ECOPOLIS 2023: HOPE IS ACTION

ECOPOLIS 2023: HOPE IS ACTION

'Hoop moet je verdienen' schrijft Greta Thunberg in Het Klimaatboek. Daarom gaat ECOPOLIS in 2023 de uitdaging aan om hoopvol activisme aan te wakkeren. Hoe zet je bezorgdheid over klimaat en natuur om in engagement? Waar ligt de middenweg tussen naïviteit en doemdenken? 

ECOPOLIS is een festival rond duurzame transitie dat denkers, schrijvers en kunstenaars samenbrengt in debatten, workshops en voorstellingen. Met het thema 'Hope is Action' wil Ecopolis bijdragen aan een betere wereld, zonder daarbij de vaak schrijnende realiteit te negeren en met extra aandacht voor stemmen die doorgaans niet gehoord worden.

Deze editie vertrekt vanuit drie verschillende thema’s die elk op eigen wijze de ecologische crisis belichten:

  • Feiten en/of fictie? Helpt kennis over het klimaat ons bij het nemen van juiste beslissingen? Wat is de functie van fictie in het activeren van onze hoop en verantwoordelijkheid? Onder deze lijn vallen een aantal gesprekken, een wandeling, een leesmarathon en ook twee voorstellingen.
  • HOW TO Hoe worden woorden daden? Hoe draag jij bij tot een eerlijke toekomst? Bij welke initiatieven kan je je aansluiten? Onder HOW TO maak je je handen vuil door te zeefdrukken, kledij te pimpen en langs hoopvolle plekken in de stad te fietsen. Je gaat in gesprek met echte doeners over energiedelen, fair fashion en wooncoöperaties.
  • De macht van verandering De geschiedenis leert dat een betere samenleving niet zomaar ontstaat. Het is het resultaat van geëngageerde mensen die actie volhouden. Onder dit thema vind je een reeks gesprekken en debatten.

Het volledige programma vind je hier.

Een greep uit het programma

PANELGESPREKKEN

Wat we toen al wisten: klimaatkennis en actie
11.30 – 13.00 De Markten | in ENG

In 1972 verscheen het eerste alarmerende rapport van de Club van Rome. Hoe komt het dat – met alles wat we toen al wisten – de bladeren precies vijftig jaar later in augustus al van de bomen vielen?

Een gesprek over klimaatkennis en actie, of juist het gebrek aan actie, met Geert Buelens (dichter en auteur van o.a. Wat we toen al wisten), Philippe Huybrechts (klimaatwetenschapper aan VUB) en Catherine Joie (journaliste voor o.a. Médor, drijvende kracht achter de reeksen Bruxelles Malade en L'hopital qui chavire). Gemodereerd door Elze Vermaas (Oikos)

 

Verzet als Hoop
13.30 – 15.00 De Markten | in NL

In plaats van moedeloos toe te kijken, komen heel wat mensen in verzet. Op verschillende wijzen klagen ze gebrek aan doortastend sociaal-ecologisch beleid aan. De ongelijkheid stijgt en de klimaatontwrichting is aan de gang. Verzet staat tegenover regeringen die verzet willen criminaliseren. Ze willen kritische stemmen snoeren, terwijl die net de zuurstof van de democratie zijn. Verzet is meer dan ooit nodig.

Met Hannah Ghulam Farag (jurist en vakbonds­verantwoordelijke bij ACV Puls die o.a. haar stem liet horen in het Delhaize-debacle), Warda El-Kaddouri (onderzoeker en journalist bij o.a. De Groene Amsterdammer) en Tom Hannes (schrijver, theatermaker en zenboeddhist)

 

Het nieuwe groene kolonialisme
16.00 – 17.30 De Markten - in ENG

Sommige mineralen zijn ‘hot’ in de geopolitiek. Staten en bedrijven haasten zich om de aanvoer van grondstoffen voor groene technologieën zoals batterijen, zonnepanelen en windmolens veilig te stellen. Naar aanleiding van de schaarste aan grondstoffen in de afgelopen jaren onderhandelt de EU over een wet “Kritieke Grondstoffen”. Hiermee wil ze de afhankelijkheid van landen als China verminderen.

Deze sessie zal dieper ingaan op een aantal ongemakkelijke vragen over de sociale en ecologische gevolgen van het Europese grondstoffenbeleid, mondiale rechtvaardigheid inzake hulpbronnen en planetaire grenzen. Met Diego Marin (beleidsmedewerker rechtvaardigheid ruwe materialen en grondstoffen), Yblin Román Esobar, (mileuwetenschapper bij Cultural Survival, met focus op bescherming van de rechten van indigenous people binnen Groene economie), Thomas Craenen (beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen). Gemodereerd door Philsan Osman (co-auteur met Dirk Holemans en Marie-Monique Franssen van Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron).

 

Omgroei: de Economie van de Hoop
16.30 – 17.30 Muntpunt - in NL

Klimaatrapporten leggen de nood aan een diepgaande transformatie bloot om een ecologische meltdown af te wenden. Dat betekent onze economie in een totaal andere richting sturen en vormgeven. Hoe gooien we het over een andere boeg? Dat is het onderwerp van een vruchtbare dialoog tussen wetenschappers en activisten. Uit die dialoog groeien een groot aantal publicaties die aangeven hoe we die kanteling van de economie kunnen realiseren.

met Lara Ferrante (Oikos), Julie Steendam (schrijver van 100 jaar om de zee te stoppen) & Jonas van der Slycken (econoom, schrijver en opiniemaker)

 

HOPE IS ACTION 
18.00 – 19.30 De Markten - in ENG

Het laatste panelgesprek focust op actieve hoop, klimaatverdriet en verzet. Hoe ga je om met bezorgdheid om het klimaat en de natuur? Hoe zet je die bezorgdheid om in engagement? ​ En wat kunnen klimaatactivisten leren van andere  bewegingen?

met onder anderen Stephanie Collingwoode Williams (antropologe en trainer actief in o.a. anti-racisme en klimaatrechtvaardigheid) en Jan Mertens (onderzoeker & Beleidsmedewerker ​ Duurzame Ontwikkeling).

 

Performances

Tijdens Ecopolis presenteert Kaaitheater twee voorstellingen:

  • Swallow Me Whole van Flora Van Canneyt & Ans Van Gasse
    ​Deze solo is geïnspireerd op Jeff VanderMeers ‘new weird’-roman Annihilation. Een bioloog, alleen, op grotendeels onontgonnen terrein. Gewapend met een fascinatie voor zwammen, octopussen en ecosystemen, maar uitgedaagd door de grootsheid van bovennatuurlijke krachten.
    Flora Van Canneyt studeerde af aan RITCS met deze voorstelling.
  • Moddertong van Sébastien Hendrickx
    Een caleidoscopische vertelling die het alledaagse leven oproept van een gemeenschap. Gaandeweg ontspint zich een tragikomedie waarin ontelbare wezens elkaar ondersteunen én dwarsbomen.
    ​Hendrickx werkt als podiumkunstenaar, dramaturg, kunstcriticus en docent. Na The Good Life is Moddertong zijn tweede voorstelling.

 

En verder: Naai- en zeefdrukworkshops, HOW TO-gesprekken over fair fashion, energiedelen en wooncoöperaties, een filmvertoning Nic Baltazar’s Duty of Care, een klimaatbalie en een Marathon van Leeservaringen. Bekijk het volledige programma op ecopolis.be

ECOPOLIS 2023 is een project van Oikos, samen met Kaaitheater, VUB Crosstalks, De Transformisten, Muntpunt, De Markten, Brussels Academy, Masereelfonds  Broederlijk Delen, Reset.Vlaanderen, Etopia en met de steun van Green European Foundation, Literatuur Vlaanderen

 

VRAGEN? INTERESSE?

 

 

 

 

 

Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek