In The Eyes Of Heaven - Ruud Gielens, Rachid Benzine & Hiam Abbass

Première 24 & 25 maart in het Kaaitheater

Moussem en het Kaaitheater presenteren:
de première van 'In the Eyes of Heaven', een monoloog geschreven door auteur en islamspecialist Rachid Benzine in opdracht van het Kaaitheater, geregisseerd door theatermaker Ruud Gielens en gespeeld door de Israëlisch-Palestijnse actrice Hiam Abbass.

De vrouw in de Arabische wereld

Een vrouw spreekt. In de Arabische wereld is het de tijd van de revoluties. De vrouw maakt een appèl aan de wereld. De vrouw belichaamt het statuut van alle vrouwen in de Mashreq en Maghreb. Ze is het lichaam van de Arabische wereld. Binnenin haar is elke pijnlijke herinnering, elke worsteling, elke hoop, elke maatschappelijke vooruit- en achteruitgang opgestapeld.
In the Eyes of Heaven vervlecht de ontwikkelingen van de Arabische politiek van de laatste veertig jaar met de positie van de vrouw in de hedendaagse Arabische samenleving.

Hiam Abbas aan het woord

De monoloog wordt gebracht door niemand minder dan Hiam Abbass, de Israëlisch-Palestijnse actrice die zowel Arabische en Europese langspeelfilms op haar palmares heeft staan, als een reeks Hollywoodproducties. Ze speelde o.m. in Munich (2005) van Steven Spielberg, Paradise now (2005) en Lemon Tree (2008). Naast actrice is ze zelf ook filmregisseur. Ze maakte o.a. Le Pain (2001), La Danse Éternelle (2004) en Inheritance (2012).

Een tekst van Rachid Benzine

Rachid Benzine werd uitgenodigd door het Kaaitheater om deze theatertekst te schrijven. Als politoloog en islamoloog geeft hij les aan verschillende universiteiten in België en Frankrijk. Hij is auteur van Les nouveaux penseurs de l'islam (2004) en Le Coran expliqué aux jeunes (2013). Hij staat bekend om zijn pleidooi voor een kritische en moderne islam en was de laatste jaren een opgemerkte stem in zowel Frans- als Nederlandstalige media.

Op donderdag 24/03, voorafgaand aan de voorstelling, geeft Rachid Benzine een RE:THINK TALK at 7PM over Averroes. Deze 12de-eeuwse islamitische jurist, arts en filosoof zocht naar verzoening tussen het gedachtegoed van klassieke filosofen zoals Aristoteles, en de Islam. Door in de bres te springen voor de rede, kwam hij heftig in aanvaring met de islamitische theologen van zijn tijd. De lezing kadert in het RE:THINK filosofieprogramma van het Kaaitheater. Samen met Abdelkader Benali beet Rachid Benzine in het begin van dit seizoen de spits af van dit programma met het debat Over islam, vrije meningsuiting en de rol van cultuur.

Geregisseerd door Ruud Gielens

Ruud Gielens is theatermaker en woont/werkt in Brussel en Caïro. Hij richtte mee Union Suspecte op en was een lange tijd verbonden aan de KVS. Vorig seizoen maakte hij in en om het Kaaitheater de monumentale voorstelling WaanVlucht! samen met het Brusselse Brecht-Eislerkoor.
Samen met zijn partner, de theatermaakster Laila Soliman, beleefde en volgde hij de Arabische lente op de voet, en zag hij Egypte van een revolutie naar een militaire dictatuur glijden. Als repliek hierop maakten ze in 2011 samen Lessons in Revolting. Laila Soliman zelf stond vorig seizoen ook in de Kaaistudio's met Whims of Freedom.

"Hoewel ik veel in Cairo ben, blijf ik er in een buitenstaanderspositie. In the Eyes of Heaven biedt de kans om inzicht te brengen in een moeilijke materie en een brug te slaan tussen wat daar gebeurt en hoe wij naar de dingen kijken." (R. Gielens in Moussem Journa(a)l nr. 6, januari 2016)

Interviewmogelijkheden & tournee

Ruud Gielens en Hiam Abbass zullen vanaf eind februari tot de première in het Kaaitheater repeteren en zijn dan ook beschikbaar voor interviews. Ook Rachid Benzine zal af en toe naar Brussel reizen.

Na de première in het Kaaitheater zal de voorstelling gespeeld worden in o.m. Caïro en Tunis. Meer speeldata worden later aangekondigd.

Moussem en het Kaaitheater

Moussem is een nomadisch kunstencentrum met internationale werking dat zich sinds september 2015 in Brussel heeft gevestigd. Moussem en het Kaaitheater produceren samen In the Eyes of Heaven. Het Kaaitheater coproduceert ook 3600 (première 4 maart), de nieuwe solo van Radouan Mriziga, artist in residence bij Moussem. De samenwerking tussen Moussem en het Kaaitheater zal in de loop van de volgende seizoenen verder uitgediept worden.

Credits In the Eyes of Heaven

text Rachid Benzine | directed by Ruud Gielens | with Hiam Abbass | dramaturgy Laila Soliman | production Kaaitheater & Moussem


 

Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel