februari in het Kaaitheater

Belgische première
- Kris Verdonck/A Two Dogs Company & Het Zuidelijke Toneel: ACT. Johan Leysen plays Beckett
Moussem Cities: Algiers
- met werk van Yasmina Reggad, Kheireddine Lardjam en Halim Faïdi
voor het eerst in Brussel
- Kloppend Hert & tg STAN maken samen Move (on)
- Katja Dreyer & Karen Røise Kielland met Cry Me a River
- une maison van Christian Rizzo & ICI – CCN
talk
- Sara Ahmed over Closing the door: complaint as diversity work i.s.m. VUB
Kris Verdonck/A Two Dogs Company & Het Zuidelijke Toneel
ACT. Johan Leysen plays Beckett - Belgische première
Kris Verdonck bespeelt als regisseur een grensgebied tussen beeldende kunst, theater, performance en architectuur. Ook ACT wordt een gecureerde Beckett-avond met een verrassende mix aan vormen: een monoloog gespeeld door Johan Leysen; een wetenschappelijke lezing over geheugen, neurologie, machines en bewustzijn; een video-installatie met immersief (post-)apocalyptisch landschap; én een concert. Met dit parcours verkent theatermaker Kris Verdonck zijn met Beckett gedeelde fascinatie voor technologie, en de toenemende strijd tussen mens en machine. Becketts Stories and Texts for Nothing (1946-1952) – over een oudere man en zijn onmogelijke zoektocht naar zijn plaats in de wereld – is het fundament van ACT.
De komende 4 jaar richt Verdonck zich op het onderzoek naar de raakvlakken tussen het werk van Beckett – waarin (het) Niets gebeurt – en de geheimen van het traditionele Japans No-theater uit de 14e-eeuw.
ACT gaat op 6/2 in première in Maastricht en trekt hierna door Nederland en België. In het Kaaitheater tonen we de Belgische première.
Kaaistudio's | 13 > 15/02 | theater + talk + video + concert | in het Engels
Moussem Cities: Algiers
Met het jaarlijkse festival MOUSSEM CITIES richt het Nomadisch kunstencentrum Moussem telkens de blik op een andere metropool uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika. Keer op keer zijn het steden met een rijke en cultureel diverse geschiedenis, die vandaag een vitale rol spelen door hun artistieke dynamiek. Artiesten uit de regio en uit de diaspora bieden een kijk op hun stad en hun werk. Het Kaaitheater is vaste partner van het festival, en geeft een podium aan jonge generaties podiumkunstenaars.
Dit jaar op het programma:
Yasmina Reggad - we dreamt of utopia and we woke up screaming: chapter 1
Deze langlopende installatie-performance transporteert de Kaaistudio’s naar het Algiers van de jaren '60 en '70, dat toen het Mekka van de Revolutie werd genoemd. Ergens tussen radiozender en buitenlandse observatiepost in, dompelt deze meertalige en polyfone performance je onder in zijn ontstaan, van idee tot uitzending.
Kaaistudio's | 21>22/02 | installatie/performance | in het Frans (boventitels in het Engels)
Kheireddine Lardjam - FIÈVRES Généalogie d'une insurrection
FIÈVRES is het verhaal over de kleine rivieren die de onstuimige stroom van de volksopstand van februari 2019 veroorzaakten. Vanuit de actualiteit van de revolutie schets auteur Mustafa Benfodil een universeel portret over verzet, en de onmiskenbare rol die vrouwen daarin spelen.
Kaaistudio's | 21>22/02 | theater | in het Frans
Halim Faïdi - La Casbah d'Alger demain: problématique du devenir urbain et culturel
Architect en urbanist Halim Faïdi woont en werkt in Algiers. In deze lezing gaat hij dieper in op het verleden en de toekomst van de wereldvermaarde Kasbah van zijn stad. Unesco Werelderfgoed, maar vandaag bedreigd door verval en overbevolking.
Kaaistudio's | 22/02 | talk | in het Frans
Kloppend Hert & tg STAN
Move (on)
Op hun zoektocht naar de Arabische literatuur zocht en vond tg STAN bondgenoten bij nomadisch kunstencentrum Moussem en bij de theatermakers van Kloppend Hert, het gezelschap rond Haider Al Timimi. Acht spelers (Btissame Bourrich, Evgenia Brendes, Issam Dakka, Jolente De Keersmaeker, Youness Khoukhou, Olga Mouak, Haider Al Timimi en Frank Vercruyssen) schoven samen aan tafel, om een gemeenschappelijk verhaal op te bouwen. Bouwstenen zijn onder meer de dialogen van de Engelse toneelauteur Dennis Kelly en de personages van de Egyptische schrijver Alaa El Aswani. Hun stemmen verweven zich met die uit het werk van de Palestijn Mahmoud Darwish of de Syrische toneelschrijver Saadallah Wannous. Move (on) speurt naar de raakvlakken tussen de innerlijke leefwerelden en hun uiterlijke uitdrukking, het wrijvingspunt tussen het individu en de groep.
Deze voorstelling gaat op 5/2 in première in de Vooruit en trekt dan doorheen België en Nederland.
Katja Dreyer & Karen Røise Kielland
Cry Me a River
Een expeditie naar de bron van de Styx bracht Karen Røise Kielland en Katja Dreyer bij de Griekse mythologie. Via talrijke ontmoetingen met lokale bewoners en hun verhalen over de rivier, blazen ze een oude mythe nieuw leven in. De voorstelling begint in veelheid en chaos – maar hoe dichter bij de bron, des te sterker orde en monochrome stilte naar boven komen.
Theatermaakster Katja Dreyer woont en werkt in Brussel, en stond het afgelopen seizoen voor het eerst in de Kaaistudio’s met Ophelia comes to Brooklyn. Karen Røise Kielland maakt voornamelijk locatiespecifiek werk, maar richt haar blik de laatste tijd ook op theaters.
Cry Me a River ging in juni in première in het Black Box teater (Oslo) en kwam daarna naar België. Ze speelt nog in Mechelen (nona) en Brussel (Kaaistudio's).
Co-funded by ACT & & the Creative Europe Programme of the European Union
Kaaistudio's | 5 & 6/02 | theater | in het Engels
Christian Rizzo & ICI – CCN
une maison
Christian Rizzo beweegt zich graag in wat Stanley Kubrick ‘the fertile zone of ambiguity’ noemde: na een opleiding in de beeldende kunsten ontwikkelde hij een kledinglijn, richtte een rockband op en werd tenslotte danser en choreograaf.
Op de scène van une maison, die bedekt is met een dikke laag aarde en baadt in het licht, staan 14 dansers – alle verschillend in leeftijd en dansachtergrond. Gestaag opbouwend naar een wilde climax, vloeien bewegingen van het ene lichaam naar het andere. Het resultaat is een tactiele ervaring die eenzaamheid met fictie deelt: hoe kun je in een groep toch alleen zijn?
De voorstelling ging in première in Annecy (FR) en trekt sindsdien doorheen Europa.
Kaaitheater | 20 & 21/02 | dans | ism Charleroi Danse
Sara Ahmed
Closing the door: complaint as diversity work
Sara Ahmed is een onafhankelijk feministisch academica en schrijfster. Haar werk gaat over de werking van macht in het dagelijks leven en institutionele culturen. Ze schreef recent het boek What’s the Use? On the Uses of Use, verschenen bij Duke University Press.
In Closing the doors benadert Sara Ahmed de klacht als een vorm van diversiteitswerk: het gewone en vaak moeizame werk van het proberen om instellingen te veranderen. De lezing vertrekt vanuit interviews met medewerkers en studenten die binnen universiteiten klachten hebben ingediend over oneerlijke, onrechtvaardige of ongelijke arbeidsomstandigheden en machtsmisbruik zoals seksuele en raciale intimidatie. Het indienen van een klacht vereist dat je een institutionele mecanicien wordt: je moet uitzoeken hoe je een klacht door een systeem heen kunt krijgen.
Kaaitheater | 18/02 | talk | in het Engels



%20%C2%A9%20Sam%20Asaert%200.jpg)

