ECOPOLIS 2019: #generationhope

ECOPOLIS 2019: #generationhope

zondag 10/11 11:00 > 18:00 - Kaaitheater, Brussel

Ecopolis is het jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst. Deze vijfde editie brengt opnieuw stemmen bijeen uit activistische, academische en artistieke wereld en middenveld. Op 10 november gaan sprekers uit binnen- en buitenland een hele dag met elkaar in debat over het thema van deze editie: de opstand van jongeren tegen de klimaatimpasse.

met o.a. Arno Kempynck (Act For Climate Justice), Youna Marette (Génération Climat), Flore De Pauw (VN Jongerenraad), Christian Felber (Economy for the Common Good), Mariyam Safi (Students for Climate), Désiré Yameogo Sountonguenoma (Mouvement Burkinabè des Droits de l’Homme et des Peuples), Toon Lambrechts (Youth for Climate Belgium), Leen Schelfhout (Extinction Rebellion), slam poets en schrijvers Anissa Boujdaini, Joke Hermsen, Elvis Peeters, en Tine Hens, econome Maeve Cohen en ecofeministe Sherilyn MacGregor, theatermakers Anoek Nuyens & Rebekka de Wit.

#GENERATIONHOPE

Het is de meest opzienbarende gebeurtenis van het afgelopen jaar: de massale opstand van jongeren tegen de klimaatimpasse. Deze Generatie Hoop houdt politici een spiegel voor en katapulteert de klimaatdiscussie naar het hart van het maatschappelijk debat. Door zich te verenigen, geen vrede te nemen met halfslachtige maatregelen en aan te dringen op krachtdadig klimaatbeleid, nemen jongeren een prominente plaats in op het politieke toneel. Hoe houden we de klimaatopwarming onder de 1,5°C? Welk beleid hebben we nodig? Ecopolis 2019 wordt een speciale editie voor en vooral samen mét #GeneratieHoop, in het teken van een duurzame toekomst op een leefbare planeet.

Tijdens Ecopolis kan je rekenen op een uitgebreid programma van debatten, presentaties en boeken. 

 

PERFORMANCE

 • Anoek Nuyens & Rebekka De Wit
  Lecture perfomance van de Nederlandse theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka De Wit. Na hun ijzersterke ‘Monoloog voor een consument’ vorig jaar staan ze er nu met hun perfomance #2 over ‘De burgerbeweging, de overheid & toekomstige generaties’.
 • Anissa Boujdaini
  slamdichter Anissa Boujdaini brengt tussen de debatten door een spoken word performance.

 

4 DEBATTEN

 • Kunnen we het tij keren?
  Dit is misschien wel de meest evidente vraag in het kader van de klimaatcrisis. Het tij keren is ook de titel van het meest recente essay van de Nederlandse schrijfster Joke Hermsen. Daarin reikt ze, aan de hand van het leven en werk van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt, hoop aan de huidige klimaatgeneratie. Haar brengen we in gesprek met Toon Lambrecht, woordvoerder van Youth for Climate België. Arno Kempynck, klimaatactivist bij Act For Climate Justice, een beweging die gelooft in de kracht van burgerlijke ongehoorzaamheid, vult dit panel aan met zijn visie op een andere democratie. Het panel is rond met een klimaatactivist van het eerste uur, Hugo Van Dienderen, nu actief bij Grootouders voor het Klimaat.
   
 • Waarom zouden we nog studeren?
  Die vraag stellen heel wat bezorgde klimaatjongeren, als politici toch geen rekening houden met de wetenschap die op school gedoceerd wordt. Een vraag die aansluit bij het in vraag stellen van het economisch onderwijs tein jaar geleden, toen deze niet in staat bleek de financiële crisis te voorspellen, laat staan op te lossen. De Britse Maeve Cohen richtte toen als studente de Post-Crash Economics Society op. Ondertussen is ze directeur bij Rethinking Economics. Ze gaat in gesprek met Christian Felber, de Oostenrijkse denker die de beweging The Economy for the Common Good opstartte. Maar hoe kijkt Generatie Hoop naar deze vraag? Als VN-Jongerenvertegenwoordigster duurzame ontwikkeling is Flore De Pauw duidelijk op haar plaats in dit debat. Ook Corentin Pinsard toont met het manifest ‘étudiant pour un réveil écologique’, dat Generatie Hoop klaar is voor een ander onderwijs. Reeds 30.000 studenten ondertekenden het manifest, waar hoop wordt vertaald naar concrete acties. 
 • Hoe verscheurde landen verenigen?
  De gele hesjes tonen dat oplossingen voor de ecologische crisis enkel slagen als alle groepen er zich kunnen achter scharen. Een hele opgave in gefragmenteerde landen met kloven tussen stad en platteland, generaties, groepen met verschillende inkomens en achtergronden. Een thema waarmee Elvis Peeters vertrouwd is: in zijn laatste roman De ommelanden brengt hij op beklemmende wijze de realiteit van onze samenleving in beeld. Hij gaat in gesprek met Stijn Warmenhoven die de eerste klimaatstaking in Nederland organiseerde en met Mariyam Safi, oprichtster van Students for Climate en als tiener naar hier gevlucht vanuit Afghanistan. Yameogo Sountonguenoma Désiré vertelt hoe jongeren in Burkina Faso zich verenigen voor betere levensomstandigheden en meer democratische vrijheden. 

 • Global warming and the male meltdown: het samenspel van vrouwenhaat, rechts-populisme en klimaatontkenning
  Vrouwelijke klimaatactivisten worden geconfronteerd met harde kritiek. Dit is geen toeval, omdat ze kritiek hebben op het wereldwijde techno-kapitalistisch systeem van voornamelijk patriarchale instellingen en waarden. Bewust van het feit dat hun manier van leven wordt bedreigd, maken deze rechts-populistische bewegingen plaats voor een sterke antifeministische vooringenomenheid en een sterke scepsis over het klimaat. In dit debat zullen Sherilyn MacGregor (Universiteit van Manchester), Benedikte Zitouni (Université Saint-Louis), Leen Schelfhout (Extinction Rebellion) en Youna Marette (Manifeste de la Génération Climat) de verwevenheid van een ‘zorgzame, inclusieve democratie’ en ecofeminisme bespreken. Moderator : Bieke Purnelle (VUB Crosstalks-sessie). 
   

Hiernaast vinden er nog verschillende workshops, debatten, een bookshop en boekpresentaties plaats.

Ecopolis 2019 is een samenwerking van Kaaitheater, Oikos, Broederlijk Delen, Passa Porta, Arbeid & Milieu, Kunstenpunt, Etopia, ACT (Art, Climate, Transition), FMDO, VUB Crosstalks en Green European Foundation. Nieuwe partner voor deze editie is de sociaal geëngageerde en multidisciplinaire kunst- en muziekplek Sainkt Klet.

Ecopolis 2019 is co-funded by ACT & the Creative Europe Programme of the European Union.

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel