ECOPOLIS 2019: #generationhope

ECOPOLIS 2019: #generationhope

zondag 10/11 11:00 > 18:00 - Kaaitheater, Brussel

Ecopolis is het jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst. Deze vijfde editie brengt opnieuw stemmen bijeen uit activistische, academische en artistieke wereld en middenveld. Op 10 november gaan sprekers uit binnen- en buitenland een hele dag met elkaar in debat over het thema van deze editie: de opstand van jongeren tegen de klimaatimpasse.

met o.a. Arno Kempynck (Act For Climate Justice), Youna Marette (Génération Climat), Flore De Pauw (VN Jongerenraad), Christian Felber (Economy for the Common Good), Mariyam Safi (Students for Climate), Désiré Yameogo Sountonguenoma (Mouvement Burkinabè des Droits de l’Homme et des Peuples), Toon Lambrechts (Youth for Climate Belgium), Leen Schelfhout (Extinction Rebellion), slam poets en schrijvers Anissa Boujdaini, Joke Hermsen, Elvis Peeters, en Tine Hens, econome Maeve Cohen en ecofeministe Sherilyn MacGregor, theatermakers Anoek Nuyens & Rebekka de Wit.

#GENERATIONHOPE

Het is de meest opzienbarende gebeurtenis van het afgelopen jaar: de massale opstand van jongeren tegen de klimaatimpasse. Deze Generatie Hoop houdt politici een spiegel voor en katapulteert de klimaatdiscussie naar het hart van het maatschappelijk debat. Door zich te verenigen, geen vrede te nemen met halfslachtige maatregelen en aan te dringen op krachtdadig klimaatbeleid, nemen jongeren een prominente plaats in op het politieke toneel. Hoe houden we de klimaatopwarming onder de 1,5°C? Welk beleid hebben we nodig? Ecopolis 2019 wordt een speciale editie voor en vooral samen mét #GeneratieHoop, in het teken van een duurzame toekomst op een leefbare planeet.

Tijdens Ecopolis kan je rekenen op een uitgebreid programma van debatten, presentaties en boeken. 

 

PERFORMANCE

  • Anoek Nuyens & Rebekka De Wit
    Lecture perfomance van de Nederlandse theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka De Wit. Na hun ijzersterke ‘Monoloog voor een consument’ vorig jaar staan ze er nu met hun perfomance #2 over ‘De burgerbeweging, de overheid & toekomstige generaties’.
  • Anissa Boujdaini
    slamdichter Anissa Boujdaini brengt tussen de debatten door een spoken word performance.

 

4 DEBATTEN

  • Kunnen we het tij keren?
    Dit is misschien wel de meest evidente vraag in het kader van de klimaatcrisis. Het tij keren is ook de titel van het meest recente essay van de Nederlandse schrijfster Joke Hermsen. Daarin reikt ze, aan de hand van het leven en werk van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt, hoop aan de huidige klimaatgeneratie. Haar brengen we in gesprek met Toon Lambrecht, woordvoerder van Youth for Climate België. Arno Kempynck, klimaatactivist bij Act For Climate Justice, een beweging die gelooft in de kracht van burgerlijke ongehoorzaamheid, vult dit panel aan met zijn visie op een andere democratie. Het panel is rond met een klimaatactivist van het eerste uur, Hugo Van Dienderen, nu actief bij Grootouders voor het Klimaat.
     
  • Waarom zouden we nog studeren?
    Die vraag stellen heel wat bezorgde klimaatjongeren, als politici toch geen rekening houden met de wetenschap die op school gedoceerd wordt. Een vraag die aansluit bij het in vraag stellen van het economisch onderwijs tein jaar geleden, toen deze niet in staat bleek de financiële crisis te voorspellen, laat staan op te lossen. De Britse Maeve Cohen richtte toen als studente de Post-Crash Economics Society op. Ondertussen is ze directeur bij Rethinking Economics. Ze gaat in gesprek met Christian Felber, de Oostenrijkse denker die de beweging The Economy for the Common Good opstartte. Maar hoe kijkt Generatie Hoop naar deze vraag? Als VN-Jongerenvertegenwoordigster duurzame ontwikkeling is Flore De Pauw duidelijk op haar plaats in dit debat. Ook Corentin Pinsard toont met het manifest ‘étudiant pour un réveil écologique’, dat Generatie Hoop klaar is voor een ander onderwijs. Reeds 30.000 studenten ondertekenden het manifest, waar hoop wordt vertaald naar concrete acties. 
  • Hoe verscheurde landen verenigen?
    De gele hesjes tonen dat oplossingen voor de ecologische crisis enkel slagen als alle groepen er zich kunnen achter scharen. Een hele opgave in gefragmenteerde landen met kloven tussen stad en platteland, generaties, groepen met verschillende inkomens en achtergronden. Een thema waarmee Elvis Peeters vertrouwd is: in zijn laatste roman De ommelanden brengt hij op beklemmende wijze de realiteit van onze samenleving in beeld. Hij gaat in gesprek met Stijn Warmenhoven die de eerste klimaatstaking in Nederland organiseerde en met Mariyam Safi, oprichtster van Students for Climate en als tiener naar hier gevlucht vanuit Afghanistan. Yameogo Sountonguenoma Désiré vertelt hoe jongeren in Burkina Faso zich verenigen voor betere levensomstandigheden en meer democratische vrijheden. 

  • Global warming and the male meltdown: het samenspel van vrouwenhaat, rechts-populisme en klimaatontkenning
    Vrouwelijke klimaatactivisten worden geconfronteerd met harde kritiek. Dit is geen toeval, omdat ze kritiek hebben op het wereldwijde techno-kapitalistisch systeem van voornamelijk patriarchale instellingen en waarden. Bewust van het feit dat hun manier van leven wordt bedreigd, maken deze rechts-populistische bewegingen plaats voor een sterke antifeministische vooringenomenheid en een sterke scepsis over het klimaat. In dit debat zullen Sherilyn MacGregor (Universiteit van Manchester), Benedikte Zitouni (Université Saint-Louis), Leen Schelfhout (Extinction Rebellion) en Youna Marette (Manifeste de la Génération Climat) de verwevenheid van een ‘zorgzame, inclusieve democratie’ en ecofeminisme bespreken. Moderator : Bieke Purnelle (VUB Crosstalks-sessie). 
     

Hiernaast vinden er nog verschillende workshops, debatten, een bookshop en boekpresentaties plaats.

Ecopolis 2019 is een samenwerking van Kaaitheater, Oikos, Broederlijk Delen, Passa Porta, Arbeid & Milieu, Kunstenpunt, Etopia, ACT (Art, Climate, Transition), FMDO, VUB Crosstalks en Green European Foundation. Nieuwe partner voor deze editie is de sociaal geëngageerde en multidisciplinaire kunst- en muziekplek Sainkt Klet.

Ecopolis 2019 is co-funded by ACT & the Creative Europe Programme of the European Union.

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek