpen en reist na een Brusselse stop verder door Vlaanderen en Nederland.
Kaaitheater | 18, 19/03 | theater | in het Nederlands
Ciné Place-Making
curator Robin Vanbesien, gepresenteerd door The Post Film Collective, Marta Popivoda, Ana Vaz, Subversive Film (Mohanad Yacubi & Reem Shilleh), Raphael Grisey & Bouba Touré, Olivier Marboeuf & Avery F. Gordon
Een tweedaagse study circle met Belgische filmpremières*, panelgesprekken en lezingen over de verbeelding en praktijk van ‘place-making’ in film. Tijdens deze tweedaagse ontmoet je verschillende filmmakers die filmpraktijk beschouwen als een vorm van ruimte maken, die bijdraagt aan een verbonden strijd, een gedeelde verbeelding en aan de uitwisseling van praktijkvormen.
Hoe kan film leiden tot een meer radicaal bewustzijn van ruimte? Hoe kan het een reflectie bieden op de dagelijkse worstelingen van mensen voor die werken voor het idee dat vrijheid een plek is? Hoe kunnen we cinema zien als een manier om samen te komen, waarin wederzijdse uitwisseling, gedeelde kennisproductie en een ethiek van verbondenheid de uitgangspunten zijn?
* Een selectie van de screenings: Marta Popovida’s Landscapes of Resistance (2021), Ana Vaz’ Apiyemiyekî? (2019) and 13 Ways of Looking at a Blackbird (2020), Avery F. Gordon On the matter of living through it, and Raphael Grisey & Bouba Touré’s Xaraasi Xanne – Crossing Voices (2022).
Kaaistudio's | 04, 05/03 | colloquium & film | in het Engels
Sahraa Karimi
Reflections on film, gender and politics in Afganistan
Een Machteld De Metsenaere lezing van RHEA, Crosstalks, Fatima Mernissi Chair & Kaaitheater
Welke rol spelen film en kunst in politieke en maatschappelijke veranderingen? Op de vooravond van internationale vrouwendag, zal de Afghaanse regisseuse Sarhaa Karimi ingaan op deze vraag tijdens de Machteld de Metsenaere lezing. Ze zal spreken over de ervaringen van Afghaanse kunstenaars en de bescherming van hun artistieke vrijheid. Ook haar eigen ervaringen worden hierin geïncorporeerd, aangezien zij zelf Afghanistan ontvluchtte. Achteraf zal Sahraa Karimi in gesprek gaan met Gie Goris en is er ruimte voor vragen uit het publiek.
Op dinsdag 8 maart, is Karimi's film Hava, Maryam, Ayeshe te zien in Bozar.
• Sahraa Karimi is een Afghaanse film regisseuse met een PhD in film. Ze was een van de eerste vrouwen om de national Afghan Film Organisation te leiden en heeft een belangrijke bijdrage geleverd om Afgaanse films onder de aandacht te brengen.
Dit evenement wordt georganiseerd door RHEA, Crosstalks, Fatima Mernissi Chair en Kaaitheater.
VUB | 07/03 | talk | in het Engels
The Big BOK multiplication by Sara Vanhee is co-funded by ACT & the Creative Europe Programme of the European Union