Het Kaaitheater stelt voor: programma 2018-2019

Het Kaaitheater stelt voor: programma 2018-2019

Met Don’t Agonize, Organize! schreef filosofe en feministe Rosi Braidotti – verwijzend naar de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactiviste en feministe Florynce Rae Kennedy – een bevlogen essay waarin ze pleit voor een zorgvuldige hergroepering van emancipatorische krachten rond een positieve en constructieve agenda. Geen haastige allianties op basis van een algemeen en oppervlakkig humanisme, maar een effectieve collectieve praktijk gebaseerd op positieve her-radicalisering en op wat ons werkelijk verbindt.
Het seizoen 2018-2019, geprangd tussen twee verkiezingen, wordt er meer dan ooit te voren één waarin de vraag welke soort samenleving we willen, centraal staat. Wat kan de rol van kunstenaars en kunstinstellingen zijn bij het zoeken naar antwoorden?
→ lees de inleiding op seizoen 2018-2019 van Guy Gypens en Katleen Van Langendonck

 

TO AUTHENTICITY... AND BEYOND!

Het woord authenticiteit duikt vandaag opvallend vaak op. In de krant of andere media, in verschillende vormen van discours, en niet in het minst tijdens gesprekken over kunst en kunstenaars. Wat authentiek is, zo klinkt het, is vooral een stap voor op de rest: origineel, puur, echt. Maar wat denken we dan aan te treffen met dit streven naar ‘echt’ of ‘origineel’? Wanneer slaat het verlangen naar authenticiteit om in collectieve nostalgie, behoudzucht of fundamentalisme? En is dit verlangen sowieso geen gigantische paradox in een digitaal tijdperk waarin we klikken en swipen van de ene naar de andere artificiële, gereproduceerde werkelijkheid?

In de groeiende kritiek op het westerse, moderne denken gaan steeds meer stemmen op om historische en filosofische constructies te herbekijken. Ze nodigen uit om denkpatronen en narratieven te ‘ont-leren’ en open te staan voor wat er dan verschijnt. Ook hierin laat zich een verlangen naar ‘echtheid’ ontwaren in een tijd waarin de werkelijkheid vaak niet meer (opr)echt aanvoelt. Samen met kunstenaars en denkers zoomen we in op dit verlangen. Waar kan de zoektocht naar waarheid en oorsprong ons brengen, als we bereid zijn te kijken voorbij authenticiteit?
→ lees de volledige introductie op To Authenticity... and Beyond!

To Authenticity ... and Beyond! loopt als een rode draad doorheen het Kaaitheaterprogramma 2018-2019. Het is een reeks van voorstellingen, 7PM talks bij voorstellingen, ontmoetingen met denkers (Afua Hirsch, Dider Eribon, Nina Power, Thijs Lijster e.a.), een symposium rond het herdenken van het documentaire in de kunst en een alternatieve verkiezingsshow op initiatief van The Political Party. Twee focussen vertrekken vanuit een specifieke invalshoek: To be or not to be me zet waarheid en waarachtigheid op de scène centraal, terwijl The Sublime inzoomt op hoe het sublieme vandaag ingevuld kan worden.

 

CITY:LAND

Met het nieuwe festival CITY:LAND trekt het Kaaitheater de stad in, weg van onze zalen. De stad zelf staat centraal, als een gedeelde plek in een verdeelde wereld. Hoe kunnen we samenleven op basis van cultureel verschil? En hoe koppelen we een urbaan bestaan aan een duurzame relatie met onze natuurlijke omgeving?
De eerste editie, in oktober 2018, speelt zich af op en rond het Muntplein in de week voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen. Elke CITY:LAND stelt ook één van de Kaaitheater artists-in-residence centraal. Dit jaar is dat Michiel Vandevelde met Precarious Pavilions #2.

Andere namen op het programma zijn Anne Collod, Ant Hampton, Architecture Workroom Brussels, Kevin Trappeniers, Roland Gunst & Sibo Kanobana, Sarah van Lamsweerde en Sarah Vanagt.

 

PERFORMATIK19

Performatik – de Brusselse biënnale van de performance art – zet de hedendaagse performance art of ‘live art’ in de kijker en betreedt de interessante schemerzone waar makers morrelen aan de codes van de beeldende kunsten én de podiumkunsten. Voor deze zesde editie werkt het Kaaitheater opnieuw samen met een reeks Brusselse partners uit de beeldende kunst en podiumkunsten, waaronder Kanal - Centre Pompidou, Argos, Beursschouwburg, BOZAR en WIELS.

ontdek de eerste namen voor Performatik19 hier

 

Premières en Belgische premières

In 2018-2019 presenteert het Kaaitheater 19 Belgische en 6 wereldpremières, van o.m. Thomas Bellinck, Laila Soliman, Lotte van den Berg, Philippe Quesne, Boyzie Cekwana, Anne Teresa De Keersmaeker, Pepe 'Elmas' Naswa, Eleanor Bauer, Ligia Lewis, Bruno Latour & Frédérique Aït-Touati, Ictus, Jeannot Kumbonyeki, Rochdi Belgasmi, Jan Decorte, Els Dietvorst, Pichet Klunchun & Chen Wu-Kang, Michiel Vandevelde, Maatschappij Discordia, Mette Edvardsen & Matteo Fargion, deufert&plischke, Schwalbe, Alix Eynaudi, Needcompany en Noé Soulier.
Een volledig overzicht van het dans-, theater-, performancemuziektheater- en lezingenprogramma vind je op kaaitheater.be.

 

Kaaitheater artists-in-residence (2017-2021)

Sinds 2017 verweeft het werk van een tweede lichting artists-in-residence zich doorheen het Kaaitheaterprogramma: Kate McIntosh, Christophe Meierhans, Radouan Mriziga, Vera Tussing, Michiel Vandevelde en Benjamin Vandewalle. Alle zes onderscheiden ze zich door hun onderzoekende houding en drang tot experiment. Door de diversiteit in hun artistieke praktijk verzamelen ze bezorgdheden en vraagstukken van kunstenaars vandaag. Bovenal dwingen ze je in een actieve rol, vanuit ieders scherpe blik op de wereld. Dit seizoen kan je verschillende van hen aan het werk zien: Kate McIntosh met Worktable, Dark Matter en In Many Hands, Radouan Mriziga met 0.Kanal, Michiel Vandevelde met Lamahk en Precarious Pavilion #2  en Benjamin Vandewalle met Common Ground en In the Sky I'm Walking.

 

Kaaitheater werkt samen met...

In 2018-2019 blijft het Kaaitheater samenwerken met Globe Aroma, sociaal-artistieke werkplaats die kansen creëert voor kunstenaars-nieuwkomers. Tijdens Performatik19 presenteren we samen Passage, een project van Globe Aroma en Jozef Wouters in het Decoratelier in Molenbeek.

Het Kaaitheater is ook nog steeds vaste partner van Moussem Nomadisch Kunstencentrum. Tijdens het jaarlijkse MOUSSEM CITIES tonen we samen werk van jonge generaties podiumkunstenaars, telkens uit een andere Arabische metropool. MOUSSEM CITIES 2019 laat de urgente stem horen van kunstenaars uit Damascus, Syrië en de Syrische diaspora.

Dit seizoen is er ook plaats voor nieuwe samenwerkingen: Connexion BXL herdenkt de verbinding tussen Europa en het Zuiden, en de rol die Brussel daarin kan spelen. In samenwerking met verschillende Brusselse partnerhuizen (naast het Kaaitheater o.m. ook Beursschouwburg en KVS) wil Connexion Bxl duurzame samenwerkingen ontwikkelen die Brussel versterken als een open en creatieve vrijplaats. Connexion BXL 2018 biedt ruimte aan creaties van jong talent en aan werk van gevestigde artiesten. 

Het Kaaitheater zet ook haar engagement binnen het Europese netwerk Imagine 2020 (2.0) verder. Dat verbindt tien podiumkunstorganisaties uit negen Europese landen die samen nadenken over een ecologisch duurzame toekomst. Het netwerk, waarvan het Kaaitheater de trekker is, gelooft in de kracht van artistieke verbeelding bij het schetsen van nieuwe en betere toekomstscenario’s. Het netwerk is door de Europese Commissie erkend voor een periode van vier jaar (2015–2019).

 

Het jonge K-publiek

Het K-team is een ploeg jongeren met goesting in theater en dans. Een jaar lang krijgen ze vrij spel in het Kaaitheater en maken ze andere jongeren warm voor de podiumkunsten van vandaag. Op instagram/_official_k_team kan je volgen welk onvergetelijk podiumparcours ze uitstippelen. 100% K-teamproof. Alle jongeren tot 26 kunnen eender welke voorstelling uit het nieuwe Kaaiseizoen zien voor €10.

Het Kaaitheater zet ook de succesformule Matinee Kadee verder. Op vier zondagnamiddagen organiseren we weer creatieve workshops voor kinderen (4 tot 12 jaar). De kleinsten (0 tot 4 jaar) kunnen ondertussen spelen in de crèche, terwijl de ouders met gerust gemoed van de voorstelling genieten. Een Kaai-namiddag voor het hele gezin!

Dit seizoen hebben we ook twee kids-proof voorstellingen: in Kate McIntosh' Worktable for kids (5+) wandel je door een spannende installatie waarin je je creativiteit de vrije loop mag laten gaan. In Crazy But True van Ant Hampton vormen kinderen tussen zeven en elf jaar een panel van experts.

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek