juni in het Kaaitheater

juni in het Kaaitheater

  • RE:RITE gaat de zomer in met Lucinda Ra's Grondwerk & een laatste keer The Monastery
  • 100ste voorstelling van Meg Stuarts BLESSED
  • Herneming van de succesvoorstelling A Love Supreme van Salva Sanchis & Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas
  • 20 jaar My dinner with André van tg STAN & de KOE

RE:RITE

Bij de overgang van lente naar zomer en het aflopen van het theaterseizoen, ronden we de seizoensreeks rond rituelen af met The Monastery en Lucinda Ra.

Lucinda Ra - Grondwerk

Het gelegenheidscollectief Lucinda Ra bestaat uit een eclectische groep makers en muzikanten die de afgelopen jaren een heel eigen expertise verzamelden rond precair wonen, psychiatrie en de sociale stad. Met Grondwerk presenteren ze een driedaagse met performance, lezing, concert, expo, atelier, keuken en fanfare. Zo bouwt Lucinda Ra een microsamenleving waar theater en werkelijkheid voortdurend door elkaar lopen. Waar kunstenaars, wetenschappers en toeschouwers zich – vanuit hun eigen ervaringen - verdiepen in hoe we met elkaar kunnen samen leven en werken.

Lucinda Ra is Barbara Claes, Jeroen van Herzeele, Simon Allemeersch, Stefanie Claes, Giovanni Barcella, Maarten de Vrieze, Mario Debaene & Brigitte Mys. Tal van gasten passeren de revue, waaronder beeldend kunstenaar Sofie Van der Linden.

Eerdere versies van Grondwerk waren te zien in deSingel (Antwerpen), in Cc Kortrijk en in KAAP (Brugge).

Kaaistudio's | 22>24/06 | theater/performance/muziek/talk


The Monastery - A-LIFE

In de wervelwind van werk, relaties, deadlines en discussies, raken we soms afgeleid van wat het belangrijkst is: voelen dat je leeft, bewust van je hele zijn en van wat je omringt.  The Monastery is een experimentele spirituele stadsgemeenschap die net dat wil doen: door rituelen elke dag en elke actie tot een intense beleving maken.

Op 21 juni landt The Monastery voor de vierde en laatste keer in de Kaaistudio’s, om met een laatste rituele dag het RE:RITE-seizoen af te sluiten en je mee te begeleiden van de lente naar de zomer. Je kan een hele dag meedraaien in het monniksleven, of enkel één ritueel meemaken. De rituelen van dit afsluitmoment draaien rond ‘Buying Time’: hoe kunnen we op een andere manier omgaan met de tijd en met onze perceptie van de publieke ruimte.

De stadsmonniken van dienst voor de A-LIFE-cyclus zijn Elke Van Campenhout, Stijn Smeets en Robin Amanda Creswell.

Kaaistudio's | 21/06 | rituelen

 

Meg Stuart/Damaged Goods & Eira
BLESSED

Een man beweegt voorzichtig tussen kartonnen decorstukken. Alles lijkt vredig in dit gestileerde paradijs, tot een plotse regenbui escaleert tot een vernietigende stortvloed. Een decennium na de première van BLESSED blijft performer Francisco Camacho zich vastklampen aan een wereld die al lang in puin ligt. Op een soundscape van Hahn Rowe schetst BLESSED de geleidelijke teloorgang van een illusie, tot op het bot. BLESSED ging in 2007 in première in de Vooruit. Na een wereldwijde tournee is deze cultvoorstelling van choreografe Meg Stuart aan haar 100ste voorstelling toe.

Kaaitheater | 1>2/06 | dans

 

Salva Sanchis&Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas
A Love Supreme

In A Love Supreme vertrekken John Coltrane en zijn muzikanten van een eenvoudige basisstructuur om een volstrekt vrije improvisatie op te bouwen die onophoudelijk grenzen verlegt. In 2005 creëerden Salva Sanchis en Anne Teresa De Keersmaeker samen een kwartet op Coltranes muziekstuk, waarin improvisatie en compositie zich verweven tot ze in elkaar opgaan. In 2017 maakten ze een nieuwe versie van A Love Supreme met vier jonge, mannelijke dansers. De uitgesproken vitale voorstelling werd één van de hoogtepunten van het voorbije seizoen, en haalde de selectie van het TheaterFestival. Na een uitgebreide internationale tournee, doet de voorstelling nu opnieuw het Kaaitheater aan.

Kaaitheater | 6>10/06 | dans

 

tg STAN & de KOE
My Dinner with André

In My Dinner with André – naar het scenario van de gelijknamige film van Louis Malle uit 1981 – schuiven Damiaan De Schrijver en Peter Van den Eede aan tafel voor een viergangenmaaltijd. Terwijl de ene een nuchtere humanist is, oreert de andere uitvoerig over zijn extravagante spirituele ervaringen. Iedere avond staat een andere kok op scène om de verschillende gangen te bereiden.
Na de première in 1998 ging de voorstelling uitgebreid op tournee in Vlaanderen en Nederland, en haalde in 1999 de Grote Prijs van het Theaterfestival binnen. In 2005 gaven De Schrijver en Van den Eede de aftrap van de Franstalige tournee, de taal waarin ze de voorstelling intussen het vaakst hebben gespeeld. Het tweetal stond al zo’n 200 keer op de planken met My Dinner with André en viert nu de 20ste verjaardag van de voorstelling!

Kaaitheater | 15>16/06 | theater | in het Nederlands

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel