juni in het Kaaitheater = tg STAN, Arundhati Roy, Guy Cassiers, Needcompany, Rosas...

juni in het Kaaitheater = tg STAN, Arundhati Roy, Guy Cassiers, Needcompany, Rosas...

  • Nederlandstalig theater met Grensgeval van Guy Cassiers&Maud Le Pladec en Bernhard-trilogie van tg STAN
  • Rosas danst Rosas met een nieuwe jonge cast
  • Jan Lauwers & Needcompany brengen The blind poet weer naar het Kaaitheater
  • Arundhati Roy presenteert haar nieuwe roman The Ministry of Utmost Happiness

tg STAN
Bernhard-trilogie

In 1993 maken Jolente De Keersmaeker en Damiaan De Schrijver samen met Julien Schoenaerts Gewoon Ingewikkeld, naar Einfach Kompliziert van Thomas Bernhard. Het was onvermijdelijk, Bernhard zou één van STANs compagnons de route blijven. Nu presenteert het toneelspelersgezelschap drie Bernhard-bewerkingen (Alles is rustig“”Redde wie zich redden kan” geen slechte titel” en Eind goed al goed ) als trilogie, die getuigt van de veranderde tijd en van de evolutie van het gezelschap sinds de creatie van het eerste deel in 1999. Twee pas afgestudeerde theatermakers, Sara Haeck en Jonas De Vuyst, spelen mee. Zij vertegenwoordigen een nieuwe generatie die ondertussen haar plaats opeist.

Lees hier het interview dat we deden met Jolente De Keersmaeker en Damiaan De Schrijver.

STAN speelt de Bernhardtrilogie in mei in Antwerpen (Monty) en reist dan door Nederland en Vlaanderen. De tournee eindigt in het Kaaitheater. Lees je hier alvast in op de voorstellingen.

Kaaitheater | 17>18/06 | theater | in het Nederlands

 

Guy Cassiers/Toneelhuis & Maud Le Pladec
Grensgeval

Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek schreef in 2013 Die Schutzbefohlenen. Vol verbale woede kaartte ze het schrijnende vluchtelingenprobleem in Europa aan. De theatertekst is meer dan profetisch te noemen: alle beelden die intussen op ons netvlies staan gebrand brengt ze jaren voor de feiten haarscherp tot leven. Tegenover de woordenstroom van Jelinek plaats Guy Cassiers niet alleen beelden, maar ook dansers - studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen - in een choreografie van Maud Le Pladec.

Grensgeval ging 29 april in première in Antwerpen, en is momenteel op tournee door België en Nederland. Nadien reist het door naar het Festival d'Avignon.

Bij de voorstelling op vrijdag 2 juni bieden we een audiodescriptie aan voor personen met een visuele beperking. Meer info over audio-descriptie en het Europese netwerk The Humane Body vind je hier.

Kaaitheater | 1>2/06 | theater | in het Nederlands (boventiteld in het Frans)

 

Rosas
Rosas danst Rosas

In 1983 plaatst Anne Teresa De Keersmaeker haar net opgerichte dansgezelschap Rosas resoluut op de internationale kaart met Rosas danst Rosas. De choreografie bouwt verder op Fase – dat ze het jaar daarvoor creëerde – en werd een ijkpunt in de geschiedenis van de postmoderne dans. De repetitieve, ‘maximalistische’ muziek van Thierry De Mey en Peter Vermeersch kwam tegelijk met de choreografie tot stand. Nu wordt Rosas danst Rosas gedanst door een volledig nieuwe, jonge cast.

Kaaitheater | 21>25/06 + 27>29/06 | dans

 

Jan Lauwers & Needcompany
The blind poet

Het zijn steevast de overwinnaars die de geschiedenisboeken schrijven. Met alle leugens, toevallige ontmoetingen en accidents de parcours van dien. Met deze vaststelling in het achterhoofd, reizen Jan Lauwers en Needcompany doorheen de tijd via de stambomen van  alle leden. Na een internationale tournee – en de selectie voor Het TheaterFestival 2016 – keert The blind poet terug naar zijn premièreplek in het Kaaitheater.

Na een internationale tournee keert The blind poet – geselecteerd voor het Theaterfestival 2016 – terug naar het Kaaitheater, waar de voorstelling in 2015 première ging.

Kaaitheater | 9>10/06 | theater | in het Nederlands, Frans, Arabisch, Engels (boventiteld in het Nederlands, Frans, Engels)

 

Arundhati Roy
The Ministry of Utmost Happiness
 - auteursinterview in de reeks Meet the Author van Passa Porta 

Twintig jaar na haar enorme succesdebuut The God of Small Things – bekroond met de Man Booker Prize en beschikbaar in meer dan 40 talen – publiceert de Indiase schrijfster Arundhati Roy een tweede roman: The Ministry of Utmost Happiness. In dit zintuiglijke werk neemt ze je mee op een intieme reis door India, via de aangrijpende verhalen van haar personages die ze subtiel met elkaar verweeft. In de jaren tussen de twee romans schreef Roy snijdende essays over o.a. de Amerikaanse invasie in Irak en Afghanistan, nucleaire tests in India, en economische ongelijkheid. Als activiste bereikte ze zo een wereldwijd publiek. Nu verwelkomt Annelies Beck haar in het Kaaitheater voor een diepgravend auteursinterview.
De avond vormt het sluitstuk van de Kaaitheaterseizoensreeks RE:MAKE - hoe de samenleving opnieuw ‘maken’ aan het begin van de 21ste eeuw?

Kaaitheater | 15/06 | auteursinterview | in het Engels

Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel