Januari in het Kaaitheater

Januari in het Kaaitheater

 

  • Premières: tg STAN & de Roovers met Infidèles - [in het Nederlands]; Tine Van Aerschot met De Gemiddelde God - of het Megalomaan Minderwaardigheidscomplex
  • Dans: Akal van Radouan Mriziga
  • More-Than-Human Encounters: Songing With Our Ancestors: Hydrofeminisms met o.m. Marialena Marouda, The Oceanographies Institute en Alexis Pauline Gumbs

Daags voor kerst kregen we het bericht dat theaters tot 28 januari zouden moeten sluiten voor publiek: een harde en moeilijk te begrijpen beslissing van de overheid, die artiesten en publiek buitenproportioneel treft.
Kaaitheater zou hierdoor 3 producties, waaronder 2 premières moeten aflassen. Een debatavond kunnen we herwerken tot een online programma.

Nu op de beslissingen van het Overlegcomité een golf van protest volgt, geven de bevoegde Ministers aan de maatregel opnieuw op de agenda te zetten van het overlegcomité begin januari. Kaaitheater hoopt dat daar weloverwogen en redelijke beslissingen worden genomen. We volgen de beslissingen van de overheid op de voet en houden jullie op de hoogte over de – hopelijk positieve – gevolgen voor ons programma.
 

tg STAN & de Roovers
Infidèles [in het Nederlands] - première

Infidèles is een voorstelling over een faliekant aflopende driehoeksverhouding, en over de impact van leugens en bedrog. In dit eerbetoon aan Ingmar Bergman brengen vier spelers een tragedie over het gewone leven, waarin al te herkenbare menselijke kantjes bloot komen te liggen. Dit alles gebracht in de gekende STAN-stijl: met de nodige luchtigheid en afstandelijkheid. 

Na Scènes de la vie conjugale en Après la répétition keert STAN terug naar het oeuvre van Ingmar Bergman, een behoefte die wordt gedeeld door Robby Cleiren van de Roovers. Voor het eerst werkt STAN ook samen met Ruth Becquart, de laatste jaren vooral bekend door haar televisiewerk.

In 2018 ging Infidèles in première in een Franstalige versie – nu kun je de voorstelling voor het eerst ook in het Nederlands meemaken. Na de première begint de voorstelling aan een uitgebreide tournee door Belgie en Nederland.

Kaaitheater | 13 > 15/01 | theater

 

Tine Van Aerschot
De Gemiddelde God - of het Megalomaan Minderwaardigheidscomplex - première

De nieuwe voorstelling van Tine Van Aerschot houdt het midden tussen een katholieke eredienst, een politiek partijcongres, een Tupperware-avond en een occulte viering van de winterse zonnewende. Op scène staan de actrices Lois Lumonga Brochez, Aurelie Di Marino en Mira Brysinck – ze vertolken God, Duivel en verteller. Het publiek neemt ook een rol op: iedereen mag mee zingen en bidden en bezweren.

Tine Van Aerschot is beeldend kunstenaar, en maakt sinds 2006 voorstellingen. De meeste ervan waren in de Kaaistudio’s te zien, zoals Het betreft liefdewhen in doubt, duck, en we are not afraid of the dark

Dit keer presenteren wij de première van De Gemiddelde God.

Kaaistudio's | 21, 22/01 | theater | in het Nederlands

 

Radouan Mriziga
Akal - The Earth

In Akal, het slotstuk van zijn nieuwste trilogie, focust Radouan Mriziga opnieuw op de kennis van de Imazighen, de inheemse bevolking van Noord-Afrika. In deze solo creëert hij voor de Rwandese danseres, zangeres en choreografe Dorothée Munyaneza, een intieme mix van rituelen, traditionele dans, architectuur, storytelling, zang, poëzie en rap. Een frisse kijk op een onderdrukt verleden.

Choreograaf en danser Radouan Mriziga volgde dansopleidingen in Marrakech en Tunesië en zette zijn parcours verder aan PARTS in Brussel. Sinds 2014 wordt hij ondersteund door Nomadisch Kunstencentrum Moussem. Van 2017 tot 2021 was hij artist-in-residence bij Kaaitheater.

Akal ging in november in première in de Singel en begint na deze Brusselse stop aan haar wereldtournee, door de Verenigde Staten, Azië en Europa.

Kaaitheater | 20, 21/01 | dans

 

We Hear You(th)

Binnen de programmalijn WE HEAR YOU(TH) toont Kaaitheater werk van makers die het woord geven aan jonge mensen en met hen in gesprek gaan over hun kijk op de wereld en op de toekomst. Deze voorstellingen (bedoeld voor een publiek van volwassenen) nodigen je uit te luisteren naar de stem van jongeren en je over te geven aan de wijsheid van de jeugd. > lees er hier meer over


Mohamed El Khatib
La Dispute

Theatermaker Mohammed El Khatib bracht maanden door in verschillende lagere scholen, ontmoette meer dan honderd 8-jarigen met diverse sociale achtergronden, en luisterde naar wat ze te zeggen hadden. Wat hij vaststelde was dat bij veel van deze kinderen de ouders niet meer samen waren, en dat die scheiding een centrale plek in hun leven innam. Het onderwerp is al veel onderzocht, maar zelden krijg je te horen hoe de kinderen er zelf over denken. Daarom wil hij van hen weten: Welke vraag zou je vandaag aan je ouders willen stellen?

Mohamed El Khatib brengt in zijn werk vaak het alledaagse op scène. Of het nu 53 fans van een voetbalclub zijn (Stadion) of een groep museumbewakers (Gardien Party). Hij geeft een stem aan wie we vaak niet horen, en plaatst degenen die zich in de marge bevinden voor het voetlicht. 

Met La Dispute verwelkomen we Mohamed El Khatib voor de eerste keer bij Kaaitheater, daarna trekt de voorstelling verder door Frankrijk en Spanje.

Kaaitheater | 29, 30/01 | theater | in het Frans met Nederlandse boventiteling

 

More-Than-Human Encounters

Hoe zou de geschiedenis eruitzien als ze werd bekeken door de ogen van meer-dan-menselijke entiteiten? Deze reeks van lezingen, debatten en workshop onderzoekt de verstrengelde verhoudingen tussen de verschillende soorten in een wereld die is bepaald door patriarchaat, kapitalisme en imperialisme. 

Marialena Marouda, The Oceanographies Institute, Alexis Pauline Gumbs & others
Songing With Our Ancestors: Hydrofeminisms

Deze laatste sessie in de reeks More-Than-Human Encounters is gewijd aan verhalen over de oceanen, in relatie met hydrofeminisme. Deze vorm van feminisme is bijzonder gevoelig voor waterwezens en hoe we solidair met hen kunnen zijn. Deze denkpraktijk is ook geïnspireerd door muziek en het maken van liederen – ‘songings’ –, omdat dit een middel kan zijn om gemeenschap tussen soorten te creëren, en om weerstand te bieden.

Deze lezing is geprogrammeerd in samenwerking met VUB Crosstalks en met de steun van het EU-netwerk ACT - Art Climate Transition & the Creative Europe Programme of the European Union.

Kaaistudio's | 25/01 | talk | in het Engels

 

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek