Kaaitheater stelt voor: nieuw programma voor het nieuwe jaar

Kaaitheater stelt voor: nieuw programma voor het nieuwe jaar

januari > juni 2022 in het Kaaitheater, de Kaaistudio's en op locatie

Kaaitheater blijft gedreven en vastberaden zijn rol spelen als kruispunt: niet van besmettingen, maar van veilige ontmoetingen tussen kunstenaars en publiek.

Het programma dat we vandaag aankondigen bevat de laatste voorstellingen in ons huis aan Sainctelettesquare. Eind juni trekken we de deur achter ons dicht en starten er ingrijpende verbouwingswerken: de grote theaterzaal wordt gerenoveerd, het Kaaicafé en de foyer krijgen een complete make-over, en aan de Akenkaai worden een tweede zaal, repetitiestudio’s en een stadsbalkon gebouwd. Vanaf 2025 ontvangen we publiek en artiesten op een volledig nieuwe site! Na de zomer begint Kaaitheater aan een nomadisch bestaan van twee jaar: we zullen ons programma op verschillende plekken in Brussel presenteren.

Maar voor het zover is, presenteren we dit programma voor januari>juni 2022, met nieuwe stemmen en gevestigde waarden.

© Anais Boileau/modds
© Anais Boileau/modds

Partners en artiesten

Op de affiche staan Belgische premieres van o.m. Markus Öhrn, tg STAN & de Roovers, Antoine Defoort, fieldworks en Cuqui Jerez en premières van Ahilan Ratnamohan, Tine Van Aerschot en David Weber-Krebs. We brengen Kaaitheatercoproducties van o.m. Khadija El Kharraz Alami, buren, Sarah Vanhee/bodies of knowledge, Alix Eynaudi, Kate McIntosh, Vera Tussing en Radouan Mriziga.

Twintig procent van ons budget vertrouwen we toe aan andere Brusselse organisaties. We geven hen een plek in het programma en volledige artistieke onafhankelijkheid. In 2021 waren Citylab, For All Queens! en Mothers & Daughters te gast, in de eerste maanden van 2022 werken we samen met Moussem en Mophradat.

Binnen de reeks WE HEAR YOU(TH) blijven we werk tonen van makers die het woord geven aan jonge mensen. Action Zoo HumainKyoko Scholiers en Mohamed El Khatib gingen in gesprek met kinderen en jongeren over hun kijk op de wereld en op de toekomst. Deze voorstellingen - bedoeld voor een publiek van volwassenen - leren je te luisteren naar de stem van jongeren en je over te geven aan de wijsheid van de jeugd.

© Anais Boileau/modds
© Anais Boileau/modds

Met The Wonders of Multilingualism lanceren Kaaitheater en Passa Porta een reeks programma's rond meertaligheid. In februari komen 60 mensen bijeen die in hun dagelijks, professioneel leven of artistieke praktijk met meertaligheid te maken hebben. Zij dragen de onderwerpen voor de komende reeks aan. 

Samen met VUB Crosstalks zetten we de reeks More-Than-Human-Encounters voort, met in januari een avond rond Hydrofeminisms.

Bij de voorstelling Domestic Violence van Markus Öhrn organiseert het Kaaitheater de eerste editie van FOOTNOTES: een uitgebreider contextprogramma rond voorstellingen met maatschappelijke weerklank, dat kan bestaan uit gesprekken, workshops, exposities, een informatie-vitrine... Voor deze eerste keer werken we samen met RoSa vzw en nemen zowel toeschouwers als experts het voortouw in een reeks gesprekken over huiselijk geweld, en hoe de voorstelling deze complexe problematiek zichtbaar maakt.

Hier vind je het programma-overzicht voor dans, theater, performance en talks.

© Anais Boileau/modds
© Anais Boileau/modds

Pay What You Can

In mei 2021 gooiden we het traditionele prijzensysteem overboord en experimenteerden we met een Pay what you can-prijsbeleid. Voortaan kunnen bezoekers bij elke ticketaankoop kiezen uit een reeks prijzen. Vergemakkelijkt een lager tarief hun bezoek? Dan zijn ze vrij dat te kiezen. Wie zich een hogere ticketprijs kan veroorloven, zorgt er mee voor dat anderen minder kunnen betalen. Dit systeem, gebaseerd op vertrouwen en het spreiden van financiële draagkracht, zetten we ook van januari tot juni verder.

De afgelopen zes maanden toonden immers het succes van deze formule. Het zorgde ervoor, in combinatie met het programma, dat we 30% nieuw publiek wisten te bereiken, net als een hoog percentage jong publiek (45% was jonger dan 35) én vaak volle zalen.
​Uit publieksonderzoek bleek dat PWYC bezoekers aanzet om vaker te komen, meer mensen mee te nemen en te kiezen voor jonge of voor hen nog onbekende artiesten. Als pluspunten gaven ze o.m. aan dat Pay What You Can hen uitnodigt om verschillende tarieven binnen hun gezelschap te combineren, of van tarief te wisselen naar gelang hun financiële situatie van het moment.

© Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele

Exit Theatre

Al bijna dertig jaar vult Kaaitheater het gebouw aan de Sainctelettesquare met visies, bewegingen en ideeën. Generaties artiesten en toeschouwers zijn door de deuren van dit iconische gebouw gestapt. Maar over zes maanden valt het doek.

Voor de verbouwingswerken starten, verlaten we het gebouw met een knal. Met Exit Theatre - How To Say Goodbye in Many Ways tijdens het laatste weekend van juni nemen we afscheid van het ’grote Kaai’ as we know it. Het programma van dit slotweekend wordt later aangekondigd. Op vele manieren zullen we eer bewijzen aan het verleden, en openen we de deur naar de toekomst.

©aaa
©aaa

Elles vivent by Antoine Defoort, The Silencing by David Weber-Krebs, Listen here: this cavern by Daniel Linehan/HIATUS &To speak light pours out by Kate McIntosh, The Big BOK Multiplication by Sarah Vanhee & the More-than-human Encounters series are co-funded by ACT & the Creative Europe Programme of the European Union

 

Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek