januari in het Kaaitheater

januari in het Kaaitheater

5 Belgische premières:

  • Ligia Lewis - Sorrow Swag
  • Laura Van Dolron & de KOE - Een antwoord op alle vragen
  • Jan Lauwers/Needcompany - Begin the beguine
  • Eleanor Bauer - a lot of moving parts
  • Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas, Amandine Beyer & B’Rock Orchestra - The Six Brandenburg Concertos
     
  • Afua Hirsch, Conversation #4: On Race, Identity, and Belonging
  • Rosas & tg STAN hernemen na 20 jaar Quartett
  • filmpremière: Mitten van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes, over het maakproces van Anne Teresa De Keersmaekers Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten
  • AREN van Benjamin Verdonck
  • Meg Stuart herneemt Built to last

Rosas Anne Teresa De Keersmaeker, Amandine Beyer / Rosas & B’Rock Orchestra
The Six Brandenburg Concertos
- Belgische première

Toen Anne Teresa De Keersmaeker in 1980 in New York aan Violin Phase werkte, speelde er naast de muziek van Steve Reich slechts één andere opname in de studio: de Brandenburgse Concerten van Bach. Na meer dan 35 jaar zet ze het werk met deze muziek voort. Hiertegenover zet De Keersmaeker zestien dansers uit verschillende Rosasgeneraties. Na Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten en Vortex Temporum benadert ze de muziek opnieuw als partituur voor de dans, waardoor Bachs polyfonische meesterschap een werkelijke belichaming op scène krijgt. Het barokensemble B’Rock voert de concerti live uit. Violiste Amandine Beyer, met wie De Keersmaeker eerder Partita 2 maakte, neemt de muzikale leiding op zich.

Deze voorstelling ging in première in de Berlijnse Volksbühne. Kaaitheater co-presenteert samen met De Munt de Belgische première.

De Munt | 5 > 9/01 | dans

 

Eleanor Bauer
a lot of moving parts
- Belgische première

In deze solo brengt de Amerikaanse choreografe en performer Eleanor Bauer - tot 2016 artist-in-residence in het Kaaitheater - jaren van danspraktijk en -schriftuur samen. Ze gaat aan de slag met fricties, botsingen, vertalingen, liefdesverhoudingen en lacunes tussen dans en taal. Ze keert terug naar de etymologische betekenis van choreografie – het Griekse ‘Choreia’ (dans) en ‘graphein’ (schrijven) – en schrijft dans in bewegingen én in woorden. In het Zweeds zijn ‘voelen’ en ‘weten’ één en hetzelfde woord. Puur toeval, of poëtische gerechtigheid?

De voorstelling ging in première in september in Parijs tijdens het Festival d'Automne. Na een halte in New York doet ze nu ook het Kaaitheater aan, voor de Belgische première.

Kaaistudio's | 11&12/01 | dans | in het Engels
 

Laura Van Dolron & de KOE
Een antwoord op alle vragen
 - Belgische première

Genoeg eenzame avonden op het toneel, Laura van Dolron wil samen met Willem de Wolf van de KOE een antwoord geven op al jouw vragen. De spelers zoeken en worstelen, bijgestaan door twee muzikanten. Zo ontstaat er iedere avond live een filosofisch theaterconcert vol poëzie, denken, doen, hoop en wanhoop… en uiteindelijk is er misschien wel één antwoord dat alle vragen overstijgt.

De voorstelling gaat in première in december in Amsterdam, komt naar Brussel voor de Belgische première en trekt daarna verder door Nederland en België.

Kaaistudio's | 17 & 18/01 | theater | in het Nederlands
 

Ligia Lewis
Sorrow Swag
- Belgische première

Sorrow Swag is het eerste deel van Ligia Lewis’ triptiek rond affect en belichaming, rond ras en representatie. Elk deel creëerde ze rond een kleur die een gemoedstoestand representeert. Dit eerste deel, in blauw, staat in het teken van droefheid en onderzoekt kwesties als ras, auteurschap, gender en rouw. Samuel Becketts Not I en Jean Anouilhs Antigone zijn belangrijke inspiratiebronnen, net als de acteertechnieken van Stanislasvksi.

Sorrow swag ging in première in 2015 in Los Angeles. Sindsdien toert de voorstelling, ook in Europa. De Belgische première vindt in de Kaaistudio's plaats.

Kaaistudio's | 25 > 26/01 | dans

Vóór de voorstelling van 25/01 houdt antropoloog/kunstenaar Julian Warner de 7PM talk On Racial Authenticity. Hij vertrekt vanuit zijn etnografisch onderzoek naar de toestand van zwarte werknemers in de Duitse culturele sector, om het te hebben over het samengaan van racistisch discours, progressieve politiek en neoliberale koopdrang.

 

Jan Lauwers/Needcompany
Begin the beguine
- Belgische première

Begin the Beguine is de laatste tekst die de legendarische cineast John Cassavetes schreef, waarin twee mannen – beiden op één of andere manier gevangen, in hun vriendschap en in hun leven –  zich voor een laatste keer goed willen laten gaan en prostitués en showgirls bestellen. Al wachtend filosoferen ze. Deze gitzwarte allegorie over liefde en dood – genoemd naar het gelijknamige nummer van Cole Porter – lag meer dan 25 jaar in een kast bij de erven van Cassavetes. Totdat de Duitse uitgever S. Fischer Verlag aan Jan Lauwers vroeg de enscenering van dit meesterwerk op zich te nemen. Hij creëerde een eerste versie in 2014 in Wenen. Nu volgt een tweede: acteurs Gonzalo Cunill en Juan Navarro gaan de confrontatie aan met Romy Louise Lauwers en Inge Van Bruystegem.

De voorstelling ging vorig jaar in première in Montpellier. Na Frankrijk en Spanje, doet de voorstelling nu ook België aan: ze speelt in het Kaaitheater (Belgische première) en in Toneelhuis (Antwerpen).

Kaaitheater | 29 > 30/01 | theater | in het Engels & Frans (boventitels in het Nederlands, Frans en Engels)

 

To Authenticity... and Beyond!
Afua Hirsch - Conversation #4: on race, identity, and belonging

Afua Hirsch is schrijfster, journaliste voor o.m. The Guardian en mensenrechtenactiviste. Ze woont in het Verenigd Koninkrijk, en is Britse. Haar huidskleur lokt echter voortdurend vragen uit over haar afkomst. In haar debuut Brit(ish): On Race, Identity and Belonging schrijft ze een subtiele persoonlijke geschiedenis – die tegelijk de geschiedenis van een land schetst. Onder het mom van ‘kleurenblindheid’ worden vandaag meer problemen veroorzaakt dan oplossingen aangereikt. Hirsch pleit voor verandering, en vooral: voor het ontwikkelen van een taal om over het onderwerp te praten. In haar boek analyseert ze de identiteitscrisis waarin de Europese samenlevingen zich bevinden. In april 2018 verscheen de Nederlandse vertaling van Hisch' boek: Waarom ras ertoe doet.

De Conversations zijn een reeks avondvullende gesprekken waarin het begrip authenticiteit resoneert met het gedachtegoed van toonaangevende schrijvers, denkers en filosofen. Na Didier Eribon, Philipp Blom en Mogobe Ramose is nu Hirsch aan de beurt. Later dit seizoen volgen nog Nina Power en Thijs Lijster.
Onder het motto To Authenticity... And Beyond! zoomt het Kaaitheater een seizoen lang in op ons verlangen naar echtheid. Waar kan de zoektocht naar waarheid en oorsprong ons brengen, als we bereid zijn te kijken voorbij authenticiteit? Naast debatavonden presenteren we een reeks van voorstellingen en 7PM talks, voorafgaand aan voorstellingen. 

Kaaistudio's | 21/01 | debat | in het Engels

 

Rosas & tg STAN
Quartett

Een salon voor de Franse Revolutie, een bunker na de Derde Wereldoorlog. Terwijl de wereld op het punt staat in te storten, voeren een man en een vrouw een vlijmscherpe dialoog  – gebaseerd op een bijtende tekst van Heiner Müller. De confrontatie tussen de twee is ook een confrontatie tussen de macht van woorden en de dreiging van beweging. Frank Vercruyssen van tg STAN en Cynthia Loemij van Rosas maakten Quartett in 1999. Na twintig jaar delen ze opnieuw de scène van het Kaaitheater en graven naar de essentie van de relatie tussen woord en beweging.

Kaaitheater | 23/01 > 26/01 | dans / theater | in het Engels (boventitels in het Frans en Nederlands)

 

Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes
Mitten - filmpremière

Mitten volgt de laatste repetitieweken van Mitten wir im Leben sind, een voorstelling van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, haar gezelschap Rosas en cellist Jean-Guihen Queyras op basis van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. De film geeft een beeld van De Keersmaekers minutieuze werkwijze, waarbij een choreografisch universum wordt opgebouwd aan de hand van een studie van de muzikale schriftuur. Dit intensieve creatieproces, het voortdurende herwerken en bijschaven, gekenmerkt door een onuitputtelijk verlangen naar precisie en detail, ziet zich weerspiegeld in de geduldige blik die de filmmakers werpen op het werk van choreografe, muzikant en dansers.

Kaaitheater | 15/01 | film
 

Benjamin Verdonck
AREN

Een arenlezer loopt achter de maaiers aan en raapt de aren die op het veld zijn gevallen alsnog op. In AREN neemt Benjamin Verdonck je mee op tocht langs onuitgevoerde of groeiende werkstukken uit zijn atelier. Verwacht je aan een parcours langs installaties, een wunderkammer en een miniatuurtheater.

AREN gaat in januari in première in Antwerpen (Toneelhuis). Hierna trekt de voorstelling doorheen België en Nederland.

Kaaistudio's | 31/01 > 2/02 | theater | in het Nederlands

 

Meg Stuart/Damaged Goods
Built to Last

Vijf performers reizen doorheen de geschiedenis van de dans – en mogelijk ook naar zijn toekomst. Hoe kan je vandaag geloven in eeuwige waarden en universaliteit? Dingen worden gemaakt om weer stuk te gaan, net zoals wij almaar onszelf willen herontdekken. In Built to Last werkte Meg Stuart voor het eerst met bestaande, klassieke muziek.
Deze voorstelling ging in 2012 in première en trekt sindsdien de wereld rond.

Kaaitheater | 19 > 20/01 | dans | in het Engels

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek