juni in het Kaaitheater

juni in het Kaaitheater

  • Rosas-repertoireavond Bartók/Beethoven/Schönberg met nieuwe cast eén live muziek
  • Anne Teresa & Jolente De Keersmaeker met Somnia in Kasteelpark Gaasbeek
  • Einstein on the Beach door Ictus, Collegium Vocale Gent & Suzanne Vega
  • Bagaar van Guy Cassiers/Toneelhuis en Arsenaal/Lazarus
  • To Authenticity... and Beyond! closing talk: Bojana Cvejić on Aesthetic individualism

Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas
Bartók/Beethoven/Schönberg

De Rosas-repertoireavond Bartók/Beethoven/Schönberg voert je mee langs drie vroege werken uit Anne Teresa De Keersmaekers oeuvre, stuk voor stuk choreografische antwoorden op historische partituren. De muziek wordt bij deze reeks live uitgevoerd. Het Ictus ensemble vertolkt Quartet n° 4 en Die Grosse Fuge, terwijl Brussels Philharmonic Verklärte Nacht brengt onder leiding van Alain Franco. De choreografieën worden gedanst door een nieuwe cast Rosas-dansers.

Deze repertoireavond start haar speelreeks met 8 voorstellingsavonden in het Kaaitheater.

Kaaitheater | 19 > 27/06 | dans/muziek

 


Anne Teresa & Jolente De Keersmaeker
Somnia

co-presentatie Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts

Anne Teresa en Jolente De Keersmaeker en 44 laatstejaarsstudenten van PARTS nemen je mee het bos in. Trek je wandelschoenen aan voor deze durational performance die navigeert langs flarden uit Midsummer Night's Dream en Johannes Keplers astronomische novelle Somnium (1608). Keer de black box de rug toe, en laat het bos en de nachtelijke hemel het speelvlak bepalen.

Somnia wordt gecreëerd in het kader van het Kunstenfestivaldesarts (29/05 > 1/06). Het Kaaitheater presenteert Somnia van 5 tot 9 juni.

Kasteelpark van Gaasbeek | 29/05 > 1/06 + 5 > 9/06 | dans

 

 

Ictus, Collegium Vocale Gent & Suzanne Vega
Einstein on the beach

In 1976 ging de legendarische opera Einstein on the Beach van Phillip Glass, Robert Wilson en Lucinda Childs in première op het Festival van Avignon. Het Ictus-ensemble slaat voor deze nieuwe concertante versie de handen in elkaar met het Collegium Vocale Gent en met neo-folklegende Suzanne Vega. De muzikale compositie én de muzikaliteit van het libretto staan voorop in een minimalistisch en hypnotiserend klankbad van 200 minuten.

De voorstelling van Einstein on the beach in Kaaitheater kadert in een Europese toer.

Kaaitheater | 5/06 | muziek

 

 

Guy Cassiers/Toneelhuis & Arsenaal/Lazarus
Bagaar

Met deze bewerking van Bertrand Taverniers film Coup de Torchon (1981) brengen Guy Cassiers en LAZARUS een ongemakkelijke fabel over het morele bankroet van een samenleving die heel erg op de onze lijkt. Het is een universum vol grotekse personages dat balanceert op de rand van de afgrond. Bagaar biedt een confrontatie tussen scenografische precisie en baldadige speelsheid, tussen literaire ernst en schijnbare lichtvoetigheid.  

Bagaar ging in maart in première in Antwerpen. Het Kaaitheater is de Brusselse halte op een uitgebreide tournee door België en Nederland.

Kaaitheater | 7&8/06 | theater | in het Nederlands (boventitels in het Frans)

 

 

To Authenticity... and Beyond!
Bojana Cvejić
: Aesthetic individualism, or dancing solo in 21st century

Als afsluiter van TO AUTHENTICITY… AND BEYOND!, nodigen we performance-theoretica Bojana Cvejić uit voor een laatste lezing, gevolgd door een gesprek met prof. Rudi Laermans. In september gaf hij gaf met zijn essay Wees jezelf! het startschot van deze seizoensreeks.
Deze lezing Van Bojana Cvejić onthult de nieuwe truth games, waarbij individuen op zoek zijn naar zelfkennis door belichaming en artistieke intensiteit. Hoe kunnen de esthetische kwaliteiten van een ervaring het ik vormgeven? En kun je, anderzijds, jezelf opvoeren op een transindividuele manier, in een soort van collectieve individualisering?

Kaaistudio’s | 17/06 | talk | in het Engels

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel