Het Kaaitheater stelt voor: programma 2018-2019

Het Kaaitheater stelt voor: programma 2018-2019

Donderdag 31 mei 2018 — Met Don’t Agonize, Organize! schreef filosofe en feministe Rosi Braidotti – verwijzend naar de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactiviste en feministe Florynce Rae Kennedy – een bevlogen essay waarin ze pleit voor een zorgvuldige hergroepering van emancipatorische krachten rond een positieve en constructieve agenda. Geen haastige allianties op basis van een algemeen en oppervlakkig humanisme, maar een effectieve collectieve praktijk gebaseerd op positieve her-radicalisering en op wat ons werkelijk verbindt.
Het seizoen 2018-2019, geprangd tussen twee verkiezingen, wordt er meer dan ooit te voren één waarin de vraag welke soort samenleving we willen, centraal staat. Wat kan de rol van kunstenaars en kunstinstellingen zijn bij het zoeken naar antwoorden?
→ lees de inleiding op seizoen 2018-2019 van Guy Gypens en Katleen Van Langendonck

 

TO AUTHENTICITY... AND BEYOND!

Het woord authenticiteit duikt vandaag opvallend vaak op. In de krant of andere media, in verschillende vormen van discours, en niet in het minst tijdens gesprekken over kunst en kunstenaars. Wat authentiek is, zo klinkt het, is vooral een stap voor op de rest: origineel, puur, echt. Maar wat denken we dan aan te treffen met dit streven naar ‘echt’ of ‘origineel’? Wanneer slaat het verlangen naar authenticiteit om in collectieve nostalgie, behoudzucht of fundamentalisme? En is dit verlangen sowieso geen gigantische paradox in een digitaal tijdperk waarin we klikken en swipen van de ene naar de andere artificiële, gereproduceerde werkelijkheid?

In de groeiende kritiek op het westerse, moderne denken gaan steeds meer stemmen op om historische en filosofische constructies te herbekijken. Ze nodigen uit om denkpatronen en narratieven te ‘ont-leren’ en open te staan voor wat er dan verschijnt. Ook hierin laat zich een verlangen naar ‘echtheid’ ontwaren in een tijd waarin de werkelijkheid vaak niet meer (opr)echt aanvoelt. Samen met kunstenaars en denkers zoomen we in op dit verlangen. Waar kan de zoektocht naar waarheid en oorsprong ons brengen, als we bereid zijn te kijken voorbij authenticiteit?
→ lees de volledige introductie op To Authenticity... and Beyond!

To Authenticity ... and Beyond! loopt als een rode draad doorheen het Kaaitheaterprogramma 2018-2019. Het is een reeks van voorstellingen, 7PM talks bij voorstellingen, ontmoetingen met denkers (Afua Hirsch, Dider Eribon, Nina Power, Thijs Lijster e.a.), een symposium rond het herdenken van het documentaire in de kunst en een alternatieve verkiezingsshow op initiatief van The Political Party. Twee focussen vertrekken vanuit een specifieke invalshoek: To be or not to be me zet waarheid en waarachtigheid op de scène centraal, terwijl The Sublime inzoomt op hoe het sublieme vandaag ingevuld kan worden.

 

CITY:LAND

Met het nieuwe festival CITY:LAND trekt het Kaaitheater de stad in, weg van onze zalen. De stad zelf staat centraal, als een gedeelde plek in een verdeelde wereld. Hoe kunnen we samenleven op basis van cultureel verschil? En hoe koppelen we een urbaan bestaan aan een duurzame relatie met onze natuurlijke omgeving?
De eerste editie, in oktober 2018, speelt zich af op en rond het Muntplein in de week voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen. Elke CITY:LAND stelt ook één van de Kaaitheater artists-in-residence centraal. Dit jaar is dat Michiel Vandevelde met Precarious Pavilions #2.

Andere namen op het programma zijn Anne Collod, Ant Hampton, Architecture Workroom Brussels, Kevin Trappeniers, Roland Gunst & Sibo Kanobana, Sarah van Lamsweerde en Sarah Vanagt.

 

PERFORMATIK19

Performatik – de Brusselse biënnale van de performance art – zet de hedendaagse performance art of ‘live art’ in de kijker en betreedt de interessante schemerzone waar makers morrelen aan de codes van de beeldende kunsten én de podiumkunsten. Voor deze zesde editie werkt het Kaaitheater opnieuw samen met een reeks Brusselse partners uit de beeldende kunst en podiumkunsten, waaronder Kanal - Centre Pompidou, Argos, Beursschouwburg, BOZAR en WIELS.

ontdek de eerste namen voor Performatik19 hier

 

Premières en Belgische premières

In 2018-2019 presenteert het Kaaitheater 19 Belgische en 6 wereldpremières, van o.m. Thomas Bellinck, Laila Soliman, Lotte van den Berg, Philippe Quesne, Boyzie Cekwana, Anne Teresa De Keersmaeker, Pepe 'Elmas' Naswa, Eleanor Bauer, Ligia Lewis, Bruno Latour & Frédérique Aït-Touati, Ictus, Jeannot Kumbonyeki, Rochdi Belgasmi, Jan Decorte, Els Dietvorst, Pichet Klunchun & Chen Wu-Kang, Michiel Vandevelde, Maatschappij Discordia, Mette Edvardsen & Matteo Fargion, deufert&plischke, Schwalbe, Alix Eynaudi, Needcompany en Noé Soulier.
Een volledig overzicht van het dans-, theater-, performancemuziektheater- en lezingenprogramma vind je op kaaitheater.be.

 

Kaaitheater artists-in-residence (2017-2021)

Sinds 2017 verweeft het werk van een tweede lichting artists-in-residence zich doorheen het Kaaitheaterprogramma: Kate McIntosh, Christophe Meierhans, Radouan Mriziga, Vera Tussing, Michiel Vandevelde en Benjamin Vandewalle. Alle zes onderscheiden ze zich door hun onderzoekende houding en drang tot experiment. Door de diversiteit in hun artistieke praktijk verzamelen ze bezorgdheden en vraagstukken van kunstenaars vandaag. Bovenal dwingen ze je in een actieve rol, vanuit ieders scherpe blik op de wereld. Dit seizoen kan je verschillende van hen aan het werk zien: Kate McIntosh met Worktable, Dark Matter en In Many Hands, Radouan Mriziga met 0.Kanal, Michiel Vandevelde met Lamahk en Precarious Pavilion #2  en Benjamin Vandewalle met Common Ground en In the Sky I'm Walking.

 

Kaaitheater werkt samen met...

In 2018-2019 blijft het Kaaitheater samenwerken met Globe Aroma, sociaal-artistieke werkplaats die kansen creëert voor kunstenaars-nieuwkomers. Tijdens Performatik19 presenteren we samen Passage, een project van Globe Aroma en Jozef Wouters in het Decoratelier in Molenbeek.

Het Kaaitheater is ook nog steeds vaste partner van Moussem Nomadisch Kunstencentrum. Tijdens het jaarlijkse MOUSSEM CITIES tonen we samen werk van jonge generaties podiumkunstenaars, telkens uit een andere Arabische metropool. MOUSSEM CITIES 2019 laat de urgente stem horen van kunstenaars uit Damascus, Syrië en de Syrische diaspora.

Dit seizoen is er ook plaats voor nieuwe samenwerkingen: Connexion BXL herdenkt de verbinding tussen Europa en het Zuiden, en de rol die Brussel daarin kan spelen. In samenwerking met verschillende Brusselse partnerhuizen (naast het Kaaitheater o.m. ook Beursschouwburg en KVS) wil Connexion Bxl duurzame samenwerkingen ontwikkelen die Brussel versterken als een open en creatieve vrijplaats. Connexion BXL 2018 biedt ruimte aan creaties van jong talent en aan werk van gevestigde artiesten. 

Het Kaaitheater zet ook haar engagement binnen het Europese netwerk Imagine 2020 (2.0) verder. Dat verbindt tien podiumkunstorganisaties uit negen Europese landen die samen nadenken over een ecologisch duurzame toekomst. Het netwerk, waarvan het Kaaitheater de trekker is, gelooft in de kracht van artistieke verbeelding bij het schetsen van nieuwe en betere toekomstscenario’s. Het netwerk is door de Europese Commissie erkend voor een periode van vier jaar (2015–2019).

 

Het jonge K-publiek

Het K-team is een ploeg jongeren met goesting in theater en dans. Een jaar lang krijgen ze vrij spel in het Kaaitheater en maken ze andere jongeren warm voor de podiumkunsten van vandaag. Op instagram/_official_k_team kan je volgen welk onvergetelijk podiumparcours ze uitstippelen. 100% K-teamproof. Alle jongeren tot 26 kunnen eender welke voorstelling uit het nieuwe Kaaiseizoen zien voor €10.

Het Kaaitheater zet ook de succesformule Matinee Kadee verder. Op vier zondagnamiddagen organiseren we weer creatieve workshops voor kinderen (4 tot 12 jaar). De kleinsten (0 tot 4 jaar) kunnen ondertussen spelen in de crèche, terwijl de ouders met gerust gemoed van de voorstelling genieten. Een Kaai-namiddag voor het hele gezin!

Dit seizoen hebben we ook twee kids-proof voorstellingen: in Kate McIntosh' Worktable for kids (5+) wandel je door een spannende installatie waarin je je creativiteit de vrije loop mag laten gaan. In Crazy But True van Ant Hampton vormen kinderen tussen zeven en elf jaar een panel van experts.

 

Eszter Salamon - MONUMENT 0.5 : Valeska Gert Monument - 18 > 19/10 © Ursula Kaufmann: Boglarka Borcsok
Philippe Quesne - Crash Park - 22>23/02
Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas - Fase - 8 > 25/11 © Anne Van Aerschot
Kate McIntosh - Worktable - 24, 27, 28/10 © Kate McIntosh
Michiel Vandevelde - Precarious Pavillion #2 - 9 > 13/10 © Wouter De Raeve
Third Space/Lotte van den Berg - Dying Together - 16>17/03 © AP Photo:Amr Nabil
Mette Ingvartsen - to come (extended) - 16 > 17/11 © Jens Sethzman
Rosas & tg STAN - Quartett - 23>26/01 © Herman Sorgeloos
Benjamin Vandewalle & Platform-K - Common Ground - 27 > 28/10 © Thomas Dhanens
Ivana Muller - Conversations Out of Place - 21 > 22/11 © Bernhard Müller
Tristero & Kassys - Het Script - 29 > 30/03 © Floyd Koster
Kevin Trappeniers - AntennA - 9 > 13/10 © Boris Kuijpers
Timeau De Keyser/Tibaldus & Toneelhuis - Het Huwelijk - 28 > 29/11 © Nina Vandewegh
Benjamin Verdonck - AREN - 31/01 > 2/02 © Lara Gasparotto
The Political Party - Alternative Election Show - 30/04
Michiel Vandevelde Lamakh - - 4 > 5/04 © Valery Pavlovich Lamakh 'Books of Schemes' Installation View © Milan Soremski
Laura van Dolron & De Koe  - Een antwoord op alle vragen - 17>18/1 - Fotografen: Roxanne Hellevoort, Michiel Hendryckx, Wouter Vellekoop, Michiel Voet
Globe Aroma & Jozef Wouters/Decoratelier - Passage - © Dries Cools
Meg Stuart - Built to Last - 19 > 20/01 © Chris Van der Burght
Tine Van Aerschot - het betreft liefde - 17 > 18/10 © Auguste Rodin (edited by Tine Van Aerschot)
Jan Martens & Marc Vanrunxt - lostmovements - 28/02 > 1/03 © Louie Mattarelli
NoéSoulier - The Waves - 1 > 2/02 © Pierre Ricci
Noe Soulier - Performing Art 22 > 23/03 © Giulio Paolini
Sarah Vanagt - Plakfilm  - 9 > 13/10 © Sarah Vanagt
Laila Soliman & Stacy Hardy - Museum of Lungs - 3 > 4/10
Schwalbe - Werk #8: Nieuw Werk - 3 > 4/04 © Schwalbe
Sarah Van Lamsweerde - Instant Fiction - 9 > 13/10 © Sarah Lamsweerde
Anne Teresa De Keersmaeker, Amandine Beyer/Rosas & B'Rock Orchestra - The Six Brandenburg Concertos - 5 > 9/01 © Anne Van Aerschot.
Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas  - Bartók/Beethoven/Schönberg - 19 > 27/06 © Herman Sorgeloos
RITCS - Winter School - 9 > 11/01 - Photo: Speech by Marcel Broodthaers during the artists’ occupation of the Palais des Beaux-Arts in Brussels, May 1968 © Archives of the Centre for Fine Arts Brussels
Milo Rau/NTGent - Compassion. The History of the Machine Gun © Michiel Devijver
Laure Prouvost - They Are Waiting For You - 13 > 14/03 © Mick Bello:EMPAC8
Jan Lauwers & Needcompany - Begin the Beguine - 29 > 30/01 © Marc Ginot
Bahar Temiz & Marc Vanrunxt - White on White 27/02 © Raymond Mallentjer
Pepe ‘Elmas’ Naswa - Dans la peau de l’autre - 15 > 16/12
Radouan Mriziga - 0.Kanal © Radouan Mriziga
Kate McIntosh - In Many Hands -23 > 24/10 © Dirk Rose
Kate McIntosh - Dark Matter - 26/10 © Dominika Odrowaz
Jed Martin - Autoportrait - 20 > 21/09 © Kurt Van der Elst
Ligia Lewis - Sorrow Swag - 25 > 26/01 © Dieter Hartwig
Bruno Latour & Frédérique Aït-Touati - INSIDE - 24/11 © Dorothea Tuch
Lisaboa Houbrechts / Kuiperskaai & Toneelhuis - Hamlet - 29/9 © Tom Callemin (edited by Oscar van der Put & Grace Ellen Barkey)
Pichet Klunchun & Wu-Kang Chen - Behalf - 3 > 4/05© 陳藝堂 Etang Chen
Anne Teresa & Jolente De Keersmaeker - SOMNIA - 30/05 > 16/06
Julie Pfleiderer & Ictus - SAFE 22 > 23/11© Julie Pfleiderer
Ictus, Collegium Vocale Gent & Suzanne Vega - Einstein on the Beach - 5/06 © Maxime Fauconnier
Walter Hus - Supersonic Flora - 20/10 © Walter Hus
Julian Hetzel/ CAMPO - All Inclusive - 1/12 © AllInclusive_B.W. Ansorge & BAM Photographers
Roland Gunst & Sibo Kanobana - The Reign of Afropeanism - 9 > 13/10 © Roland Gunst & Sibo Kanobana
Femke & Lander Ghyselinck - Flamer - 29 > 30/11 © Ghyselinck Femke & Lander
Eleanor Bauer/goodmove, Chris Peck, Ictus - 30/05 > 1/06 © The Last Judgement - Contemporary Performance against the backdrop of Big Data - A collaboration with Google Image Search by Amelia Bauer
Alix Eynaudi - Chesterfield - 7 > 8/12 © Elena Naburtaite
Mette Edvardsen & Matteo Fargion - Penelope sleeps - 11 > 15/05 © Iben Edvardsen
Ecopolis - Just Transition - Rechtvaardige Transitie - 25/11
Katja Dreyer - Ophelia comes to Brooklyn - 25 > 26/09 © Katja Dreyer
Annie Dorsen - The Great Outdoors - 22 > 25/11 © Julieta Cervantes
Kuno Bakker & Mokhallad Rasem - De verse tijd - 15 > 16/11 © Lara Gasparotto
Juan Domínguez - My Only Memory - 28 > 29/09 © Juan Domínguez
Ivo Dimchev - SCULPTURES - 7/11 © Ivo Dimchev
Els Dietvorst - MEMENTO MORI - 21 > 23/02 © Els Dietvorst
deufert&plischke - Letters to Dance - 27/04 © deufert&plischke
Jan Decorte - Hamlet 2.0 - 5 > 6/10 © Danny Willems
Pieter  De Buysser/ROBIN - The  Tip Of The Tongue - 11/09 > 11/07 © Danny Willems
Cullberg Ballet & Deborah Hay - Figure a Sea - 15 > 16/02 © Urban Joren
Claire Croizé & Matteo Fargion - Flowers (we are) - 27 > 28/03  © Claire Croizé & Matteo Fargion
Rokia Traoré- Dream Mande Djata - 14/12 © Rokia Traoré
Rochdi Belgasmi - Ouled Jellaba - 22/12 © Rochdi Belgasmi
Jeannot Kumbonyeki - Le Kombi - 22/12 © Oscar OE Ryan | Africa Centre
Boyzie Cekwana - The Last King of Kakfontein - 18 > 19/12 © Lungile Cekwana
Anne Collod - Blank placard dance, replay - 13/10 © Hervé Veronese
CITY:LAND - 9 > 13/10 © Revolution Place de la Monnaie 1830 - Revolutie Muntplein 1830 (gravure Louis Titz) © Archief De Munt
Guy Cassiers/Toneelhuis & ARSENAAL/LAZARUS - Bagaar - 7 > 8/06 © Lara Gasparotto
BLINDMAN sax & Eric Sleichim - 30 years BL!NDMAN - 6/04 (c) Niko Caignie
Thomas Bellinck/ROBIN - Simple as ABC #3: The wild Hunt - 21 > 28/05 © Franz von Stuck, Die Wilde Jagd, 1889
Thomas Bellinck/ROBIN - Memento Park - 8 > 9/12 © Stef Stessel
Eleanor Bauer - a lot of moving parts - 11/01 © Eleanor Bauer
Symposium - The SChool of Speculative Documentary - 25/02 © Max Pinckers
Architecture Workroom Brussels & IABR - YOU ARE HERE
Josh, from the series Will Kaaitheater 2018-2019. Photo: They Sing Like Raindrops or Leave Me Thirsty © 2014 Max Pinckers