januari in het Kaaitheater

januari in het Kaaitheater

  • Première van Meg Stuart & Jompet Kuswidananto: Celestial Sorrow
  • Filmpremière I watched the white dogs of the dawn van Els Dietvorst
  • Belgische première van Weiblicher Akt 8: Dumas/Ladame/Desade van Maatschappij Discordia
  • Gisèle Vienne presenteert CROWD
  • Ictus met Liquid Room VIII: Phrases
  • Marx van Stefaan Van Brabandt & Johan Heldenbergh
  • Het kleine meisje van meneer Linh van Guy Cassiers & Toneelhuis

Meg Stuart & Jompet Kuswidananto / Damaged Goods
Celestial Sorrow

Op uitnodiging van het EUROPALIA INDONESIA-festival, wagen Meg Stuart en beeldend kunstenaar Jompet Kuswidananto zich aan een artistieke ontdekkingstocht doorheen collectieve herinneringen en fictieve trauma’s. Imaginaire en onzichtbare ruimtes, en de stemmen die ze tot leven wekken, vormen slechts enkele van de vertrekpunten voor een avontuurlijk onderzoek op onbekend terrein. Voor Celestial Sorrow werken Meg Stuart and Jompet Kuswidananto samen met een team van performers, muzikanten en beeldend kunstenaars.

Jompet Kuswidananto werkt binnen diverse kunstvormen, van installatie over geluid en performance tot theater. Hij onderzoekt telkens de geschiedenis van Indonesië en de complexiteit van het hedendaagse bestaan in een geglobaliseerde wereld. Zijn praktijk focust op thema’s als politiek, kolonialisme, macht en massamobilisatie in Indonesië na president Soeharto’s aftreden. Eveneens in het kader van EUROPALIA toont Kuswidananto zijn installatie On Paradise in MAC's (Mons).

Celestial Sorrow gaat in première in de Kaaistudio's. In het najaar vertrekt de voorstelling op tournee.

Kaaistudio's | 18>20 + 23<24/01 | dans | ihkv EUROPALIA INDONESIA

 

Stephen O'Malley & Wukir Suryadi
Showcase: Carte Blanche to Gisèle Vienne

Net zoals Meg Stuart, kreeg theatermaakster Gisèle Vienne van EUROPALIA INDONESIA carte blanche om zich te verdiepen in de Indonesische cultuur. Samen met Sunn 0)))-stichter Stephen O’Malley trok ze naar Java en Bali om zich onder te dompelen in een magische wereld van performatieve rituelen. Hun ontmoeting met muzikant Wukir Suryadi, stichter van de band Senyawa, resoneerde lang na. Tijdens deze avond nemen ze je op dat avontuur en de gedeelde muzikale filosofie die bloot kwam te liggen.

Later deze maand staat Gisèle Vienne opnieuw in het Kaaitheater, ditmaal met haar nieuwste voorstelling CROWD (lees meer hieronder).

Kaaitheater | 17/01 | muziek/performance | ihkv EUROPALIA INDONESIA

 

Els Dietvorst
I watched the white dogs of the dawn

Tegen de achtergrond van een klein Iers vissersdorp filmt Els Dietvorst het tweede deel van haar triptiek over de mens-natuur-relatie en onze voedselketen. In Kilmore Quay telt enkel het perspectief van de vis. Generaties van vissers vingen er kreeften, oesters, makreel en kabeljauw. Ze geloofden dat hun werk een soort bidden was en vingen slechts genoeg om te overleven, om de zee te sparen. De tijden waren goed. Er was genoeg geld en genoeg werk – totdat de Europese visserijquota hun kust bereikten.

Documentairemaakster en kunstenaar Els Dietvorst verhuisde vijf jaar geleden van Brussel naar Ierland. Eerder maakte ze de film The Rabbit and the Teasel. Tijdens Burning Ice #10 toonde ze een work-in-process van I watched the white dogs of the dawn als video-installatie. Nu gaat de film in het Kaaitheater in première.

Kaaitheater | 23/01 | film | in het Engels

 

Maatschappij Discordia
Weiblicher Akt 8: Dumas/Ladame/Desade

Maatschappij Discordia speelt het tragische leven van Marguerite Gautier, de dame met de camelia’s uit de gelijknamige roman van Alexandre Dumas fils uit 1848. De onwettige zoon van Alexandre Dumas père geeft met deze semi-biografische roman – waarin woorden als ontucht, ziekte en schaamte veelvuldig voorkomen – uiting aan de gevoelens die hem zijn leven lang achtervolgden.

Na Bron/Brontë, Vanuit Iokaste en vorig seizoen Mevrouw Macbeth, brengt Discordia opnieuw een Weiblicher Akt waarin de heldin nog voor het einde van het verhaal sterft. In hun zo typische, eigenzinnige stijl breken de dames van Discordia de plot van La dame open. Evengoed trekken ze de lijn door naar vandaag. Is er een actievere rol voor Marguerite mogelijk, of staan schaamte en conventioneel denken nog altijd in de weg?

Na de première in Frascati, gaat Weiblicher Akt 8 in Belgische première in de Kaaistudio's en trekt dan verder door België en Nederland.

Kaaistudio's | 26>27/01 | theater | in het Nederlands

 

Gisèle Vienne
CROWD

Voor Gisèle Vienne is de theaterscène een microkosmos waar je individuele en collectieve emoties kunt bestuderen, om zo tot een beter begrip van menselijk gedrag te komen. Met CROWD zoomt ze in op geweld. Tegen het discours in dat alle geweld als barbaars bestempelt, zoekt ze naar verschijningsvormen en afbeeldingen van geweld die wél een waardevolle, positieve rol spelen in de samenleving.
Op de scène een groep van 15 jongeren. Ze dansen op een dj-set van Peter Rehberg waarin de elektronische beats van de jaren ’90 en een meer intieme compositie van het baanbrekende duo KTL (Peter Rehberg en Stephen O’Malley) samenkomen.

Crowd ging 8/11 in première in Straatsburg en gaat in Belgische première tijdens het NEXT festival. Na de voorstellingen in het Kaaitheater gaat de voorstelling verder op Europese tournee.

Lees hier alvast een interview met Gisèle Vienne over de voorstelling.

CROWD | Kaaitheater | 26>27/01 | dans/muziek

 

Ictus
Liquid Room VIII: Phrases

De Liquid Room Series van het Brusselse muziekensemble Ictus heeft stilaan een cultstatus verworven. Elke Liquid Room is een minifestival op verschillende podia waar muziek de raakpunten opzoekt met andere disciplines. Liquid Room VIII wordt ingevuld vanuit een eenvoudige hypothese: muziek is niet enkel geluid! Ictus kiest hier voor een ander sleutelwoord: frase. Op het kruispunt van melodie en ritme opent de frase mogelijkheden om anders te denken: muziek als een vitale gedachtenontwikkeling opgebouwd uit impulsen en accenten, energetische circuits, bewegingen, behendigheid. In PHRASES brengt Ictus sound poetry, spoken word en modale muziek samen. Bekijk het programma hier.

Kaaitheater | 20/01 | muziek

 

Stefaan van Brabandt & Johan Heldenbergh
Marx

Johan Heldenbergh kruipt in de huid van één van de grootste filosofen: Karl Marx (die in 2018 zijn 200ste verjaardag viert). Welke denker drukte een grotere stempel op de wereldgeschiedenis dan de grondlegger van het socialisme en communisme? Welke filosoof zaaide meer verdeeldheid? Afhankelijk van de interpretatie van zijn woorden, is Karl Marx vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen.
Na het succesvolle Socrates (met Bruno Vanden Broecke), ensceneert Stefaan Van Brabandt zijn tweede filosofenmonoloog.

Marx gaat op 16/1 in première in Antwerpen (Arenberg) en gaat daarna ruim op tournee.

Kaaitheater | 30>31/01 | theater | in het Nederlands

 

Guy Cassiers/Toneelhuis
Het kleine meisje van meneer Linh

Op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter, ontvlucht Meneer Linh een door oorlog verscheurd land. Maar waar hij terecht komt voelt hij zich absoluut niet thuis. Tot hij op een dag meneer Bark ontmoet. Hoewel meneer Linh hem niet verstaat, blijft hij naar hem luisteren met zijn kleine meisje op schoot. Tot op een dag alles verandert… Koen De Sutter speelt Het kleine meisje van meneer Linh als monoloog. 

Het kleine meisje van meneer Linh ging in première in Toneelhuis en gaat ook na de voorstellingen in het Kaaitheater verder op tournee.

Kaaitheater | 14/01 15:00 + 20:30 | theater | in het Nederlands

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek