Kaaitheater trekt de stad in voor nieuw festival CITY:LAND

Kaaitheater trekt de stad in voor nieuw festival CITY:LAND

9 > 13/10 performances, installaties, workshops, films en debat op & rond het Muntplein

Met het nieuwe festival CITY:LAND  trekt het Kaaitheater de stad in, weg van de theaterzaal. Vijf dagen lang onderzoeken kunstenaars de stad, als een gedeelde plek in een verdeelde wereld.

CITY:LAND brengt twee thema's samen die het Kaaitheater al langer nauw aan het hart liggen en in ons programma aan bod komen: ecologie (tijdens de tien edities van Burning Ice en andere programma's i.h.k.v. Imagine2020) en stad & samenleven (o.a. met Festival Kanal).

Deze eerste editie, van 9 tot 13 oktober, speelt zich af op en rond het Muntplein in de week voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen. In iedere editie zal één van de Kaaitheater artists-in-residence centraal staan. Dit jaar is dat Michiel Vandevelde met Precarious Pavilions #2.

Zowel overdag als 's avonds kom je performances, installaties en expo's op het spoor: van Kevin Trappeniers zendmast temidden van het Muntplein over een stoet op straat van Anne Collod (naar Anna Halprin) tot Ant Hamptons performance in de inkomhal van de Munt. Je loopt langs de 'bewakings'camera's van Sarah van Lamsweerde en hoort de lecture performance van Roland Gunst & Sibo Kanobana in Muntpunt. In de Prinsenstraat zie je de film die Sarah Vanagt met kinderen in de straten rondom maakt. En iets verderop kan je naar de expo van Architecture Workroom Brussels in het WTC.
Het hele programma is gratis. Enkel voor de performances en de debatten kan je reserveren.

 

Michiel Vandevelde, Wouter De Raeve en Lietje Bauwens
Precarious Pavilions #2: The New Local

Met zijn Precarious Pavilions reist Kaaitheater artist-in-residence Michiel Vandevelde langs vier steden. In elke stad bouwt hij met een andere artiest aan een paviljoen, telkens rond de vraag: ‘Hoe gaan we om met ruimte en architectuur in deze onstabiele wereld?’. Kan het idee van ‘precarity’ (onzekerheid) nieuwe perspectieven bieden op onze levensstijl en inspireren om die te herdenken in deze eeuw die gekenmerkt wordt door klimatologische, economische, culturele en andere crisissen?

Voor zijn tweede ‘paviljoen’ in Brussel landt choreograaf Michiel Vandevelde samen met het collectief 431 van architecten Wouter De Raeve en Lietje Bauwens op het Muntplein, een historisch significante plek die nu vooral het terrein uitmaakt van passanten, shoppers en grote events uitmaakt. Een tiental kunstenaars voeren overdag een experiment uit op het plein, zonder publiek. De documentatie van deze interventies krijgt vervolgens een centrale plek in een avondprogramma, waar kunstenaars en andere gasten in gesprek gaan. De kunstenaars zijn Alex Zakkas en Kurt Tichy (Constant), Beny Wagner en Sasha Litvintseva, Hana Miletić, Helena Dietrich, Martin Belou, Naïmé Perrette, Ola Hassanain, Rozalinda Borcila, Vivien Tauchmann, Parasite 2.0, Sepake Angiama en Mijke van der Drift. Het volledige programma staat op http://thenewlocal.org.

Precarious Pavilions #1 stond in juni 2018 in Gent. Na Brussel komen er nog versies in Antwerpen (begin 2018) en Leuven (mei 2019). Later dit seizoen staat Michiel Vandevelde opnieuw in het Kaaitheater met de dansvoorstelling Lamakh.

Precarious Pavilions Talks > Prinsenstraat 12, 1000 Brussel | 9 > 13/10
Precarious Pavilions interventies > Muntplein | 9 > 13/10

 

Anne Collod / Anna Halprin
The Blank Placard Dance, replay

Een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen loopt een stoet in het wit geklede mensen doorheen Brussel, begeleid door een fanfare. Ze dragen witte borden, zonder slogans. De Amerikaanse choreografe Anna Halprin creëerde Blank Placard Dance in 1967 als protest tegen de Vietnamoorlog. ‘Waar protesteren jullie tegen?’, vroegen passanten  aan de dansers. ‘Waar willen jullie tegen protesteren?’, kaatsten ze de vraag terug. De Franse choreografe Anne Collod hercreëert deze performance nu met Brusselse deelnemers. Zo toetst ze Halprins utopische gedachtegoed rond protest en collectiviteit af aan de actualiteit: wat is het belang van collectiviteit in een tijd waarin individualisme hoogtij viert?

Anne Collod hercreëerde The Blank Placard Dance voor het eerst in het Centre Pompidou in Malaga, en onlangs nog in Lille en Parijs.

start op het Muntplein | 13/10 - 13:00 > 15:00 | performance

 

Ant Hampton
Crazy But True

Kinderen hebben een onstilbare honger naar ongewone weetjes met een hoog ‘crazy but true’-gehalte. In deze performance van Ant Hampton vormen kinderen tussen acht en elf jaar een panel van ‘experts’. Via een hoofdtelefoon krijgen ze een tekst ingefluisterd. Ze herhalen wat ze horen, en presenteren zo een groeiende lijst buitengewone feiten. Een tedere, generatie-overschrijdende confrontatie die zigzagt tussen tragische én komische extremen.

De performance Crazy but True stond begin vorig seizoen in het Kaaitheater en was o.m. te zien in Chili, Spanje, Griekenland en Gent.

inkomhal van de Munt | 11/10 | performance/installatie | in het Nederlands en Frans (boventitels in Nederlands, Frans en Engels)

 

Kevin Trappeniers – AntennA

Met AntennA bouwt Kevin Trappeniers een installatie rond miscommunicatie en verloren communicatie, waarmee hij ons laat stilstaan bij de elektronische signalen om ons heen. Rondom een metershoge zendmast kunnen voorbijgangers kijken, reflecteren en tijdelijk samen verblijven. Kunnen we ook zonder netwerk of schermen nog met elkaar verbonden zijn?

op het Muntplein | 11/10 11:00 > 20:00 | installatie

 

Sarah van Lamsweerde – Instant Fiction

De live video-installatie Instant Fiction filmt alledaagse situaties op publieke plekken, volgens de principes van een bewakingssysteem. Je ziet mensen die praten, lachen, drinken of hun krant lezen. Alleen krijgen deze beelden nu real-time ondertiteling, die afkomstig is uit de scripts van een breed scala aan films. Zo transformeert Sarah van Lamsweerde de hedendaagse realiteit tot een set met onwetende acteurs.
Sarah Van Lamsweerde werkt op de grens tussen theater en beeldende kunst en onderzoekt o.a. massamedia-verschijnselen. Tijdens Performatik13 was ze te gast met de installatie Shrink the World. Ze maakte Instant Fiction op vraag van het Finse ANTI-Festival, en toert er sindsdien mee in Nederland, België en Duitsland.

Muntpunt en Muntpunt café | 09 > 13/10 | video-installatie

 

Roland Gunst & Sibo Kanobana
De Heerschappij van het Afropeanisme

In deze lecture performance schetsen kunstenaar Roland Gunst en sociolinguïst Sibo Kanobana een beeld van de Afrikaanse aanwezigheid in Europa en vertellen een alternatieve versie van de geschiedenis en toekomst. Vertrekpunt is het Afropeanisme: een anti-essentialistische houding die het kosmopolitische koestert en via ontmoetingen de kloof tussen Afrika en Europa probeert te overstijgen. Want hebben de zogenaamd ‘zwarte’ en ‘witte’ mensen geen gemeenschappelijk verleden, heden en toekomst?

Roland Gunst en Sibo Kanobana toeren sinds 2017 met het project De Heerschappij van het Afropeanisme/The Reign of Afropeanism doorheen België.

Muntpunt | 12/10 | lecture performance | in het Nederlands

 

Sarah Vanagt – PLAKFILM

Sarah Vanagt maakt in haar documentaires, video-installaties en foto’s verrassende combinaties van geschiedenis en cinema. In PLAKFILM meten kinderen de turbulenties van deze tijd op. Ze rollen stroken tape uit in de straten waar ze opgroeien. Bij het lostrekken komt een afdruk van de stad mee: stof, zand, snoepwikkels, insecten, glas, een pluisje… De stroken vormen zo een ultra-realistisch dagboek dat via een oude toverlantaarn tot leven komt. Valt de toekomst te voorspellen uit al die vormen en beelden?

Prinsenstraat 12, 1000 Brussel | 09 > 13/10 | installatie

 

Architecture Workroom Brussels & IABR – You're here (part 2)

Ons besef over de eindigheid van grondstoffen en ruimte op onze planeet groeit, net zoals de angst voor klimaatverandering. Maar hoe gaan we van kennis vergaren en experimenteren, naar effectieve verandering en ruimtelijke transformatie? Leo van Broeck (Vlaams Bouwmeester) en Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels) presenteren de expo YOU ARE HERE in Toren 1 van het World Trade Center – een iconisch restant van de twintigste eeuwse stadsplanning. Een eerste deel van de expo liep van 2/06 tot 8/07, op 15/09 opent het tweede deel. De expo is een Brusselse satelliet bij de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, die volledig in het teken van duurzame ontwikkeling staat.

WTC 1 | 15/09 > 11/11 | expo & debat

 

 

Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek