Kaaitheater on tour: nieuwe namen en nieuwe locaties
januari > juni 2023 in de Kaaistudio's, De Kriekelaar en op locatie in & rond Brussel
Terwijl ons gebouw aan de Sainctelettesquare tijdelijk gesloten is door verbouwingen, blijft Kaaitheater open. We bewegen doorheen de stad en langs de rand van Brussel om voorstellingen te presenteren, met o.a. KVS, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Rosas Performance Space, Charleroi danse/La Raffinerie, Les Halles De Schaerbeek, Théâtre La Balsamine, Théâtre Varia, Théâtre Royal Des Galeries, Westrand, CC Strombeek, CC De Factorij. Ook blijven we werk tonen in onze vertrouwde Kaaistudio’s. De Kriekelaar in Schaarbeek is onze nieuwe vaste hang-out: op regelmatige basis wordt er programma gepresenteerd in een informele sfeer.
Hier vind je het programma-overzicht voor dans, theater, performance en conversations.
Partners en artiesten
Dit voorjaar presenteren de volgende premières: Une Traduction Infidèle van Ahilan Ratnamohan, Creation 2023 van Anne Teresa De Keersmaker/Rosas met Meskerem Mees & Jean-Marie Aerts, EXÓTICA van Amanda Piña, Freiheit & Democracy Brussels Brecht-Eislerkoor, Prey van Kris Verdonck/ATDC met Ictus & Annelies Van Parys, DEMONstratio van Milø Slayers. En de Belgische premières van Les enfants terrible van Phia Ménard en Knight-Night van Bryana Fritz & Thibault Lac.
Vanaf 2023 verwelkomen we Ahilan Ratnamohan en Soa Ratsifandrihana als artists-in-residence voor een periode van drie jaar.
- Soa Ratsifandrihana is choreografe en danseres van Franse en Malagassische afkomst. Soa danste onder andere bij Rosas, Salia Sanou en James Thiérée en meer recent ook in Boris Charmatz’ 20 Dancers for the XX Century and even more. In september opende ze het Kaaitheaterseizoen met haar eerste solocreatie g r oo v e.
- Ahilan Ratnamohan, geboren in Australië temidden van een Sri Lankaans en Tamil gezin, is een theatermaker met een obsessie voor taal. In zijn interdisciplinair werk onderzoekt hij taalverwerving als een vorm van performance en vice versa, in vaak verrassende vormen. Dit voorjaar presenteren we de première van Une Traduction Infidèle en het eerste deel van zijn gesprekkenreeks Should have been my mother tongue.
Twintig procent van ons budget vertrouwen we toe aan andere Brusselse organisaties. We geven hen een plek in het programma en volledige artistieke onafhankelijkheid. Dit seizoen zijn dat Citylab, FATSABBATS en Moussem.
Met The Wonders of Multilingualism lanceerden Kaaitheater en Passa Porta vorig jaar een reeks programma's geleden rond meertaligheid. In elke editie komen mensen bijeen die in hun dagelijks, professioneel leven of artistieke praktijk met meertaligheid te maken hebben. De 4e editie dit voorjaar focust op de relatie tussen taal en macht.
Samen met VUB Crosstalks zetten we de reeks More-Than-Human-Encounters voort. Voor deze editie bundelen onze krachten met internationale partners uit de kunsten en de academische wereld en doen dat in verbondenheid met onze méér-dan-menselijke verwanten. Aan het woord zijn o.a. Maarten Vanden Eynde, Femke Herregraven, Manuela infante, Amanda Piña, Paz Rojo, Victoria Pérez Roy, Chiara Bersani en Giulia Traversi.
Pay What You Can
In mei 2021 gooiden we het traditionele prijzensysteem overboord en experimenteerden we met een Pay what you can-prijsbeleid. Voortaan kunnen bezoekers bij elke ticketaankoop kiezen uit een reeks prijzen. Vergemakkelijkt een lager tarief hun bezoek? Dan zijn ze vrij dat te kiezen. Wie zich een hogere ticketprijs kan veroorloven, zorgt er mee voor dat anderen minder kunnen betalen.
Feral by Lydia Mcglinchey, Nebula by Vania Vaneau, PREY by Kris Verdonck/ATDC, Annelies Van Parys & Ictus and the More-than-human Encounters series are co-funded by ACT & the Creative Europe Programme of the European Union