Skip to Content
Kaaitheater presenteert: programma najaar 2021

Kaaitheater presenteert: programma najaar 2021

vanaf 28 augustus in onze zalen en op pleinen, in het woud en op 'het strand'

Eindelijk weer samen in het donker

Kaaitheater heeft vertrouwen en waagt de sprong. Aan het einde van de zomer openen we de zaaldeuren voor de start van een nieuw seizoen. Het grootste deel van het afgelopen seizoen werkten we onder de radar – zoals zo veel theaters en kunstencentra. In het donker bleven we eindeloos paraat staan. Om eindelijk weer open te gaan.

 

Story image

Partners, artiesten en nieuwe programma's

Tijdens deze maanden van voorbereiding kwamen veel vragen naar boven. Hoe kunnen we leren onze deuren open te houden? Hoe kunnen we met veel zijn in de stad? In de samenleving? In het theater? We ontdekten hoe uitdagend het kan zijn om ruimte te delen. Er is geen eenvoudig recept of handleiding voor de veranderingen die we in gang willen zetten. Wat we wel vonden was een pad, en mensen om een eind mee te wandelen op dat pad, en zo van hen te leren.

Dit zijn de Brusselse organisaties en collectieven die dit pad met ons bewandelen: Citylab, For All Queens!, Globe Aroma, Mophradat, Mothers&Daughters, Moussem, Wipcoop en workspacebrussels. We vroegen hen: wat missen we vandaag, op deze podia? In deze stad? Hun antwoorden zal je terugvinden in het programma. We zijn zeer dankbaar voor hun openheid, en bereidheid om met ons de handen in elkaar te slaan.

En dit zijn enkele van de mensen – theatermakers en choreografen – die we de komende maanden ook uitnodigen op onze podia: Daniel Linehan, Betty Tchomanga, Meg Stuart, Roland Gunst, Mette Ingvartsen, Gisèle Vienne, Sarah Vanhee, Trajall Harrel, Simon Allemeersch en Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas... In het programma-overzicht ontdek je de werken die zij en andere podiumkunstenaars zullen presenteren.

Story image

Er is meer. Binnen de nieuwe programmalijn WE HEAR YOU(TH) tonen we werk van makers die het woord geven aan jonge mensen. Ant Hampton, Anna Rispoli, Francesca Grilli, Katrien Oosterlinck, Kyoko Scholiers en Lara Staal gingen in gesprek met kinderen en jongeren over hun kijk op de wereld en op de toekomst. Deze voorstellingen - bedoeld voor een publiek van volwassenen - leren je te luisteren naar de stem van jongeren, je angsten te bedwingen en je over te geven aan de wijsheid van de jeugd.

Met het nieuwe stadsfestival SOUS LES PAVÉS, HET STRAND / ONDER DE STENEN, LA PLAGE zoekt het Kaaitheater onder het grauwe beton en de straatstenen van de Noordwijk naar het Brusselse superdiverse leven in al haar vormen en kleuren. We roepen daarvoor de poëtische en revolutionaire geest van ’68 op, en dromen van een ander mogelijk Brussel, samen met kunstenaars en denkers die de grondvesten bevragen waar klassieke top-down stadsplanning op rust. Op de affiche van deze eerste editie staan o.m. Tools for Action, Permanent en de schrijvers van Panorama Ring Ring

Met VUB/Crosstalks werken we verder rond de vraag hoe we op aarde kunnen samenleven met andere soorten en de natuur: More Than Human Encounters.

 

Story image

(Not) Easy to Be Many?

Eind 2019 kwamen Agnès Quackels en Barbara Van Lindt als nieuwe artistieke en algemene coördinatoren binnen in het Kaaitheater. Ze brachten een motto mee - of beter, een vraag: How to Be Many? Het is niet alleen een vraag die weerklinkt in de maatschappij, het is ook een opdracht voor onszelf.
Leren om met veel te zijn is een proces. Onderweg naar verandering komen we onszelf tegen, onze routines, onze (machts)rollen, onze positionering. Lees hier meer over How to Be Many? anno 2021.

In lijn met dit motto willen we tickets zo toegankelijk mogelijk te maken, voor een zo groot mogelijke verscheidenheid aan mensen. In het najaar van 2020 voerden we uitzonderlijk een eenheidsprijs van €10 in, in juni en juli van dit jaar experimenteerde Kaaitheater met een pay what you can policy. We gooiden de regels om, herschreven enkele conventies om op een nieuwe manier te leren wat structurele solidariteit kan zijn. Over het vervolg van deze experimenten… hoor je binnenkort meer. Wanneer de ticketverkoop van start gaat, op 12 augustus.

Met veel zijn is niet eenvoudig.
Maar het is uitdagend, opwindend, en vooral heel erg nodig.

© Anais Boileau/modds

Co-funded by ACT & the Creative Europe Programme of the European Union: Listen Here : These Woods; More Than Human Encounters; Sarah Vanhee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Kaaitheater

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel, omgeven door een dynamisch stadsdeel in volle ontwikkeling. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel werk van artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en net zo goed op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater de komende jaren ruimte voor een breed spectrum aan verhalen, perspectieven, artiesten en publieken, om de meerstemmigheid van de stad beter te leren weerspiegelen. Daarom geven we een deel van onze middelen uit handen aan organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, met de uitnodiging om zelf artistieke programma’s te maken en zo hun stemmen luider te laten klinken. 

Hiernaast zetten we nieuwe lijnen uit rond debat, educatie en participatie en openen de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars, Brusselaars en vele publieken. 

Langs het kanaal, dat onze twee locaties Kaaitheater en Kaaistudio’s verbindt, beweegt de Kaai-werking mee met de tijd, wakkert ze maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt ze de pluriforme podiumkunsten van vandaag. Wees welkom!

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel