Skip to Content
Filmpremière: FOR ALL QUEENS! brengt ballroom naar Kaaitheater

Filmpremière: FOR ALL QUEENS! brengt ballroom naar Kaaitheater

In maart 2021 gooide Kaaitheater de deuren open voor FOR ALL QUEENS!, een organisatie die o.a. de ballroomgemeenschap in Brussel wil uitbouwen. Op twee dagen tijd blikten ze een film in die je meeneemt doorheen drie ruimtes die telkens een andere kijk geven op wat ballroomcultuur is. Nu kun je de film zelf beleven in onze zaal.

FOR ALL QUEENS! is een art, event & consultancy non-profitorganisatie, die de wereld bekijkt vanuit een Subsaharaanse diasporische non-heteronormatieve bril. Het is een van de nieuwe partners waarmee Kaaitheater sinds afgelopen seizoen samenwerkt. De film SO YOU WANNA VOGUE, HUH?! is onze eerste publieke samenwerking. De Brusselse ballroom scene is heel jong: je kunt de film dus begrijpen als life support voor de ballroom-gemeenschap – maar ook als signaal tegen de kolonisatie van deze kunstvorm.

De hedendaagse ballroom culture ontstond in New York. Een jong Afro-Amerikaans queer publiek kwam samen in danszalen om er zich in verschillende categorieën uit te drukken. Van Bazaar over Lip sync en Vogue Fem naar Face, was er ruimte voor iedereen. De belangrijkste voortrekkers waren zwarte trans-, gender non-conforming en femme-personen.

Tot op de dag van vandaag blijft house- en ballcultuur een hele actieve beweging die overwaaide naar Europa, en die op initiatief van FOR ALL QUEENS! nu ook in Brussel een plek vindt. In tijden van corona is het echter onmogelijk om balls te organiseren – en dus ook moeilijk om de kracht van deze wereld door te geven. Daarom zocht FOR ALL QUEENS! naar een andere manier om hun gemeenschap te inspireren en te onderwijzen, met een zinderende ballroomfilm als resultaat waarin queer mensen uit de Afrikaanse subsahara (en diaspora) centraal staan.

Deze film werd mee gerealiseerd door Enfant Terrible Films, een Brussels filmcollectief dat in 2018 werd opgericht door Ila Pittaluga. Hun filosofie is: briljante ideeën hebben, risico's nemen en het lef hebben om ze ook uit te voeren. Ze zijn een internationaal collectief, en geloven dat werken in sterke, multi-culturele teams verrijkend is voor het eindresultaat. Daarvan is SO YOU WANNA VOGUE, HUH?! het bewijs.

Wil je meer te weten komen over deze gemeenschap en cultuur? Zelda Fitzgerald – coördinator van FOR ALL QUEENS! – is beschikbaar voor interviews.

 

> Screening: 1 oktober 20:30.
> Duur: 30 min.
> Inleiding door FOR ALL QUEENS!-coördinator Zelda Fitzgerald.
> Na de film volgt een Q&A met de cast.

 

credits:
cast Mother Naimah Milan, Perry Gits, Princess Gaby Vineyard, Legendary Pioneering Mother Lasseindra Ninja | voice over Zelda Fitzgerald | produced by FOR ALL QUEENS!, Kaaitheater & Enfant Terrible Films | directors Ila Pittaluga & Zelda Fitzgerald

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel, omgeven door een dynamisch stadsdeel in volle ontwikkeling. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel werk van artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en net zo goed op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater de komende jaren ruimte voor een breed spectrum aan verhalen, perspectieven, artiesten en publieken, om de meerstemmigheid van de stad beter te leren weerspiegelen. Daarom geven we een deel van onze middelen uit handen aan organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, met de uitnodiging om zelf artistieke programma’s te maken en zo hun stemmen luider te laten klinken. 

Hiernaast zetten we nieuwe lijnen uit rond debat, educatie en participatie en openen de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars, Brusselaars en vele publieken. 

Langs het kanaal, dat onze twee locaties Kaaitheater en Kaaistudio’s verbindt, beweegt de Kaai-werking mee met de tijd, wakkert ze maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt ze de pluriforme podiumkunsten van vandaag. Wees welkom!

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel