januari in het Kaaitheater

januari in het Kaaitheater

première

  • Eszter Salamon - Monument 0.8:  Manifestations

Belgische première

  • Forced Entertainment - Out of Order
  • Boyzie Cekwana & Danya Hammoud - Bootlegged
  • Iggy Lond Malmbörg - Physics and Phantasma

#madeinbrussels

  • Jan Lauwers & Needcompany - Al het goede
  • Brussels Brecht Eislerkoor - Melancholie aan de 5 blokken

voor het eerst in Brussel

  • Suze Milius & HZT - TALK SHOW

opnieuw in het Kaaitheater

  • Els Dietvorst, Dirk Roofthooft & Aurelie Di Marino - Memento Mori!
  • Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas - Achterland

Eszter Salamon
Monument 0.8: Manifestations
 
- première

Hoe kan performance art vandaag kunst en leven verbinden? Waarom is het belangrijk om de gemarginaliseerde geschiedenis van feminisme in Roemenië en Oost-Europa – een plek in de periferie van ons collectieve, historische bewustzijn – voor het voetlicht te brengen? Met MONUMENT 0.8: Manifestations brengt kunstenaar en performer Eszter Salamon een performatieve collage van beelden en klanken, die herinneringen en stemmen van de geschiedenis van feminisme in Roemenië verweeft met vrouwelijke visies en artistieke perspectieven in schilderkunst en traditionele muziek. Er ontstaat een nieuw historisch en poëtisch matrix, waarin politieke en choreografische bewegingen met elkaar resoneren.

Salamon werkt al jaren aan haar monumenten-reeks, waarvan verschillende delen ook in het Kaaitheater stonden, zoals MONUMENT 0: Haunted by wars (1913-2013) en MONUMENT 0.5: The Valeska Gert Monument.

MONUMENT 0.8 gaat in première in het Kaaitheater in het kader van het Europalia Romania festival.

Kaaitheater | 17 & 18/11 | dans/performance

 

Forced Entertainment
Out of Order
 - Belgische première

Op een leeg podium onder felle lampen doen zes troosteloze clowns hun best om samen de tijd te verdrijven. Ze vliegen elkaar in de haren, komen tot bedaren – en dan herbegint het spel van voren af aan. Out Of Order balanceert op een slap koord tussen grap en tristesse. Het is een voorstelling in flarden, die wijst op een wereld aan flarden.
Al meer dan 30 jaar verleggen de Britse theaterpioniers van Forced Entertainment de grenzen van het theatermaken. Vaak schuren hun voorstellingen tegen andere genres aan: dans, performance en muziek, maar ook cabaret, vaudeville en stand-up of de theatraliteit van pakweg een persconferentie of quizprogramma.

Out Of Order is de eerste woordloze theatervoorstelling van Forced Entertainment. De voorstelling ging in première in april 2018 in Frankfurt en landt nu in het Kaaitheater voor de Belgische première. Lees hier ons interview met Tim Etchells.

Kaaitheater I 24 & 25/01 I theater 

 

Boyzie Cekwana & Danya Hammoud
Bootlegged
- Belgische première

In het Amerikaanse Midwesten van de jaren 1880 gebruikten mannen hun laarzen om flessen alcohol illegaal te vervoeren. De term ‘Bootlegging’ – oftewel smokkelen – was geboren. Nu is er Bootlegged: een ontmoeting tussen Boyzie Cekwana en Danya Hammoud. Twee lichamen, twee verhalen, en twee geschiedenissen vormen al botsend een derde, gedeeld verhaal.

Boyzie Cekwana is een Zuid-Afrikaanse choreograaf en theatermaker en ziet kunst als een vorm van politiek activisme. Hij is een van de grondleggers van de moderne dans in Zuid-Afrika. Danya Hammoud, afkomstig uit Libanon, studeerde theater in Beiroet en danst in Parijs. Sinds 2010 creëert zij haar eigen werk. Bootlegged ging in première in Basel en komt nu naar de Kaaistudio's voor de Belgische première.

Kaaistudio's | 21 & 22/01 I dans I in het Engels

 

Iggy Lond Malmborg
Physics and Phantasma
 - Belgische première

Waar veel makers de leegte van de scène prijzen als dé plaats voor fantasie, krijgt ze in Physics and Phantasma iets dwangmatig en traumatisch. Het vacuüm moet kost wat kost een invulling krijgen! Om dat te doen, neemt Iggy Lond Malmborg je mee op een trip langs even willekeurige als donkere hoeken van je verbeelding: dé plek waar deze solo zich vooral voltrekt.

Deze voorstelling ging in première in Kanuti Gildi SAAL (Estland) in 2017 en toerde doorheen Europa. In de Kaaistudio's tonen we de Belgische première.

Kaaistudio's I 31/01 & 01/02 I performance I in het Engels 

 

Jan Lauwers & Needcompany
Al het goede
 

Al het goede is een fictief zelfportret doorvlochten met autobiografische elementen. Enerzijds het leven van de Israëlische elite-soldaat en oorlogsveteraan Elik Niv, anderzijds Jan Lauwers’ leven met Grace Ellen Barkey en hun kinderen – in een woning en werkplaats in Molenbeek. Het is een liefdesverhaal in een tijd waarin Europa zijn waarden te grabbel gooit en een steeds grotere groep mensen zich laat verleiden tot haat en onbegrip.

Al het goede ging afgelopen zomer in première tijdens de Rurhtriënale en reist sindsdien doorheen Europa, met een Brusselse stop in het Kaaitheater.

Kaaitheater I 08, 09 & 10/01 I theater I in het Nederlands, Englels, Frans (boventitels in het Nederlands, Frans en Engels)

 

Brussels Brecht Eislerkoor
Melancholie aan de vijf blokken
 

Vlakbij de Kaaistudio’s staat een rij verwaarloosde en ongezonde sociale woontorens die binnenkort tegen de grond gaan: het zijn de vijf blokken van de Papenvest. De huidige bewoners moeten plaatsmaken voor een koopkrachtiger publiek. Het Brussels Brecht-Eislerkoor brengt een muziektheaterstuk dat hun verwarring en onzekerheid probeert te vatten en evoceren. Dramaturg van de voorstelling en koorlid Raf Custers houdt hier een blog bij over de verbouwingen.

Het Brussels Brecht-Eislerkoor inspireert zich aan het politieke en culturele erfgoed van Bertolt Brecht en Hanns Eisler, en heeft Brussel als uitvalsbasis. In en rond het Kaaitheater toonden ze al The Shouting Fence, WaanVlucht en Say No! The Deserter’s Song. Melancholie aan de vijf blokken wordt eerst gespeeld in de Kaaistudio's, nadien ook op locatie in de Brusselse Hageltoren.

Kaaistudio's I 09, 10 & 11/01 I muziek/theater I  in het Nederlands, Engels, Frans

 

Suze Milius/House Crying Yellow Tears & Het Zuidelijk Toneel
TALK SHOW

De eerste talkshows dateren van de jaren 50 en bepalen sindsdien in vele huiskamers het avondritme. Maar met de komst van het internet is het format definitief op zijn retour. In TALK SHOW neemt de Nederlands/Brusselse theatermaker Suze Milius afscheid. Het is een terugkijken en vooruitblikken, een poging om waarde toe te kennen aan alles dat geleidelijk verloren gaat, en een ode aan de details in ons bestaan.

Deze voorstelling ging in première in Tilburg en daarna op tournee doorheen Nederland en België.

Kaaitheater I 22/01 I theater I in het Nederlands

 

Els Dietvorst, Dirk Roofthooft & Aureli Di Marino
MEMENTO MORI! !IROM OTNEMEM
 - Kaaitheaterproductie

In MEMENTO MORI! brengt Els Dietvorst twee solo's samen. De eerste wordt gespeeld door Dirk Roofthooft, één van Vlaanderens meest iconische acteurs, de tweede door de jonge Brusselse actrice Aurelie Di Marino. De ene monoloog is een spiegel van de andere. Als tweeluik staan ze stil bij thema’s als individualisering, globalisering en migratie, en de vervreemding en onttovering van de wereld die ze met zich meebrengen.

Deze voorstelling ging vorig jaar in première in de Kaaistudio's. Na een tournee doorheen Vlaanderen, keert deze Kaaitheaterproductie nu terug naar Brussel.

Kaaistudio's I 16,17 & 18/01 I theater I in het Nederlands

 

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas
Achterland

Achterland (1990) is een scharniervoorstelling binnen Anne Teresa De Keersmaekers oeuvre. Het minimalisme en de overheersende vrouwelijkheid van de vroege Rosas-stukken maakten plaats voor een ambigu niemandsland waarin grenzen en tekens vervaagden. Vorig seizoen maakte de herneming van Achterland met een nieuwe generatie Rosas-dansers grote indruk. Sindsdien trekt de voorstelling doorheen Europa, met voor de tweede maal een stop in het Kaaitheater.

Kaaitheater I 29, 30, 31/01 & 01, 06, 07, 08, 09/02 I dans

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel