Februari in het Kaaitheater

Februari in het Kaaitheater

  • Belgische premières: Germaine Acogny & Mikaël Serre met Somewhere at the Beginning tijdens Moussem Cities Dakar; Heine Avdal & Yukiko Shinozaki / fieldworks met gone here (yet) to comeMagical and Elastic van Cuqui Jerez
  • Première: Alle woorden die ik nog niet kende van Ahilan Ratnamohan
  • Gespreksavond: De wonderen van meertaligheid gepresenteerd door Kaaitheater & Passa Porta 
  • We Hear You(th): Boy van Kyoko Scholiers
  • Dans:The Divine Cypher van Ana Pi 
  • Theater: ITA/Ivo van Hove brengt Wie heeft mijn vader vermoordDAVID of hoe we ons bedacht hebben van de KOE, De Nwe Tijd & Hof van Eede
  • Performance: Anna Franziska Jäger & Nathan Ooms met Bartlebabe

 

Moussem Cities Dakar

Het jaarlijkse festival Moussem Cities richt telkens de blik op een andere metropool uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika. Artiesten uit de regio en uit de diaspora bieden een kijk op hun stad en hun werk. Na edities rond Beirut, Casablanca, Damascus en Algiers, staat deze keer Dakar in de schijnwerpers. De hoofdstad van Senegal wordt beschouwd als het economisch, politiek en cultureel knooppunt van West-Afrika, en kent een bruisend cultureel leven. Kaaitheater is voor de vijfde keer op rij partner van Moussem Cities voor het podiumkunstenluik van het festival. 

Germaine Acogny / Mikaël Serre
Somewhere at the Beginning - Belgische première

Door middel van dans, verhalen en de projectie van foto’s en film roept de Senegalese danseres en choreografe Germaine Acogny in deze geëngageerde autobiografische solo zowel de geschiedenis van haar familie op als die van West-Afrika. Het stuk stelt vragen over de plaats van de vrouw, de frictie tussen traditie en emancipatie, en hoe identiteit meer een weg voorstelt dan een eindpunt is.  

De 77-jarige Germaine Acogny wordt beschouwd als de grondlegger van de hedendaagse Afrikaanse dans. Ze ontving de Lion d'Or en stond met deze voorstelling op de dans Biënnale van Venetie en Lyon

Kaaitheater | 19/02 | dans | in het Frans met Engelse boventiteling

 

Heine Avdal & Yukiko Shinozaki / fieldworks
gone here (yet) to come
- Belgische première

gone here (yet) to come is een onderzoek naar de materialiteit van duisternis en hoe die in relatie staat tot de ruimte. Tijdens de voorstelling transformeren Heine Avdal en Yukiko Shinozaki de theaterruimte tot een canvas waarop ze verschillende werkelijkheden projecteren. Door de theatrale ruimte en tijd steeds dieper uit te graven, komen verloren herinneringen bloot te liggen.

Yukiko Shinozaki en Heine Avdal zijn choreografen en dansers, die werken met dans, performance, video en beeldende kunst. Sinds 2000 creëren ze samen multidisciplinair werk onder de naam fieldworks

gone here (yet) to come ging in première in Oslo en reisde langs verschillende theaters in Noorwegen, in het Kaaitheater presenteren we de Belgische première.

Kaaitheater | 3, 4/02 | dans

 

Cuqui Jerez
Magical and Elastic - Belgische première

Om grip te krijgen op de relaties tussen muziek, choreografie, beeld en narratief, zet Cuqui Jerez de conventies van het musicalgenre naar haar hand: stiltes en spanningen, zingen en dansen, teksten en een verhaal vertellen. In goed gezelschap manipuleert, speelt en deconstrueert ze erop los. Tot ze uitkomt bij een magische performance waar een verhaal ontstaat vanuit een beeld, een choreografie tot stand komt dankzij de muziek, en de muziek begint vanuit een verhaal…

Cuqui Jerez studeerde dans in Madrid en New York en werkt al enkele decennia als kunstenaar, choreograaf en performer. Het is de eerste keer dat we haar in Kaaitheater verwelkomen.

De Belgische première van Magical and Elastic zal nog geen twee weken na de wereldpremière in Madrid in het Kaaitheater te zien zijn.

Kaaitheater | 25, 26/02 | performance

 

Ahilan Ratnamohan/ROBIN
Alle woorden die ik nog niet kende - Première

Ahilan Ratnamohan is taal-enthousiast en doorgaans bezig met het aanleren van minstens twee talen tegelijkertijd. Tussen 2010 en 2018 – zijn eerste jaren in België – verzamelde hij een lijst van hem nog onbekende woorden. In Alle woorden die ik nog niet kende probeert Ahilan om alle 840 woorden van zijn lijst te gebruiken in een monoloog. Wat betekent het om een nieuwe woordenschat in gebruik te nemen? 

Ahilan Ratnamohan is een theatermaker die werkt met onconventionele vormen, waarbij hij zich laat  inspireren door sport, film en taalverwervingsprocessen. Hij stond recent nog in het Kaaitheaterprogramma met een reeks Klapping-sessies, de Globe Aroma-productie Le Maillot – One Size Fits All, en de aftrap van de debatreeks The Wounds Of Multilingualism, samen met Sulaiman Addonia en Passa Porta.

Alle woorden die ik nog niet kende gaat in première in de Kaaistudio's en trekt daarna verder naar Nederland.

Kaaitstudio's | 24, 25/02 | performance | in het Nederlands

 

De wonderen van meertaligheid - Kaaitheater & Passa Porta

Vorig jaar organiseerden Passa Porta en Kaaitheater een gespreksavond rond ‘multilingualism’ met schrijver Sulaiman Addonia en theatermaker Ahilan Ratnamohan. Voor het vervolg van deze serie laten we het publiek de agenda bepalen. De beginvraag luidt: Wat zijn de hete hangijzers en opportuniteiten rond meertaligheid die nu om onze aandacht vragen? De avond wordt gemodereerd door een ervaren facilitator van het Open Space gespreksformaat, een beproefde methode om alle aanwezigen recht van spreken te geven.

Kaaistudio's | 08/02 | Debat | multilingual

 

Ana Pi
The Divine Cypher

Choreografe en urban dance-onderzoekster Ana Pi keert terug naar het Kaaitheater met een performatieve en filmische creatie over Haïtiaanse sacrale dansen. Deze creatie brengt Ana Pi in dialoog met experimenteel filmmaker Maya Deren, met Haïtiaanse populaire culturen en de voorouderlijke heilige bewegingen van Voodoo en Candomblé, en viert hun pioniersgeest en -kracht.

Ana Pi is choreograaf en beeldkunstenaar, urban dansonderzoeker, danser en docent. In 2020 ontving zij een beurs van het MOMA voor haar project The Divine Cypher in Haïti. Onlangs kwam ze naar het Kaaitheater met de lecture performance A world tour of urban dance in ten cities.

Kaaistudio's | 10,11/02 | dans

 

Kyoko Scholiers
Boy

Wat doet het met iemand om op te groeien zonder een warm en veilig nest? Theatermaakster en actrice Kyoko Scholiers verdiepte zich maandenlang in de wereld van de jeugdhulp: ze interviewde jeugdrechters, pleeggezinnen, kinderpsychiaters, opvoeders, kinderen en hun ouders… Vanuit al deze ervaringen schreef ze de fictieve theatertekst Boy. De soundscape wordt live gezongen door het kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen en HERMESensemble.

Boy ging in september in première in de Antwerpse Opera. Sindsdien toert de voorstelling door Vlaanderen en Nederland. Ze kwam ook al eerder naar Kaaitheater en wordt nu hernomen wegens grote vraag.

Kaaitheater | 8/02 | muziektheater | in het Nederlands

 

ITA / Ivo van Hove
Wie heeft mijn vader vermoord

De jonge schrijver Édouard Louis is in Frankrijk de grootste literaire sensatie sinds Michel Houellebecq. Ivo van Hove bewerkte zijn roman Wie heeft mijn vader vermoord tot monoloog, speciaal voor Hans Kesting. Het is een aangrijpend verhaal over een vader die op zijn vijftigste fysiek en mentaal een wrak is door te werken in de zware industrie van Noord-Frankrijk. Ook schrijft Édouard Louis over hoe hij als jonge homoman door zijn eigen arbeidersfamilie tot outcast werd verdoemd. Een brutale, schitterende tekst.

Ivo van Hove is regisseur en directeur van Internationaal Theater Amsterdam, en geen onbekende in het Kaaitheater. In veel producties speelde ook Hans Kesting mee — een van de acteurs waarop ITA steunt, en die voor zijn rollen ook meermaals werd bekroond. 

Kaaitheater | 11,12/02 | theater

 

de KOE, De Nwe Tijd & Hof van Eede
DAVID of hoe we ons bedacht hebben

Hoe blijf je overeind in het volwassen leven zonder je op je vijftigste een kogel door je kop te jagen? Dat was het uitgangspunt van de speech This is water van de Amerikaanse cultauteur David Foster Wallace. Vertrekpunt zijn de biografie van de auteur, zijn verslaving, genialiteit, onzekerheid, depressie en hyperbewustzijn. Het eerste luik, DAVID of hoe we ons bedacht hebben, zoekt uit hoe je een betekenisvol leven leidt, een leven dat samenhangt met anderen en met de wereld.

Het theatergezelschap de KOE is een vaak geziene gast in het Kaaitheater. Het is de eerste keer dat ze de handen in elkaar slaan met De Nwe Tijd en Hof van Eede – die beide al eens tijdens Het TheaterFestival op onze planken stonden.

David of hoe we ons bedacht hebben ging in premiere in Antwerpen, na een Brusselse stop trekt de voorstelling verder door Vlaanderen.

Kaaitheater | 24, 25/02 | performance | in het Nederlands

 

Anna Franziska Jäger & Nathan Ooms
Bartlebabe

Wat is de impact van verregaande digitalisering op ons leven? Maak kennis met Bartlebabe, creatuur van Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms, figuur tussen mens en algoritme. Ze laat een massa online content los op de analoge realiteit van het theater, tot die dusdanig verstoord wordt en een monsterlijk gelaat krijgt.

We zijn blij om deze jonge makers voor het eerst in Kaaitheater te verwelkomen!

Kaaistudios | 4, 5/02 | performance | in het Engels

 

 

 

 

Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek