februari in het Kaaitheater

februari in het Kaaitheater

  • Moussem Cities: Casablanca
  • in première: Both, Two van Vera Tussing & Esse Vanderbruggen
  • Belgische premières van Laurent Chétouane, Benoît Lachambre Par B. Leux, Pieter De Buysser en van tg STAN, de KOE & Maatschappij Discordia 
  • RE:RITE tussen Oost & West: Edel Maex & Henk Oosterling
  • RE:RITE tussen ziek & gezond: the vacuum cleaner & Hannah Hull + Erik Thys (KAOS)
  • Jeroen Peeters & David-Weber Krebs On Enclosed Spaces and the Great Outdoor
  • HUIS van de Brusselse theatermaakster Inne Goris/HetPaleis
  • Prinses van Bourgondië van het jonge Gentse theatergezelschap Tibaldus
  • Faits et gestes van de Franse choreograaf Noé Soulier
  • Other Places van de Palestijnse regisseur Bashar Murkus

Moussem Cities: Casablanca

Het jaarlijkse festival Moussem Cities richt de blik op een Arabische metropool. Keer op keer steden met een rijke en cultureel diverse geschiedenis, die door hun artistieke dynamiek een vitale rol spelen in de hedendaagse Arabische samenlevingen. Na edities rond Tunis en Beiroet, staat in 2018 Casablanca in de spotlights. In de Kaaistudio's presenteren Moussem Nomadisch Kunstencentrum en het Kaaitheater werk van een jonge generatie podiumkunstenaars, uit Casablanca en de diaspora.

We vroegen aan Mohamed Ikoubaân en Cees Vossen – respectievelijk directeur en programmator van Moussem Nomadic Arts Centre – waarom de keuze dit jaar op Casablanca viel. Lees hier hun antwoord.

Kaaistudio's | 1>3/02 | dans, performance, installation

Radouan Mriziga 8
Radouan Mriziga onderzoekt steevast de relatie tussen dans en architectuur, en portretteert de mens als een evenwichtsoefening tussen intellect, lichaam en geest. In dit nieuwe duet verkent hij polyritmiek, een basisritme uit de Afrikaanse muziek.

Youness Khoukhou - Body Dialogue
Samen met vier jonge dansers uit Meknés en Casablanca, onderzoekt Youness Khoukhou het menselijk lichaam als onuitputtelijke bron van informatie. Hij toont lichamen die energie vasthouden, vormen en weer doorgeven, en zich zo een weg banen naar de verbeelding.

Youness Atbane & Youness Aboulakoul The Architects
Planten, tassen, boeken, stoelen, lamps – toen de beurs crashte waren dat de bezittingendie de bankiers uit hun kantoren op Wall Street probeerden te redden. Nu vormen ze de bouwstenen van een duet dat de link tussen object, kunstmarkt en crisis bevraagt.

Meryem Jazouli Folkah!
Meryem Jazouli, bezielster van danswerkplaats Espace Darja, slaat de handen in elkaar met de befaamde componiste, producer en jazz zangeres Malika Zarra. Samen laten ze zich inspireren door een voorouderlijke dans uit de Sahara: de Guedra. 

Hind Oudrhiri Haouma
De jonge architecte Hind Oudhriri bouwt een installatie samen met beeldend en geluidskunstenaar Abdallah Rchidi. Haouma neemt je mee op een wandeling door Casablanca. Het is een rondgang tussen heden en verleden, tussen stadstructuren, en het verlangen naar chaos.

 

Vera Tussing & Esse Verbruggen
Both, Two
- première

Twee vrouwenlichamen verstrengelen zich tot ze er nog maar één zijn. Of drie? Of… geen? Waar begint een lichaam eigenlijk? Met een dansduet als vertrekpunt, onderzoeken Kaaitheater-residente Vera Tussing en Esse Vanderbruggen de buitengrenzen van menselijke begrijpelijkheid. Both, Two wil het visuele overspoelen met andere zintuiglijke elementen. Met horen, aanraken, verbeelden. Wat kan het vandaag betekenen om met twee samen te zijn?

Vera Tussing stond dit seizoen ook al op het Kaai-programma met The Palm of Your Hand II, een voorstelling toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Ook met Both, Two houdt ze rekening met blinde of slechtziende mensen in het publiek. Na de première in de Kaaistudio's trekt de voorstelling naar De Werf (Brugge) en verder op tournee.

Kaaistudio's | 21>22/02 | dans

 

Laurent Chétouane
Out of joint / Partita 1
- Belgische première

Wat als we na eeuwen van rechtop lopen, de verticaliteit weer loslaten? In de nieuwe creatie van Laurent Chétouane gaan twee dansers en een danseres op zoek naar nieuwe evenwichten in een ontwrichte setting. Een violist begeleidt hen live op scène met Bachs eerste vioolpartita in b-mineur.

De Franse choreograaf Laurent Chétouane maakte al eerder eigenzinnige bewerkingen van bekende muzikale werken. Zo was hij in het Kaaitheater te gast met Sacre du Printemps (2013) en Bach/Passion/Johannes (2015).
Out of joint / Partita 1 ging in november in première in Berlijn (HAU). Na de Belgische premi!ère in het Kaaitheater gaat de voorstelling verder op Europese tournee.

Kaaitheater | 2>3/02 | muziek/dans

 

Benoît Lachambre/Par B. Leux
LIFEGUARD
- Belgische première

Improvisatie en hyperbewustzijn van je zintuigen spelen steeds een centrale rol in het werk van de Canadese danser-choreograaf Benoît Lachambre. Met LIFEGUARD verzoekt hij ons opnieuw naar onze zintuigen te luisteren en het bewustzijn van ons lichaam écht te ervaren. In Lifeguard neemt Lachambre zijn publiek mee in een speelse trance waarin bewuste kwetsbaarheid en concrete lichamelijkheid centraal staan.

LIFEGUARD ging vorig jaar in Parijs in première. Na een tournee door Europa en Zuid-Amerika, gaat de voorstelling nu in Belgische première in de Kaaistudio's.

Kaaistudio's | 7>9/02 | dans/performance

 

Pieter De Buysser/ROBIN
The After Party
- Belgische première

De burcht van Praag, 5 uur ’s ochtends. De nog door Václav Havel aangestelde ceremoniemeester ontdekt onder de vergadertafel een slapende EU-commissaris. Er is hier duidelijk één en ander uit de hand gelopen.
Pieter De Buysser brengt een toneelspel over edelmoedigheid en magie, over menselijk falen en het ochtendgloren van de politiek. En over wat Václav Havels nalatenschap voor het Europa van vandaag kan betekenen.

De voorstelling ging in maart 2017 in première te Praag. Nu gaat ze in Belgische première in het Kaaitheater.

Kaaitheater | 7/02 | theater | in het Frans en Tsjechisch (boventitels in Nederlands, Engels en Frans)

 

tg STAN, de KOE & Maatschappij Discordia
Atelier - Belgische première

Hebben toneelmakers – zoals beeldhouwers en schilders – een atelier om hun ideeën in materie om te zetten? En zo ja, hoe ziet dat atelier er dan uit? Met Atelier zetten Matthias de Koning (Maatschappij Discordia), Damiaan De Schrijver (tg STAN) en Peter Van den Eede (de KOE) het onderzoek verder dat ze initieerden met hun meesterlijke polycoproductie Vandeneedevandeschrijver-vandekoningendiderot. In een bifrontale opstelling reconstrueren ze de vierde wand, om die vervolgens gezwind weer te slopen.

Atelier ging begin dit jaar in première in Amsterdam. Na de Belgische première in de Kaaistudio's gaat de voorstelling verder op tournee in eigen land en Frankrijk.

Kaaistudio's | 28/02>3/03 | theater | Nederlands

 

RE:RITE: performances, talks & debat

Wat kunnen rituelen betekenen in onze ‘vloeibare tijden’? In de reeks RE:RITE gaan we op zoek naar nieuwe, hedendaagse rituelen. Met als leidraad zeven grote en kleine overgangsmomenten.

RE:RITE tussen Oost en West
Met je lichaam leren denken zoals in Japanse vechtsporten, vindt in het Westen steeds meer ingang. De Nederlandse filosoof Henk Oosterling gaat op zoek naar een koppeling tussen dit boeddhistisch geörienteerde lichaamsdenken en de westerse, kritische rationaliteit. De avond wordt geopend door psychiater en zenleraar Edel Maex, een van dé grondleggers van Mindfulness Training in de Lage Landen.
Kaaitheater | 5/02 | talk | in het Nederlands

RE:RITE tussen ziek & gezond
De Metropolitan Police noemt hem een extremist. Volgens de Britse gezondheidzorg is hij schizofreen, bipolair en heeft hij borderline. Hijzelf verkiest de term Mental. Na 14 jaar als outlaw en psychiatrische patiënt doorgebracht te hebben, nodigt de Britse performancekunstenaar James Leadbitter aka the vacuum cleaner je uit in zijn slaapkamer om te luisteren naar zijn levensverhaal. Mental raakt aan zware thema’s, schaamte en taboe, maar hij brengt het zo innemend en met de nodige humor, dat het geen mens onbewogen laat.
Kaaistudio's | 22>24/02 | theater | in het Engels

Erik Thys, Brussels psychiater en voorzitter van KAOS (KunstAtelier OpperStraat) toont de verwantschap aan tussen creativiteit en psychische kwetsbaarheid: vruchtbare geesten zijn kwetsbare geesten. Nadien volgt een gesprek met theatermakers Inne Goris (Huis), Hannah Hull en the vacuum cleaner. De laatste twee presenteren hun werk en workshop  rond het psychiatrisch centrum van de toekomst. Hoe kun je de machtsrelaties tussen patiënt en personeel beter begrijpen?
Kaaistudio's | 23/02 | talk/debat | in het Engels

 

Jeroen Peeters & David Weber-Krebs
On enclosed spaces and the great outdoors

We leven in een tijdperk waarin menselijke activiteit een verregaande impact heeft op onze omgeving. Al blijft die vaak onzichtbaar. Hoe kunnen we verhalen, esthetica’s en ervaringsruimtes creëren om hier reflexief en kritisch mee om te gaan? Op zoek naar antwoorden brengen David Weber-Krebs en Jeroen Peeters een reeks hybride artistieke en theoretische interventies en performances bijeen.

met Augusto Corrieri, Axel Dörner, Mette Edvardsen, Nikolaus Gansterer, Michael Marder, Stefanie Wenner e.a.

Kaaitheater | 10/02 | performances/debat | in het Engels

 

Inne Goris/HetPaleis - HUIS

Zodra je Huis binnenwandelt, ontdek je de dingen die meestal achter gevels verborgen blijven. Als dochter van een moeder die met een zware depressie kampte, maakt Inne Goris met Huis een uiterst persoonlijke voorstelling voor volwassenen én kinderen, over de donkere hoeken van het leven. En hoe ieder daar op zijn eigen manier mee om probeert te gaan. 

HUIS gaat in première in Het Paleis op 25 januari. De eerste stop is Kaaitheater, waarna de voorstelling verder door België trekt.
Kaaitheater | 15>16/02 | installatie/theater | in het Nederlands | ook voor kinderen vanaf 8 jaar

 

Tibaldus - Yvonne, Prinses van Bourgondië 

Het jonge Gentse theatergezelschap Tibaldus gaat aan de slag met Yvonne, Prinses van Bourgondië (1935) van de Poolse avant-garde schrijver Witold Gombrowicz. Zijn absurde universum krijgt in de handen van deze jonge makers een frisse en speelse update.
De voorstelling ging eerder in première, en gaat nu opnieuw op tournee langs Gent, Oostende en Brussel.
Kaaitheater | 23>24/02 | theater | in het Nederlands

 

Noé Soulier - Faits & gestes

Geïnspireerd door barokke compositiepatronen, maakt Noé Soulier een werk voor vier dansers. Op de stuwende pianotonen van Johann Sebastian Bach en Johan Jakob Froberger onderzoekt Soulier hoe we bewegingen waarnemen en interpreteren. Gaat het om een handeling met een praktisch nut, over een abstracte choreografische beweging, of over een geste die iets communiceert?
Faits & gestes ging in première in 2016 en staat na een tournee door Europa nu in het Kaaitheater.
Kaaitheater | 20/02 | dans

 

Bashar Murkus/Khashabi Theatre - Other Places

Wat betekent Palestina voor de uitgebreide Palestijnse diaspora van vluchtelingen of zelfgekozen ballingen? Samen met vijf acteurs suggereert Bashar Murkus een vorm die al deze verhalen met elkaar verbindt in een nieuw soort Palestijnse identiteit: één die niet gebonden is aan een territorium.
Bashar Murkus is een jonge Palestijnse regisseur uit Haifa (Israël). Daar richtte hij in 2011 het Khashabi Ensemble op. Vorig jaar toonde hij New Middle East in de Kaaistudio's.
Ook deze nieuwe voorstelling presenteren we samen met Moussem vzw. Other Places maakt een minitournee langs Monty, Vooruit en C-Mine, en speelt tot slot in het Kaaitheater.
Kaaitheater | 28/02 | theater | in het Arabisch, boventiteling in het Nederlands en Engels

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek