INSIDE OUT Festival – 9 > 11/07

INSIDE OUT Festival – 9 > 11/07

een programma van Citylab, samen met Kaaitheater

Als creatieve broedplaats voor kunst en artivism, ondersteunt Citylab Brusselse talenten bij het ontwikkelen en verbeelden van hun kijk op de stedelijke toekomst. Het is een van de nieuwe partners waarmee Kaaitheater sinds dit seizoen samenwerkt. Het festival INSIDE OUT is onze eerste publieke samenwerking, gecureerd door Citylab, dat plaatsvindt in het Kaaitheater en de Kaaistudio's.

INSIDE OUT presenteert het podium- en audiovisuele werk van een groep jonge makers, op het scherm en op de scène. Het is een reflectie van de artistieke en politieke dynamiek, de kansen en uitdagingen die in het hart van BXL liggen. Op het programma staan 2 premières, een aantal works-in-progress en thematische programma's rond politiegeweld en intersectioneel feminisme.

 

 

Yipoon Chiem - B**** (c) KUMIKH.BE
Yipoon Chiem - B**** (c) KUMIKH.BE

Yipoon Chiem
​B****
– première

B**** is een intiem moment als performance dat de weg baant voor vrouwelijke slachtoffers van geweld naar een individueel en collectief bewustzijn.

Yipoon Chiem, Belgische van Khmer-afkomst, laat zich inspireren door vechtsporten zoals Kung-fu en klassieke Khmer-dans. Vertrekkend vanuit hiphop en breakdance, creëert ze haar eigen stijl, een fusie van verschillende invloeden.

B**** ​ stond in januari 2021 op het Bâtard Festival als work-in-progress. Tijdens INSIDE OUT, presenteren we de première.

Kaaitheater | 9/07 | dans| première

 

Briana Ashley Stuart - Be the Rhythm (c) Britt Ryckebosch
Briana Ashley Stuart - Be the Rhythm (c) Britt Ryckebosch

Briana Ashley Stuart
Be The Rhythm
– première

Be the Rhythm is een interactieve en gezinsvriendelijke voorstelling over Stepping: een zeer energieke Afro-Amerikaanse dansvorm met lichaamspercussie, die aanmoedigt tot creativiteit, zelfvertrouwen en kracht. Een feest van verbinding door beweging en geluid!

Briana Ashley Stuart, afkomstig uit Detroit, Michigan, is een multidisciplinaire internationale podiumkunstenares, docente en choreografe.

Deze voorstelling werd gemaakt tijdens de coronapandemie, in samenwerking met Citylab. Tijdens INSIDE OUT presenteert Stuart de première.

Kaaitheater | 11/07 | dans I in het Nederlands en Frans I première

 

Yasmine Yahiatene - La Fracture (c) Yasmine Yahiatene
Yasmine Yahiatene - La Fracture (c) Yasmine Yahiatene

Yasmine Yahiatene
​La Fracture

In haar solo en eerste theatervoorstelling, deelt Yasmine Yahiatene de scène met videomateriaal. De voorstelling is een onderzoek, een zoektocht naar haarzelf, naar haar verleden en vooral naar een ontcijfering van een complexe en intieme relatie – de relatie met haar vader.

Yasmine Yahiatene ​ studeerde van 2010 tot 2013 Beeldende Kunst in Doornik. Ze won de tweede prijs van de Video Mapping Contest in Lille, maakte verschillende kortfilms, werkt als actrice en richtte in 2018 Collectief OXO op, waarmee ze workshops in gevangenissen en buurthuizen geeft.

Tijdens het INSIDE OUT Festival presenteert Yahiatene een work in progress van La Fracture.

Kaaitheater | 9/07 | theater| in het Frans

 

 

Jihan Imago - Natural Born Healer (c) Alex Cepile
Jihan Imago - Natural Born Healer (c) Alex Cepile

Jihan Imago
​Natural Born Healer

NBH (Natural Born Healer) is een poëtische solo, die het midden houdt tussen fictie en autobiografie. Het gaat over dakloosheid, over een lang genezingsproces, over een tragisch lot waarin het hoofdpersonage aan de dood ontsnapt en zichzelf via omzwervingen wil ontmoeten.

Jihan Imago is een hypergevoelige performer, beeldend kunstenaar, tekenaar en schrijver, van Algerijnse afkomst, geboren in Frankrijk in de jaren 80. Imago: “Imago, mijn kunstenaarsnaam, verwijst naar de ultieme fase van een vlinder na de larve en de cocon. De grote vraag die deze performance stelt is: Wat is de fase na de vlinder? We zullen het samen ontdekken op het podium."

Natural Born Healer stond als work-in-progress op het Bâtard Festival in januari 2021. Tijdens INSIDE OUT, toont Imago een volgende stap uit het maakproces.

Kaaitheater | 11/07 | dans | in het Frans

 

Verder is er ook “19” – een multidisciplinaire voorstelling van Alex, over wat het betekent om vandaag de dag 19 jaar oud te zijn. Hij snijdt er thema's aan als overleven, passing, marginalisatie, geld, leeftijd en identiteit.
​Online kan je deelnemen aan There is more hurt in healing een intieme avond gecureerd door Monica Kamara, die vrouwelijke collega-kunstenaars uitnodigt om hun ervaringen te delen over gekwetst worden en het genezingsproces dat daarop volgt.

 

Focus op intersectioneel feminisme

In het Belgische feministische landschap, dat steeds diverser wordt op vlak van culturele erfenis, visie, eisen en manieren van mobiliseren, springt er een stroming uit door de manier waarop ze een alternatief en inclusief discours aanbiedt: het intersectioneel feminisme. Deze beweging wordt gedragen door niet-witte, geracialiseerde vrouwen en houdt rekening met de verschillende manieren waarop sommige vrouwen (cis- of transgender), maar niet enkel zij, zich bevinden op de kruising van meerdere onderdrukkingsmechanismes zoals racisme, misogynie, vandalisme of transfobie.

Tijdens dit avondvullende programma nemen verschillende Belgische personen en collectieven met een intersectionele en feministische visie het woord. Ze zullen het hebben over hun discours, over de nieuwe terminologie die het mogelijk maakt om gemarginaliseerde leefomstandigheden centraal te stellen en over de weerstand die ze ervaren bij andere feministische bewegingen – voornamelijk van witte feministen.

Op het programma:

  • Een debat met Fenya Fischler (joods queer collectief Shabbes 24/7,) Collectif ReSisters en Imazi.Reine. Gemodereerd door Stéphanie Ngalula, (lid vanMémoire coloniale et lutte contre les discriminations).
  • De vertoning van de première van de documentaire LGR? Solidarité. Intersectionnalité. Radicalité  in aanwezigheid van filmmaker Sakina M. Ghani.
  • Afsluitende performance door slam artiest Gloria Mukolo

Kaaistudio's | 10/07 | debat, film, performance | in het Frans

 

 

Focus op politiegeweld

Fatima-Zohra Ait El Maâti - Le Filet (c) Johanna De Smet for Imazi.Reine
Fatima-Zohra Ait El Maâti - Le Filet (c) Johanna De Smet for Imazi.Reine

Fatima-Zohra Ait El Maâti - Le Filet

Le Filet is een audiovisuele installatie die je confronteert met de zorgen, angsten en ongerustheid van een moeder die wacht op een antwoord van haar gearresteerde zoon. De installatie toont de impact van politiegeweld op hele families en gemeenschappen – naast de de impact op de slachtoffers zelf.

Fatima-Zohra Ait El Maâti is een jonge documentairemaakster die in haar dagelijkse werk durf met een kritische houding combineert. Ze is initiatiefneemster van het collectief Imazi.Reine. Dit is een Brussels feministisch collectief, gedreven door een sterk verlangen naar zelfbeschikking en herinnering aan de bewegingen voor de rechten van indigenous vrouwen.

Kaaitheater | 9 > 11/07 | installatie

 

Latifa Elmcabeni - A conversation the impact of state violence on  the households

Latifa Elmcabeni is sinds 2019 actief in het Brusselse middenveld, rond politiegeweld en (on)rechtvaardigheid voor gevangenen in Sint-Gillis en daarbuiten. Door haar politieke interpellaties met Le Collectif Des Madrés en haar werk met moeders en jongeren in heel Brussel, heeft ze bewezen dat ze een sterk gevoel van veerkracht heeft en dat moeders een centrale plaats innemen in het genezingsproces van hun kinderen. Tijdens deze lezing zal ze het hebben over het belang van het bewustzijn van mentale gezondheid in raciale gemeenschappen en de impact van staatsgeweld op de huishoudens en intieme levenssferen van mensen van kleur.

Kaaitheater | 11/07 | lezing & debat| in het Frans

 

 

Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek