ECOPOLIS 2018: Just Transition

ECOPOLIS 2018: Just Transition

zondag 25/11 11:00 > 18:00 - Kaaitheater, Brussel

Ecopolis is het jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst. Deze vierde editie brengt opnieuw stemmen bijeen uit academische en artistieke wereld, middenveld en bedrijfsleven. Op 25 november gaan ze een hele dag met elkaar in debat over het thema van deze editie: rechtvaardige duurzaamheid.

Met o.m. Catalina Caro |  Leo Lucassen | Kate Raworth | Alison Tate | Alberto Alemanno | Laurien Spruyt | Jean-Pascal Van Ypersele | Yasmien Naciri | Thomas Leysen | Jeroen Theunissen | Rachida Lamrabet Samuel Cogolati | Aziza El Miamouni | Joachim Declerck | Paul Goossens | Anoek Nuyens & Rebekka de Wit

 

JUST TRANSITION

Het kan lukken: de omslag maken naar een samenleving die de grenzen van de planeet respecteert en iedereen ontplooiingskansen biedt. Maar eenvoudig is het niet. Hoe kunnen we een rechtvaardige transitie realiseren in de huidige context van toenemende polarisatie en ongelijkheid? Kunnen we de sociale rechtvaardigheid versterken terwijl we werk maken van ecologische duurzaamheid?

Dat is de uitdaging waar een rechtvaardige transitie – Just Transition – voor staat. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in een superdiverse samenleving gelijke toegang heeft tot een waardige job, betaalbare en duurzame huisvesting, voedsel en energie?

Tijdens Ecopolis kan je rekenen op een uitgebreid programma van debatten, presentaties en boeken. 


DEBATTEN

 • Just Transition. The proof is in the eating.
  ‘To change everything it takes everyone’, een rechtvaardige transitie gaat zowel over waardige jobs, klimaatbeleid als een rechtvaardige samenleving. Een boeiende dialoog tussen vakbond, industrie en onderzoekswereld. Met econome Kate Raworth, auteur The Doughnut Economy, secretaris-generaal van het Internationaal Vakverbond, Alison Tate (Economic and Social Policy, International Trade Union Confederation) en Thomas Leysen, voorzitter van Umicore & KBC.
 • Pakt de klimaattop van Polen de uitdagingen aan?
  Twee weken na ECOPOLIS vindt de klimaattop COP24 plaats in Polen, het land dat nog grotendeels draait op steenkool(mijnen). Wat kunnen we van deze COP verwachten? Wat betekent ‘Just Transition’ voor arbeiders in vervuilende industrieën? Kunnen we ze groene jobs aanbieden? Met o.a. klimaatexpert en IPCC-lid Jean-Pascal Van Ypersele, Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels) en Catalina Caro (CENSAT, Friends of the Earth Colombia).
 • De ongemakkelijke consument: op dieet in de snoepwinkel
  Je zal het maar proberen: milieubewust leven terwijl de maatschappij je systematisch verleidt tot goedkope citytrips of goedkope kledij. Transitie zal enkel lukken als we het structureel aanpakken en de politiek haar nek durft uitsteken. Maar welke rol speelt de consument zelf?
  Theatermakers Anoek Nuyens & Rebekka de Wit brengen hun Monoloog voor een consument. Gevolgd door een debat met Laurien Spruyt, beleidsmedewerker bij Bond Beter Leefmilieu, theatermaker Anouk Nuyens en Jeroen Theunissen, auteur van ‘Jouw huid’.
   
 • Estafettegesprek: burgers in actie, van mei ’68 tot nu
  Met welke acties kunnen burgers bijdragen tot het versnellen van de transitie? Met zo hard mogelijk lobbyen bij o.m. de Europese instellingen, protestacties organiseren of bruinkoolcentrales blokkeren? Hoe verschilt hedendaagse actie van deze enkele decennia terug? Met o.a. Alberto Alemanno, professor aan de Universiteit Parijs en auteur van The Good Lobby, Yasmien Naciri een jonge onderneemster en auteur van Wij nemen het heft in handen en Samuel Cogolati onderzoeker aan KULeuven en activist in het domein van de commons en Paul Goossens Europajournalist en columnist voor De Standaard.
 • De samenhang tussen identiteitsdebat, ongelijkheid en ecologische kwestie
  Vanuit het perspectief van de sociale ecologie is de ecologische crisis - die het gevolg is van de idee dat de mens de natuur moet overheersen - verbonden met de overheersing van de ene mens over de andere. Met o.a. Rachida Lamrabet, auteur van Zwijg allochtoon, Leo Lucassen, migratie-expert en hoogleraar aan de Universiteit Leiden en Aziza El Miamouni van Wijkacademie Molenbeek.


BOEKPRESENTATIE

 • Grand Tour 2020
  Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van Imagine 2020 – een Europees samenwerkingsverband rond kunst en ecologie, waarvan het Kaaitheater projectleider is – ging journalist Pieter Van Bogaert op een Grand Tour. Hij ontmoette tien kunstenaars in de steden waar ze wonen of werken. Het nieuwe boek Grand Tour 2020. Meetings Across Europe on Art and Ecology biedt een inkijk in hun gesprekken.
  Het boek wordt tijdens Ecopolis voorgesteld met een gesprek tussen Pieter Van Bogaert en Guy Gypens (directeur Kaaitheater). Enkele langere versies van interviews verschenen eerder op de blog Grand Tour 2020
   

PRESENTATIES & GESPREKKEN

In het Forum van het Kaaitheater vinden tijdens Ecopolis verschillende presentaties en publieke gesprekken plaats. Je kan er o.m. terecht voor gesprekken met de Canadese Samantha Slade, rond horizontaal organiseren en Bert De Wel (Internationaal Vakverbond, International Trade Union Confederation, ITUC) en de presentatie van de nieuwe Oikos-publicatie ‘Op grond van samenwerking’ – over grondgebonden commons.

 

Ecopolis 2018 is een organisatie van Oikos, Kaaitheater, Crosstalks, Kunstenpunt/Flanders Arts Institute, Passa Porta, FMDO, Broederlijk Delen, Arbeid & Milieu en Etopia.

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel