december in het Kaaitheater

december in het Kaaitheater

Belgische premières

  • Water Will (in melody) van Ligia Lewis
  • Mothers of Steel van Mădălina Dan & Agata Siniarska i.h.k.v. Europalia
  • The Museum van Bashar Murkus/Khashabi Theatre

Voor het eerst in het Kaaitheater

  • Louis Janssens en Timo Sterckx spelen The Greatest Show on Earth

#madeinbrussels

  • Ictus viert zijn 25ste verjaardag met Pneuma
  • Anneleen Keppens presenteert haar tweede solowerk Movement Essays

Opnieuw in het Kaaitheater

  • Marx van Stefaan van Brabandt & Johan Heldeberg
  • Zeitigung van Anne Teresa de Keersmaeker, Louis Nam Le Van Ho & Alain Franco/Rosas

 

 

 

 


Ligia Lewis
Water Will (in melody)
- Belgische première

De nieuwste productie van de Dominicaans-Amerikaanse danseres en choreografe Ligia Lewis, Water Will (in Melody), is een choreografie voor vier performers die vertrekt vanuit melodrama. Door taal en verschillende begrippen van ‘de wil’ tegenover elkaar te plaatsen ontstaat een dystopische fantasie vol verlangens, verbeelding en gevoelens van een naderend einde. Een nat, rotsachtig landschap vormt de setting voor een verhaal over instabiliteit, vermaak en catastrofe.

Water Will (in melody) is het derde stuk van een trilogie, waarvan we in de Kaaistudio's ook al de eerste twee delen toonden: minor matter – waarvoor ze de prestigieuze Bessie Award ontving – en Sorrow Swag.
Met Water Will (in melody) komt Ligia Lewis nu voor het eerst naar de grote zaal van het Kaaitheater. De voorstelling ging eind 2018 in première in Berlijn (HAU) en trekt sindsdien de wereld rond.

Kaaitheater | 6 & 7/12 | dans

 

Mădălina Dan & Agata Siniarska
Mothers of Steel
  - Belgische première

Tijdens een meditatieve huilmarathon van bijna een uur, bevragen twee futuristische vrouwelijke personages de mechanismen die van persoonlijke emoties een politiek fenomeen maken. Medeoprichtster van het intersectionele kunstcollectief ‘female trouble’ Agata Siniarska en Roemeense danseres, choreografe en dramaturge Mădălina Dan belichamen twee Artificiële Emotionele Intelligentie-robots die al wenend een reeks iconische momenten bekijken uit het verleden van hun verloren vaderland, respectievelijk Polen en Roemenië.

Op uitnodiging van Europalia Romania staat dit duo voor de eerste keer in het Kaaitheaterprogramma.

Kaaitheater | 5 > 6/12 | performance | in het Engels | ihkv Europalia Romania

 

Bashar Murkus
The Museum
- Belgische première

Een man pleegt een terroristische aanslag in een museum voor hedendaagse kunst: 49 kinderen en een leerkracht komen om. Een week voor de executie overtuigt hij de politie-inspecteur die zijn zaak onderzocht om hem te vergezellen bij zijn laatste maaltijd. Ze wagen zich aan riskante en manipulatieve spelletjes, die alleen op een laatste avond kunnen plaatsvinden. Welke betekenis hopen deze twee mannen te vinden in de dood, waar ze allebei op hun eigen manier naar verlangen?

Baskar Murkus is een Palestijnse theatermaker en oprichter van het Khashabi Theatre en Ensemble. The Museum gaat in première in het Khashabi Theater in Haifa en komt naar Kaaitheater voor de Belgische première.

Lees je alvast in met dit interview met Bashar Murkus.

Kaaistudio's | 10 & 11/12 | theater | in het Arabisch (boventitels in het Engels)

 

Louis Janssens en Timo Sterckx
The Greatest Show on Earth

Louis Janssens en Timo Sterckx gebruikten het boek Europeana, een zeer korte geschiedenis van de twintigste eeuw van Patrik Ourednik om een voorstelling te maken over geschiedenis, over afstuderen, over beginnen. Het zou wel eens een lang verhaal kunnen worden.

The Greatest Show on Earth was de afstudeervoorstelling van Louis Janssens en Timo Sterckx aan het KASK in Gent en werd geselecteerd voor Jong Werk TAZ#18. Nu staan de jonge makers voor het eerst in het Kaaitheaterprogramma.

Kaaistudio's | 13 & 14/12 | theater | in het Nederlands

 

Ictus
Pneuma

Het Brusselse muziekensemble Ictus viert zijn 25ste verjaardag met een concert in het Kaaitheater!

Daar waar stilte intimiderend kan zijn en een sacrale sfeer oproept, zorgt ademhaling voor verbinding. In het immersieve concert Pneuma kiest Ictus radicaal voor het ademen. Een accordeon lijkt net een long, een strottenhoofd zou best een fluit kunnen zijn. Het resultaat is een subtiel klankbad dat zich verspreidt doorheen de ruimte, en waarbij je zelf de afstand bepaalt van waarop je dit adem(be)nemende gebeuren wil meemaken.

Op het programma staan onder anderen Michael Schmids Breathcore, Riccardo Novas New Piece, Jürg Frey String Quartet #2.

Kaaitheater | 18/12 | muziek

 

Anneleen Keppens
Movement Essays

Met als inspiratie het essay in de traditie van Michel de Montaigne, choreografeert en danst Anneleen Keppens drie Movement Essays. Ze belicht telkens een ander elementair onderdeel van abstracte dans – en roept tegelijkertijd associaties op buiten de dans. Samen vormen ze een intieme en veelzijdige danssolo.
Naast haar debuutvoorstelling the moon is the moon is the moon, maakt ook deze voorstelling deel uit van Keppens persoonlijk onderzoeksproject: Transparency in Abstract Dance.

Movement Essays ging in première tijdens Bits of Dance in Brugge en trekt sindsdien doorheen België.

Kaaistudio's | 18 & 19/12 | dans

 

Stefaan Van Brabandt/De Verwondering & Johan Heldenberg
Marx

Johan Heldenbergh-als-Marx blikt terug op een bewogen leven én denken. Waarin heeft hij zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? Kan zijn filosofie nog relevant en bevrijdend zijn? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid, wil Marx een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi zijn voor vrijheid en menselijke waardigheid.

Kaaitheater | 4/12 | theater | in het Nederlands

 

Anne Teresa De Keersmaeker, Louis Nam Le Van Ho & Alain Franco/Rosas
Zeitigung

Bijna 10 jaar na Zeitung (2008) gebruikten Anne Teresa De Keersmaeker en Alain Franco de bouwstenen van die voorstelling om er een nieuwe mee te maken: Zeitigung. Tegen de achtergrond van een veranderde wereld en doorheen de lichamen van acht jonge dansers actualiseerden ze het werk, samen met de jonge choreograaf Louis Nam Le Van Ho. Nu keert de voorstelling terug naar de scène van het Kaaitheater, waar het in 2017 in première ging.

Kaaitheater | 11 > 14/12 | dans

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek