Het Kaaitheater stelt voor: programma 2019-2020

Het Kaaitheater stelt voor: programma 2019-2020

Waarom doen jullie niets? Waarom houden jullie vast aan een systeem en de bijhorende politiek wanneer het steeds duidelijker wordt dat dit naar planetaire destructie leidt? Dat waren de vragen die stakende scholieren en studenten in zowat heel Europa de voorbije maanden aan politici stelden. De Nederlandse socioloog Willem Schinkel noemt het diluviale politiek: een politiek die willens en wetens de zondvloed naderbij brengt, die de destructie op de koop toe neemt.
De Amerikaanse filosofe Lauren Berlant heeft het over Cruel Optimism: toch vasthouden aan een droom in het besef dat de structurele en maatschappelijke omstandigheden de vervulling ervan verhinderen. Ze ontwikkelde ook het concept Lateral Agency, waarmee ze de verlammende tweedeling tussen hegemonie en tegenpraktijk, tussen aanvaarding en verwerping wil vermijden.
Ook de Franse filosoof Bruno Latour, afgelopen seizoen te gast in het Kaaitheater, pleit voor een stap opzij. Die nieuwe richting noemt hij het Aardse, een plek waar lokale specificiteit en globale interdependentie samen komen. Om dat Aardse aantrekkelijk te maken, stelt hij, moet het opgeladen worden met affect. Om onze sensibiliteit voor het Aardse te vergroten, ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor de kunsten en meer bepaald het theater.

→ lees de volledige tekst van Guy Gypens en Katleen Van Langendonck (inleiding op seizoen 2019-2020)

 

Premières & Belgische premières

Volgend seizoen presenteren we 13 wereldpremières en 11 Belgische premières van Mette Ingvartsen, Globe Aroma & Niko Hafkenscheid/Pablo Castilla/Hedvig Biong, Vera Tussing, de KOE & mugmetdegoudentand, Jan Decorte & Sigrid Vincks, Eszter Salamon, Kris Verdonck, Remah Jabr & Dareen Abbas, Tristero, Joost Vandecasteele, Radouan Mriziga, Encyclopédie de la parole/Joris Lacoste & Ictus, Benjamin Vandewalle, Michiel Vandevelde, Mădălina Dan & Agata Siniarska, Ligia Lewis, Bashar Murkus, Boyzie Cekwana & Danya Hammoud, Forced Entertainment, Alexandra Bachzetsis, Jonathan Burrows, Claire Croizé & Etienne Guilloteau en Pieter De Buysser.

Een volledig overzicht van het dans-, theater-, performancemuziektheater- en debatprogramma vind je op kaaitheater.be.

 

Hyperpresent

We leven in urgente tijden: op politiek, economisch, ecologisch, sociaal, raciaal en seksueel vlak. Onder de noemer Hyperpresent geven vijf hedendaagse denkers - Keller Easterling, Boris Groys, Graham Harman, Rosi Braidotti en Zhao Tingyang - in de loop van dit seizoen elk een lezing rond een nieuw begrip dat ze zelf introduceerden. Ze dagen onze huidige veronderstellingen uit en bieden nieuwe manieren van kijken naar de wereld rondom ons: van architectuur tot kunsttheorie, van filosofie tot politiek denken. Want enkel als we ons echt bewust worden van de urgenties van vandaag, kunnen we achterhalen wat het betekent om in ‘the hyperpresent’ te leven. Na hun lezing gaan de denkers in gesprek met filosoof Laurent de Sutter, die deze reeks ook cureerde.

 

WoWmen!

In de eerste week van maart – de week voor internationale vrouwendag – strijkt de vierde editie van WoWmen! neer in Brussel. Dit programma van performances, talks en workshops zoomt in op gender, kunst en samenleving, met werk van onder andere Orla Barry en Alexandra Bachzetsis. Voor WoWmen! werkt het Kaaitheater samen met o.m. deBuren, ROSA, VUB en workspacebrussels. Het volledige programma wordt begin 2020 bekend gemaakt.

 

Kaaitheater artists-in-residence (2017-2021)

Sinds 2017 werkt het Kaaitheater met een tweede lichting artists-in-residence: Kate McIntosh, Christophe Meierhans, Radouan Mriziga, Vera Tussing, Michiel Vandevelde en Benjamin Vandewalle. Deze zes artiesten uit verschillende disciplines – dans, theater, performance – onderscheiden zich door hun onderzoekende houding, drang tot experiment en maatschappelijk engagement. In hun artistieke praktijk brengen ze bezorgdheden en vraagstukken van kunstenaars vandaag naar de voorgrond. Vanuit hun eigen, scherpe blik op de wereld nodigen ze de toeschouwer uit tot verschillende vormen van deelnemen – zij het denken of doen. Dit seizoen tonen ze hun werk op Brusselse pleinen - Benjamin Vandewalle tijdens Studio Cité - en in onze zalen: Radouan Mriziga met 8.2 en Tafukt, Michiel Vandevelde Paradise Now (1968-2018), Goldberg Variations en Human Landscape I en II , Christophe Meierhans Trials of Money en Vera Tussing Tactile Quartet(s).

 

Kaaitheater werkt samen met...

In 2019-2020 blijft het Kaaitheater partner van kunstenhuis Globe Aroma, dat werkt met nieuwkomers en vluchtelingen in hartje Brussel. Tijdens Het Theaterfestival presenteren we samen Underneath Which Rivers Flow, een project van Globe Aroma en Jozef Wouters in het Decoratelier in Molenbeek. Later in het seizoen gaat Landscape Orchestra in première, een samenwerking tussen kunstenaars van Globe Aroma en Niko Hafkenscheid, Hedvig Biong en Pablo Castilla.

Het Kaaitheater blijft ook samenwerken met Moussem Nomadisch Kunstencentrum. Tijdens het jaarlijkse MOUSSEM CITIES tonen we samen werk van jonge generaties podiumkunstenaars, telkens uit een andere Arabische metropool. Na Beirut, Casablanca en Damascus is het dit seizoen de beurt aan Algiers. Het volledige programma wordt begin 2020 bekend gemaakt.

 

Het jonge Kaaipubliek

In het kader van de lezingenreeks The Hyperpresent gaat een groep jongeren op zoek naar woorden of naar taal om het heden te beschrijven. Hoe spreken jongeren over de actualiteit en over kwesties die hen bezighouden? Centrale thema's zijn ecologie en identiteit. Via filosofische gesprekken, workshops slam poetry en uitwisselingen met kunstenaars Khadija El Kharraz Alami, Anoek Nuyens & Rebekka De Wit leggen ze een parcours af met als eindpunt een toonmoment voor publiek: WORD UP!

Bij de start van seizoen 2019-2020 treedt een nieuw K-team aan: een ploeg jongeren met goesting in theater en dans. Een jaar lang krijgen ze vrij spel in het Kaaitheater en maken ze andere jongeren warm voor de podiumkunsten van vandaag. Ze stippelen een onvergetelijk podiumparcours uit: 100% K-teamproof. Alle jongeren tot 26 kunnen eender welke voorstelling uit het nieuwe Kaaiseizoen zien voor €10.

Het Kaaitheater zet ook de succesformule Matinee Kadee verder. Op vijf zondagnamiddagen organiseren we weer creatieve workshops voor kinderen (4 tot 12 jaar). De kleinsten (0 tot 4 jaar) kunnen ondertussen spelen in de crèche, terwijl de ouders met gerust gemoed van de voorstelling genieten. Een Kaai-namiddag voor het hele gezin!

 

Co-funded by Act & the Creative Europe Programme of the European Union: Mette Ingvartsen, Hyperpresent (Keller Easterling, Rosi Braidotti, Graham Harman, Boris Groys, Zhao Tingyang), Ecopolis, Katja Dreyer & Karen Roise Kielland, Orla Barry, Harman, David Weber-Krebs & Jeroen Peeters and Benjamin Verdonck / Toneelhuis. 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek