juni & juli in het Kaaitheater

juni & juli in het Kaaitheater

een zomerstart vol podiumkunsten

• premières van Michiel Vandevelde en Enkidu Khaled
• Belgische premières van Maria Jerez & Edurne Rubio, Ingrid Berger Myhre, Nancy Naous en Youness Atbane
• Citylab presenteert:  INSIDE/OUT festival
• en werk van Michiel Vandevelde, Gorges Ocloo, Myriam Van Imschoot, Madeleine Fournier en La Manufacture

Vanaf 9 juni kan het weer en gooien het Kaaitheater en de Kaaistudio's de deuren open. Hoezeer kijken we uit naar levende podiumkunsten met publiek in de tribune! Verwacht voorstellingen die al lang wachten op hun première, artiesten die eindelijk (een deeltje van) hun speelreeks kunnen hervatten, en pril nieuw werk. Van 9 juni tot 11 juli. De ticketverkoop start op dinsdag 18 mei.

In juni en juli experimenteren we met een pay what you can-systeem. Bij elke voorstelling hoort een suggestieprijs, de prijs die vroeger als standaardtarief gold. Aan jou om te bepalen of die ticketprijs past binnen jouw huidige financiële situatie… of eerder niet. Ben je bij machte een hogere ticketprijs te betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen.

Michiel Vandevelde - Dances of Death © Ilias Teirlinck
Michiel Vandevelde - Dances of Death © Ilias Teirlinck

Michiel Vandevelde
Dances of Death
- première voor publiek

Samen met vijf dansers verkent Michiel Vandevelde verschillende van de dodendansen, die sinds de 14e eeuw in de Westerse geschiedenis verschijnen. Ze vinden inspiratie in schilderijen, video’s en afbeeldingen – van de middeleeuwen tot nu, van persoonlijke archieven tot cultmateriaal. Hoe kunnen we doorheen de intense fysieke ervaring van dans leren omgaan met afscheid nemen?

Dances of Death zou in première gaan voor publiek tijdens December Dance 2020 in Brugge. Uiteindelijk was een filmopname van de voorstelling te zien op Podium19 en vrt.nu. Nu speelt de voorstelling eindelijk voor publiek. In juli is een outdoor-versie te zien tijdens het festival Dansand in Oostende.


Kaaitheater | 12 & 13/06 | dans
| Brussels, dance!

Michiel Vandevelde & Platform-K - The Goldberg Variations © Tom Callemin
Michiel Vandevelde & Platform-K - The Goldberg Variations © Tom Callemin

Michiel Vandevelde
The Goldberg Variations

In The Goldberg Variations gaan dansers Oskar Stalpaert (Platform-K), Michiel Vandevelde en Audrey Merilus aan de slag met de composities van Bach en de choreografie van Steve Paxton. De muziek wordt live gebracht door accordeonist Philippe Thuriot. Ze nemen een veertigtal jaar ontwikkeling van allerlei danspraktijken onder de loep. Hoe open, democratisch en toegankelijk is dans vandaag? Welke lichaamsbeelden verkiezen we, welke zien we liever niet? 

Deze voorstelling ging net voor de eerste lockdown in première in de Vooruit. Na de vertoningen in het Kaaitheater, trekt de voorstelling nog naar Nederland, Duitsland en Oostende.


Kaaitheater | 9 & 10/06 | dans | Brussels, dance!

 

Enkidu Khaled - Bar by bar, night by night, story by story, onward! © Salih Kilic
Enkidu Khaled - Bar by bar, night by night, story by story, onward! © Salih Kilic

Enkidu Khaled
Bar by bar, night by night, story by story, onward!
- première

Drie performers en een dj kruipen in het hoofd en de huid van een reeks romanpersonages. Van een jonge vrouw die op zoek is naar haar als verzetsstrijder vertrokken geliefde, tot een huilende Irakese taxichauffeur die verhalen over ziektes verzamelt. Net als theater spelen interviews vaak met de grens tussen schijn en authenticiteit. Het is precies die grens die Khaled opzoekt in deze Sheherazade-achtige verhalenmarathon.

Enkidu Khaled studeerde theater in Bagdad en Amsterdam, en woont nu in Brussel. Bar by bar... is zijn eerste voorstelling voor de grote zaal. Het afgelopen jaar had hij meerdere repetitieperiodes in het Kaaitheater. De voorstelling kan hier nu eindelijk in première gaan en trekt nadien naar Antwerpen en Amsterdam.

Kaaitheater | 7 & 8/07 | theater | in het Engels

Nancy Naouss - Turning Point © Mohamed Charara 6
Nancy Naouss - Turning Point © Mohamed Charara 6

Nancy Naous/Cie 4120.CORPS
Turning Point
- Belgische première

Turning Point vertrekt vanuit interviews met dansers uit de Arabische wereld, om zo in te zoomen op de misverstanden, dubbelzinnigheden, stereotypen, metaforen, metamorfoses, fantasieën, vooroordelen en verbeeldingen die verbonden zijn aan de perceptie van dans in deze regio. Via bewegingen vanuit het bekken, kostuums en live electro-percussieve muziek, daagt Nancy Naous je eigen blik en de beelden in onze collectieve verbeelding uit.

Turning Point ging in première in Parijs en komt voor de Belgische première naar de Kaaistudio's.

Kaaistudio's | 25 & 26/06 | dans | co-presentatie met Moussem | Brussels, dance!

Youness Atbane - Untitled 14km2 © Agnès Mellon
Youness Atbane - Untitled 14km2 © Agnès Mellon

Youness Atbane
Untitled 14 KM
- Belgische première

Youness Atbane ensceneert een gesprek tussen verschillende fictieve personages: een Arabisch-Andalusische dichter, een directeur van een museum voor hedendaagse kunst, een curator, en een kunstenaar. Deze personages proberen een expo op poten te zetten die ‘het modernisme’ analyseert via poëtische geschriften uit de Andalusische Arabische tijd, en de kunstwerken van enkele hedendaagse Arabische kunstenaars.

Deze performatieve installatie werd voor het eerst getoond in Marseille en komt nu voor het eerst naar België, in de Kaaistudio's.

Kaaistudio's | 23 & 24/06 | performance/installatie | co-presentatie met Moussem


Maria Jerez & Edurne Rubio - A nubio! © Didier Demorcy
Maria Jerez & Edurne Rubio - A nubio! © Didier Demorcy

Maria Jerez & Rubio Edurne
A Nublo!
- Belgische première

Volgens een oude Spaanse volkstraditie riepen dorpelingen de bewolkte hemel rechtstreeks aan om een naderende storm af te wenden. A nublo! is een performance zonder spelers en plaatst je in het oog van de storm en ten midden van een intense zintuiglijke ervaring – in een landschap dat het midden houdt tussen de scenografie van een opera en een bewolkte vallei, tussen geologie en een pretpark.

In het Kaaitheater presenteren we de Belgische première van deze voorstelling.
A Nublo! wordt gesteund door ACT - Art Climate Transition network (EU).

Kaaitheater | 25 & 26/06 | performance

 

Ingrid Berger Myhre - In Other Words © Tale Hendnes
Ingrid Berger Myhre - In Other Words © Tale Hendnes

Ingrid Berger Myhre
In Other Words
- Belgische première

In In Other Words onderzoekt de Noors-Brusselse choreografe Ingrid Berger Myhre wat dans en taal gemeen hebben. Met de scène als lege bladzijde, ontvouwt de choreografie zich als een fysiek discours met een eigen syntaxis, grammatica en woordenschat. Met vernuft en charme brengt Myhre een relativerende kijk op dans.

In Other Words trekt door Europa, en staat in de Kaaistudio's voor de Belgische première.

Kaaistudio's | 6 & 7/07  | dans | in het Engels |Brussels, dance!

Inside Out © Sarah Lowie : Apoline Casagrande (styling)
Inside Out © Sarah Lowie : Apoline Casagrande (styling)

Citylab presenteert: INSIDE/OUT

Als creatieve broedplaats voor kunst en artivisme moedigt Citylab Brusselse autodidacten aan om zelf de definitie van kunst te bepalen. Tijdens het INSIDE/OUT-festival maak je kennis met hun performatief en audiovisueel werk, op scherm en op scène. Het is een reflectie van de artistieke en politieke dynamiek, de kansen, en uitdagingen die in het hart van Brussel liggen. Een artistieke spiegel van het leven in de centrale marges van de stad.

Op het programma staan de premières van Jihan Imago, Yipoon Chiem en Yasmine Yahiatene; een dag rond intersectioneel feminisme met o.a. een documentaire van Sakina Ghani en een programma van Monica Kamara; en een dag rond politiegeweld met werk van Briana Stuart, Case Rebelle en een workshops Police Watch, Safe Spaces & From In to Out.

Kaaitheater & Kaaistudio's | 9 > 11/07 | multidisciplinair festival

 

La Manufacture - atelier david zambrano_31.01.2019_Â © GregoryBatardon
La Manufacture - atelier david zambrano_31.01.2019_Â © GregoryBatardon

La Manufacture/Simone Aughtelony & Marcelo Evelin
Agenda + DRAMA. ApocalypticDanceFloor

Studenten van de Zwitserse podiumkunstenschool La Manufacture komen naar Brussel om hun eindejaarsprojecten te tonen. Er staan twee stukken op het programma, onder het waakzame oog van choreografen Simone Aughterlony en Marcelo Evelin.
In Agenda benadert Simone Aughterlony de politiek geladen notie van de "vreemdeling" als een collage.
Marcelo Evelin toont in DRAMA. ApocalypticDanceFloor een apocalyptische dansvloer waarop een brutale stroom van lichamen tegen elkaar botsen, op de energetische muziek van het Braziliaanse trio Tantão e Os Fita.

De voorstelling gaat in première in Potsdam en staat dan in Zwitserland en België (Kaaitheater).

Kaaitheater | 19 & 20/06 | dans | Brussels, dance!

 

Madeleine Fournier - La Chaleur © Johann Nöhles
Madeleine Fournier - La Chaleur © Johann Nöhles

Madeleine Fournier
La Chaleur

La Chaleur vertrekt vanuit van het verlangen om één lichaam te zijn, een koor van velen. Hoe kunnen we tegelijkertijd onszelf en de ander zijn? Door onze stemmen en onze adem met elkaar te verbinden, zegt Madeleine Fournier. Met andere woorden: door te zingen. La Chaleur keert terug naar het Griekse koor, dat muziek en choreografie verenigde. En dat alles op de iconische barokmuziek van Henry Purcell.

Deze voorstelling werd op verschillende festivals voor een professioneel publiek gespeeld en staat in mei op het NEXT-festival in Kortrijk, waarna het haar tournee verderzet.

Voor en na de voorstelling kan je ook de film Ce qui est en haut est comme ce qui est en bas zien, die Fournier samen met de cast van La Chaleur maakte.

Charleroi Danse | 19 & 20/06 | dans | Brussels, dance!

 

Myriam Van Imschoot - newpolyphonies © Myriam Van Imschoot
Myriam Van Imschoot - newpolyphonies © Myriam Van Imschoot

Myriam Van Imschoot
newpolyphonies

Wat kan de muzikale erfenis van de polyfonie vandaag betekenen? Myriam Van Imschoot laat zich inspireren door insecten, klimaatmarsen en de recente manifestaties tegen de besparingen in de kunsten en het middenveld. Een groep Brusselse zangers staat samen met het vocaal ensemble HYOID op scène. Samenhorig bewegen ze zich in massa-gezang, vaak op de grens van hoorbaarheid.

newpolyphonies ging in première in de Bijloke (Gent). Naast een passage in het Kaaitheater, is de voorstelling nog te zien in de Singel en in Darmstad.

Kaaitheater | 3 & 4/07 | muziek/performance

 

Gorges Ocloo & Dominique Pauwels - Moby Dick © Kurt Van der Elst
Gorges Ocloo & Dominique Pauwels - Moby Dick © Kurt Van der Elst

Gorges Ocloo & Dominique Pauwels/LOD Muziektheater
Moby Dick. At last Queequeg speaks

Voor deze bewerking van Moby Dick klopte Gorges Ocloo aan bij Ben Okri. Die herwerkte de tekst tot een magisch-realistisch verhaal over de kloof tussen hoog en laag, rijk en arm. Op scène staan Josse De Pauw en mezzo-sopraan Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga. Samen brengen ze een energetische en jazzy opera over de nood aan toenadering tot elkaar in een steeds meer gepolariseerde samenleving.

De meermaals uitgestelde voorstelling gaat nu eindelijk in première en komt naar Kaaitheater.

Kaaitheater | 16/06 | muziek & theater | in het Engels (boventitels in Nederlands en Frans)


 

 

 

 

 

 

 

 

Over Kaaitheater

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel, omgeven door een dynamisch stadsdeel in volle ontwikkeling. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel werk van artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en net zo goed op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater de komende jaren ruimte voor een breed spectrum aan verhalen, perspectieven, artiesten en publieken, om de meerstemmigheid van de stad beter te leren weerspiegelen. Daarom geven we een deel van onze middelen uit handen aan organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, met de uitnodiging om zelf artistieke programma’s te maken en zo hun stemmen luider te laten klinken. 

Hiernaast zetten we nieuwe lijnen uit rond debat, educatie en participatie en openen de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars, Brusselaars en vele publieken. 

Langs het kanaal, dat onze twee locaties Kaaitheater en Kaaistudio’s verbindt, beweegt de Kaai-werking mee met de tijd, wakkert ze maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt ze de pluriforme podiumkunsten van vandaag. Wees welkom!

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel