december in het Kaaitheater

december in het Kaaitheater

  • Connexion BXL met Rokia Traoré, Pepe Elmas Naswa (première), Boyzie Cekwana & Danya Hammoud (première), Jeannot Kumbonyeki en Rochdi Belgasmi
  • To Authenticity and Beyond! CONVERSATIONS met Philipp Blom en Mogobe Ramose
  • Julian Hetzel met All Inclusive
  • Alix Eynaudi's Chesterfield
  • Thomas Bellinck/ROBIN brengt opnieuw Memento Park
  • Hart boven Hard presenteert: Tina & Tamara: de Kerstrevue

CONNEXION BXL

Een generatie van jonge artiesten schrijft in Afrika, in het Midden-Oosten, en elders aan een eigen geschiedenis: die van hun leven of van hun land. Vanuit de actualiteit of vanuit het verleden creëren ze alternatieven. Met veel gemak mengen ze talen, vormen, stijlen. Niets is hen vreemd.

CONNEXION BXL presenteert werk van jong talent en van gevestigde artiesten die Europa veel meer zouden kunnen bieden dan vandaag het geval is. Geen miserabilisme, wel energie, creativiteit en weerbarstigheid. Verrassend, inspirerend en… broodnodig.

Partners voor deze eerste editie zijn Kaaitheater, KVS, Beursschouwburg, Bozar, Jazz Station & RITCS. De openingsavond en het merendeel van het programma vinden plaats in het Kaaitheater.

Rokia Troaré - Dream Mandé Djata
In Dream Mandé – Djata vertelt icoon van de wereldmuziek Rokia Traore het epos van Koning Soundiata Keita, éénmaker van het grote 13e-eeuwse Mandé-rijk. Traore doorweeft haar vertelling met klassieke liederen van de Mandé-griots. Deze dichters en zangers zorgden voor een unieke vorm van orale geschiedschrijving. Alleen dankzij hen kon het verhaal van Soundiata Keita bewaard blijven, de koning die zijn macht baseerde op respect en niet op hebzucht of geweld.
Kaaitheater | 14/12 | muziek/theater | in het Frans (boventiteld in Nederlands en Engels)

Pepe Elmas Naswa - Dans la peau de l'autre - première
Augustus 2016, een volkskermis ergens in Kinshasa. De jonge choreograaf Pepe Elmas Naswa kijkt vol bewondering naar een indrukwekkende slangendans, gebracht door een groep straatjongeren en bendejongeren. Na afloop overtuigt hij ze om de slangendans tijdens een workshop aan te leren aan een groep hedendaagse dansers. Dat werd het vertrekpunt voor Dans la peau de l’autre. Lees hier een interview met Pepe Naswa.
Kaaistudio's | 15>16/12 | dans

Boyzie Cekwana & Danya Hammoud - Bootlegged - première
In het Amerikaanse Midwesten van de jaren 1880 verstopten blanken illegale alcohol in hun laarzen wanneer ze handel dreven met indianen – een effectieve strategie om opstandige native Americans te neutraliseren door dronkenschap. ‘Bootlegging’ was geboren. Nu is er Bootlegged: een ontmoeting tussen de Zuid-Afrikaanse Boyzie Cekwana en de Libanese Danya Hammoud. Twee lichamen, twee verhalen, en twee geschiedenissen.
Kaaitheater | 18 > 19/12 | dans & theater

Jeannot Kumbonyeki - Le Kombi
Een kombi is het typische privé-taxibusje dat in Kinshasa en in veel andere Afrikaanse steden het straatbeeld bepaalt. In zijn eerste solo neemt Jeannot Kumbonyeki deze kombi als vertrekpunt om het te hebben over de dagelijkse realiteit, de publieke voorzieningen én de positie van de kunstenaar in zijn land: de Democratische Republiek Congo.
Kaaistudio's | 22/12 | dans

Rochdi Belgasmi - Ouled Jellaba
In deze solovoorstelling brengt Rochdi Belgasmi het swingende Tunis uit de jaren 20 weer tot leven. Wanneer ’s avonds de bakkerijen, viswinkels en slagerijen transformeerden tot cafés chantants, verschenen er mannen als ‘Ouled Jellaba’. Ze schonken thee, jongleerden en zongen – maar vooral dansten ze: als vrouw.
Kaaistudio's | 22/12 | dans

 

To Authenticity & Beyond
CONVERSATIONS #2 Philipp Blom en #3 Mogobe Ramose

Samen met kunstenaars en denkers zoomt het Kaaitheater een seizoen lang in op ons verlangen naar echtheid. Waar kan de zoektocht naar waarheid en oorsprong ons brengen, als we bereid zijn te kijken voorbij authenticiteit? Met To Authenticity... and Beyond presenteren we een reeks van voorstellingen, 7PM talks en debatavonden. Onder de noemer 'CONVERSATIONS' vinden een reeks debatten plaats, met telkens één centrale gast. Authenticiteit wordt op die manier telkens onder een ander licht gehouden.

Philipp Blom - CONVERSATION #2: A History of the Self From the Age of Enlightenment to Climate Change
Aan de hand van de denkers van de Verlichting de crisis van vandaag begrijpen: zo zou je een groot deel van het oeuvre van historicus Philipp Blom kunnen samenvatten. Journaliste en filosofe Anna Luyten gaat met hem in gesprek over de weg die het rationele, geëmancipeerde en authentieke zelf uit de Verlichting ondertussen heeft afgelegd.
Philipp Blom (Hamburg, 1970) is een Duits historicus, filosoof en schrijver, en maakte vooral naam met zijn historische non-fictie. Hij was al twee keer te gast in het Kaaitheater, o.a. tijdens Ecopolis 2015.
Deze maand december maakt hij een minitournee in ons land: op 2/12 is hij te gast bij KAAP/Vrijstaat O. in Oostende, op 4/12 geeft hij een lezing in het KASK in Gent.
Kaaistudio's | 3/12 | debat | in het Engels

Mogobe Ramose - CONVERSATION #3: On Ubuntu Philosophy
De Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose schreef het standaardwerk over Ubuntu filosofie: een visie op het bestaan als een continue stroom waarin alles voortdurend een balans zoekt en onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Dat geldt voor ons als mensen onder elkaar, maar evenzeer voor verschillende aspecten van het maatschappelijk leven.
Mogobe Ramose is hoogleraar aan de Universiteit van Zuid-Afrika (UNISA) in Pretoria. De Nederlandse vertaling van zijn boek African Philosophy Through Ubuntu verscheen in 2017 onder de titel: Ubuntu. Stroom van het bestaan als levensfilosofie.
Kaaitheater | 17/12 | debat | in het Engels | tijdens Connexion BXL

 

Julian Hetzel
All Inclusive

Julian Hetzel bevraagt de esthetisering van geweld en de explosieve kracht van oorlogsbeelden. Vertrekkende vanuit het principe van ‘creatie door destructie’, importeerde hij enkele kilo’s oorlogspuin uit Syrië. De brokstukken transformeerde hij in Europa tot kunst. All Inclusive plaatst kunst naast oorlog, toeristen naast vluchtelingen, en verbindt realiteit met verbeelding. Hetzel gidst je tijdens deze voorstelling doorheen een imaginair museum – een verlengstuk van het slagveld – waar de realiteit terugslaat.

All Inclusive ging in première in het Amsterdamse Frascati en trekt sindsdien door België en Europa.

Kaaitheater | 1/12 | theater | in het Engels

 

Alix Eynaudi
Chesterfield
- Belgische première

Voor Chesterfield lieten Alix Eynaudi en haar team zich inspireren door de collectie van het Oostenrijkse Volkskundemuseum. Met poëzie als choreografisch instrument, onthult zich een doolhof aan tekens en materialen. Chesterfield is een patchwork van beweging, geluid, lichamen, boeken, stoffen, licht, geweven met leren draad… en dat alles gecomponeerd op een sensuele cadans.

Alix Eynaudi studeerde ballet aan de Opera van Parijs en dans bij PARTS. Ze danste zeven jaar bij Rosas en was als perfomer ook te zien bij o.a. Boris Charmatz en Kris Verdonck. Chesterfield ging in première in Wenen en komt naar het Kaaitheater voor de Belgische première.

Kaaistudio's | 7 > 8/12 | dans

 

Thomas Bellinck/ROBIN
Memento Park

Voor het eeuwfeest van de Groote Oorlog werden kosten noch moeite gespaard. Maar wat valt er dan zo nodig te herdenken – en vooral waarom? Aan de hand van citaten van politici, marketeers en re-enactors legt Thomas Bellinck de mechanismen achter het eeuwfeest bloot. Wat is precies het verband tussen herdenking, politiek, toerisme en big business?
Thomas Bellinck creëerde Memento Park in 2015 in de KVS. Nu de herdenkingen van WO I ten einde lopen, herneemt hij Memento Park in het Kaaitheater.

Kaaitheater | 8 > 9/12 | theater | in het Nederlands & Engels (boventitels in het Nederlands, Frans en Engels)

Voorafgaand aan de voorstelling op 8 december geeft historicus Laurence Van Ypersele een 7PM talk over Authenticiteit en de Groote Oorlog.

 

Hart boven Hard
Tina & Tamara, de Kerstrevue

Aan het eind van het jaar spreken artiesten zich uit over de stand van het land, met absurde sketches, onmogelijke acts onder de discobollen, schallende muziek, majorettes en fanfare. Met een even komieke als politieke kerstrevue gaan zij on tour om het volk te inspireren en te activeren, door een roze én een zwarte bril.
Tina & Tamara: de Kerstrevue brengt een kerstvertelling anno 2018: gekleed in een politiek actueel jasje dat bol staat van fake news, rare ministeriële beslissingen en pre-verkiezingskoorts. De namen ‘Tina’ en ‘Tamara’ komen niet uit de lucht vallen. Ze belichamen twee actuele politieke tegenstellingen die met de regelmaat van de klok ons leven (trachten te) domineren: ‘There Is No Alternative’ en ‘There Are Many Alternatives Ready and Available’.

Tina en Tamara is een productie van burgerbeweging Hart Boven Hard. Meer dan 30 artiesten werken er aan mee. In Brussel staan op scène: Benjamin Verdonck, Tom Kestens, Joost Vandecasteele, Nathan Daems, Jaouad Alloul, Gytha Parmentier, Sara Vertongen, Eline Kuppens, Aminata Demba, Eleonore Van Godtsenhoven, Femke Platteau, Bert Gabriels, Gregory Frateur, Nico Boon, Matthias Hellemans, Gorges Ocloo, Giovanni Baudonck - Transfo Collect, Jeroen Van der Ven, Julia Ghysels. Huisorkest is Met-X, de regie is in handen van Vital Schraenen.
Tina & Tamara gaat op tournee langs Gent (Vooruit, 11/12), Brussel (Kaaitheater), Kortrijk (Unie der Zorgelozen), Genk (C-mine) en Leuven (30CC/Schouwburg).

Kaaitheater | 12/12 | theater | in het Nederlands en Frans

 

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel