februari in het Kaaitheater

februari in het Kaaitheater

  • première van MEMENTO MORI van Els Dietvorst
  • Moussem Cities: Damascus
  • Belgische première Noé Soulier: The Waves
  • Belgische première van Philippe Quesne: Crash Park
  • Cullberg Ballet & Deborah Hay met Figure a Sea
  • 2x Marc Vanrunxt: samenwerkingen met Bahar Temiz & Jan Martens
  • Symposium: the School of Speculative Documentary

Els Dietvorst
MEMENTO MORI! !IROM OTNEMEM
- première

Na een reeks ontmoetingen met de Brusselse dakloze ‘ACM’, schreef documentairemaakster en beeldend kunstenaar Els Dietvorst drie jaar geleden de monoloog Ik ga naar mijn kippen. De tekst is een vervolg op de documentaire-trilogie die ze maakte rond het leven van deze filosoof-zwerver en zijn strijd om een waardig bestaan. Toen Dietvorst twee jaar later aan één van haar Skull-sculpturen werkte voor de Biënnale van Moskou, lag haar broer op sterven. Ook deze ervaring bracht haar tot het schrijven van een monoloog: Drijfhout. In MEMENTO MORI! brengt Dietvorst beide teksten samen, gespeeld door Dirk Roofthooft en de jonge Brusselse actrice Aurelie Di Marino. Verwacht je aan een theateravond over fragiliteit en vergankelijkheid, maar ook over universele thema’s als individualisering, globalisering, de relatie mens-natuur, en migratie.

MEMENTO MORI! is een productie van het Kaaitheater en gaat in première in de Kaaistudio's. De voorstelling doet dit seizoen nog deSingel aan en staat volgend seizoen op het programma in o.m. CC Werft (Geel), De Grote Post (Oostende) 30CC (Leuven) en NEXT festival (Kortrijk).

Lees hier een interview met Els Dietvorst.

Kaaistudio's | 21 > 23/02 | theater | in het Nederlands

 

Noé Soulier
The Waves
 - Belgische première

De Franse choreograaf en filosoof Noé Soulier is ervan overtuigd dat kijken naar dans even creatief is als het dansen zelf. Om deze fysieke respons bij de toeschouwer te prikkelen, zet hij praktische handelingen – zoals slaan, gooien, grijpen – om in onafgewerkte, afgebroken bewegingen. In deze nieuwste creatie voert hij naast zes dansers ook de percussionisten Tom De Cock en Gerrit Nulens van het Ictus-ensemble op. Hun drumgeluiden voegen komma’s en punten toe, punctueren of pauzeren een bewegingsreeks, of laten een actie opnieuw beginnen. Met The Waves waagt Soulier zich op de grens van een uiterst precies dansschriftuur en pure improvisatie.

The Waves ging in première in augustus 2018 tijdens Tanz im August (Berlin). Sindsdien trekt de voorstelling doorheen Europa met Kaaitheater als eerste Belgische stop.

Kaaitheater | 1 > 2/02 | dans / muziek

 

Philippe Quesne
Crash Park
- Belgische première

Een lijnvliegtuig boven de oceaan. Wanneer onverwacht storm uitbreekt, ontstaat er al snel paniek. Met een vernuftige scenografie trekt Philippe Quesne je mee het vliegtuig in, waar de inzittenden vrezen voor hun leven. Na de onvermijdelijke crash op een verlaten eiland moet de groep overlevenden contact zien te maken met de buitenwereld. Met Crash Park creëert Philippe Quesne, gekend voor zijn uitermate beeldend theaterwerk, zijn eigen kleurrijke Robinsonade, vol wonderlijke wezens. Hij vindt inspiratie bij talrijke mythes en verhalen, van Homeros’ Odyssee tot de fantasieën van Jules Vernes. Zullen de personages – al zingend en musicerend – het eiland tot hun banningsoord maken, of er de utopie tegenkomen?

Crash Park ging in première in Nanterre-Amadiers in november 2019 en trekt sindsdien door Europa. In het Kaaitheater vindt de Belgische première plaats.

Kaaitheater | 22 > 23/02 | theater

 

MOUSSEM CITIES: DAMASCUS

MOUSSEM CITIES 2019 laat de urgente stem horen van kunstenaars uit Damascus, Syrië en de Syrische diaspora – om verhalen en sporen niet verloren te laten gaan in het geweld. De actualiteit geeft een onvermijdelijke lading aan deze editie. Het festival zal dan ook ruimte bieden aan Syrische kunstenaars en curatoren om het programma mee vorm te geven, zodat hun werk en engagement een juiste context krijgt. Damascus werd gekozen als een concept en een mentaal venster dat de artistieke scene van een regio en de makers uit de diaspora onder de aandacht brengt. Want de stad is een plek waar mensen verbindingen leggen met elkaar, en waar artiesten in de eerste plaats burgers zijn die een samenleving mee vormgeven.

Met de cyclus MOUSSEM CITIES richt Moussem Nomadisch Kunstencentrum jaarlijks de blik op een andere Arabische metropool. Het Kaaitheater is vaste partner en toont het werk van jonge generaties podiumkunstenaars.
Tijdens deze editie kan je in de Kaaistudio's en op locatie bij Globe Aroma terecht voor twee triple bills en een installatie, met Lubna Abukhair, Eyas Al Mokdad, Majd Feddah, Mazen Alashkar, Hiba Alansari, Mayer Alexane & Hoor Malas en Waël Ali & Chrystele Khodr. Bekijk hier het programma.

Lees hier alvast een interview met Waël Ali & Chrystele Khodr.

Kaaistudio's & Globe Aroma | 7 > 16/02 | dans/theater/performance/installatie

 

Cullberg Ballet & Deborah Hay
Figure a Sea

Figure a Sea is een ontmoeting tussen Cullberg Ballet – het voormalige klassieke ballet van Stockholm en nu het belangrijkste hedendaagse dansgezelschap in Zweden – en twee pioniers uit de kunstwereld. Deborah Hay, die de postmoderne dans van de jaren 60 mee bepaalde, tekent voor de choreografie. Ze heeft haar wortels in het experimentele Judson Dance Theatre en was één van de eersten om alledaagse bewegingen te introduceren in dans. De Amerikaanse componiste en muzikante Laurie Anderson (O Superman) creëert een soundscape. Ze begon haar carrière als beeldhouwer en performancekunstenaar en ontpopte zich tot een grote vernieuwer binnen de elektronische muziek. Het resultaat is een choreografie voor 21 dansers is tegelijk technisch virtuoos en uitgesproken minimalistisch waarin Hay de intelligentie, schoonheid én humor van de Cullbergdansers uitdaagt.

Figure a Sea is een voorstelling uit 2015. Ze tourt sindsdien doorheen Europa en de VS.

Kaaitheater | 15 > 16/02 | dans

 

2x Marc Vanrunxt

Marc Vanrunxt & Bahar Temiz - White on White
Welke bewegingen of bewegingsfragmenten herinnert een danser zich na jarenlange training en podiumervaring? In het eerste deel van deze solo voor danseres Bahar Temiz onderzoekt Vanrunxt de kracht en de mogelijke betekenis van beweging via de herinnering. In het tweede deel vecht Bahar tegen een vertraagde ‘disco-drone’: een scène als één lichtflits die duurt en blijft duren.
Kaaistudio's | 27/02 | dans

Marc Vanrunxt & Jan Martens - lostmovements
De artistieke wegen van Marc Vanrunxt en Jan Martens kruisten elkaar al geregeld en komen nu samen in een solo voor Jan. Vanrunxt was erbij in de vroege jaren 80, bij het begin van de vernieuwende dansgolf in Vlaanderen. Jan Martens zorgt, een paar generaties verder, met verve voor de opvolging en verderzetting van deze golf. In lostmovements gaan ze op zoek naar verloren en vergeten bewegingen.
Kaaistudio's | 28/02 > 1/03 | dans

 

Symposium: The School of Speculative Documentary

Hoe kunnen we het documentaire in de kunst inhoudelijk, vormelijk en methodologisch herdenken? Hoe kunnen we ons laten inspireren door de paradox dat zodra je de realiteit documentair probeert te benaderen, deze meteen verdampt en muteert? Hoe wrikken we het documentaire los uit de opdeling in disciplines en ontwikkelen we strategieën wars van een geformatteerd marktdenken? En hoe springen documentairemakers om met hun eigen (machts)positie en blinde vlekken?
The School of Speculative Documentary is een interdisciplinaire ontmoetingsruimte die het documentaire gebaar bevraagt. Aan het woord zijn makers, die het hebben over onzekerheid en giswerk, over de niet te dichten gaten in hun werk en de morsige werkelijkheid. Met o.m. An van Dienderen, Max Pinckers, Els Dietvorst, Michiel De Cleene, Thomas Bellinck, Erika Balsom, e.a.

Kaaistudio's | 25/02 | symposium & debat | in het Engels

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek