Kaaitheater, VUB en Yamila Idrissi brengen een ode aan Fatima Mernissi

Op 8 maart, internationale vrouwendag, in de Kaaistudio's

Op internationale vrouwendag brengen het Kaaitheater, de VUB en Yamila Idrissi een ode aan Fatima Mernissi, de Marokkaanse sociologe die op 30 november vorig jaar overleed. Als vernieuwende, feministische stem binnen het moderne islamdebat, blijft Mernissi meisjes, vrouwen en mannen – zowel in Noord-Afrika als de rest van de wereld – inspireren.

Op deze hommageavond in de Kaaistudio's brengen een indrukwekkende rij sprekers fragmenten uit Mernissi's werk: Adil El Arbi & Bilall Fallah, Rachid Benzine, Nadia Bouras, Saskia De Coster, Beatrice Delvaux, Nadia Fadil, Yamila Idrissi, Rachida Lamrabet, Celia Ledoux, Manza, Yasmina El Messaoudi, Chantal Pattyn, Saida Sakali, Tristero en Thomas Vanderveken. Sarah Bracke (VUB en Rhea) leidt in, Ghalia Benali zingt Oum Kalthoum, Anna Luyten leidt de avond.

Op 30 november 2015 overleed de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi. Als vrijgevochten feministe, activiste en sociologe aan de universiteit van Rabat, speelde ze een sleutelrol in het wetenschappelijke en maatschappelijke veld. Mernissi laveerde moeiteloos tussen oost en west, altijd getuigend van diepe inzichten in de complexe relatie tussen mensen, culturen en religies.

Haar boeken, o.m. Achter de sluier en Islam en democratie, leverden haar wereldfaam op. Tot op de dag van vandaag blijven het krachtige referentiewerken. Haar talloze sociologische en feministische werken vielen regelmatig in de prijzen. Zowel The Guardian als Arabian Business Magazine benoemden haar als één van de honderd meest invloedrijke Arabische vrouwen, wereldwijd.

Als vernieuwende, feministische stem binnen het moderne islamdebat, blijft Mernissi actueel. Haar betekenis voor meisjes, vrouwen en mannen – zowel in Marokko, Noord-Afrika als de rest van de wereld – valt niet te ontkennen. Ze biedt inspiratie, kracht en vooral antwoorden.

Op initiatief van Yamila Idrissi brengt het Kaaitheater i.s.m. de VUB een ode aan deze grande dame. Niet toevallig op 8 maart – de internationale vrouwendag.

In opvolging van deze hommage-avond, bereidt de VUB een Leerstoel Fatima Mernissi voor. De bedoeling van de leerstoel is het gedachtegoed van Fatima Mernissi levend te houden en, in de geest van haar werk, onderzoek en onderwijs op te zetten over de complexe relatie tussen mensen, culturen en religies.
 

Een ode aan Fatima Mernissi
een initiatief van het Kaaitheater, VUB en Yamila Idrissi,
met Adil El Arbi & Bilall Fallah, Rachid Benzine, Nadia Bouras, Saskia De Coster, Beatrice Delvaux, Nadia Fadil, Yamila Idrissi, Rachida Lamrabet, Celia Ledoux, Manza, Yasmina El Messaoudi, Chantal Pattyn, Saida Sakali, Tristero, Thomas Vanderveken, Sarah Bracke, (VUB en Rhea), Anna Luyten (presentatie), Ghalia Benali (muziek)
8 maart 2016 - 20:30
Kaaistudio's, Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81, 1000 Brussel

Contacteer ons
Yamila Idrissi
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel